Mák v těhotenství?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7661
20.3.12 14:05

Mě v těhotenství taky moc chutnal, i když ho jindy nemusím. Ale děsně mě po něm pálila žáha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
298
4.8.12 19:25

Já jím buchty s mákem nebo těstoviny s mákem, říká se že uspává… jinak já jedla od tchyně s chutí koláčky, a pak jsem měla děsnou zácpu a žáha mě pálí také…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
365
2.11.12 21:05

Tak já v těhotenství mák přímo milovala a jedla ho syrový…a dcerka je ted sestřička na nefrologii a byla hodné dětátko, tak se neboj :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
170
28.7.13 12:59

Já jsem 30.tt a tak jednou týdně musím mít makový závin, i kdyby traktory padaly ;) Jestli máš trochu problém se žaludkem, můžeš cítit těžkost, ale jinak Ti nemá proč ublížit :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
444
5.9.13 23:59

Holky oživuju diskuzi ohledně máku!! :) Stala se mi nevídaná věc, pro mě to bylo něco nového co jsem nikdy nezažila a taky vtipného, ovšem mého přítele a jeho rodinu jsem dost vylekala..no a ted k věci, přítel mi přinesl od babičky velký makovec a dostala jsem na něho šílenou chut, snědla jsem ho celý a libovala si jaká to byla bašta :lol:
Ovšem až do chvíle než jsme šli asi za půl hodku ven se psem..přistihla jsem se po chvíli, že se směju všemu a i tomu co vůbec nebylo vtipné, jako bych byla silně opitá..přítel si začal něco mumlat pod nosem o opijátech v máku a že mi to neměl dávat 8o Na to jsem měla docela silné bolesti břicha, začala jsem se předklánět a měla pocit, že nemůžu chodit, jako bych byla pod drogama, svalila jsem se u řeky na kámen a že mě tam má nechat..začlo mi být desně špatně, ale ustála jsem to, ikdyž jsem tam málem hodila šavli :poblion:
No, a aby toho nebylo málo začala jsem ztrácet vědomí a pomalu se mi dělalo černo před očima, měla jsem okno a prý jsem omdlela.. 8o Probudil mě až přítel, který byl uplně na nervy a vláčel mě lesem k autu, chtěl prý volat záchranku, ale jeho ségra tam byla dřív, naložili mě do auta a já se s bolavým břichem usmívala :oops:,doma jsem se dopotácela do postele a přešlo mě to..takže za mě-mák už nikdy v těhu!!! 8o 8o :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Dulcinella1
14.9.13 12:58

No nedivím se, když jsi ten makovec snědla celý! To by bylo zle asi každýmu. Ono se neříká nadarmo, že všeho s mírou. Já teď poobědvala švestkové knedlíky sypané mákem a přelité máslem, velká paráda. A chystám se se psem na procházku do lesa (sama) :)

• Citovat
  • Upravit
1
6.12.18 15:48

Třeba pro toto?

Efekt morfinu na citlivé skupiny
Těhotné ženy
Morfin prochází placentární bariérou.
Nezpůsobuje ale pravděpodobně vrozené vady.
Může tlumit dechové centrum novorozence, způsobuje placentární vasokonstrikci, u plodu může vzniknout až závislost, projevující se abstinenčními příznaky (chronické dávky).
Děti
Děti do jednoho roku mohou být na morfin citlivější. (Pozor např. při přípravě „mléka z máku“.)
Nemocní lidé
Morfin je kontraindikován pro osoby s akutní respiratorní depresí a obstrukčním respiračním onemocněním, s paralytickou neprůchodností střeva, s kolitidou, s astmatem.
U osob s obstrukčním nebo zánětlivým onemocněním střev (kolitidou) může být podáván, ale se zvýšenou opatrností.
Stanovisko SZÚ bere v úvahu pouze zdravotní, nikoli ekonomická hlediska. Problémy podle něj mohou nastat nejen pro mák z dovozu, ale také pro potravinářský mák produkovaný v ČR, protože ani ten není dle odborníků v řadě případů schopen dostát navrženému zdravotnímu doporučení.

Pokud by byla akceptována hodnota bezpečné konzumace na základě závěru odborníků (5 mg morfinu / kg máku), je dle SZÚ potřeba počítat s tím, že zhruba polovina šarží máku uváděná na trh v ČR této podmínce nevyhoví. „Pokud by se selektovaly vzorky máku pouze původem z ČR, pak hodnotě 5 mg morfinu / kg máku vyhoví asi 60 % vzorků,“ uvádí SZÚ. Pokud by byla použita benevolentnější hodnota 10 mg morfinu / kg máku, vyhovělo by limitu cca 85 % vzorků máku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí