Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezky den, zajímal by me názor ostatních. Mame deseti měsíční dítě, přítel ma z předchozího vztahu tříletého syna, který k nam jezdi na víkendy. Je to celkem neposeda a aby se najedl údajně si musi k jídlu brat hračku. Me to celkem vadi protoze naše ditko je zvyklé ze se ji v kuchyni v zidlicce a bez hraček. Rada bych aby to u nas platilo takto, časem by ten nas nemusel chápat proc on si u jídla hrát nemuze. Zadám moc kdyz chci pritelova syna učit ze k jídlu hrani nepatří?
Nastavit hranice a dodrzovat je. Na druhou stranu : proc zbytecne prudit? Kor v takovyhle situaci? Dovolila bych hracku, ale u stolu se nehraje ale ji. Takze se auto muze koukat, ale nemuze jezdit.
Jednu hracku u jidla, ktera napr. „Kouka jak dite ji“, bych neresila ![]()
Dle mého bys mohla být chapavejsi, hračka snad není takový problém. Můj syn by se taky bez hračky nenajedl..
@voodoo píše:
Hezky den, zajímal by me názor ostatních. Mame deseti měsíční dítě, přítel ma z předchozího vztahu tříletého syna, který k nam jezdi na víkendy. Je to celkem neposeda a aby se najedl údajně si musi k jídlu brat hračku. Me to celkem vadi protoze naše ditko je zvyklé ze se ji v kuchyni v zidlicce a bez hraček. Rada bych aby to u nas platilo takto, časem by ten nas nemusel chápat proc on si u jídla hrát nemuze. Zadám moc kdyz chci pritelova syna učit ze k jídlu hrani nepatří?
Nežádáš moc, spíš záleží, jak se na to manžel bude tvářit
Nauč se jeho syna z předchozího vztahu brát takového jaký je
Hračka u jídla je to nejmenší, kluk poroste a může (a bude) mít ještě spoustu z tvého pohledu nedostatků. Zároveň je všechny těžko můžeš lámat, když krom pár dnů v měsíci to doma má zajeté tak jak má.
Jednodušší bude menšímu vysvětlovat, že né vše, co může velký brácha může i malý brácha ![]()
Zároveň můžete vyjednávat i se starším v podobném gardu, např. to, že u mámy si může s hračkami během jídla hrát, no to možná může, ale u vás se to nedělá, takže si hračku může držet, ale nebude s ní dělat blbiny po stole.
ALe základ je, že vychovávat ho musí především jeho rodiče, takže spíš hodit řeč s chlapem, než z pozice „macechy“ vyjet rovnou na kluka.
@voodoo Tak u nás je normální že si u jídla čteme
já, chlap i dcera. Tajže pokud si vezme k jídlu třeba autíčko, plyšáka… tak to bych neřešila.
@voodoo tu hracku nebude mít furt. a jo máš přehnane požadavky
@voodoo nechala bych ho byt. Uz takhle je náročné, ze jezdí za tátou jinam
Neřešila.. Má 3 roky, než tvoje dítě bude chápat tak on bude jíst bez hračky..
Taky to můžeš udělat tak, že otočíš židle tak, aby na sebe nebiděli. Dá se to..
@voodoo Proč by nemohl mít u jídla na stole hračku? Je to malej kluk, třeba nemá kdoví jaký vztah k jídlu a s hračkou se nají spíš. Nezakazovala bych takové nepodstatné věci, to není vývhova, ale prudění.
Proc bych syna otáčela pryc? Je zvyklý ze stolujeme všichni společne. Ma svou zidlicku u našeho stolu. A opravdu se mi nelibi kdyz si nekdo u jídla hraje. A partner je treba i v tomto na naše dítě přísný. Pokud brečí nebo je rozpustile tak ceka až se zklidni a pak teprve ho krmí. Kdyz ted bylo po horeckach a nechtěl moc jist tak jsem chtela dat misto toho Mleko ale ze ne, protoze si nebude zvykat zpět na Mleko. Dekuji za rady ale utvrdilo me to v tom, ze dělam spravne. Pokud mame nějaká pravidla které vlastně zavedl partner tak by nemalá platit jen pro naše společne.
Kdybys viděla, co má všechno moje dcerka (2,5 r.) na stole a kde všude jí, tak by ses divila:-)))
Asi neprudíš, jste zvyklí jinak, spíš prostě holt každé dítě je zvyklé jinak, možná spíš povolit trochu.