Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pakliže toto pravidlo navrhl manžel a trvá na něm, tak musí platit pro obě děti - buď oba ano nebo oba ne. Osobně by mi nevadila 1 hračka, která kouká. Hraní si u jídla by mi vadilo hodně.
@voodoo píše:
Proc bych syna otáčela pryc? Je zvyklý ze stolujeme všichni společne. Ma svou zidlicku u našeho stolu. A opravdu se mi nelibi kdyz si nekdo u jídla hraje. A partner je treba i v tomto na naše dítě přísný. Pokud brečí nebo je rozpustile tak ceka až se zklidni a pak teprve ho krmí. Kdyz ted bylo po horeckach a nechtěl moc jist tak jsem chtela dat misto toho Mleko ale ze ne, protoze si nebude zvykat zpět na Mleko. Dekuji za rady ale utvrdilo me to v tom, ze dělam spravne. Pokud mame nějaká pravidla které vlastně zavedl partner tak by nemalá platit jen pro naše společne.
To jo, ale každé dítě je jiné a prostě s tím se k nim musí přistupovat. Takto akorát synkovi vypěstujete psychózu z jídla, když budete na něj pořád tlačit, ať nedělá to a to. Navíc, on má domovy dva, je to pro něj o to těžší. Snažila bych se trochu polevit. Např. moje švagrová má dvě dcerky, jedna u stolu nevydrží sedět snad ani minutu a pořád odbíhá, druhá sedí, dokud nedojí (je jedlík). Nic nenadělá, ať dělá co dělá.
Moje dcerka není moc velký jedlík a jídlo bere jenom jako něco, co musí, ne že by jí nějak extra chutnalo. Kdybych ji nutila, ať u jídla sedí a nic jiného, tak se nenají:-). Navíc, jídlo je pro mě společenská událost, kde se jí, mluví, konverzuje, společensky žije. Já u jídla nikdy jen nesedím, čtu si, koukám na něco, popř. i dělám něco na PC. Prostě to nehrotím. Ale každý má zvyklosti jiné, no.
@voodoo muj syn je stejný jako ten tveho přítele…ale naopak bych byla rada kdyby ho nekdo naučil že u jidla se nehraje…mě bohuzel neposlechne ale u dizich lidi ji vzorne bez hracky, ve skolce taky… takže tvuj přítel muže být rád že mas snahu a pokud te mladej poslechne tak nevidim duvod proč toho nevyužít a naučit normalnimu stolování ![]()
@voodoo píše:
Hezky den, zajímal by me názor ostatních. Mame deseti měsíční dítě, přítel ma z předchozího vztahu tříletého syna, který k nam jezdi na víkendy. Je to celkem neposeda a aby se najedl údajně si musi k jídlu brat hračku. Me to celkem vadi protoze naše ditko je zvyklé ze se ji v kuchyni v zidlicce a bez hraček. Rada bych aby to u nas platilo takto, časem by ten nas nemusel chápat proc on si u jídla hrát nemuze. Zadám moc kdyz chci pritelova syna učit ze k jídlu hrani nepatří?
Buď ráda že u vás jí, co by za to jiný mamči dali ![]()
@voodoo píše:
Hezky den, zajímal by me názor ostatních. Mame deseti měsíční dítě, přítel ma z předchozího vztahu tříletého syna, který k nam jezdi na víkendy. Je to celkem neposeda a aby se najedl údajně si musi k jídlu brat hračku. Me to celkem vadi protoze naše ditko je zvyklé ze se ji v kuchyni v zidlicce a bez hraček. Rada bych aby to u nas platilo takto, časem by ten nas nemusel chápat proc on si u jídla hrát nemuze. Zadám moc kdyz chci pritelova syna učit ze k jídlu hrani nepatří?
Buď ráda že u vás jí, co by za to jiný mamči dali ![]()
My u jidla lezime, cteme, hrajeme dobble, koukame na Herofactory..
Jste na hlavu ty i tvuj muz.
Nesmyslne pravidla, ktere stejne nikdo nebude dodrzovat, jakmile se otocite zady.
@voodoo píše:
Proc bych syna otáčela pryc? Je zvyklý ze stolujeme všichni společne. Ma svou zidlicku u našeho stolu. A opravdu se mi nelibi kdyz si nekdo u jídla hraje. A partner je treba i v tomto na naše dítě přísný. Pokud brečí nebo je rozpustile tak ceka až se zklidni a pak teprve ho krmí. Kdyz ted bylo po horeckach a nechtěl moc jist tak jsem chtela dat misto toho Mleko ale ze ne, protoze si nebude zvykat zpět na Mleko. Dekuji za rady ale utvrdilo me to v tom, ze dělam spravne. Pokud mame nějaká pravidla které vlastně zavedl partner tak by nemalá platit jen pro naše společne.
hele, přestaň prudit cizí dítě, uděláš službu jemu i sobě.
Podle mě přehnané požadavky nemáš. Nechápu proč by mělo mít každé dítě jiné podmínky. My jsme s partnerem domluveni, že jeho dcera i naše společné musí dodržovat to samé. Funguje to skvěle a eliminujeme tím spory stylu on může a já nesmím. Pro mě je stolování důležitou součástí rodinného života takže já bych dovolila max. hračku na stole, na kterou se může jen koukat, ale samozřejmě to mladší by mohlo taky kdyby to vyžadovalo.
@voodoo píše:
dej tomu dítěti pokoj prosím..
v jednom víkendu tříletého nevychováš podle sebe.. je to malé dítě a hračka mu dává pocit jistoty
@terinka4444 píše:
hele, přestaň prudit cizí dítě, uděláš službu jemu i sobě.
Neni to cizi dítě, kdyz je u nas je součástí naši rodiny. Kdyz bude zvyklé z domu ze muze brat ostatním dětem hračky, ze se divá pul dne na televizi tak to mam taky respektovat? Jednou mame doma nějaká pravidla a ta platí pro všechny deti.
@Calathea píše:
Podle mě přehnané požadavky nemáš. Nechápu proč by mělo mít každé dítě jiné podmínky. My jsme s partnerem domluveni, že jeho dcera i naše společné musí dodržovat to samé. Funguje to skvěle a eliminujeme tím spory stylu on může a já nesmím. Pro mě je stolování důležitou součástí rodinného života takže já bych dovolila max. hračku na stole, na kterou se může jen koukat, ale samozřejmě to mladší by mohlo taky kdyby to vyžadovalo.
Diky za zastání. Ja prave navrhovala ze se na ni bude jen dívat ale přítel mu ji přesunul k talíři. Navic to byla asi 20cm velká motorka, žádná maličkost. Prijde mi ze tady ženské asi zastávají pocit ze člověk nema právo dítě cokoliv učit ci ho nejak vychovávat. Mimochodem tam je i problem ze je zvyklý, ze muze vse a musi byt vždy po jeho. Kdyz si syn leze do domecku, ve kterém je uz syn přítele tak po nem začne házet hračky protoze se nechce dělit. Taky to mam nechat byt? Jo a vse řeším stylem ze vysvětluji, nekricim a netrestam. ![]()
@jdukolem píše:
dej tomu dítěti pokoj prosím..
v jednom víkendu tříletého nevychováš podle sebe.. je to malé dítě a hračka mu dává pocit jistoty
Pokud se na ni bude jen dívat nemam problem ale u stolu u oběda se proste u nas nehraje na to ma zbytek dne.
@voodoo píše:
Diky za zastání. Ja prave navrhovala ze se na ni bude jen dívat ale přítel mu ji přesunul k talíři. Navic to byla asi 20cm velká motorka, žádná maličkost. Prijde mi ze tady ženské asi zastávají pocit ze člověk nema právo dítě cokoliv učit ci ho nejak vychovávat. Mimochodem tam je i problem ze je zvyklý, ze muze vse a musi byt vždy po jeho. Kdyz si syn leze do domecku, ve kterém je uz syn přítele tak po nem začne házet hračky protoze se nechce dělit.Taky to mam nechat byt? Jo a vse řeším stylem ze vysvětluji, nekricim a netrestam.
no a co takhle respektovat že si ten tříletý chce v klidu hrát a desetiměsíční prostě ještě není ten parťák?
Začít dělat rozdíly jen kvůli tomu, že to je chuděrka co tam je pár dnů v měsíci je cesta do pekel. Malé děti moc dobře vědí, co si kde mohou dovolit a pokud má dvě stabilní rodiny tak nevidím jediný problém. Mámě skáču po hlavě, ale u táty se musím trochu chovat. To pochopí velmi rychle. Ale já teda nejsem zastáncem moderního stylu výchovy, kde je dítě středobodem všeho. Já je od mala učím, že jsou členem skupiny a mají svá práva a samozřejmě i povinnosti.
@voodoo píše:
Diky za zastání. Ja prave navrhovala ze se na ni bude jen dívat ale přítel mu ji přesunul k talíři. Navic to byla asi 20cm velká motorka, žádná maličkost. Prijde mi ze tady ženské asi zastávají pocit ze člověk nema právo dítě cokoliv učit ci ho nejak vychovávat. Mimochodem tam je i problem ze je zvyklý, ze muze vse a musi byt vždy po jeho. Kdyz si syn leze do domecku, ve kterém je uz syn přítele tak po nem začne házet hračky protoze se nechce dělit. Taky to mam nechat byt? Jo a vse řeším stylem ze vysvětluji, nekricim a netrestam.
netáhnete za jeden provat - to dítě za to nemůže - to je na vás