Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Taky jsem se dnes něco nového dozvěděla.
Jinak by mi Mája evokovala spíš Magdalenu.
@broskvová zmrzlina píše:
Taky jsem se dnes něco nového dozvěděla.Jinak by mi Mája evokovala spíš Magdalenu.
Jsem rada, ze nejsem sama ![]()
@p.Zv. píše:
Ahoj,moje znama ma Marusku a rikaji ji Mája. Myslela jsem, ze je to specialita jen te jedne rodiny. Nedavno na pisku volali na holcicku Májo, tak jsem se zeptala, jak se jmenuje - a pry Marie. A ted jsem potkala treti! Znate taky takove Máji? A jak se vam to libi? Mne velmi. Jmeno Marie neni muj styl, ale pokud by se Mariim zacalo rikat Majo, tak by se mi to libilo. Myslim, ze by to to starsi jmeno prijemne osvezilo, aby se dokazalo vic prosadit v moderni dobe.
My říkáme jedné známe taky Mája, ale ona je Magdalena. ![]()
Slováci hodně říkají Mája nebo Májka pro Mariu.
V českých luzích a hájích se Mariím říkávalo Madla nebo Madlenka.
Az objevim, ze Josef je Pepa, moc rada vas zas budu informovat, nebojte! ![]()
My jsme před 30 lety měli ve třídě kupodivu Marie dvě, celé čtyři roky byla jedna Majka a druhá Maruš. Nevím, jak to tak vzniklo, ale Maruš nikdy neprotestovala a doteď je tak na srazu oslovujeme. Maruš mi přijde snad nejhorší podoba tohohle jména, u když v práci máme Máří a to je taky děs, ale tam je děsná i ta osoba, tak mi to nějak nevadí.
@Taara69 píše:
My jsme před 30 lety měli ve třídě kupodivu Marie dvě, celé čtyři roky byla jedna Majka a druhá Maruš. Nevím, jak to tak vzniklo, ale Maruš nikdy neprotestovala a doteď je tak na srazu oslovujeme. Maruš mi přijde snad nejhorší podoba tohohle jména, u když v práci máme Máří a to je taky děs, ale tam je děsná i ta osoba, tak mi to nějak nevadí.
Ano, opravdu Maruš pro malou holčičku je děsný. Zlatá Mája.
Když někdo řekne Maruš, hned slyším znělku Slunce, seno…
Marie je celkove otresne jméno a jak slysim Majo, Majko, tak to se vzdy uplne otrepu… ale je to bezne
u mas se teda rika Majo i Markete, coz nechapu proc
Mám dceru Marii, ale zrovna Májo jí neříkáme. Jsem ráda, že ani nikdo jiný. Já tyhle všechny Ájy, Pájy, Jájy a Májy nemusím. Dceři říkám nejčastěji Marunko.
Tady pomalu nikdo neřekne Marii jinak, než Mája. Těm starším Majka. Už od malička jsme říkali teta Majka. Ale babička pro mě byla Maruška.
@broskvová zmrzlina píše:
Taky jsem se dnes něco nového dozvěděla.Jinak by mi Mája evokovala spíš Magdalenu.
V mém okolí se Mája říká Mariím i Magdalenám..
@AjaF píše:
V mém okolí se Mája říká Mariím i Magdalenám..
Tady se Magdalenám říká Majdy.
@Nenitamduch píše:
Marie je celkove otresne jméno a jak slysim Majo, Majko, tak to se vzdy uplne otrepu… ale je to bezne
u mas se teda rika Majo i Markete, coz nechapu proc
Mám to stejně. Máňa, Mařka, Maruna, Majka, Maruš,… nemá to žádné hezké oslovení. Děsné jméno.
@p.Zv. píše:
Jmeno Marie neni muj styl, ale pokud by se Mariim zacalo rikat Majo, tak by se mi to libilo.
Jméno Maia (Maya, Maja, Maïa) není odvozeno od Maria (Marie). Jde o jméno známé z řecké mythologie. Maia je bohyně jara a růstu, nejstarší ze sedmi Pleiád. Je dcerou Pleioné a Atlasa, a je matkou boha Herma (nemanželským otcem dítěte byl sám Zeus). V římské mythologii je Maia matkou boha Merkura (= Hermes).
Jde o populární jméno v Německu, Rakousku (patří do první stovky podle popularity), v Dánsku a Norsku (v první dvoustovce).
Jak víme, Pleiady byly zarmouceny když jeich otci Atlasovi bylo přikázáno aby podepíral nebeskou klenbu. Jejich matku Pleione zase pronásledoval zamilovaný božský lovec Orion - stalking trval po sedm let. Nakonec zasáhl Zeus a přenesl Pleioné, Maiu a její sestry na oblohu. Tam souhvězdí Pleiady (M45) dodnes sleduje Orion se svými dvěma psy (Canis maior = Velký vůz, Canis minor = Malý vůz). Ale pokud vím, ještě je nedohonil.
@Tala20 ono je to úplně jedno, kde má Maja původ, každý si může vymyslet zdrobnelinu, jaká se mu líbí.
@p.Zv. píše:
Jsme Prazaci, slysela jsem to poprve
Jo v Praze se to moc neříkalo, většinou Maruška, Maruna, Maru
ale mám kamarádku ze Slovenska a ta je Mája, Majka od malička…jinak Mária
jo a znám i jednu, co si říká Ria ![]()