Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@David son Mám podobně starého syna, sice jí hezky, ale vybíravý je dost. V tomhle věku už je ale poměrně přístupný diskusi, takže se snažím nenutit, ale vysvětlovat, co jeho tělo potřebuje. Měl třeba hodně dlouhé období, kdy nechtěl jíst maso, takže jsem mu (přiměřeně věku) vysvětlila, k čemu jsou v těle potřeba bílkoviny, a přiměla ho, aby si místo masa vzal k bramborám třeba plátek sýra.
MMCH, v tomhle věku jsou bílkoviny naprostý základ, takže pokud jí vejce a jogurty, lze z těchto dvou potravin vytvořit spolehlivý základ jídelníčku - zvláště vejce je hodně komplexní potraviny, stačí doplnit trochou zeleniny a ovoce a strádat nebude (i když ideál to samozřejmě není). Naopak suchý rohlík či loupák je problém, to mu kromě energie nedá nic.
Pokud nebude přístupný argumentům, jak si špatnou výživou škodí, uvažovala bych o nějakém psychickém problému (deprese_)
@Svistice píše:
@David son Zkus přípravky s vitamínem B. Pokud sportuje, zvážila bych nějaké doplňky stravy (BCAA kyseliny, gainer, energetické a proteinové tyčinky). Otázkou tedy je, zda je něco i pro tyto malé sportovce a jestli by to pozřel.
A určitě mu dávat alespoň nějaké komerční vitamíny.
Sportovní doplňky stravy pro takhle malé dítě rozhodně vhodné nejsou.
My teď zkoušíme na chu´t k jídlu sirup Pediakid a přijde mi, že po něm jí trochu líp. Jinak, jak už jsem psala, syn váží v 7 letech 18,5kg a má 120cm. Je nejmenší ze třídy. Má navíc ještě intoleranci laktozy, tak to k tomu taky moc neprospěje ![]()
Moje nejedlice ted zhubla pri nemoci behem tydne kilo, takze 2 roky 2 mesice 10,6 kilo
hubenour. Svym tempem jidla to nabere zpatky tak za pul roku.
@hezrone Syn má také intoleranci. Neboj, je/bude hubený, ale to se spraví. viz. můj příspěvek: včera v 12:39. U nás je třeba k tomu i opožděný kostní věk, takže i když není největší, tak se nyní docela vytáhl a bude růst o 2 roky déle než jeho vrstevníci.
U nás byl problém ten, že mezi třetím a pátým rokem spadl v perc. tabulkách o více jak dvě pásma a za ty dva roky přibral necelá dvě kila.
Oživuji diskuzi, nechali jste někdo prosím dělat vašim vyžlátkům testy, třeba na celiakii nebo tak něco?
Dcera nyní 8 let, výška 138cm, váha 24 kilo, ráno ani to ne. Jí řekla bych slušně, porce nic moc, ale jí (klidně 6× denně něco). K tomu futruje tunu sladkého a ovoce, hlavně přes Vánoce jsem doufala, že přibere a nic. Pak dostala kašel a váží méně než před Vánoci. A mě už napadlo, jestli se to třeba blbě nevstřebává, já kdybych snědla tolik cukroví a čokolády co dcera, tak rozhodně nehubnu
![]()
Jinak sportuje (běh, plavání) a je velmi aktivní dítě, co nemá problém ujít 25km po horách.
Za zkušenosti díky ![]()
Mam zkusenost sama se sebou. Do 20 jsem mohla snist tunu cehokoliv a nepribrala jsem nic. Jako dite me delali spoustu vysetreni, vse ok. Zkratka asi rychly metabolizmus ci co. Po ty dvacitce jsem pribrala, vsichni chvalili jak me to slusi, no ale pak prislo tehu a to uz komentovat radeji nebudu ![]()
Ahojky, dcera 1'trida, asi 125cm a konecne ma posledni mesic na vaze cislo zacinajici 2!!!20.1,20.2,20.1,…Taky ji vse, sladky, voce, zeleninu, maso,…pohyb ma, tancuje, zdrava je, tak nevim. ![]()
Já jsem taky byla a jsem stejná
Jako dítě jsem i brala nějaké léky na podporu chuti. Nepomohlo nic. Byla jsem fakt hodně, až nehezky hubená. Na základce jsem se styděla za své ruce a nohy. Si pamatuju, jak mi kamarádka na zš dala džíny, že jí jsou malé, jestli je nechci. A já si je oblékla i na mé džíny, co jsem měla na sobě a pořád na mě plandaly
Na střední mě vymetly, když jsem chtěla darovat plazmu, že nemám ani 50 kilo. Teď mi je 23, mám 2 děti a pořád mám sotva 50 kilo. Štve mě to ![]()
@Aliik píše:
Oživuji diskuzi, nechali jste někdo prosím dělat vašim vyžlátkům testy, třeba na celiakii nebo tak něco?
Dcera nyní 8 let, výška 138cm, váha 24 kilo, ráno ani to ne. Jí řekla bych slušně, porce nic moc, ale jí (klidně 6× denně něco). K tomu futruje tunu sladkého a ovoce, hlavně přes Vánoce jsem doufala, že přibere a nic. Pak dostala kašel a váží méně než před Vánoci. A mě už napadlo, jestli se to třeba blbě nevstřebává, já kdybych snědla tolik cukroví a čokolády co dcera, tak rozhodně nehubnu![]()
Jinak sportuje (běh, plavání) a je velmi aktivní dítě, co nemá problém ujít 25km po horách.Za zkušenosti díky
Dávala bych jí kvalitní čokoládu a ty sladkosti bych jí omezila. Ono když se člověk nacpe čokoládou, chuť na normální jídlo nemá. Ale třeba bude hubená pořád. Ty testy na celiakii bych zvažovala v případě, že by celkově neprospívala, byla unavená a neustále nemocná. Doktorka tě někam honí nebo je ráda, že není kulatá? A její trenér na běh a plavání nějaký stravovací režim doporučil? Aby v budoucnu při tak velké zátěži vůbec tělo unesla…
@Russet Doktorka tak nějak brble už od jejího půl roku, pořád je mimo tabulky poměr výška váha. Ze sedmileté prohlídky měla opět, že neprospívá (i když v tu dobu byla zcera zdravá a sportovala) ![]()
Sladkosti samozřejmě dávám vždy po jídle, jen tedy výběr nechávám na dítěti a jsem ráda, že jí něco (miluje kinder čokolády, hořké nejí). Ona je vůbec hodně sladkomil, chleba nejraději s medem nebo domácí marmeládou, miluje domácí štůdl, linecké atd., a pití když nemá sladké, tak raději nepije vůbec. Ale já jsem stejná, tak ji chápu (taky nevypiju čaj bez cukru a vodu bez šťávy a pro ekobiomatky jsem hrozná)
![]()
Taky jsem byla a jsem hubená, jsem teda i vysoká nad 180 a tam jsou ty ruce a nohy jak špejle ještě víc vidět. A třeba se mi stává, že zhubnu jen 2 kila a padají mi kalhoty:-)tak se musím najíst. Přitom já jím hodně, ale to jídlo se projeví jen na břiše a pak zase zmizí. Myslím, že je to nějaká porucha. Moje dcera je postavou úplně stejná, jako bych viděla sebe -i podle starých fotek. Ona teda v 5 letech moc nejí, spíš je vybíravá. Pořád jí nabízím aspoň ovoce zeleninu, má ráda jogurty a musli a z toho moc nepřibere. Jediný když je svíčková, tak tu sní s pěti nebo nudle s mákem 3 talíře:-))Ale když jí něco nejede, tak to prostě ochutná sousto. Trochu jsem se styděla s ní jít na kontrolu-je to hezká šikovná holka, taky vysoká,,ale to propadlý bříško a žebra jsou vidět
naštěstí doktorka nic neříkala, jen zapsala ![]()
Dcera je taky drobná, na podrobnějších testech nebyla, jen na ŠŽ teď v létě. Aktuálně má 18 kg a 116 cm (6 let a 4 měsíce). Já i manžel jsme do cca 15 let byli velmi velmi hubení a menší, pak jsme to dohnali ![]()