Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Jste normální? Mám úplně normální dotaz a vy se do mě navážíte? Mikropenis je dost vážná diagnóza a především vypovídá o poruše endokrinního systému. Já mám se potíže se štítnou žlázou potíže, může tedy mít nějakou i syn. Jdeme brzy k doktorovi, ale hledání na internetu člověka dokáže vyděsit, kor když ta velikost tabulkové spadá do podprůměrné a může značit zdravotní problémy. Zajímá mě tedy, jestli je tu někdo s diagnózou zanořeného penisu nebo měl třeba někdo podobný problém a věkem se to srovnalo.
Dělali synovi test z patičky po porodu? Pak by na nemoc štítné žlázy přišli. Kluci jeho věku mají pindíky různé, je zvláštní, že na sedmileté prohlídce ti lékařka NIC neřekla. Kdyby to bylo tak závažně malé ![]()
@Anonymní píše:
Synovi je osm let a má pindíka asi 4cm. Pořád jsem si říkala, že je vše individuální a nemá cenu srovnávat s jinými dětmi, ale našla jsem na internetu článek o mikropenisu, což je vrozená vada a penis již nenaroste. Mám obavy, abychom něco nezanedbali a neměl v dospělosti problémy. Ať už zdravotní, tak psychické. Ještě jsem se dočetla o zanořeném penisu u obézních dětí, ale i když stlačím na ten jeho tukový polštářek, o moc větší ten pindík není. Pokud je mu zima, pindík se mu úplně schová do těla a zůstane jen kůže.
Prozatím bych se hodil do klidu. Kdyby měl v 8 letech 14cm, bylo by něco v nepořádku.
Taky to u 8 leteho resim.
Taky s fimozou a myslim, ze ho ma ještě mensiho.
Ale mne z googlovani vyplynulo, ze je brzo to resit a ze je to asi ok.
Mam to o to „horsi“ ze mam kluky dva a ten mladsi ma od malicka pindika vetsiho.
(Ale pretahovani taky nic moc)
Ahoj, se synem jsem řešila to samé a měla stejné pocity jako ty. Bylo mi z toho smutno vlastně za něj. V té době neměl ani ty 4cm, jak zmiňuješ ty. Naštěstí to sám nijak neřešil. No a pak přišla puberta a nekecám, ale během asi třech měsíců! se to změnilo zcela k nepoznání. Teď mu táhne na 15 a už by mě to ani nenapadlo, že je něco špatně, právě naopak. Teď se mi zdá, že bude mít pěkný nadstandard.
Anonym kvůli synovi. ![]()
@Alushka.S píše:
Také si nemyslím, že bys měla být troll. Bohužel už se člověk ani nemůže zeptat na nic choulostivějšího, aniž by byl hned za trolla označen.
Dokud jsem měla jen holku, tak by mě taky nenapadlo, že bych řešila velikost penisu u dítěte. Teď mám i chlapečka a taky už jsem studovala, jestli je v normě.
Držím palce, ať je vše v pořádku.
Teda holky
Ale dobře děláte - pokud by to studoval až syn v pubertě, mohlo by být už pozdě. 🤔
Dobrý den,
děkuji za označení, dle mého názoru se však o trolling nejedná ![]()
Hezký den,
Viki
@Eustress píše:jses ty vůbec normální?
Jako pedofilka přidej, že Ti to vadí jen u cizích dětí
@Eustress píše:
Jako pedofilka přidej, že Ti to vadí jen u cizích dětí
@admin uráží. Uráží i v jiné diskuzi.
@Cizinka 999 píše:
jses ty vůbec normální?
On uráží i v jiných diskuzích.
Tak můj syn má 9 let a má tak 2cm… má ho prostě menšího už od miminka, dětská doktorka ho několikrát viděla a nikdy nic neříkala. Nikdy mě nenapadlo to řešit, beru to tak, že někdo ho má holt větší, někdo menší i v dospělosti a člověk s tím nic nenadělá.
Víte, obavy jsou jedna věc, ale podstatnější věc, že se s tím nedá nic dělat. Hormonální léčba je riskantní a jedná se spíše o experimentální záležitost.
@Doctus píše:
Víte, obavy jsou jedna věc, ale podstatnější věc, že se s tím nedá nic dělat. Hormonální léčba je riskantní a jedná se spíše o experimentální záležitost.
Nejsem odborník, takže nevím co se s tím v předpubertálním věku dá dělat - asi v tom bude hrát roli genetika, takže nic. Ale chápu, že rodič(ka) přemýšlející o perspektivě spokojeného života svého dítěte (tady syna) se snaží pro svého potomka udělat maximum. Samozřejmě, že hormonální léčba v osmi či devíti letech není řešení - nikdo soudný nechce podporovat předčasnou pubertu. Teprve zvýšená přirozená produkce testosteronu v pubertě rozhodně, jak bude mladý muž vybaven do života.
@Jirka607
Nevidím důvod se trápit na něčím, co nejde vůbec ovlivnit. Patologických mikropenisů v populaci je zanedbatelné %, jestli bude mít chlapec velikost takovou nebo makovou, nelze v dětství odhadnout.
@Doctus píše:
@Jirka607
Nevidím důvod se trápit na něčím, co nejde vůbec ovlivnit. Patologických mikropenisů v populaci je zanedbatelné %, jestli bude mít chlapec velikost takovou nebo makovou, nelze v dětství odhadnout.
Asi tak. Tady jde o snahu zodpovědných matek. Trápit se bude až mladý muž s mikropropenisem ( ve společné sprše, sauně, na nudapláži, atd.), se čímž v dětství nešlo nic (?) udělat.