Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@veeeraf mám chlapečka, který má 4,5 roku a míry +- stejné jako tvoje holčička. Celkově je drobnější, ale nijak extra hubený mi nepřijde
Je to tím, že já sama jsem dost štíhlá až hubená a jsou takové i ostatní děti kromě jednoho. Nejstarší dcera má ve 12 letech 150cm a asi 32kg.
Opravdu nemá cenu to nějak extra řešit a hrotit
I ve 4 letech je ještě celkem malá a určitě se to časem všechno ohledně jídla změní.
Mám doma jednu podobnou a jednu ještě hubenější ![]()
Starší dcera v 5ti letech 118cm a 17,5 kila, v 7mi letech 131cm a 22,5 kila. Od malička nežravka, ale cca od 4-5 let se to postupně zlepšuje. Teď mi přijde, že jí celkem slušně, tedy ne moc velké porce, ale pořád něco. Má dobré spalování, hodně sportuje.
Mladší jsou 4 roky a 4 měsíce, má 110cm a 17 kilo a přijde mi akorát, žádné vyžle (poměrem mi vychází skoro jako Tvoje). Jí pořád něco, ve školce ji chválí, jaký je žravec - naposledy ke svačině 3 chleby. Ale asi má také dobré spalování a štíhlou konstituci po mě, občas mi přijde, že žere jak dospělák ![]()
EDIT: ted jsem koukala a starší měla při výšce 103cm přesně 14 kilo ![]()
Tak nepíšeš, kolik jí je, ale asi kolem 3 let, resp přes 3 roky.
starší měla 101cm a 14kg ve 3 letech. Dneska má 14, má 170cm a 55kg. Rozhodně není vyžle, hodně sportuje.
@blumen píše:
@Terezxx moje 24 mesicni si rano vezme 3 minictverecky chleba. Pak behem dopoledne kousne do peciva. Na obed vypije vodu z vyvaru, pak do vecera nic a ve veceri se porype a jde spat. Ale od 1 do 2 let nabrala timto tempem 3 kila, asi ze vzduchu![]()
takze ted ma 85cm a 11 kilo.Příspěvek upraven 10.02.17 v 15:39
A můžu se zeptat, jestli ještě dáváte mliko? Ja pořád 3× denně. Přijde mi to ale strašně mockrat. Ikdyž on víc jak 150 ml. stejne nevypije. Doufám, ze za ty 3 měsíce, bude mít na 2 leté prohlídce alespon těch 10 kilo ![]()
@veeeraf ano, řeším, nebo spíše už neřeším, stejný problém. Syn má 106 cm a 15 kg. Jen teda jí a poměrně dost.
@21.6.2014 asi jsem se nezmínila, ale mám pocit, že jsem reagovala na jeden komentář.
Jsou jí 4 roky
a ano, genetika v tom hraje taky velkou roli, ovšem já i přítel jsme v jejím věku drobný nebyli spíš naopak. U mě velkou roli hrála puberta, rychle jsem se vytáhla a při výšce 176cm jsem měla v nejvýšší hubenosti 50 kg - takže reklama na hlad a mohla jsem sníst všechno. Navíc jsem vyrůstala v době, kdy existovali ozdravovny a hubenost se nepovažovala atraktivní jako dnes
@Aliik píše:
Mám doma jednu podobnou a jednu ještě hubenější
Starší dcera v 5ti letech 118cm a 17,5 kila, v 7mi letech 131cm a 22,5 kila. Od malička nežravka, ale cca od 4-5 let se to postupně zlepšuje. Teď mi přijde, že jí celkem slušně, tedy ne moc velké porce, ale pořád něco. Má dobré spalování, hodně sportuje.
Mladší jsou 4 roky a 4 měsíce, má 110cm a 17 kilo a přijde mi akorát, žádné vyžle (poměrem mi vychází skoro jako Tvoje). Jí pořád něco, ve školce ji chválí, jaký je žravec - naposledy ke svačině 3 chleby. Ale asi má také dobré spalování a štíhlou konstituci po mě, občas mi přijde, že žere jak dospělákEDIT: ted jsem koukala a starší měla při výšce 103cm přesně 14 kilo
upřímně se mi po tvém komentáři trošku ulevilo, že takovýho hubeňoura nemám jen já ![]()
@veeeraf píše:
přesně tak, vedle ostatních dětí je jak párátko a je to špatně. Kdyby byla tlustá vedle normálních dětí, je to taky špatně. A vždycky to schytáme
Jinak u syna je to nejvíce vidět když je v něčem obeplém, punčošky, plavky, kraťásky apod. Pokud má normální dlouhé kalhoty, tak to vidět není.
Syn má 5 let. Má 105 cm a 13 kg. Od malinka špatně jí, postupně se to pomaličku zlepšuje. Je sice hubený, ale je to velmi aktivní a zdravé dítě. Už dávno to neřeším.
Mladší syn má ve 3,5 letech, 104 cm a 15,5 kg a přijde mi naprosti normální. ![]()
Ja nechapu, co resis
je naprosto v norme. Dcera (5 let) ma 107cm a 15,5kg. Je drobnejsi, ale zadna vychrtlina to neni. Normalni zdravy dite. Pravda, jako batole mi nechtela jist, ale ted sni temer vsechno a co ji chutna, tak ve velkym.
Takze si neber za priklad otesanky a bud v klidu ![]()
Mam dite 5 let, 108 cm a 16 kg. Jidlo neni priorita a prijde mi, ze ma snad tasemnici.
Byt tebou, tak ji rozhodne nekrmim, nenutim jidlo. Ale nastavila bych rad, snidane, svacina, obed, svacina a vecere. A mezitim nic a rozhodně nic sladkyho. A nevykrmovala bych ji naschval omackama. To neni reseni. Ja byla vzdycky hubeny dite a po detech je to jinak. A jelikož me nikdo neomezoval, protoze jsem byla ta hubena, tak mam problem se vzdat sladkeho.
@Zorbas píše:
Ja nechapu, co resisje naprosto v norme. Dcera (5 let) ma 107cm a 15,5kg. Je drobnejsi, ale zadna vychrtlina to neni. Normalni zdravy dite. Pravda, jako batole mi nechtela jist, ale ted sni temer vsechno a co ji chutna, tak ve velkym.
Takze si neber za priklad otesanky a bud v klidu
víš co, já chápu co zakladatelka řeší. Já mám narozdíl od zakladatelky šťěstí, že syn jí jak zjednaný a v podstatě všude, tak mě nikdo neobvynuje, že mu nedám najíst. Ale i přes to jsem se setkala s komentáři typu „kdybych neviděla, jak jí, tak bych řekla, že mu snad nedáte najíst, jak je hubený“. Zvlášť v kontextu s postavou mou a mého manžela.
Doporucuji neresit, mam oba syny hubenoury, mladsi na predposledni kontrole na pokraji podvyzivy a to rozhodne neni nejedlik. Ted jsme sice na spodni hranici, ale pribirame pri cca 132cm ma 22kg.
Ja kdyz byla mala vypadala uplne stejne, mamka me mucila neustalym chozenim po doktorech, sama byla pri tele a doslova me tyrala neustalymi odbery krve, vytery jestli nemam nejake „škrkavky“ nedovolila mi sportovat, tancovat, ackoliv jsem si to strasne prala. Nikdy mi nic nenasli a presto jsem cele detstvi chodila po doktorech, az nakonec to muj otec asi ve 12 letech zarazil.
A ja pritom byla jenom po tatkovi
, ktery v mem veku vypadal stejne.
No a moji kluci jsou zase po me, oba hraji fotbal a u dr. se vidame temer pouze na preventivnich kontrolach. Starsiho pani doktorka chvali jak ma super vysportovanou a slachovitou postavu, ze v posledni dobe je az zoufale mnoho tlustych deti. Malemu dokonce sport doporucila, aby zesilil a po kazdem treninku je hlad vzdycky. ![]()
Pokud jste s tatkou stihli nebo alespon jeden z vas a prcek je zdravy, neres to, po tricitce zacne pribyrat kazdy.
![]()
@veeeraf syn ma hodne podobne miry. ve 3 a ctvrt letech ma take 15,5 kg, jen je o kousek mensi, 101 cm. holky byvaji drobnejsi, takze je to tak na stejno. nekdy si rikam, ze by mohl byt silnejsi, ale zadna vychrtlina neni, zebra mu nelezou. ani jsem se nad tim nikdy nepozastavila, jako problem to tedy nevidim.
a syn je docela zrout
varim takovou klasiku a sni uplne vsechno, nevybira si. sladkosti moc ne, nekdy kolac, bonbon, susenku ![]()
Měli jsme taky. Kila už si nepamatuju, musela bych se jít podívat, ale při každé prohlídce, jsem se cítila hrozně, dr. vždycky vybalila na pc graf a doslova vyčítala, jako bychom jí nedávali najíst schválně. Já jsem to moc neřešila, dcera byla normální hubené dítě, byla jsem zvyklá. Jen nemoci byly průšvih, s takovou váhou stačila třídenní viróza se zvracením a byla tak vyhublá, že jí lezla páteř, fakt jak zoufalé fotky anorektiček.
Před dvěma lety jsme museli na odstranění krčních mandlí a pak dcera začala zázračně přibírat, i když jednlík dodnes není. Už vypadá normálně.
Pokud je jinak zdravá, neunavená, neřešila bych ![]()