Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Kantorek ja jsem zde psala nazor mych dvou kolegu 165 cm, 168 cm, pak rodinnych prislusniku 168 cm a 173 cm, konzultovala jsem to s nimi a odradili me od toho. Takze se nebudu ridit jen nekym, zdo s tim evidentne ten problem ma, ano, to jsme pochopili, ze jsi s tim problem mel a mas i nadale.
@Kantorek a problemy na ZŠ, SŠ i VŠ muzes mit z mnoha jinych duvodu. Ja jsem si to na ZŠ a SŠ protrpela a nebylo to kvuli vysce, ta me netrapila.
@blumen píše: Více
Respektuji Tvůj názor. Chtěl jsem jenom popsat pocity kluka (ne holky) který si tím prošel. Neříkám že to musí mit každý stejně. Přeji hezký večer a ať se daří ![]()
Příspěvek upraven 09.01.25 v 19:24
@Kantorek píše: Více
Ja taky dekuji za nazor, ja ho taky respektuju
Hodne stesti v zivote.
@blumen píše: Více
Taky jsem si protrpela ZS. A jen kvuli tomu jsem z 5. tridy utekla na gympl. Tam to bylo mnohem lepsi, jak tam byli vsichni inteligentni. Na ZS jsme zadneho maleho kluka nemeli. Na gymplu ano a nikdo se mu nesmal, nikdo nemel zadne narazky na vysku. On teda vyrost podle me tak do vysky 163 - 165 cm. 170 cm mi u kluka prijde uplne v pohode.
Ja si teda urcite myslim, ze mala holka to ma znacne jednodussi nez maly kluk. Ale pokud ten maly kluk nema ze svoji vysky mindrak, tak o nej muze byt velky zajem, i vyssich holek. Jedno maleho kluka s mindrakem jsem bohuzel potkala. A prislo mi to hrozna skoda - velmi pohledny, extremne inteligentni, ale holky nemel rad. Nevim, jestli mu nejaka ublizila. Byl to muj ucitel na VS a na holky byl velmi neprijemny.
Jo a jak to nekdo zminil, ze male lidi skrti pas v aute. To me taky. A v nekterych autech jako ridic musim mit podsedak, abych poradne videla pred auto. A to merim 174 cm
Ale holt mam kratke telo.
@Janča6 vis, co je vtipny? Mne se vzdy libili mensi kluci, co by ke mne pasovali. Chtela jsem mit idealne nejakeho nizsiho blondaka
no a mam naprosty opak, vysokeho, tmavovlaseho manzela
ale fakt mi byli odjakziva sympaticti ti mensi kluci (ja mam 150, takze by mi nevadila vyska ani od 160) a proste se mi “nezastestilo”
ve tride jsem byla ja nejmensi a kdo byl nejmensi z kluku popravde netusim… u nas jsme se delili jen na „sprty“ a na „hulice“
ja patrila do te prvni skupiny
az na VS jsem konecne zapadla do kolektivu a byla od prvniho dne spokojena
Dobrý den, muzu se zeptat jak to vyšetření probíhá??jdeme se synem příští týden.
@veria píše: Více
Jak jsem psala, byla jsem ve 12 jeste mensi (142cm) a ted mam 170 cm. U holek zalezi, kdy dostanou menstruaci, ja byla hubena a prisla az pred 16.rokem. Zacina uz holce puberta (prsa, chloupky,..)? Je hubena, tak se muze opozdit. Ale toto snad kazdy doktor vi, ne?
U kluku taky ta puberta nastupuje ruzne. Jasny, tady resite batolata, takze to se puberta nepozna a resit to tesne pred pubertou uz je moc pozde. Takze tezke rozhodovani.
Obecne obezni deti, jsou vyssi na svuj vek, ale driv prestanou rust, nebo nemaji vyrazny rustovy spurt - ve finale vyrostou podobne jako hubene deti, jen driv (ikdyz nektere studie uvadi, ze muzou byt o cca 2 cm mensi). Takze porovnavejte deti s podobne hubenymi/tlustymi. A samozrejme s lekarskymi tabulkami.
A taky jsem slysela o te celiakii, kolega ji zjistil ve 30 letech. Ale je jediny prcek v rodine.
@Anonymní píše: Více
Ne znamky puberty jeste temer nema. No to nam na endo doktor rikal, ze pubertou se to nastartuje. Do kolika let jsi rostla?
@Enicka Dobry den, ktere presne? Pokud vim, na endokrynologii by snad meli analyzovat anamnezu, takze je potreba si pripravit vysky rodicu ditete a pripadne i dalsi rodinne linie (babicky, dedecci). Pak kostni vek by se mel hodnotit podle rtg ruky, nejcasteji. A pak to slozitejsi vysetreni je podobne OGTT testu, pokud jste absolvovala. Dela ho kazde pracoviste trosku jinak, nejcasteji chteji mit dite den predem na prijmu, aby od urcite vecerni hodiny zajistili pust, dalsi den casne rano se zavede kanyla, protoze budou caste odbery (min 3 co jsem slysela) no a pak dite vypije roztok a v urcitych intervalech se mu bere krev. Obvykle pak dostane jeste obed a je propusteno, vysledky prijdou na endokrylogii, kde to pak doktor vyhodnoti. Snad by melo byt mozne doplnit z krve i nejake dalsi geneticke vysetreni, to uz by melo byt snad ambulantne, jen vic ampulek, nez bezny odber. Prodavam, jak jsem nakoupila, nevylucuji, ze to muze byt mirne jinak.
@veria píše: Více
Nevim, do kolika let jsem rosltal. ja si jen pamatuju tato cisla, protoze jsem v te dobe souperila s kamaradkou o posledni misto v rade. Ale myslim, ze jeste na zacatku ctvrtaku (v 17 a pul letech) jsem nas telocvikar v rade prohodil. Byla jsem pak asi 3.-4. nejvetsi. Byly jsme vzdycky na nastupu serazene podle velikosti. Nevim, jestli se to jeste dela.
Jestli je dcera ohledne puberty pozadu, tak bych rekla, ze par holek jeste s prehledem preroste. Ten rustovy spurt je prave na zacatku puberty a sprichodem menstruace se rust zpomaluje. To se vsude pise.