Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ono je to stejně složitější. Alespoň co jsem pochopila já od lidí, co mají s dětmi za sebou komplexní vyšetření na poruchy růstu (vč. měření kostí a kanylového 2denního vyšetření v nemocnici - večer hospitalizace, půst, dopoledne něco jako OGTT test, odpoledne propuštění). Po těchto vyšetřeních se většinou buď již přímo nalezne vysloveně porucha nedostatečné produkce růstového hormonu nebo že ho tělo neumí zpracovat, nebo něco podobného. Nebo podezření na jinou nemoc s vlivem na růst. V obou případech se dále posuzuje, zda je vůbec dítko na léčbu růstovým hormonem vhodné. Nebo se pátrá dál. A jak již jednou dítě je pod dohledem endokrinologa, tak tam je do doby zastavení růstu v cca 17ti letech, do kdy se v průměru růstový hormon píchá a třeba i poté, nevím do kdy přesně
pak jsou případy, kdy se léčba ani nedoporučí, protože sledované přírůstky jsou v normě. Až bude mít zakladatelka resp. její syn po těch dalších vyšetřeních, bude moudřejší, do které skupiny se řadí její dítko. Proto jsem v první řadě kritizovala to vyjádření doktorky - předpokládám pediatričky. Pokud nemá v ruce průkazný papír, zbytečně mámu straší. „Spoléhání“ na pubertu platí v těch 95% případech, kdy není zjištěna žádná konkrétní prokazatelná porucha, kdy by se medikace růstovým hormonem přímo doporučovala a kdy stejně žádný soudný endokrinolog léčbu růstovým hormonem nedoporučí. Alespoň takové mám informace já, že se k ní stejně nepřistupuje „preventivně“, tj. v případech, kdy je důsledkem genetika - ale nemyslím teď genetickou poruchu - prostě dva vzrůstem menší rodiče nebudou mít přeci obra, není to přirozené a za mě není ani na místě, aby si takoví rodiče vehementně přáli, aby jejich dítě narostlo víc, než se u něho geneticky předpokládá (ještě jednou podotknu, že teď nemyslím genetické poruchy růstu, ty bych samozřejmě léčila). V tomto tedy podporuji názor zakladatelky z původního příspěvku. Nicméně vše ukážou až další vyšetření jejího syna, teď jsme pouze v rovině diskuse. A každopadně přeji hodně zdaru, pokud má před sebou to kanylové vyšetření a vyšetřující pracoviště ho dělá tak jak jsem psala výše. Prý to děti nenesou úplně dobře.
tak ať to syn zvládne co nejlíp ![]()
@Janča6 ano, jak na to telo zareaguje muze byt ruzne. Je to hormonalni lecba. Ta problematika je slozitejsi. My byli na dukladnem vysetreni a testech na rustovy hormon v nemocnici, nekolikahodinovy odber krve po stimulaci, vysledky v poradku. Vysku muze mit v rozmezi 166-178 cm, zatim si drzi 2. percentil. Finalni vysku nevi ale nikdo, da se to spocitat, ne klasickym vzoreckem na netu. Zakladatelce taky urcite rekli urcite rozmezi vysky a ne jen 164 cm. Rustove faktory byly u syna taky v poradku. Indikaci na aplikaci rustoveho hormonu nedostal, ja byla rada. Ale detska asi zase bude delat tlaky kvuli tabulkam, no uvidime. Klidne to tema proberu se zakladatelkou pres SZ.
@Dea.Centaurea pekne jsi to napsala. My mame napriklad za sebou vse uvedene a bylo to v poradku. Drzi si 2. percentil a roste, minimalne 8 cm za rok. Ted jsem ho ale dlouho nemerila, stresuje me to samotnou, vidim ale, ze vyrostl, kupovala jsem obleceni o cislo vetsi. Sama mam vysku pod 3. percentilem, jen tatinek je vysoky 183 a vsichni cekaji, ze syn bude po nem. Po tatinkovi je ale vysoka dcera a i statna, syn je vylozene po mne.
@Anonymní píše: Více
prosim co? Vsak vyska 160plus je u zen normalni vyska. Co tam chces resit?
@Dea.Centaurea píše: Více
Děkuji. Zatím nevím, co přesně nás čeká, doktorka (endo) sepíše zprávu a doporučí nějaké pracoviště v Motole, myslím, že genetiku a anatomii?. Říkala, že to vyloučí různá genetická onemocnění chrupavek a pod. Ale, že jí osobně přijde, že nic takového syn mít nebude, má hezké proporce, nemá nic znát v obličeji apod. Stejně ale mluvila o tom, že bychom mohli růstový hormon dostat, ale že sama neví. Pochopila jsem to tak, že i když bude „zdravý“, ale malý, mohli bychom ho dostat, ale je možné, že to je jinak, nevyznám se v tom. Mám také strach, abych spíš synovi neublížila tím, že si má píchat injekce, aby byl velký, tím mám pocit, že může vzniknout nějaká frustrace, spíše než tím, když ho budeme brát, že je akorát takový, jaký má být, a tak ho máme rádi. Zatím si ze svého vzrůstu nic nedělá a kamarádů má dost, ale je pravda, že je zatím v takovém naivním věku. A doktorka říkala, že začít v pubertě už takový smysl nemá.
Tak já ti zakladatelko napíšu jak blbě to taky může dopadnout.
Můj manžel má ve střídavé péči syna z prvního manželství. Kluk je vzhledem i vzrůstem po mamince, která má necelých 160cm, manžel má necelých 180. Podle lékařky bude mít kluk max 170cm, spíš míň. Problém na endokrinologii také nezjištěn. Přesto byl doporučen růstový hormon. Manžel byl pro, jeho máma proti a přesně ze stejných důvodů jaké uvádíš ty, že je to umělé, chemie, rakovina atd. Takže z toho nic nebylo, protože když jeden z rodičů je vyloženě proti, tak smůla.
Kluk je teď v šesté třídě, je nejmenší ze třídy, vzrůstem je pod třetím percentilem. Lidí co ho neznají myslí, že je tak v první třídě.
Samozřejmě je terčem posměchu a v kolektivu spíš trpí, má kázeňské problémy protože je zakomplexovaný a kompenzuje si tu výšku tím, že je zlý a drzý. Je to hodný kluk, ale učitelky a spolužáky nezajímá důvod jeho chování.
Je mu 11 a moc dobře už to všechno chápe. Jeho mámě to vyčítá a má jí to za zlé, zlobí se na ni a nechce s ní být, čeká až bude starší a nebude k ní muset chodit… Samozřejmě jsou to řeči děcka v předpubertě, ale je vidět, že tam vztah už je poškozený.
Myslim, ze tam roli muze hrat mnohem vice faktoru a nejen mala vyska je pricinou toho vseho
a v okoli znam dite, co si rustovy hormon picha a stejne je nejmensi ze tridy, zacalo pichat uz v predskolnim veku. Neni vsemocny. Kazdopadne si nemysli, ze nezvazujeme jako rodice vsechny moznosti. Ono je taky neco jineho doporucovat to anonymne na netu a pak ho denodenne tomu diteti pred spanim pichat, s nejistym vysledkem.
@unuděná píše: Více
Přišití mých uší moje maminka odkládala až do prázdninového přechodu ZŠ/gympl, což jí mám dodnes trochu za zlé. A to JE plastická chirurgie ale šel bych do toho okamžitě znovu. Toho cvrnkání zezadu do uší od slaboduchých spolužáků na základce
Samozřejmě jsem to přežil, ale vůbec to nemuselo být…
@Kantorek píše: Více
No přeci jen u přišití uší asi moc nehrozí vedlejší účinky oproti dlouhodobé hormonálně léčbě.
Kamarádka jezdí do Prahy na kontroly s malým chlapečkem a hormon mu píchají, je to komplexnější problém…dcerka má v čerstvých 5letech 112cm a já mám 162 a manžel 187, kamarádky má i vyšší…hlavně pod 150cm potřebuje do auta celoživotně podsedak a byl by spíše pro smích ![]()
@blumen může se už píchat i v jiném schématu, myslím že testují jednou týdně…já měla na základě i spolužačku diabetičku…
Tak kdyby mel mit pod 150 cm konecnou vysku, predpokladam, ze by nejaky problem odhalili a u tohoto pripadu by nikdo nediskutoval a lecbu by nasadili doktori i rodice. Zminovanou cilovou vysku pod 150 cm nesdelili nam ani zakladatelce…
Muj syn ma podobný odhad, ted je mu 12 a má 140 cm, stejně jako jeho mladší bratr. Ma opozdený kostní věk, asi o 2 roky, stejně tak vývoj chrupu. Ale podle doktoru roste sice pomalu, ale stabilně, a tak nikdo nic řešit nechce.
@blumen dekuji
my mame taky doma parecek a co do jinych neduhu se taky zda, zatim, ze syn zdedil geny z me strany rodiny a dcera z manzelovi… nicmene u te vysky jeste znami doktori rikali, ze stavba tela muze byt vyraznejsi po jednom z rodicu, ale ze vysledna vyska, pokud neni zjistena vyslovene nejaka ta geneticka vyvojova vada, tak odrazi minimalne nejaky prumer obou rodicu. Takze drzim pesti, aby hezky rostl, i kdyz pomaleji a snad Te nakonec opravdu preroste alespon o 10cm!
jinak nekdo nize jeste psal o pomalejsim kostnim veku - to bude zrejme vyhledove i nas problem, protoze uz jsme resili, ze synovi zacal rust prvni zub v 13mesicich a rostl opravdu hodne ale hodne pomalu, kazdy jeden. A v jeho 3,5letech ho typuji vsichni na 2roky. On ale jeste nemluvi, takze my toho mame trosku vice, co budeme muset dohanet… ![]()
Příspěvek upraven 07.01.25 v 17:22
@Janča6 píše: Více
Tak ještě jinak…kdybych měl stroj času a mohl se vrátit do svých šesti let a růsťák už tehdy existoval (jakože neexistoval), tak ho budu vyžadovat. Vím vím zvýšené riziko nádorů CNS, jater, varlat, leukémie…Jenže to riziko je jenom vyšší, a poslední v řadě při kterémkoliv nástupu ten 170 cm chlap stojí pokaždé.
Jasně důležité je charisma, osobnost, inteligence, úspěch, peníze
(taky proto jsem nikdy neměl nouzi ani o ženy i vyšší než já
) ale ten který stál poslední v řadě jsem byl vždycky já