Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@ontarova.stara naše děti nejezdí na tábory protože nechtějí
těžko tomu budeš věřit.. na švp jezdí, ale švp jsou 2tis. jednou za 2 roky, to mi nepřijde pro zakladatelku nezvládnutelné. Reakce byla na to, že i kdyby dítě na tábor chtělo a nejelo, nezničí mi to celý život. Prostě trochu porovnávat co je a není opravdu důležité. Znovu říkám, že proti táborům nic nemám, ale u nás to nehrozí, ačkoliv některé tábory se mi i líbí a byly dětem nabídnuty, nechtějí.
@Anonymní píše:
@truelly myslím si, že to nemáš v hlavě vpořádku a měla bys to řešit..
Myslím to samé o tobě. Fakt neumíš číst hlavně můj poslední příspěvek před tímto.
![]()
@truelly píše:
Přesně tak.Dětem se věnujeme maximálně. Hry, výlety, hory, kola, lyže, aquaparky, příroda, navštěvy přátel a rodiny, kroužky, kina, divadla, muzea, hrady a zámky, domácí pečení a pohoda na zahradě. Dovolené, anglické tábory, kam se děti každoročně těší…A představte si, ti rozmazlenci rozmazlení, bohatí si před pár dny vzali sami igelitové pytle a šli uklízet potok v sousedství
že si dělají sami Den Země
Prostě žádné ode zdi ke zdi. Mají se dobře, jsou dobře vychování, mají rodiče, kteří je milují nade vše a jeste si nemusí otrhovat od huby na výletech.
Ale samozřejmě. Zase tu zazní, že se chlubím a kdo ví, jak dlouho nám to vydrží.Prostě ZÁVIST nade vše.
Jen chci ukázat, že to jde. I mít výchované děti i mít na to si s nimi ten život užít a ne to nějak přežít, protože nejsou prachy.
No teď jsi tomu dala! Tady jak děti za barákem neplácají bábovky z bláta v punčocháčích po starším bráchovi, tak jsou rozmazlenci, kteří si ničeho neváží a rodiče snobové, jejichž jediná hodnota je dovolená u moře ![]()
@Anonymní píše:
@ontarova.stara naše děti nejezdí na tábory protože nechtějítěžko tomu budeš věřit.. na švp jezdí, ale švp jsou 2tis. jednou za 2 roky, to mi nepřijde pro zakladatelku nezvládnutelné. Reakce byla na to, že i kdyby dítě na tábor chtělo a nejelo, nezničí mi to celý život. Prostě trochu porovnávat co je a není opravdu důležité. Znovu říkám, že proti táborům nic nemám, ale u nás to nehrozí, ačkoliv některé tábory se mi i líbí a byly dětem nabídnuty, nechtějí.
nemá to smysl, užívejme si toho co máme, ostatní mužou leda závidět
přeji krásný den a opatrujte se ![]()
@Anonymní píše:
@pe-terka dvojčata jsem rodila císařem, tak z toho mám také trochu strach… a obávám se že já bohužel ten nervák jsem..
no, minimální bezpečná lhůta pro další těhu po porodu SC je půl roku. Tu jsi dodržela. Znám i maminky, které otěhotněly osm devět měsíců po sc a rodily pak normálně. Přinejhorším holt jizva nebude top a porodíš zase SC…Byla dobře zhojená?
Zbytek si musíš posoudit sama..Nervové a energetické kapacity, možnost pomoci i ostatních členů rodiny, finance a nároky /standarty vaší rodiny…Tohle je hodně individuální.
@terien píše:
No teď jsi tomu dala! Tady jak děti za barákem neplácají bábovky z bláta v punčocháčích po starším bráchovi, tak jsou rozmazlenci, kteří si ničeho neváží a rodiče snobové, jejichž jediná hodnota je dovolená u moře
@Anonymní píše:
@ontarova.stara naše děti nejezdí na tábory protože nechtějítěžko tomu budeš věřit.. na švp jezdí, ale švp jsou 2tis. jednou za 2 roky, to mi nepřijde pro zakladatelku nezvládnutelné. Reakce byla na to, že i kdyby dítě na tábor chtělo a nejelo, nezničí mi to celý život. Prostě trochu porovnávat co je a není opravdu důležité. Znovu říkám, že proti táborům nic nemám, ale u nás to nehrozí, ačkoliv některé tábory se mi i líbí a byly dětem nabídnuty, nechtějí.
Jenže v životě je i víc možností, než jen tábory a ty možnosti mohou děti v životě hodně posunout. A nějak se mi úplně nechce věřit, že by si děti nic nevybraly.
@terien píše:
Vlastní mám jedno, ale vychovávám dvě, takže moje mateřské pudy jsou ukojeny, to mám srovnané dokonale. Co nemám srovnané je, když vidím děti, které doplácí na to, že jejich rodiče umí jen plodit děti, žijí z ruky do huby a nejsou schopni uzivit sebe, natož děti, které si pořídí. Co mě zaráží ještě víc je, že i přes to nemá většina z nich ani za mák sebereflexe a jsou schopni ti tvrdit, jak je vše v pořádku. Pokud ženská, která čeká páté dítě musí založit diskuzi na internetu, aby zjistila, jestli dítě uživí, tak je asi něco špatně a nechapu, co taková matka může předat svým dětem.
přečti si ten úvod pořádně. Ptá se NÁS, vícedětných mamin, jak to lze zvládnout fyzicky, psychicky i finančně. Neptá se, jestli je uživí, ale jak se s tím popasovaly rodiny v podobné situaci.
Tobě dotaz určen není a z toho bys měla vycházet.
@terien ty jsi samé - nevěřím, pochybuji, těžko.. prostě jsi to nezažila, tak to nechápeš. Nemám důvod tě přesvědčovat, neber to nějak zle.
@pe-terka píše:
přečti si ten úvod pořádně. Ptá se NÁS, vícedětných mamin, jak to lze zvládnout fyzicky, psychicky i finančně. Neptá se, jestli je uživí, ale jak se s tím popasovaly rodiny v podobné situaci.
trefné ![]()
@Anonymní píše:
@truelly![]()
![]()
je STRAŠNÉ nejet na tábor? Bože co některé matky své děti učí a jak je vedou
Pokud děti učíte, že je důležité jet na tábor, že peníze jsou důležité tak se pak nedivte, že to děti tak cítí. Já jsem dostala od rodičů jiné priority, ty učím své děti a ačkoliv by na tábor jet mohly, rozhodně by jim nepřipadalo strašné, že nepojedou. Strašné je, když je někdo vážně nemocný, zbytečně zemře, lidské utrpení a války jsou strašné, nejet na tábor je bezvýznamná hloupost a to, že rodiče koupili uhlí místo zaplacení tábora je naprosto v pořádku. Ještě pár desítek let zpět tak žili skoro všichni a děti měly hezčí dětství, než mají dnes.
Mně teda nepřijde v pořádku, když rodina žije tak, že nemá ani rezervu na uhlí. Myslím, že člověk by měl mít nějakou rezervu. A to teda bez ohledu na to, zda má dítě jedno nebo deset. Jinak ale docela souhlasím. Osobně jsem na tábor jako dítě jezdit nechtěla. Kroužky jsem měla spíš levnější, některé úplně zadarmo nebo za symbolickou cenu. Na dovolené jsme teda jezdili, nebylo to špatné, ale obešla bych se bez toho a nejvíc zážitků mám stejně asi z těch levnějších dovolených, asi pro mne byly takové dobrodruznejsi. Na výlety jsme chodili většinou jen do přírody do okolí, nějaké chození do kina, divadla, výstavy nebo lozeni po hradech a zámcích mě nikdy moc nebralo. Já raději třeba výlet „po pokladem“ do přírody, opékání vurtu u táboraku (nejlépe se zpěvem a kytarou). Prázdniny jsem s nadšením trávila u babičky - děti, zvířata, příroda a rybník a v zimě velký kopec na sankovani - pro mne absolutní idylka. A světe div se, naši měli hodně nadprůměrné příjmy a já byla jedinacek, takže tento styl žití rozhodně nebyl o tom, že by na nic více nebylo. Své děti chci vychovávat podobně jako jsem vyrůstala já, sice nejsem tak zazobana jako rodiče, ale ani mě k tomu vyloženě nenutí peníze, akorát já je raději utratim za jiné věci než za drahou dovolenou, elektroniku, kino, výlety, nebo předraženy kroužek. A že tím budou děti v nějakém smyslu omezené? Jasně, že budou. Ale na tom není přece nic divného. Všichni rodiče přece vychovávají své děti v určitém životním stylu. A ten styl přináší určité plusy a určité minusy a dětem se na něm něco líbí a něco nelíbí. A někdy se ty představy rodičů s představami dětí sednou více a někdy méně, tak to prostě chodí. Určitě to není tak, že bych dítě nevzala na žádný výlet, pokud si to bude přát, nebo mu nezaplatila nějaký ten kroužek, ale fakt mi nepřijde nic strašného na tom, pokud na tohle zbývá jen málo peněz, nebo na to peníze pokaždé nevyjdou - za předpokladu, že dítě má to podnětné prostředí vyřešeno jinak. Ono zase těm dětem, co mají hafo kroužků, o víkendech pravidelně vyletuji a chodí do kina a jezdí dvakrát třikrát za rok na lepší dovolenou, zase můžou chybět jiné zážitky, taky jim to nemusí vyhovovat. Já měla kamarádku, která takto žila a nenáviděla to a vždy říkala, že ona nikdy takovým stylem života nebude svým dětem ničit život.
@pe-terka píše:
Jelikož v každé takové diskuzi čtu, že není žádny rozdíl, jestli máš děti 4 nebo 5 nebo víc, tak to má na pohodu
Každý soudný člověk zná své limity, obzvlášť psychické a finanční a žádná diskuze na netu mu je neposune. Každá věc má dvě strany, tak si tady může přečíst i tu druhou
vícedětné matky ji ten pohled neposkytnou, ty se tady jenom placají po ramenou, jak jde všechno a nic není problém, jenže v realu pak můžeme vidět, že to není tak úplně pravda.
@Anonymní píše:
@terien ty jsi samé - nevěřím, pochybuji, těžko.. prostě jsi to nezažila, tak to nechápeš. Nemám důvod tě přesvědčovat, neber to nějak zle.
Ty víš kulový, co já jsem zažila. Můj postoj logicky z něčeho vychází.
Mám děti jako ty (jen to nejmladší jen jedno, ne dvojčata) a další bych nedala, šla bych na potrat. Bylo by mi to líto, ale jiná možnost by nebyla, neměli bychom na to psychicky, fyzicky ani vztahově. Finančně i možná jo, ale to spíš díky tomu, že nejsme moc náročný. Chodíme plavat, ale ne do aquaparku, jezdíme na výlety, ale ne do Alp, mobily máme, ale ne iphony. Bydlení máme velký, ale pokoj na osobu ne.
Nesmírně úzkostlivě se ovšem chráníme, teda, tak doufám, že to nenastane, je to moje noční můra.
@truelly myslím si, že to nemáš v hlavě vpořádku a měla bys to řešit..