Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
mám problém. Zítra máme jít očkovat Priorix synovi 18 měs. Měl odloženo kvůli RHC, takže teď už neměl být problém. Ale stalo se, že o svátcích, přesně 27. 12., byl ve styku s bratrancem, kterému se dnes vysypaly neštovice. Ten byl už nakažený před Vánoci, protože to měli už ve školce, to je potvrzený. A teď mám dilema - mám očkovat Priorix nebo radši odložit, když by teoreticky můj malej nakažený být nemusel, když dle údajů lékařů jsou děti nejnakažlivější tak tři dny před výsevem? A od té doby se teda kluci neviděli. Četla jsem ale i názor lékaře, že nakažlivé můžou být děti hypoteticky celé inkubační období…
Můžete mi poradit? Já jsem teda připravená neočkovat, ale dr. mě bude určo přemlouvat, to si umím představit…
Moc díky za rady.
Neockovat,pockala.bych,ale. jsem zvedava.dcera.bude.mit 15mesicu.na.jare , jak me bude tlacit, ze je.nova vyhlaska atd a ja to.chci posunout stejne jako jsem to posunula u starsi. dcery tzvaz po.druhem.roce.Nevite. nekdo, budou s tim. problemy? ![]()
Počkala bych. Ale ne až tak kvůli neštovicím, ale protože teď řádí hodně chřipky a jiné virózy. Tak bych dítě neoslabovala očkováním.
Neočkovat, určitě odložit, ono to očkování zas tak nespěchá, aby to nutně muselo být teď hned za každou cenu
Já bych nenechala. Mladší dostala priorix a 3 dny na to se mi vysypala neštovicema starší, takže jsem prožila dva týdny strachu, jaká bude nebo nebude reakce.. nakonec reakce na očkování 0 a neštovice velice slabý průběh, ale nemusí to tak být vždy. Na tohle očkování má ještě čas, spoustu času klidně i půl roku nebo víc, tak to neuspěchej.
No, že by dostal neštovice od dítěte, se kterým byl ve styku 27.12. a to dítě se vysypalo dneska, to je dost nepravděpodobné.
K priorixu, neočkovala bych před druhým rokem, ale to nesouvisí s těmi případnými neštovicemi.
@Smajlinka123
Pokud byli v kontaktu 27.12. a osypal se dnes, tak muzes byt zcela v klidu.
Já bych neočkovala. Celkově je teď vysoká nemocnost, tak bych počkala, asi tak na kraj léta. Naše nejmladší je chytla, když jsme byly na kontrole na ORL - pravděpodobně. Jinde jsme nebyly a všechny děti, co jinak potkáváme, je už měly. Takže nikdy nevíš.
@Smajlinka123 odložit… není kam spěchat..
v době chřipkových epidemií bych odložila klidně až na jaro ![]()
Odložila byhc to na jaro. ale neštovice bych neočekávala, 27.12: ješt skoro určitě infekční nebyl.
@kterk píše:
Neockovat,pockala.bych,ale. jsem zvedava.dcera.bude.mit 15mesicu.na.jare , jak me bude tlacit, ze je.nova vyhlaska atd a ja to.chci posunout stejne jako jsem to posunula u starsi. dcery tzvaz po.druhem.roce.Nevite. nekdo, budou s tim. problemy?
Vyhláška se ještě nezměnila, ne? Klidně odlož. Ani jedno z mých dětí nemá MMR a žádný problém ![]()
@vjerunqa ja.myslela,ze.uz jo
doktorka to tak. podala…jako. stylem,ze.snad.zase.nebudu delat problemy. ![]()
Moc děkuju všem za názory. Dr. jsem volala, ale tam po telefonu ordinuje zásadně sestra a ta mi říkala, že nakažený určo nebude, ale že se zítra domluvíme. Já jsem ale na netu četla vyjádření lékaře, že může dojít k nákaze v podstatě kdykoliv během inkubační doby, nejvíc samozřejmě těsně před výsevem. Každopádně jsem taky proti očkování v současné situaci a doufám, že dr. nebude mít nic proti, když to ještě zase odložíme. Jak píšete, do tří let je času dost.