Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nechci nikoho moralizovat, ale tento prispevek mi hnul zluci. Jak muze nekdo o tak malem diteti tvrdit ze je mamanek? Aplikovat tak tvrdou vychovu? Nedoslo Vam, ze kdyz 9mes. nosite dite v teple pod srdcem, ze pak Vas potrebuje citit jeste vic, ze potrebuje bezpeci? Dite neni, hracka, kterou odlozite, i kdyz jak vidim najde se nekdo kdo toho je schopen
… Chudak malicka, delate z ni citove plocheho jedince, to jste si mela rozmyslet. Ja mam skoro triletaka, ktery na mne jeste take visi, uspavam ho houpanim, jinak neusne. Ale to dite chce citit jen lasku a teplou vrelou naruc. Samo se odpouta a bude Vam to pak lito! To ze se diteti obetujete, prece neznamena ze jste otrokem a kdo tak smysli radeji deti nemel mit. Budte rada dokud Vas chce mit nablizku a vazte si toho. Prijde den kdy dospeje. Az se mi chce brecet, ze nekdo muze byt na miminko tak zly - necitlivy k jeho potrebam. Chudak holcicka.
Zakladatelko, vážně se nad svým přístupem zamyslete. Děti nejsou hračky, nelze je vypnout, nejsou většinou ani podle našich představ. Zkrátka realita je poněkud jiná, než jsme si vysnili. Potřebují hranice, potřebují vychovávat, ale také potřebují kontakt, projevovat city, potřebují mít pocit, že tu je někdo pro ně. První roky života jsou strašně důležité, dítě všechno nasává jakou houba a odnáší si to sebou do dalších let. A hlavně! Není to dospělý člověk. Malé batole se chová pudově, nepřemýšlí jako ty, nechápe, proč ji máma v noci nechává řvát a proč musí usínat sama… je mi z toho hrozně. Zkrátka se zkus vžít do své dcerky. Do maličkého batolete, které je na světě pár měsíců, většinu věcí nechápe a nerozumí jim. Třeba tě to trkne a změníte doma přístup. ![]()
A propos: „uspávám“ i 3-letého. Před usnutím čteme pohádku, potom mě drží za ruce. Usíná u mě, spokojeně, dívající se mi do tváře. V klidu a rychle. Nakvartýrovaného ho máme u nás v posteli. Nemám pocit, že by mě to obtěžovalo. Děti rostou rychle, tyhle chvíle mi už nikdo nikdy nevrátí.
@Calathea
Takhle jsem to nejak myslela. Dekuji, ze alespon nekdo tu ma uroven a zaklady slusneho vychovani a komunikace.
@Marsmeli My třeba dudlík sebrali na 4 měsících a bylo to nejlepší rozhodnutí, v tom věku na něj nebyl malý nijak výrazně fixovaný (o to víc jsme ho samozřejmě nosili, mazlili a ujišťovali) a bez dudlíku je to super. Teď je mu 14m a je naprosto nezávislý a samostatný ale i tak ví, že může kdykoliv přijít.. Spí sám celou noc ale pokud ho bolí zoubky nebo ho něco trápí tak jde k nám do postele.. Využívá toho tak jednou za 3 týdny na půlku noci ![]()
No, nechat půlroční miminko vyřvat, odstěhovat ho když je zvyklé na mámu, ze dne na den…Ty máš teda žaludek. Chudinka malinká, radši si ani nepředstavuju, jak se to dítě musí cítit. Ale věř tomu, že tohle se ti jednou vrátí. Ať už na podobě vašeho vztahu s dcerou, nebo ona sama bude mít ve svém životě problémy a to jen kvůli tobě, že chceš mít klid a v době, kdy se jí vytvářejí emoční a citové návyky ses na ni normálně vykašlala. První rok je sakra důležitej a tys jí ho min. půlku projela. Super ![]()
@K82 píše:
Kdo vam vsem dal pravo soudit, jaka je zakladatelka matka? A titulovat nekoho „kravou“ vypovida o vas, ne o ni. Pokud nesouhlasite s necim postupem, je vhodne napsat " nesouhlasim, delam toto a toto". Ale odsoudit cloveka na zaklade jednoho prispevku je znak frustrace a nevyzralosti. Doufam, ze admini ctou dukladne a minimalne urazlivy prispevek s „kravou“ a jeho autorku poresi. Hnus.
Ani ji kdyby na zaklade dvou. Napsala to do jednoho. A za svuj nazor se nestydim.
. Matka jestli se takova zenska da nazvat matkou dela tohle je hnus.
A to nejsem zadna super mama.
@Fima taky mám 3,5 leťáka v posteli
je to tak hezký, když usíná a chce držet za ručičku, ráno se spolu poňuchňáme
za chvíli z něj bude puberťák a mámu za zadkem chtít mít nebude, tak si užívám tyhle hezký chvilky.
Tak já si myslím, že z příspěvku spíš čiší vnitřní vztek, že s ezakladatelka neumís rovnat s novou situací, která před ní vysvatala. Je nervózní z toho, že jí brečí dítě a neví jak na to. Takže příspěvek je psán tím vzteklým perem a vyznívá to holt tak, že pro tuhle paní je dítě jen nepříjmeným přívažkem.
Já si to nemyslím, ale…
Víš co. Děti s emění, zvláště podle toho, v jaké fázi se nacházejí, co umí, atd. Pláč je univerzální prostředek, jak dát najevo cokoli z pocitů a emocí. A nejen jich. Jsem urvanej, nudím e, je tu moc světla, poj´d si hrát, bojím se, bnechci spát. Cokoli z toho dítě bude (i později) předvádět řevem. Důležité je tedy hlavně pochopit, co je důvodem stížnosti - kdy je to problém, a kdy „jen“ přání. A další problém matky je najít způsob, jak problém odstranit. Což holt někdy může být na úkor matčiny určité „pohodlnosti“. Ano, chápu, píšeš, že enchceš s dítětem trávit 24 hodin denně, chápu, jak to smyslíš, ne že se chceš dítka zbavit, ale.. faktem je, přijdou chvíle, kdy budeš mít pocit, že s dítětem trávíš 38 hodin denně.
Režim a pravidla jsou důležitá, čím dříve se nastratují, tím lépe později. ALE musí být naplňována s láskou a péči a dítě musí vědět, že víš, co děláš. (A je zjevné při takovém tepu, že jsi mimo a děláš věci jen proto, že se tam mají - nebo se tak dělaly u vás v rodině, že to tak diktuje manžel… atd atd.)
Třeba k usínání - taky nesjem a nikdy jsem nebyla uspávací matka. děti šly do postýlky a nazdar bazar. Ale pravdou je, že jsem seděla za dveřma a ubezpečovala je, že tam jsem (měla jsem v ruce knížku, tak si nestěžuju - knížku jsem do té doby neviděla dobře dva roky). Postupně jsem odcházela - trvalo to.
Delas dobre…ja nevím proč se do ji nqvazite…my naše decos taky vychovavame tvrde…jak jednou povolys bude si viskakivat furt…občas je uklidni velkej placanec
@Almira-Alm To nesmíš mít dítě, co si umí poradit v každé situaci - když není dudlík a on ho potřebuje (usnutí, když je nervní/něco ho bolí), pohotově nahrazuje palcem.
Spíš je důležité nedávat dudlíka, když to to dítě nepotřebuje.
@Marsmeli To se napraví nehrotila bych to a dudu nebrala. Sestřenice jej měla do 2 let sice to s estetického hlediska není moc pěkné, ale ona jej měla hlavně právě na tu noc, aby usnula ![]()
Syn se ho dobrovolně vzdal a já za to byla ráda. Zase je tu věta typu-nebude ho mít přeci na pořád
Takže klídek ![]()
@Blbenka píše:
Delas dobre…ja nevím proč se do ji nqvazite…my naše decos taky vychovavame tvrde…jak jednou povolys bude si viskakivat furt…občas je uklidni velkej placanec
vsak se Vam to vrati. ![]()
@kattkka píše:
vsak se Vam to vrati.
jistě, že se to vrátí. Moje kamarádka má sestru, mají obě stejně staré dva kluky. Zatímco kamarádka vychovává děti s láskou a trpělivostí, její sestra to praktikuje jako tady zakladatelka. Výsledek je ten, že sestry kluci tráví čas co nejvíce mimo domov, o víkendech jsou nejraději u té kamarádky a jejich dvou synů. S mámou jsou vztahy chladné a ač ona pochopila a velmi ji to mrzí, už to nikdy nezachrání. Klukům je 4 a 10 a i ten mladší má na to velmi jasný názor ![]()