Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@ontarova.stara píše:
A cetlas, nac jsem reagovala? Psal tu kdosi, ze jich bylo (ci rodic a sourozenci) pet a ze to nejlepsi, co pro ne mohli rodice udelat bylo, ze po ucebnim oboru se o sebe museli sami postarat a jit brzy z domu. Je to nekde na zacatku. Na to ja jsem reagovala a zcela uprimne si nemyslim, ze pokud ma rodina deti cca po roce (jak se tu casto pise), ze zvladne treba tri ctyri vysokoskolaky ve trech mestech zafinancovat tak, aby to nemuseli z vetsi casti hradit z brigad. Tady bylo psano i to, ze misto SVP se koupilo uhli a dite to musi chapat.
A souhlasim s tim, co tu psaly holky vyse, ze kluk na stredni ma resit jine veci nez to, u ktere brigady by slo delat skolu, babysitting a slevy. Stredni ma byt bezstarostne obdobi, brigady maji byt na extras, ktere ti neplati rodice.
já už jsem některé příspěvky jen prolítla, ale tento jsem zachytila…Někde prostě na vzdělání zas takový důraz nekladou a ctí řemeslo…Ale to není výsada mnohočetných rodin, to jsme tím chtěla říct. Že to psal potomek z velké domácnosti je jen shoda okolností, zrovna tak to mohlo psát jedinec s jedním sourozencem.
Od Matta jsme četla jen ten jeden příspěvek, ostatní je na SŠ nestandardní, ale zřejmě je ze skromných poměrů a bere to s pokorou. Mě brigáda při studiu přijde normální spíš u VŠ…
To je sranda tady, tak jsem se dozvěděl o sobě, že jsem smířený se životem, chudák musím lítat po slevách a že jsem z chudých poměrů a já nevím co všechno. Ani jedno není pravda, asi se blbě vyjadřuji nebo nevím, ale já se snažil jenom říct, že lidi nemusí mít sta tisíce, aby se jejich 4 a více dětí mělo dobře, já si opravdu nepamatuji, že by nám něco někdy scházelo. Jo jednou, jsme se ségrou nejeli na výlet, kdy měli devataci místo a ptali se v jiných třídách, odjezd byl druhý den, bylo to na rychlo, tak nebyly peníze. Kdyby to naši věděli dříve, tak jedeme. No tak nám řekli, že nejsou peníze a když byly, tak nás tam vzali. Bylo to do Liberce do toho Babylonu, že by jsme se z toho nějak hroutii, tak to ne. Alespoň jsme se těšili na to až tam pojedeme. A za mě je teda lepší říct, kocourku teď jet nemůžete, nemáme na to, teď jsme platili to a tamto, než prostě nepojedete protože jsme to řekli a hotovo, to by bylo keců, takhle ne. Jinak jsme vždy všude jeli na ŠVP, na lyžák, já byl i v cizině na výměném pobytu, na tábory jsme taky jezdili, teď už jezdím druhým rokem jak vedoucí, ségra tancuje závodně, vše jí platí rodiče, já závodně plaval, zas to samé. Takže jsem chtěl jen vyvrátit, že všude to tak není, že děti nikam nejedou, my jeli, akorát se na to musí dopředu našetřit a ubrat kde to jde. To už jsem psal a je třeba pravda, že jsme neměli deset kroužků, ale jeden třikrát týdně a i to bylo dost, já chtěl taky vždycky chodit prostě jen ven, ne lítat každý den po kroužcích a aby mě tam někdo ještě nutil, no to naštěstí u nás nebylo. My jediný co jsme vždy museli tak chodit do školy, ale kroužky byly dobrovolné. A po nějakých anglických táborech jezdit, no to by byla pecka se učit ajinu o prázdniny, nám stačil obyč tábor a na anglicky bych nechtěl ani. Každý to má prostě jinak, kdybych na to byl zvyklý, tak možná, ale takhle mi to nikdy nepřišlo a ani nepřijde. Z brigád si rozhodně neplatíme věci do školy nebo svačiny a tak, ale třeba, když jdeme někam pařit, tak kolu, kebab atd, máme třeba kilo od našich, ale co to je, to je tak na tago. Ségře bylo teď 15, už může chodit se mnou, ale na brigádu jít ještě nemůže, pač je v devitce, tak jde uklízet schody za mamku, jako dobrovolně ne, že musí. Aby měla víc peněz. Děti hlídáme taky když chceme, nikdo nám to nepřikazuje, nám to fakt nevadí a je pravda, že úplně bezděčně to neděláme. Máme potom plus, že jsme jako rozumní a že teda se na nás můžou spolehnout atd a pak nám všechno dovolí, což by, kdyby jsme seděli jen s mobilem v ruce asi těžko bylo. No a někdy je prostě pohlídáme, že chceme, ať si naši taky odpočinou, když jsou v poho a dá se s nima domluvit a vycházejí nám vstříc. Nic divného ne? Tak to snad chodí úplně všude, teda alespoň u mých kámošů jo. A po slevách taky nemusíme denně lítat, prostě, když jdu kolem třeba Kauflandu a mají tam mliko, tak je vezmu, aby tam naši nemuseli a nebo jdu s mamkou, aby to natáhla, když táta nemůže a ona nemá řidičák. Určitě netrávíme volný čas s letákem v ruce a s igelitkou, to fakt ne
. Ufff, snad už si rozumíme, protože já už fakt nevím jak to vysvětlit.
@Matt 02 píše:
To je sranda tady, tak jsem se dozvěděl o sobě, že jsem smířený se životem, chudák musím lítat po slevách a že jsem z chudých poměrů a já nevím co všechno. Ani jedno není pravda, asi se blbě vyjadřuji nebo nevím, ale já se snažil jenom říct, že lidi nemusí mít sta tisíce, aby se jejich 4 a více dětí mělo dobře, já si opravdu nepamatuji, že by nám něco někdy scházelo. Jo jednou, jsme se ségrou nejeli na výlet, kdy měli devataci místo a ptali se v jiných třídách, odjezd byl druhý den, bylo to na rychlo, tak nebyly peníze. Kdyby to naši věděli dříve, tak jedeme. No tak nám řekli, že nejsou peníze a když byly, tak nás tam vzali. Bylo to do Liberce do toho Babylonu, že by jsme se z toho nějak hroutii, tak to ne. Alespoň jsme se těšili na to až tam pojedeme. A za mě je teda lepší říct, kocourku teď jet nemůžete, nemáme na to, teď jsme platili to a tamto, než prostě nepojedete protože jsme to řekli a hotovo, to by bylo keců, takhle ne. Jinak jsme vždy všude jeli na ŠVP, na lyžák, já byl i v cizině na výměném pobytu, na tábory jsme taky jezdili, teď už jezdím druhým rokem jak vedoucí, ségra tancuje závodně, vše jí platí rodiče, já závodně plaval, zas to samé. Takže jsem chtěl jen vyvrátit, že všude to tak není, že děti nikam nejedou, my jeli, akorát se na to musí dopředu našetřit a ubrat kde to jde. To už jsem psal a je třeba pravda, že jsme neměli deset kroužků, ale jeden třikrát týdně a i to bylo dost, já chtěl taky vždycky chodit prostě jen ven, ne lítat každý den po kroužcích a aby mě tam někdo ještě nutil, no to naštěstí u nás nebylo. My jediný co jsme vždy museli tak chodit do školy, ale kroužky byly dobrovolné. A po nějakých anglických táborech jezdit, no to by byla pecka se učit ajinu o prázdniny, nám stačil obyč tábor a na anglicky bych nechtěl ani. Každý to má prostě jinak, kdybych na to byl zvyklý, tak možná, ale takhle mi to nikdy nepřišlo a ani nepřijde. Z brigád si rozhodně neplatíme věci do školy nebo svačiny a tak, ale třeba, když jdeme někam pařit, tak kolu, kebab atd, máme třeba kilo od našich, ale co to je, to je tak na tago. Ségře bylo teď 15, už může chodit se mnou, ale na brigádu jít ještě nemůže, pač je v devitce, tak jde uklízet schody za mamku, jako dobrovolně ne, že musí. Aby měla víc peněz. Děti hlídáme taky když chceme, nikdo nám to nepřikazuje, nám to fakt nevadí a je pravda, že úplně bezděčně to neděláme. Máme potom plus, že jsme jako rozumní a že teda se na nás můžou spolehnout atd a pak nám všechno dovolí, což by, kdyby jsme seděli jen s mobilem v ruce asi těžko bylo. No a někdy je prostě pohlídáme, že chceme, ať si naši taky odpočinou, když jsou v poho a dá se s nima domluvit a vycházejí nám vstříc. Nic divného ne? Tak to snad chodí úplně všude, teda alespoň u mých kámošů jo. A po slevách taky nemusíme denně lítat, prostě, když jdu kolem třeba Kauflandu a mají tam mliko, tak je vezmu, aby tam naši nemuseli a nebo jdu s mamkou, aby to natáhla, když táta nemůže a ona nemá řidičák. Určitě netrávíme volný čas s letákem v ruce a s igelitkou, to fakt ne. Ufff, snad už si rozumíme, protože já už fakt nevím jak to vysvětlit.
Jo, rozumíme, prostě muchláčkový jednorožec na třpitivé duze.
@Matt 02 Myslím, že u Vás doma, podle toho co a jak píšeš je svět ještě v pořádku
. Nemusíš se ale obhajovat, někdo to prostě nepochopí, protože jen ten jeho směr a ta jeho vize je to správné, viz některé příspěvky. Mě by nikdy nenapadlo řešit kolik má kdo děti a říkat, že jen ten můj počet je ten správný, ať si má každý dětí kolik chce. A vychovává si je podle sebe.
Tak ja jsem z 5 deti. Penez bylo fakkkt malo. Mamka obchazela vzdycky nekolik obchodu, nekde bylo levnejsi mleko, nekde chleba (na rohliky nebylo, chleby je jednotkove levnejsi). Pred vyplatou hodne pekla, vyslo to levneji. Jednou rocne usetrili na tyden dovolenou. Krouzky jsme meli, byly od skoly zdarma + hudebka + obcas nekdo i neco jineho. Od cca 5 let jsme si mohli vydelavat, kdyz jsme neco chteli (roznos letaku etc.). Na skolni potreby bylo tak tak (napr. jsem nemela tempery, nasi to povazovali za zbytecne, staci vodovky).
A? Mela jsem KRASNE detstvi!!! Mela jsem skvele sourozence, hlavne s temi 2 mladsimi mam nejlepsi vztah doted a nechci si predstavit, ze bych je nemela. Leto u babicky uzasne!!!
Dnes mame vsech 5 deti narocne vysoke skoly, uzivam si, ze mam penize, to ne ze ne… Ale NIKDY bych nevymenila jedineho ze svych sourozencu za to, abych mela jako dite tempery nebo rohlik.
Mimochodem jsme na tom ted vsichni vcetne rodicu financne VELMI nadprumerne financne dobre, takze to, ze ted nemate penize, neznamena, ze je nebudete mit za 5 let.
Jo a jeste doplnim, ze u nas sice nebylo na rohliky, tempery a podobne blbosti, ale na vylety (s valstni svacinou) jsme jezdili a chodili porad, nasi se nam extremne venovali, udreni nebyli, krouzky nam doprali a kdyz jsme chteli neco navic, tak jsme si na to proste (od detstvi) nasetrili a vydelali (sber boruvek, roznos letaku), takze jsem si to tak nebrala.
Přidám i svou zkušenost jako dítě z početné rodiny. Jsem ze 6 dětí a dětství bylo to nejkrásnější období, přesně, jak to má být. Ano neměli jsme to nejmodernější oblečení, ty nejlepší mobily, mp3… Když jsme chtěli něco dražší o, buď jsme si ušetřili nebo později vydělali na brigadách, myslím, že od 15,by si měl brigádu zkusit každý, na škodu to rozhodně nebylo. Jako hadráci jsme nechodili, do školy jsme měli vždy oblečení nové, dědilo se jen na doma a na ven, boty nikdy. Zážitků společně jako rodina mám hrozně moc, naopak jsme byli samý výlet, ano nebyly to výlety nákladné, ale na jejich kvalitě to neubralo a vždy jsme se všichni těšili na víkend, kdy budeme spolu. Tři sourozenci mají nebo v jednom případě ještě studují vysokou školu, nejmladší bratr bude maturovat a také má nakročeno na vysokou školu. Já mám maturitu a jeden bratr je vyučený truhlář, ale ne proto, že by mu nebylo umožněno studovat, ale proto, že to byl jeho sen od dětství a dnes se mu daří velmi dobře. Kromě dvou nejmladších máme již své rodiny a dodnes máme jak s rodiči, tak sourozenci úžasné vztahy. Maminka s tatínkem jsou těmi nejlepšími prarodiči, ode mě mají zatím tři vnoučata, dohromady jich mají zatím 14 a určitě to není konečné číslo. Rodiče rozhodně nejsou strhaní, naopak mají plno energie na všech 14 vnoučat a to oba ještě pracují ve třísměném provozu ve fabrice, kde dělají celý život. Být velká rodina má mnohem více plusů, než mínusů, nesmí to ovšem člověk brát podle rodin účinkujících například ve výměně manželek. Tací i kdyby měli jedno dítě, je to problém.
A cetlas, nac jsem reagovala? Psal tu kdosi, ze jich bylo (ci rodic a sourozenci) pet a ze to nejlepsi, co pro ne mohli rodice udelat bylo, ze po ucebnim oboru se o sebe museli sami postarat a jit brzy z domu. Je to nekde na zacatku. Na to ja jsem reagovala a zcela uprimne si nemyslim, ze pokud ma rodina deti cca po roce (jak se tu casto pise), ze zvladne treba tri ctyri vysokoskolaky ve trech mestech zafinancovat tak, aby to nemuseli z vetsi casti hradit z brigad. Tady bylo psano i to, ze misto SVP se koupilo uhli a dite to musi chapat.
A souhlasim s tim, co tu psaly holky vyse, ze kluk na stredni ma resit jine veci nez to, u ktere brigady by slo delat skolu, babysitting a slevy. Stredni ma byt bezstarostne obdobi, brigady maji byt na extras, ktere ti neplati rodice.