Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já tohle řeším hlavně u mladšího a mám obavy. Kluci jsou donoseni oba, starší měřil 44 cm a mladší 45 při narození, dvoukilovky. Staršímu je 8,5 a už se vymanil ze ctvrteho percentilu. Jsem klidnější, vytahuje. Ale ten malý. Ten si narodil větší o ten centak a měl skoro 2,5 kg. Nejdřív pribiral moc, dost jsem kluky porovnavala. A v půlroce se zasekl na třetím percentilu a je to boj. Bohužel, když porovnavam jeho míry se svými, on zatím vychází jako já. A já mám 152 cm. Zatím to hlidame s doktorkou, ale jsem rozhodnuta to případně řešit a růstový hormon mu píchat, když bude třeba. Má 19 měsíců, je čas, ale na prohlídce měl 8,4 g a 76 cm a to teda je od roční velký skok, ale i tak, vrstevnici jsou většinou větší. Jeho brácha v tomto věku byl delší, těžší. U holky bych to přežila, u kluka mi to fakt dělá starosti. Teď třeba po nemoci zhubnul na 8,2 kg a kamaradky stejně starý syn (sešly jsme se v porodnici) má skoro 14 kg, ten zase roste před očima.
Nechte ho jeste vysetrit na celiakii. Ta zpusobuje maly vzust a nemusi se projevit zadnymi dalsimi priznaky.
Jinak bych ten rustovy hormon dala. Neni to zadna plasticka chirurgie. Bude pro vysku uz od puberty sikanovan, mozna i driv. U syna se „prckum“ nekteri hlupaci posmivali uz v prvni tride ![]()
@Kelsey1 píše: Více
Taky máme nitěnku. Jako mimino a batole to doktorka hodně řešila a pak pochopila, že to má holt po mně a po manželovi a že to máme v rodině. Jinak byla zdravá a přírůstky, byť pomalu, vždy byly. tak hubená, jak je dcera, jsem já ale nebyla.
@Petra Star Já mám stejnou zkušenost ze základky, všude nejmenší, nejvíc se mi posmival spolužák, který měl nakonec nějakých 165 cm. Na kluka málo a ještě to byl blbec
Podle mého měl sám komplex ze své výšky. Syna bych tomuhle chtěla ušetřit. Doktorka mě chlacholi, že holt bude po mně, ale to tedy není žádné uklidnění.
@Astrid11 píše: Více
Výška u narození nemá na nic vliv. Můj syn měří 48 cm a výšku teď dospělosti má 180.
Nevyznám se v tom. Takze by me nejprve zajímaly případné nežádoucí účinky růstového hormonu. Jestli to nejhorší, co se může stát je, ze nezabere… tak bych do toho šla. Holt bych kazdy den píchala, on by si zvykl… pořád lepší toto a v jeho dospělosti se dočkat poděkování, než aby mi to naopak vyčítal celý život.
A spoléhat na to, že se vytáhne v pubertě, je dost odvážné. Stat se to může, muj manžel byl vždy spis menší průměr pry, a ted ma 195 cm. Ale kdyz ne? Vždycky si vzpomenu na kluka v tanečních, ktery tech 160-165 cm mel, a jak s nim žádná nechtěla tančit. Co tak zažíval ve škole?
@Lily-of-the-valley Manžel taky vytahl v pubertě skokove, ale na takový průměr, spolužák z lavice byl taky do osmé třídy hrozny chroust, nejmenší a po prazdninach přišel úplně někdo jiný. Ale taky znám chlapy prcky, na pubertu bych se bala spoléhat.
@citlivaduse píše: Více
Tvuj syn je hodne malicky, taky bych byla pro rustovy hormon. Ale tech 14 kg v 19 mesicich mi zase prijde strasne moc, pokud nemeri metr.
@Janča6 má skoro 90 cm, vypadají vedle sebe vtipně..v létě jsme je spolu fotily a kdo je nezná, myslel by si, že je mezi nimi půl roku rozdíl minimálně a ono jen 2 dny ![]()
Růsťák jsem píchal dceři, asi to nijak nepomohlo (finálně 153) ale zejména u chlapa bych zkusil cokoliv. Sám se svými 170cosi se považuju za nejmenší možnou „normální“ mužskou výšku. A víš co vnímám celoživotně? Když „nevysoký“ muž něčeho dosáhne, tak aha, jo, napoleonský komplex. Když totéž docílí dlouhán, tak je to přece samozřejmé, protože je to osobnost s charizmatem…takže asi tak. A ano, pokud to nezkusíš, jednou Ti to vyčte ![]()
Příspěvek upraven 07.01.25 v 15:45
@Astrid11 píše: Více
To mame ty nase kluky skoro stejne vysoke/male. U nas taky byla vysetreni v poradku. Rustovy hormon vylozene pichat nechci, stejne je otazkou, zda by to neco prineslo, kdyz je to dane geneticky. Klidne mi muzes napsat SZ. My jdeme na kontrlu pristi tyden, tak uvidime, co nam povi doktorka. Mam v okoli tri muze pod 170 cm a rustovy hormon by synovi taky nepodavali… ono vse ma i nezadouci ucinky, syn je jinak zcela zdravy, nehrnu se do toho, ma to pro i proti.
@Anonymní píše: Více
Nase pediatricka take resi hubenost dcer. Ja ji porad rikam, ze jsou po mne. A to ani nejsou tak hubene, jako jsem byvala ja. Treba ve 14 letech 30 kg pri 160 cm. Nejstarsi je 10 let a pri 142 cm vazi necelych 28 kg. Tohle bych fakt neresila.
Ovsem hodne malou vysku u kluka ano.
A ono je pekne, kolik je vas tu je pro rustovy hormon, ale existuji na to dane indikace. A pokud se vse v poradku - testy - tak se jen tak nepodava. Je to draha denodenni lecba az do zastaveni rustu, nekdy do 18 let. A jen tak na prani rodicu se nedava.
@Janča6 to by mě třeba osobně také zajímalo, většina tu je pro, ale co nežádoucí účinky?