Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@Majduskabb píše:
@Janli pro někoho zoufalost, pro někoho schůdné řešení. Nejsem jediná na světě. A ano, prsa mám sebou všude, nemusím řešit, jestli jsem vzala dost UM a bude to stačit, nebo že je to studený, i když to bylo v termoobalu. Nějaký osamělý kout pro nakojení se najde vždy
Psychiku mam rozhozenou už z porodnice a řeším to.
Zajímá mě spíš, jestli měl někdo podobné trable a podařilo se mu rozkojit, nebo je fakt jedinou cestou UM? Platí spokojená máma, spokojené dítě, ale upřímně pohled na dítě s flaškou mě spíš rozesmutní. Místo máminy teplé kůže dostane kus silikonu… Možná to moc hrotim, ale bohužel to takhle cítím
Nevypadáš na to, že bych svou psychiku řešila! Doporučuji návštěvu psychiatra.
@Bytsamsebou děkuji pěkně, ale na psychiatra to opravdu není
kdyby náhodou, máme ho v rodině ![]()
@Majduskabb píše:
@Bytsamsebou děkuji pěkně, ale na psychiatra to opravdu není:) kdyby náhodou, máme ho v rodině
Je.
@Majduskabb řešila jsem něco podobného (z porodnice s dokrmem), nepodařilo se mi rozkojit, UM bylo vysvobozením.
@Emmara hurá konečně někdo k věci. Díky za zkušenost. Z mého okolí vím, že někomu se to povedlo, někomu ne. Snad budu ta šťastná. Když ne, nedá se nic dělat.
@Majduskabb mě se u prvního povedlo takto v podstatě rozkrojit, ale hned po císaři do pár dnů doma. Ono je úplně fuk jestli přes tu cévku dáš UM nebo MM. Jak ti malá přibírá? Musí být děsně vysílená, když tahá takto dlouho.
co jí ten dokrm dát stříkačkou, aby se napila rychleji. Prvně prso a pak dokrmit. Prso dávat co nejvíc to jde, ale nenechat jí takto dlouho tahat. Třeba max půl hodiny. Postupně bys příkrm snižovala. Čím víc budeš kojit tak se laktace navýší. Takto stejně tahá z cévky a ne z prsa. Jen je unavená a podrážděná.
Každopádně pořešit tu psychiku. To jde v ruku v ruce. Osm týdnů je opravdu už dlouho. To jste vyřízené obě dvě.
V mezičase můžeš odsávat. Tím si taky se zvedne laktace. Na bylinky pozor skrz psychiku. Nevim co ti kdo doporučil. Na mě úplně nejlíp fungoval čaj jen s jeřabinou. Pot hodně a jíst je samozřejmě základ všeho. Ale fakt bych jí prvně dala pořádně dokrmu ať je spokojená a má sílu.
@anavi13 píše:
@Majduskabb mě se u prvního povedlo takto v podstatě rozkrojit, ale hned po císaři do pár dnů doma. Ono je úplně fuk jestli přes tu cévku dáš UM nebo MM. Jak ti malá přibírá? Musí být děsně vysílená, když tahá takto dlouho.co jí ten dokrm dát stříkačkou, aby se napila rychleji. Prvně prso a pak dokrmit. Prso dávat co nejvíc to jde, ale nenechat jí takto dlouho tahat. Třeba max půl hodiny. Postupně bys příkrm snižovala. Čím víc budeš kojit tak se laktace navýší. Takto stejně tahá z cévky a ne z prsa. Jen je unavená a podrážděná.
Každopádně pořešit tu psychiku. To jde v ruku v ruce. Osm týdnů je opravdu už dlouho. To jste vyřízené obě dvě.
Já jsem to asi špatně napsala. Prvně nakojim, nechám odříhnout, pokud hledá, ohřeju ji mlíko nebo předtím UM a dám jí to hadičkou přes prso. Ale celý ten proces prostě trvá. Já ji od prsa neodpojuju, dokud si dudá, nechám to na ní. Odsávat zkouším, ale dám hodně málo, třeba z obou prsů na dvě odsátí 15 ml… přibývá pěkně, to zas já ji hlady nenechám, nejsem blázen. Dávám jí, co její hrdlo ráčí, aby byla spokojená. Právě jsem se dostali do fáze, že byla na den schopná vypít k mému mléku ještě třeba 200 ml UM. Všichni říkali, postupně dokrm snižovat, ale moc to nešlo, ona prostě měla hlad. A brečet hlady ji nenechám, když už prostě z prsa ji to evidentně nešlo.
V okolí mi říkají, jen ji nech, ona vymýšlí. Ale myslím, že takhle malý miminko neví, co to znamená, si vymýšlet. Že ji prostě jen něco chybí nebo je jí zima, nebo má nějaké nepohodlí.
Bylinky beru třetí den, spíš z té porodnice jsem odcházela už taková načatá. Nechtěla jsem císaře, ale vzhledem ke KP jsem nechtěla ohrozit malou, říkala jsem si, no tak halt to vymyslela takhle, důležité je, co bude potom. Pak jsem si říkala, jak to dobře zvládáme, jak hezky spinká a ono kulový. Neteklo mi mléko, ona byla lehce žlutá, takže unavená a spavá. Říkala jsem si, že doma si to sedne, že se rozkojim a ono ne. Utekl týden, druhej, třetí…už jsem si kolikrát říkala, tak ji tu flašku dej, budeš mít klid. Ale říkám si, když mám aspoň nějaké mléko, že tu snad ještě nějaká naděje je.
@anavi13 doporučili mi klasiku - pískavice, Benedikt, 1800+1500 na jednu dávku. Čajík piju, měla jsem Leros a teď mám nějaký ze zdravěnky sypaný. Uvařím si do konvičky a popíjím během dne. Výhoda, že mi celkem chutná, nevadí mi bylinkové čaje. Do toho se snažím mléčné výrobky, aspoň jeden denně, piju hodně čistou vodu, na noc si dávám do džbánku do ložnice, vypiju třeba 2-3 sklenice (cca 0.4l).
S tím jídlem je to horší no, když jsem s ní sama doma, tak je to takový, že jim když je klid 🤷♀️ nebo při kojení. Snažím se i šátkovat, ale holčičce se to moc nezdá, možná až bude větší a bude držet hlavičku, tak ji to bude pohodlnější, že bude moct čučet po okolí. Teď mi přijde, že má fázi, kdy by chtěla nosit, aby se mohla rozhlížet po okolí a v tom šátku ji to úplně nejde…takže moje záda 🙈
@Majduskabb no jo, ale to právě je ono, že to trvá. Tak dej prso a pak stříkačku, ať to vytáhne rychle. Přes cévku to trvá věčnost. Odříznutí pri kojení není vůbec potřeba. Já bych si z toho množství UM nic nedělala. Určitě si nevymýšlí, ale trápíte se obě. Musí být i nevyspaná.
Vzhledem k tomu co píšeš i o porodu zkus toho psychiatra, když ho máte v rodině. Mohlo by to to pomoci. Takto jsi v začarovaném kruhu. Císař je taky porod. Rozhodla jsi se dobře. Miminka vždy jsou takto na začátku hodná a pak to vypukne. Oni pro prvorodičku je to opravdu náročný ![]()
Co se zkusit smířit s tím, že budeš napůl kojit a napůl dávat UM. To je taky varianta ![]()
@Majduskabb jídlo fakt je základ. Normálně u kojení jez cokoliv. Já si vždy dělala takový koutek - jídlo, pití, mobil. Mimino na prso a pohodička. Ty začátky takové jsou. Ono si to taky sedne. Ale fakt jíst pořádné jidlo- kus masa, vývary, pořádné porce. Klidně si jídlo objednej. Neřeš složení, to není důležité.
Každé dítě nemá hned rádo nošení. V osmi týdnech už nechce opravdu koukat. Mě napadá ještě zkusit fyzioterapii. Ale nevím jak na tom jste s pohybovým vývojem to jsi nepsala. Teď už by měla být často na bříšku ( třeba desetkrát denně na chvíli co zvládne). Jasný už chce koukat a zkoumat
s těmi zády se nedivím, když pořád vlastně kojíš.
@anavi13 ona spí v noci, pospí si i v kočáře a to chodíme za téměř každého počasí, pokud není úplná průtrž mračen. Ona spí i při kojení, třeba teď už hodinu spí po kojení a nechci s ní hýbat a ani se moc hýbat, abych ji neprobrala.
Přes stříkačku ji to občas dám, ale přijde mi, že tím jak ji to jde dobře, tak neví, kdy má dost a pak to blinká.
Odříhnutí vím, většinou ji chvilku nechám v klubíčku nebo na tygříka, buď si říhne nebo ne, jde mi o to, aby se nějak srovnala, občas ublinkává - ne nic tragickýho, prostě jí to teče koutkem. Po UM teda ublinkávala víc, zkoušela jsem Nutrilon, to se chuderka kroutila, přešla jsem na Bebu a ublinkávala. Ale lepší ublinkávání než křeče v bříšku.
@anavi13 desetkrát denně nedávám, ale snažím se jí párkrát za den otočit, při přebalování. Začnu ji teda dávat ještě častěji. Fyzioterapii mám vyhlédlou, ale trochu si říkám, abych ji netahala po všech čertech a nebyla pak otrávená i z toho (ona, ne já). Přece jen je to malý mimčo a autosedačka jí asi nebude dvakrát nebo pohodlná, i když cesty většinou prospí.
Z kojení mě záda neboli, dělám si pohodlí, vypodložim se polštáři, ji mám taky na kojícím polštáři. Ale spíš se docela pronese a já horní polovinu těla nikdy neměla nějak extra osvalenou a vlastně jsem v těhotenství a po SC vyřadila z provozu břišní svaly, takže všechno, ale fakt všechno tahám přes záda.
@Majduskabb píše:
@anavi13 ona spí v noci, pospí si i v kočáře a to chodíme za téměř každého počasí, pokud není úplná průtrž mračen. Ona spí i při kojení, třeba teď už hodinu spí po kojení a nechci s ní hýbat a ani se moc hýbat, abych ji neprobrala.
Přes stříkačku ji to občas dám, ale přijde mi, že tím jak ji to jde dobře, tak neví, kdy má dost a pak to blinká.
Odříhnutí vím, většinou ji chvilku nechám v klubíčku nebo na tygříka, buď si říhne nebo ne, jde mi o to, aby se nějak srovnala, občas ublinkává - ne nic tragickýho, prostě jí to teče koutkem. Po UM teda ublinkávala víc, zkoušela jsem Nutrilon, to se chuderka kroutila, přešla jsem na Bebu a ublinkávala. Ale lepší ublinkávání než křeče v bříšku.
Vy jste fakt v začarovaném kruhu. Dávala bych jen přes stříkačku. I když si úplně upřímně taky myslím, že už jsi pro to udělala hodně a dát v klidu UM by bylo lepší. Na navýšení laktace je samozřejmě ideální kojit co nejvíc v noci, ale to by jste se už zbláznili.
@anavi13 no to už možná raději MM + dokrm UM. Ať má aspoň trochu ode mě. Pak to třeba nahradíme příkrmama, snažíme se co nejvíc vypěstovat na zahradě, aby měla z domácích zdrojů.
Zkusím pár dní dávat jen stříkačkou, jestli bude spokojenější.