Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@David son píše:
Syn je drobnější postavy má čerstvě 7 let, 120cm a važí něco přes 20kg a odmala máme problémy s jídlem (nechutenství, jídlo nechce ani ochutnat) snažíme se mu jídlo pěkně upravit, nazdobit, ani to nepomůže.
Je špatný jedlík. Jídlo které upřednostňuje je řízek, kaše, brambory a hranolky.Zkoušeli jsme na nechutenství ve čtyřech letech kapky sanostol (minerální)
Existuje nějaký přípravek na přírodní bázi, který by zlepšil chuť k jídlu?Nejvíce Nás mrzí, že jakýkoliv pokrm předem bez ochutnání zamítne.
Děkuji za odpověď a radu co dále a jak máme postupovat, nechceme mu zakazovat kroužky a aktivity kvůli jídlu.
Jsme zoufalí a dětská lekářka nám neporadila.
Máme starosti o jeho další vývoj.
Není mi jasné, proč a z čeho byste měli být zoufalí ![]()
Můj syn měl 7 let v listopadu, váží cca 23 kg a nevidím v tom žádné drama k řešení, je prostě dlouhý a hubený. V pubertě se to zase změní a poupraví.
Dokud dětská lékařka nevidí problém (což nepíšeš, že by u Tvého syna viděla…?), nedělala bych z toho vědu. Ostatně, právě dělání vědy z jídla a váhy podobné situace zhoršuje úplně nejvíc…
@David son
Já mam hubený dítě
, skoro 7 let… Cca 120 cm, 18 kg… Strašně moc jsem to resila, tak není moc jedlík.. Už jsem se s tím smířila, nemá smysl se tím zabývat, často bývá nemocný, vždy pak zhubne… Prostě je takový, dr mi řekl, ať to neřeším, my jsme s chlapem taky hubený… Zkoušela jsi vydržet - nechceš, nejez - alespoň týden… Není jen prostě vybíravá, zvlášť pokud ji třeba dáváte na výběr…ve škole/školce jí?
Příspěvek upraven 05.04.17 v 12:59
Syn měl v první třídě (6r2m) 16kg
Přes 20kg se dostal slavnostně ve třetí třídě. Jí normálně, takže taky neřeším. Naše Mudra je naštěstí rozumná, zná mě, zná manžela, takže usoudila, že geny nezapře a taky neřeší.
23kg teda dle mého názoru není hubené dítě.
Starší má 5,5 roků, asi 120 cm a váží necelých 19 kg, jí docela pěkně. Mladší bude mít 4 roky, výšku nevím a konečně mi dosáhla na hmotnost 13 kg, jí víc než by měla a má rychlé spalování po tatínkovi. Taky jsem z toho trochu nervózní, ale už to neřeším-roste, trochu přibírá a dle doktorky není problém. Jen se směji, že moje děti „žerou“ a já přibírám. Když vidím dnešní děti tak jsem ráda, že jsou hubené a nemusím řešit opačný problém. Sportovní aktivity bych určitě nezakazovala, při nich vyhládne a myslím si, že dítě dobrovolně hlady neumře.
Od mala sem byla jako tyčka, doktorka se mě dokonce ptala jestli mě rodiče krmí. Sice sem jedla a to hodně ale v těch jejich grafech jsem byla vždycky úplně dole. Mám rychlé spalování takže se nestihne ani nic uložit. Hlavně ho nenutit násilím nebo tresty, to je to nejhorší a ještě se víc uzavře. Nechala bych tomu volný průběh a myslím že se to srovná.
My jsme na tom ještě hůř. Dceři je 12, má skoro 150 cm a váží 29 kg. Hubená byla od miminka a přitom byla neskutečně žravá. V raném dětství trochu připomínala podvyživené africké děti - obrovské břicho (nikoliv nafouknuté, ale přežrané) a z toho koukaly tenounké hůlčičky bez gramu tuku. Syn byl na tom dlouho lépe, ale teď je mu 6 a za poslední rok neskutečně vyrostl, aniž by přibral, takže vypadá jako kostlivec. Přitom jí také hezky, když ho třeba přivedu odpo ze školky, je hrozně hladový, ačkoliv chvilku předtím svačil.
Nenech se tím vykolejit, když se příliš soustředíš na to, aby dítě jedlo, tak ono just jíst nebude. Ne každý prostě zapadá do tabulek. A rozhodně se nesnaž o vykrmení čokoládou, tím akorát zaděláváš na zdravotní problémy.
@David son píše:
Syn je drobnější postavy má čerstvě 7 let, 120cm a važí něco přes 20kg a odmala máme problémy s jídlem (nechutenství, jídlo nechce ani ochutnat) snažíme se mu jídlo pěkně upravit, nazdobit, ani to nepomůže.
Je špatný jedlík. Jídlo které upřednostňuje je řízek, kaše, brambory a hranolky.Zkoušeli jsme na nechutenství ve čtyřech letech kapky sanostol (minerální)
Existuje nějaký přípravek na přírodní bázi, který by zlepšil chuť k jídlu?Nejvíce Nás mrzí, že jakýkoliv pokrm předem bez ochutnání zamítne.
Děkuji za odpověď a radu co dále a jak máme postupovat, nechceme mu zakazovat kroužky a aktivity kvůli jídlu.
Jsme zoufalí a dětská lekářka nám neporadila.
Máme starosti o jeho další vývoj.
Ty brďo já nevím, já mám kluka žravého, bude mu 5 let, měří cca 125 cm a váží kolem 22 kg, takže trošku větší a trošku těžší, než váš…a přijde mi to úplně normální. I kdyby váš kluk jedl, mohl by na tom být úplně stejně
Rozhodně bych mu nic nezakazovala jen proto, že není jedlík. Buď ráda, možná kdyby byl žravec, tak by byl jako koule. Děti jsou někdy v tomhle rozumnější než rodiče a ví, kolik jim stačí…V pubertě ti vyžere ledničku na posezení, uvidíš ![]()
Dceri na rozjedeni, hlavne po nemoci, pomaha sirup Nutrolin b - probiotika a vitamin b
ale take si myslim, ze míry jeste jdou. Dcera je vysoka a hubena, v 7 letech 131cm a 22,5 kila ![]()
Děkuji všem za Vaše postřehy, ale proč to jídlo ještě před ochutnáním zamítne?? Nejí žádné omáčky, saláty, zaleninu, rajčata, papriky, je toho hodně… Rybu má jen občas.
Ve škole má svačinku (půl rohlíku a mrkev), potom oběd pokud mu chutná něco sní (bez omáčky), odpoledne má fotbal nebo je venku… tzn. tělo vydá hodně energie ale pokud má na večeři např. loupák, suchý rohlík, vajíčka s chlebem, rohlík ze salámem, jogurt… tak to tělo si nevezme zpátky přece to co potřebuje!!! Takový každodenní stereotypní jídelníček pořád dokola a dokola. Je potřeba aby nabíral, měl svalovou hmotu a rozvíjel se v růstu. Někteří dospělí co nejedli v dětství znám a májí problémy dodnes. Muž, žena: malý vzrůst, zdravotní problémy atd…
Přece musí existovat nějaký přírodní bylinný přípravek, který by zlepšil chuť k jídlu ať začne pořádně jíst a hlavně ty jídla které mu dají nějaký základ.
@David son píše:
Děkuji všem za Vaše postřehy, ale proč to jídlo ještě před ochutnáním zamítne?? Nejí žádné omáčky, saláty, zaleninu, rajčata, papriky, je toho hodně… Rybu má jen občas.
To je naprosto normální a přirozené - děti jsou nedůvěřivé k novým jídlům a novým chutím.
Jděte mu příkladem - sami jezte to, co byste chtěli, aby jedl on… on to „nasaje“ a časem to vyzkouší. Třeba to bude až za dlouhou dobu, ale jednou ano - protože to pro něj bude přirozené. Přijme stravovací návyky rodičů.
Když ho budeš nutit nebo když budeš jeho stravu neustále řešit, jenom se zablokuje a zatvrdí.
Pokud máš pochybnosti o tom, zda má všechny potřebné živiny, požádej pediatra, aby mu nechal udělat krevní obraz, z toho se okamžitě ukáže, co resp. zda mu něco chybí.
@David son Mám podobně starého syna, sice jí hezky, ale vybíravý je dost. V tomhle věku už je ale poměrně přístupný diskusi, takže se snažím nenutit, ale vysvětlovat, co jeho tělo potřebuje. Měl třeba hodně dlouhé období, kdy nechtěl jíst maso, takže jsem mu (přiměřeně věku) vysvětlila, k čemu jsou v těle potřeba bílkoviny, a přiměla ho, aby si místo masa vzal k bramborám třeba plátek sýra.
MMCH, v tomhle věku jsou bílkoviny naprostý základ, takže pokud jí vejce a jogurty, lze z těchto dvou potravin vytvořit spolehlivý základ jídelníčku - zvláště vejce je hodně komplexní potraviny, stačí doplnit trochou zeleniny a ovoce a strádat nebude (i když ideál to samozřejmě není). Naopak suchý rohlík či loupák je problém, to mu kromě energie nedá nic.
Pokud nebude přístupný argumentům, jak si špatnou výživou škodí, uvažovala bych o nějakém psychickém problému (deprese_)
@Svistice píše:
@David son Zkus přípravky s vitamínem B. Pokud sportuje, zvážila bych nějaké doplňky stravy (BCAA kyseliny, gainer, energetické a proteinové tyčinky). Otázkou tedy je, zda je něco i pro tyto malé sportovce a jestli by to pozřel.
A určitě mu dávat alespoň nějaké komerční vitamíny.
Sportovní doplňky stravy pro takhle malé dítě rozhodně vhodné nejsou.
My teď zkoušíme na chu´t k jídlu sirup Pediakid a přijde mi, že po něm jí trochu líp. Jinak, jak už jsem psala, syn váží v 7 letech 18,5kg a má 120cm. Je nejmenší ze třídy. Má navíc ještě intoleranci laktozy, tak to k tomu taky moc neprospěje ![]()
Moje nejedlice ted zhubla pri nemoci behem tydne kilo, takze 2 roky 2 mesice 10,6 kilo
hubenour. Svym tempem jidla to nabere zpatky tak za pul roku.
Syn byl na tom podobně (výška, váha), jedl málo.
Ve školkovém věku jsem se naučila jeho nejezení „házet za hlavu“, abych nebyla stresovaná já.
Prostě několik týdnů špatně jedl, pak měl několik dní, kdy jedl relativně normálně.
Vařila jsem mu jídlo, které měl „oblíbené“, třeba suché brambory nebo těstoviny, vývarové polévky atd a do toho zkoušela nová jídla. Pokud nechtěl, tak zabírala „finta“ - pokud ti to nebude chutnat i po dvacáté, tak to vařit nebudu. Většinou stačily 3-4 pokusy a jedl i to jiné, ale neměl to často.
V cca třetí třídě začal jíst druhé večeře (1 toustový chléb), od cca šesté třídy se prolínají menší a větší porce jídla.
Nyní má 14r. 168cm a 42kg.