Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@pe-terka píše:
to je zajímavý, jak je diskuse o vícedětných rodinách, pravidelně se tam objevíš a ryješ…Ačkoli máš jedno dítě (a nikdo tady ti do toho nekecá)…
Vyřeš si to sama v sobě
Neboj my taky dostavame kartac. Hlavne co budeme delat, kdyz nam to jedno dite umre, ze ano…
@Veru1987 Zakladatelka se na něco ptá a ty ji napíšeš tohle? ![]()
@truelly píše:
Přesně takčekám tu na tu jedinou, která napíše rozpočet a hned uvidíme jestli na ty děti finančně mají nebo ne
jakože ti povinně vykecají kolik berou, a ty milostivě posoudíš, jestli mají na to mít další dítě
![]()
tak to si dost fandíš ![]()
@pe-terka píše:
to je zajímavý, jak je diskuse o vícedětných rodinách, pravidelně se tam objevíš a ryješ…Ačkoli máš jedno dítě (a nikdo tady ti do toho nekecá)…
Vyřeš si to sama v sobě
a tohle bude ono, paní asi sama někde udělala chybu tak ryje a ryje..
@Anonymní píše:
Ahoj, je tu mezi vámi nejaká maminka která má více než 4 děti? Můžu se zeptat jak to zvládáte, fyzický, psychicky, finančně? Já mám 4 děti - 4 roky,2 roky a dvojčata 8 měsíců a „bohužel“ pozitivní těhotenský test…vůbec nevím jak tu situaci řešit…tak nějak vnitřně se bojím že si to „miminko“ nedokážu nechat vzít, ale zároveň vím, že nechat si ho má spoustu negativ…
Tolik děti nemám ale znám paní maji děti 6…Snad po roce každé. Pani to dle toho co říkala zvládá
Mě to přijde masakr.
@Anonymní píše:
toto tady ty matky nepochopí, co to jsou skutečné hodnoty a že štěstí koupené na venek a to skutečné vnitřní je úplně o něčem jiném
Ty jsi ode zdi ke zdi. Prece pracujici rodic take venuje cas detem, o vikendech s nimi jede na chalupu nebo pod stan. To je jako kdybych ja tvrdila, ze pri tolika detech se nejsi schopna plne venovat vsem. Ale povazovat treba ten detsky tabor nebo skolu v pripade za rozmazlenost, ktera diteti nic neda, je hodne jednostranne vnimani. Zazitky v detskem kolektivu bez rodicu, prijimani autority, to nepovazuji za srovnatelne pro detsky vyvoj s koupi uhli. Nikdo prece netvrdi, ze musite byt kazdy rok u more nebo v Alpach, ale ochuzovat deti o zazitky v kolektivu vrstevniku a vubec sziti s kolektivem, to je kratkozrake.
@kvetanak píše:
Můj táta je z pěti dětí. Všichni mají „jen“ výuční list, protože priorita byla postavit se na vlastní nohy co nejdříve. Nikdy by si nedovolili svoje rodiče kritizovat, prostě berou život tak, jak je.Jsem proti tomu dětem umetat cestičku a cítit povinnost spořit jim do začátku samostatného života. Znám hodně nesamostatných tvorů, kteří jsou zmatení a nešťastní, protože je rodiče nehodili do vody, aby se naučili plavat.
Jj, ja znam zase pomerne dost nestastnych lidi, kteri diky te nutnosti postavit se na vlastni nohy dnes hakuji a nedelaji to, co by opravdu realne delat chteli. Povazovat ucnak a brzke vykopnuti z rodiny za to nejlepsi, co rodice mohou pro deti udelat, to mi nejak koliduje s tim „rodinny typ zijici pro deti“. Ja chci, aby se me deti mely dobre a prace je bavila, starsi studuje a chodi na brigady. Pokud bude chtit pri studiu VS bydlet doma, nepovazuji to za rozmazlenost. Ale rozhodne si nemyslim, ze to nejlepsi, co bych pro jeji vyvoj a samostatnost mohla udelat je, ze ji po ucnaku poslu do sveta, abych mela klid.
Příspěvek upraven 30.03.20 v 11:24
@pe-terka píše:
Vyřeš si to sama v sobě
Taky jsem si všimla, ve většině diskuzi na toto téma stejné nicky, které to haní takovým způsobem, ač se jich to vlastně vůbec netýká. Myslím, že tady anonymní dostali zbytečnou sodu, absolutně za nic, nikdo z nas přeci nemůže vědět, jak na tom finančně jsou..
Možná nějaký hlubší problém.. ![]()
@Šarlota4 píše:
Neboj my taky dostavame kartac. Hlavne co budeme delat, kdyz nam to jedno dite umre, ze ano…
já jsem v tomhle hodně velký liberál a nikdy bych si nedovolila někoho takhle pérovat, at je třeba bezdětný, pokud to tak cítí.
Tudíž tyhle nálety na vícematky fakt nesnáším, a zajímavé, stále od stejných nicků.
@Šarlota4 píše:
Tahate to ode zdi ke zdi. Kino x divadlo? Delame s ditetem oboje, more x stan? Delame oboje, oba pracujeme = nevenujeme se dieti? Nesmysl. Mistnost pro kazdeho = spatne, ptz rodina neni spolu? Nesmysl. Kazdy ma narok na soukromi. Rozdil je v tom, ze si to muzeme dovolit a muzeme si vybrat. Je to o hodnotach a pristupu k zivotu. Tam kde je 5 deti si nejake rozmysleni tezko muzou dovolit a berou to co je.
Přesně tak.
Dětem se věnujeme maximálně. Hry, výlety, hory, kola, lyže, aquaparky, příroda, navštěvy přátel a rodiny, kroužky, kina, divadla, muzea, hrady a zámky, domácí pečení a pohoda na zahradě. Dovolené, anglické tábory, kam se děti každoročně těší…A představte si, ti rozmazlenci rozmazlení, bohatí si před pár dny vzali sami igelitové pytle a šli uklízet potok v sousedství
že si dělají sami Den Země ![]()
Prostě žádné ode zdi ke zdi. Mají se dobře, jsou dobře vychování, mají rodiče, kteří je milují nade vše a jeste si nemusí otrhovat od huby na výletech.
Ale samozřejmě. Zase tu zazní, že se chlubím a kdo ví, jak dlouho nám to vydrží.
Prostě ZÁVIST nade vše. ![]()
Jen chci ukázat, že to jde. I mít výchované děti i mít na to si s nimi ten život užít a ne to nějak přežít, protože nejsou prachy.
Zakladatelko, myslim, ze po financni strance 4 nebo 5 deti nejsou vyznamny rozdil. Druha vec je, ze mit dalsi dite k tak malym dvojcatum, to bude chtit opravdu velkou podporu manzela. Takze pokud mate tady tolik uznavany model manzel v praci od nevidim do nevidim, hlavne abychom diteti koupili dum s bazenem a mercedes k patnactinam, tak to uplne pozitivne nevidim.
A kdyz se tu rozjela debata o tom, co dite potrebuje a nepotrebuje, tak me opravdu neprestava udivovat, kdyz nekomu prijde jako nejvetsi zivotni prikori, kdyz dospely clovek pri vysoke skole chodi na brigadu. Nebo dokonce kdyz by snad ten clovek na vysokou vubec nesel. Zaplatila bych zednikovi xnasobek sve hodinove mzdy, kdyby nejaky zednik, co nema praci na 5 let dopredu, v okoli byl. Muzu si svyma vysokoskolskyma diplomama tu nenastukovanou zed treba vytapetovat.
A jeste jeden poznatek, citim se skvele, ze aktualni situace nas zivot temer nezmenila. Nehroutim se z toho, ze letos nepojedeme k mori, ze se s detmi muzeme „jen hrabat v hline na zahrade“, ze je nemuzu „odlozit do skolky“ a vikend nemuzeme stravit v nakupaku.
Deti mame zatim 3, nechci se dostat do situace, kdy bych jim nemohla plnit jejich velka prani, protoze bychom na to nemeli, ale jeste vic se nechci nikdy dostat do situace, kdyby nase deti mely kazdou blbost, na kterou si vzpomenou, protoze na to prece mame.
@Meredithx právě naopak, viz hned výše. Naprosto respektuji že pro děti některých maminek je opravdu nutné a důležité jet každý rok k moři - a to bez nadsázky! Jsou tak nastavené, vychované, žijí v takovém prostředí, mají geny po svých rodičích a vnímají od malička jejich založení, priority a potřeby. Její děti by se u nás trápily stejně jako ty naše u nich, protože ony zažívají zase jiné hodnoty a pocity a co je pro jejich osobnost lepší nebo horší je zavádějící otázka, protože samozřejmě že věřím, že to co děláme my, tak jako jiná maminky věří, že zase to, co dělá ona, jinak bychom to přece nedělali, své děti milujeme my i oni a děláme to tak, jak věříme, že je to pro ně úplně nejlepší a s hodně velkou pravděpodobností to pro ty své konkrétní děti děláme obě správně.
@Anonymní píše:
@Šarlota4 co
To nebylo mirene na tebe, nebo kohokoliv z teto diskuze. Ale ve vlaknech o jedinaccich se casto zminuje, ze “ co budete delat, kdyz vam to dite umre?”. Jak kdyby nejaka matka chtela, aby ji umrelo jakekoliv dite.
@pe-terka píše:
Vyřeš si to sama v sobě
Vlastní mám jedno, ale vychovávám dvě, takže moje mateřské pudy jsou ukojeny, to mám srovnané dokonale. Co nemám srovnané je, když vidím děti, které doplácí na to, že jejich rodiče umí jen plodit děti, žijí z ruky do huby a nejsou schopni uzivit sebe, natož děti, které si pořídí. Co mě zaráží ještě víc je, že i přes to nemá většina z nich ani za mák sebereflexe a jsou schopni ti tvrdit, jak je vše v pořádku. Pokud ženská, která čeká páté dítě musí založit diskuzi na internetu, aby zjistila, jestli dítě uživí, tak je asi něco špatně a nechapu, co taková matka může předat svým dětem.
Tady to jde ode zdi ke zdi.. přece ne každý jedinacek je rozmazlenec zahrnuty zlatem a ne každá početná rodina jsou chudáci. Já vnímám jedinou potíž, a tou je individuální se věnování každému dítěti zvlášť. I se 3 se mi to občas dělá těžko. Třeba s 5 nebo i víc už si to moc nedovedu představit. Je pravda, že telefon, moře, lyže… tu rodinnou pohodu a vrelost dětem nevynahradi. Zároveň ale není nutné všechny moderní vymoženosti mít. Nejlepší je jít střední cestou. A velmi důležité je si uvědomit, že to, co chtějí rodiče, nemusí nutně být to stejné, co chtějí děti. Já nemám potřebu jezdit s dětmi k moři, z lyžování mám vyloženě hrůzu, telefon bych jim nejraději nedala nikdy…A přesto jim všechno jednou dopreju právě proto, aby si mohli sami vybrat, jestli to chtějí nebo ne.