Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
@Katy 7 přesně tak to je, tohle všechno (výběr školy, kolik peněz jde do dětí, jestli děti dělají chůvu mladšímu sourozenci..) to není o tom jestli máš 2 děti nebo 4, nebo 6, toto je čistě o tom, jak to rodiče zavedou a jak to mají.A k ostatním - připadáte mi příšerně povrchní a materiálně založené, to bych si šla nafackovat, kdyby takhle přemýšlely moje děti, že jsem asi něco fakt hodně pokazila. Učím je úplně jiným hodnotám a tahle stránka moderního světa se mi hodně příčí. Děti jsou velice vnímavé, pokud jim člověk ten čas věnuje, dokáží si ty rozdíly v tom, co je a není důležité velmi dobře uvědomit a srovnat. Takže SPOKOJENOST dětí, vnitřní spokojenost a pocit, že jsou šťastné, pramení z toho, jaké hodnoty přijmou za své a jak jsou tyto pak naplňovány, ale ten základ jim dává ta rodina, takže pokud se maminka s tatínkem cítí chudí, frustrovaní, uvnitř ví, že by si přáli mít více a dítěti podávají informaci o tom, že mu nekoupí sušenky stylem - miláčku promiň, bohužel na to teď nemám, tatínek měl malou výplatu, tak jasně, že to dítě tím trpí a vnímá to negativně. Nicméně tvrzení, že děti z početnějších rodin si nemohou vybrat na jakou chtějí školu nebo nejezdí na školní výlety a školy v přírodě, to vážně neznám ani ze svého dětství, ani z mé rodiny, ani z okolí a dávat příklad na úplně asociálních početných rodinách je stejně hodnotné jako dávat příklad na úplně asociálních nepočetných rodinách, kde taky hromada dětí nejezdí na výlety a nemůže si vybrat školu. Počet dětí s tímhle nemá naprosto co dělat. Naše děti mají možnost jet na tábor, mít iphone, sportovat, jet na dovolenou a x dalších věcí a to rozhodně nejsme boháči, ale protože necítí pocit nedostatku a chudoby, tak spoustu těch věcí prostě ani neřeší. Když některý rok nejedeme na dovolenou (nějakou delší) tak žádné naše dítě nenapadne že jsme chudí a nemůžeme jet, ale prostě vidí nějaký důvod, proč se letos nejede, který je objektivní, je jim sdělen a je prodiskutováno, co oni na to a zda je to takhle i pro ně ok. Na jejich názory se naopak ptáme řekla bych více, než je tomu ve spoustě menších rodin kolem nás a to že se děti v početné rodině učí ohleduplnosti k ostatním je vyváženo tím, že vědí, že mají nárok na ohleduplnost ostatních vůči nim, to že je učíme pomáhat ostatním znamená, že jim samotným vždy někdo pomůže. Je to jako v dobře fungující formě, větší investice ale větší zisk. Důležitá je ta rovnováha podle mě a taky nenechat děti splynout na my vůdci (rodiče) a vy stádo (děti) ale přijímat je jednotlivě a další a další specifické věci, které mají v početnějších rodinách podstatný význam ale na čem si trvám, že většina těch popsaných problémů není problémem rodin s více dětmi, ale prostě špatně fungujících rodin bez ohledu na počet dětí (možná jsou ty početnější jen víc vidět)
Víš anonymní, já bych ti hrozně přála aby to v tvé rodině opravdu tak bylo. Je možné, že jste prostě ta výjimka z pravidla, kde to funguje.
Jen nerozumím kde se v tobě bere tahle zloba. Nazýváš ostatní povrchními a lidmi co neumí vychovat děti. Myslíš si, že ty sama jsi kvůli tvému stylu života lepší než jiní? Já docela chápu ostatní, že ti to prostě věřit nechtějí, jak jsi spokojená na obláčku, když máš potřebu tak do všech kolem tebe kopat. Já si myslím, že ten kdo je opravdu spokojený se svým životem nemá potřebu se naštvávat a vypisovat jiným anonymním lidem na internetu svou pravdu a ponižovat je, jak jsou oproti tobě plebs. Já s tebou třeba nesouhlasím, čistě s mých „povrchních“ zkušeností a osobních pohnutek, ale nenapsala bych ti nic takhle zlého jako ty tu síříš. Jen tak na zamyšlení.
Je to hlavne o nastaveni te rodiny. Nekdo je nestastny a mysli si, ze dítě ochudi, kdyz mu nekoupi na co si ukaze, 2× rocne nejedou na dovolenou do zahranici, kazdy vikend na vylet, do restaurace, kdyz nema krouzek na kazdy den v tydnu soukrome skoly atd. Tomu diteti, hlavne malemu, je to uplne jedno. Chce mit stastne rodice, a je mu jedno jestli lezi na pláži na druhem konci sveta, nebo je na horach u nas, kam rodina dojede za cenu nafty, at ma jedno dite nebo 5 dětí
dnesni doba je hodne materialni a lidi si mysli, ze kdyz nedaji detem vse, ze je ochudili a zničili jim detstvi. Ja to mam spis naopak, materialne zas tolik veci nepotrebuju, zazitky si umime tvorit i za minimalni naklady a spolecne traveny cas v rodine je mi milejsi nez to, abych sedela od rana do vecera v práci a prinesla domu sestimistny plat a to stesti diteti kupovala. Přesně to sem mela jako dite, penize nebyly problém, ale rodice sme skoro nevideli, nemam na detsvi zadne vzpominky na nejake rodinne aktivity, vylety. Jenom strhane rodice, mamu co se ve volnych chvilich snazi dohnat vsechny práce doma a tatu videt pozde vecer. Raději bych si odpustila hory hracek a mela vic sourozenců a aspon jednoho rodice co by se nam mohl venovat vic nez ty 2 tydny o dovolene za rok.
@Anonymní píše:
Víš anonymní, já bych ti hrozně přála aby to v tvé rodině opravdu tak bylo. Je možné, že jste prostě ta výjimka z pravidla, kde to funguje.Jen nerozumím kde se v tobě bere tahle zloba. Nazýváš ostatní povrchními a lidmi co neumí vychovat děti. Myslíš si, že ty sama jsi kvůli tvému stylu života lepší než jiní? Já docela chápu ostatní, že ti to prostě věřit nechtějí, jak jsi spokojená na obláčku, když máš potřebu tak do všech kolem tebe kopat. Já si myslím, že ten kdo je opravdu spokojený se svým životem nemá potřebu se naštvávat a vypisovat jiným anonymním lidem na internetu svou pravdu a ponižovat je, jak jsou oproti tobě plebs. Já s tebou třeba nesouhlasím, čistě s mých „povrchních“ zkušeností a osobních pohnutek, ale nenapsala bych ti nic takhle zlého jako ty tu síříš. Jen tak na zamyšlení.
Ostatními bylo myšleno lidé, pro které jsou důležitější materiální statky než to co jim rodiče dali - jejich péče, láska, sourozenci. Prostě tohle je pro mě nepochopitelné, že nějaké dítě rodičům po 20ti letech de facto vyčítá, že nejelo na tábor, nebo mělo horší mobil než vrstevníci, podle mě to prostě strašně povrchní je, neumím si představit mít takové pocity vůči rodičům, takže to ani není o mém pohledu jako matky, ale jako dcery. |Trochu pokory prostě
Ve výsledku ty materiální věci jsou fakt nedůležité
Ty nemáš pocit že se společnost strašně žene za meteriálními věcmi a že je to špatně? A pokud to dokáže narušovat i vztahy v rodině,.. já jsem prostě vychovaná v jiných hodnotách no.
@Kriss Tina tak k tomuto přesně došly po debatách se spolužáky naše starší děti - představ si mami, že oni vidí tátu jenom jednou za 14dní! a oni na Vánoce kupují cukroví protože jejich máma celý Vánoce pracuje. Nebo situace kdy zpruzené dítě ve škole vypráví jak musí jet na tu blbou dovolenou do Portugalska UŽ ZASE! byť by strašně rádo jelo úplně někam jinam, kde to ovšem není dost dobré pro JEHO RODIČE. Co si o tom myslím já je docela fuk, ale že děti samy přijdou a řeknou že jsou rády, že to máme tak jak ty píšeš je prostě super. A opět to není hodně dětí x málo dětí ale čistě o tom jak ta rodina funguje.
@Anonymní píše:
Ostatními bylo myšleno lidé, pro které jsou důležitější materiální statky než to co jim rodiče dali - jejich péče, láska, sourozenci. Prostě tohle je pro mě nepochopitelné, že nějaké dítě rodičům po 20ti letech de facto vyčítá, že nejelo na tábor, nebo mělo horší mobil než vrstevníci, podle mě to prostě strašně povrchní je, neumím si představit mít takové pocity vůči rodičům, takže to ani není o mém pohledu jako matky, ale jako dcery. |Trochu pokory prostěVe výsledku ty materiální věci jsou fakt nedůležité
Ty nemáš pocit že se společnost strašně žene za meteriálními věcmi a že je to špatně? A pokud to dokáže narušovat i vztahy v rodině,.. já jsem prostě vychovaná v jiných hodnotách no.
To se asi nechápeme. Já a ani nikdo ostatní nenapsal, že by jsme to rodičům vyčítali. Jen to, že jsme tyto pocity cítili. A to prostě nemůžeš nikomu upřít. Já se ti třeba snažím naznačit, že možná i tvé děti tyto pocity mají a stejně jako my vám to nemůžou a ani nechtějí vyčítat, protože vás milují. Ale to si ani na moment nepřipouštíš a o tom to je. Ty dětem do hlavy nevidíš a výchova může ovlivnit jen část osobnosti.
A ty řeči o materiálnu mě nebaví. Co to vlastně je? Mít iPhone? Mít každou zimu novou bundu? Jet na dovolenou k moři? Jet na Mácháč? Nebo třeba jen nemít poděděné oblečení?
Co z toho je dle tvého názoru už ten zlý materiální člověk a co ne?
Já jsem velmi skromný člověk, nepotřebuju moc, ale nepohoršuje mě ani jedna strana. Je mi to úplně jedno. Co už mi leze na nervy je to, když se na mě na jednu stranu povyšuje někdo, že nemám nejnovější mobil a na druhou stranu mě úplně stejným dílem vadí ten, co mi bude říkat jak jsem materiální prohnilý zlý člověk jen proto, že třeba ráda poznávám svět a cestuju když zatím můžu (příklad tohoto materialismu). Žij si jak žij a nestarej se o ostatní.
@Anonymní píše:
To se asi nechápeme. Já a ani nikdo ostatní nenapsal, že by jsme to rodičům vyčítali. Jen to, že jsme tyto pocity cítili. A to prostě nemůžeš nikomu upřít. Já se ti třeba snažím naznačit, že možná i tvé děti tyto pocity mají a stejně jako my vám to nemůžou a ani nechtějí vyčítat, protože vás milují. Ale to si ani na moment nepřipouštíš a o tom to je. Ty dětem do hlavy nevidíš a výchova může ovlivnit jen část osobnosti.A ty řeči o materiálnu mě nebaví. Co to vlastně je? Mít iPhone? Mít každou zimu novou bundu? Jet na dovolenou k moři? Jet na Mácháč? Nebo třeba jen nemít poděděné oblečení?
Já jsem velmi skromný člověk, nepotřebuju moc, ale nepohoršuje mě ani jedna strana. Je mi to úplně jedno. Co už mi leze na nervy je to, když se na mě na jednu stranu povyšuje někdo, že nemám nejnovější mobil a na druhou stranu mě úplně stejným dílem vadí ten, co mi bude říkat jak jsem materiální prohnilý zlý člověk jen proto, že třeba ráda poznávám svět a cestuju když zatím můžu (příklad tohoto materialismu). Žij si jak žij a nestarej se o ostatní.
Víš co já jsem si jistá že naše děti (ty starší minimálně) by teda svoje pocity ventilovaly, kdyby měly dojem, že mají v něčem málo, ale jak už jsem tu psala, my nemáme děti pro sebe jako uspokojení svých snů, ale tak nějak to v komunitě ve které se pohybujeme, je prostě zaprvé standard, zadruhé jsme oba z početnější rodin (já a muž), zatřetí máme ty početné rodiny mezi přáteli a v rodině, takže je to i o té sociální bublině, kde to těm našim dětem přijde běžné a vše zmiňované mají - iphony, švp, výlety, sport, kroužky, svůj prostor, zatím jedinou kritickou oblastí naší rodiny je koupelna
Mají své okruhy přátel, možnost voleb skoro ve všem a primárně to nejsou žádné puťky, co by si ze slušnosti nestěžovaly, jen některé věci chápou nebo vnímají asi trochu jinak, čímž odpadá nějaký hon za značkami oblečení a podobnými věcmi. Jsou v tomto dost sebevědomí a sví takže nepodléhají úplně těm tlakům „mají všichni, musím to mít taky“, což je to co považuju za materialistické a špatné, učím děti, aby si volily to co chtějí podle toho, zda to potřebují a zda to opravdu touží mít oni pro sebe z nějakého důvodu a nekupovaly si věci a ani nedělaly věci proto, protože všichni to mají/dělají. Mají i drahé věci, oblečení třeba nedědí zásadně po sobě, protože to podle mě není dobré, jelikož jim to upírá tu individualitu, kterou je možné vyjadřovat nějak i zevnějškem, takže oblečení po starších, které je v pěkném stavu, nabízím k přebráním mladším, vyberou si pár kousků (nebo taky nic) co se jim líbí a raději je vezmu třeba i do secondhandu, na trh, kde je oblečení levné ale vybírají si sami, nicméně my máme možnost koupit to oblečení i nové, takže nejčastěji objednáváme přes internet prostě nové v kombinaci s těmi dvěma výše uvedenými možnostmi. Pokud jde o ty školy když se to tu řeší, tak to je u nás velké téma, na vzdělání hodně apelujeme, o možnostech studia do budoucna mluvíme s dětmi prakticky od nástupu do základní školy, necháváme je projevit se (talent, zájmy) a debatujeme o tom, jakým směrem by se mohly ubírat, podporujeme to, na co jsou šikovní. Neumím si představit jim diktovat, co půjdou studovat, ale ani jestli půjdou studovat. Půjdou ti, co budou chtít. Ono je těžké nějak popsat svoje postoje a fungování celé rodiny na 200 řádků v diskuzi tak, aby to zrcadlilo skutečnou realitu, co ale opakuji pořád dokola je, že absolutní většina potíží v rodinách nevisí na počtu dětí, to je obrovský předsudek.
@Anonymní píše:
Ostatními bylo myšleno lidé, pro které jsou důležitější materiální statky než to co jim rodiče dali - jejich péče, láska, sourozenci. Prostě tohle je pro mě nepochopitelné, že nějaké dítě rodičům po 20ti letech de facto vyčítá, že nejelo na tábor, nebo mělo horší mobil než vrstevníci, podle mě to prostě strašně povrchní je, neumím si představit mít takové pocity vůči rodičům, takže to ani není o mém pohledu jako matky, ale jako dcery. |Trochu pokory prostěVe výsledku ty materiální věci jsou fakt nedůležité
Ono nevadí nemít nový mobil nebo nejet na tábor, ale už vadí, když nemáš ani nový mobil ani nic jiného nového a ani nejedeš na tábor a ani nikam jinam. Klidně si namlouvej, jak peníze ani materiálni věci nejsou důležité, ale ony jsou. Přirozená potřeba všech lidí a deti obzvlášť, je zapadnout a k tomu určitý obnos peněz potřebuješ, ať to chceš slyšet nebo ne. Je mi úplně jasné, že z toho uděláš, že tve děti žijí šťastně bez ifounů a značkových hadrů a tak to, pro vysvětlení, myšleno nebylo. Ovšem pokud některé dítě bude neustále jediné, které ve třídě nemá tohle a ono a tamto, tak šťastné nebude, alespoň do určitého věku ne. A i když někteří berou dětství jako přípravu na boj, já chci, aby ho mé dítě mělo šťastné a rádo na něj vzpomínalo. Jak se asi bude cítit, když ve třídě po prázdninách si budou vyprávět jak se měly a ono několik let po sobě nebude mít žádný zažitek? Nic moc, to mi věř. Jsem pro někoho povrchní? Tak ať, ale zrovna na ty výlety a dovolené mám s dcerou nejkrásnější vzpomínky.
@Anonymní píše:
Víš co já jsem si jistá že naše děti (ty starší minimálně) by teda svoje pocity ventilovaly, kdyby měly dojem, že mají v něčem málo, ale jak už jsem tu psala, my nemáme děti pro sebe jako uspokojení svých snů, ale tak nějak to v komunitě ve které se pohybujeme, je prostě zaprvé standard, zadruhé jsme oba z početnější rodin (já a muž), zatřetí máme ty početné rodiny mezi přáteli a v rodině, takže je to i o té sociální bublině, kde to těm našim dětem přijde běžné a vše zmiňované mají - iphony, švp, výlety, sport, kroužky, svůj prostor, zatím jedinou kritickou oblastí naší rodiny je koupelnaMají své okruhy přátel, možnost voleb skoro ve všem a primárně to nejsou žádné puťky, co by si ze slušnosti nestěžovaly, jen některé věci chápou nebo vnímají asi trochu jinak, čímž odpadá nějaký hon za značkami oblečení a podobnými věcmi. Jsou v tomto dost sebevědomí a sví takže nepodléhají úplně těm tlakům „mají všichni, musím to mít taky“, což je to co považuju za materialistické a špatné, učím děti, aby si volily to co chtějí podle toho, zda to potřebují a zda to opravdu touží mít oni pro sebe z nějakého důvodu a nekupovaly si věci a ani nedělaly věci proto, protože všichni to mají/dělají. Mají i drahé věci, oblečení třeba nedědí zásadně po sobě, protože to podle mě není dobré, jelikož jim to upírá tu individualitu, kterou je možné vyjadřovat nějak i zevnějškem, takže oblečení po starších, které je v pěkném stavu, nabízím k přebráním mladším, vyberou si pár kousků (nebo taky nic) co se jim líbí a raději je vezmu třeba i do secondhandu, na trh, kde je oblečení levné ale vybírají si sami, nicméně my máme možnost koupit to oblečení i nové, takže nejčastěji objednáváme přes internet prostě nové v kombinaci s těmi dvěma výše uvedenými možnostmi. Pokud jde o ty školy když se to tu řeší, tak to je u nás velké téma, na vzdělání hodně apelujeme, o možnostech studia do budoucna mluvíme s dětmi prakticky od nástupu do základní školy, necháváme je projevit se (talent, zájmy) a debatujeme o tom, jakým směrem by se mohly ubírat, podporujeme to, na co jsou šikovní. Neumím si představit jim diktovat, co půjdou studovat, ale ani jestli půjdou studovat. Půjdou ti, co budou chtít. Ono je těžké nějak popsat svoje postoje a fungování celé rodiny na 200 řádků v diskuzi tak, aby to zrcadlilo skutečnou realitu, co ale opakuji pořád dokola je, že absolutní většina potíží v rodinách nevisí na počtu dětí, to je obrovský předsudek.
To je, to máš pravdu, ovšem každý typ rodiny sebou přináší specifické problémy. Jenom tady ne emiminu nemají mnohočetné rodiny problémy žádné a to je to, čemu nemůžu věřit i kdybych chtěla.
@Anonymní píše:
Víš co já jsem si jistá že naše děti (ty starší minimálně) by teda svoje pocity ventilovaly, kdyby měly dojem, že mají v něčem málo, ale jak už jsem tu psala, my nemáme děti pro sebe jako uspokojení svých snů, ale tak nějak to v komunitě ve které se pohybujeme, je prostě zaprvé standard, zadruhé jsme oba z početnější rodin (já a muž), zatřetí máme ty početné rodiny mezi přáteli a v rodině, takže je to i o té sociální bublině, kde to těm našim dětem přijde běžné a vše zmiňované mají - iphony, švp, výlety, sport, kroužky, svůj prostor, zatím jedinou kritickou oblastí naší rodiny je koupelnaMají své okruhy přátel, možnost voleb skoro ve všem a primárně to nejsou žádné puťky, co by si ze slušnosti nestěžovaly, jen některé věci chápou nebo vnímají asi trochu jinak, čímž odpadá nějaký hon za značkami oblečení a podobnými věcmi. Jsou v tomto dost sebevědomí a sví takže nepodléhají úplně těm tlakům „mají všichni, musím to mít taky“, což je to co považuju za materialistické a špatné, učím děti, aby si volily to co chtějí podle toho, zda to potřebují a zda to opravdu touží mít oni pro sebe z nějakého důvodu a nekupovaly si věci a ani nedělaly věci proto, protože všichni to mají/dělají. Mají i drahé věci, oblečení třeba nedědí zásadně po sobě, protože to podle mě není dobré, jelikož jim to upírá tu individualitu, kterou je možné vyjadřovat nějak i zevnějškem, takže oblečení po starších, které je v pěkném stavu, nabízím k přebráním mladším, vyberou si pár kousků (nebo taky nic) co se jim líbí a raději je vezmu třeba i do secondhandu, na trh, kde je oblečení levné ale vybírají si sami, nicméně my máme možnost koupit to oblečení i nové, takže nejčastěji objednáváme přes internet prostě nové v kombinaci s těmi dvěma výše uvedenými možnostmi. Pokud jde o ty školy když se to tu řeší, tak to je u nás velké téma, na vzdělání hodně apelujeme, o možnostech studia do budoucna mluvíme s dětmi prakticky od nástupu do základní školy, necháváme je projevit se (talent, zájmy) a debatujeme o tom, jakým směrem by se mohly ubírat, podporujeme to, na co jsou šikovní. Neumím si představit jim diktovat, co půjdou studovat, ale ani jestli půjdou studovat. Půjdou ti, co budou chtít. Ono je těžké nějak popsat svoje postoje a fungování celé rodiny na 200 řádků v diskuzi tak, aby to zrcadlilo skutečnou realitu, co ale opakuji pořád dokola je, že absolutní většina potíží v rodinách nevisí na počtu dětí, to je obrovský předsudek.
Tak v tom případě jste asi ta výjimka z pravidla jak jsem psala, přeju vám ať vám to vydrží.
Jen je prostě taková realita, že valná většina vícečetných rodin (a tím myslím 4+) to tak nemá. Nebo alespoň z mé zkušenosti (a také zkušenosti ji jiných z této diskuze). A předstírat, že to tak obvyklejší není je prostě poněkud zvláštní. Řekněme, že každý stereotyp má reálný základ.
Já mám mou rodinu ráda. Věřím, že mi to hodně dalo do života a ve finále nelituju (protože co bych z toho taky měla žejo, to je cesta do pekla). Ale taky se mi na základě této zkušenosti utvořily tyto životní postoje, které fakt měnit neplánuju.
@Anonymní píše:
To se asi nechápeme. Já a ani nikdo ostatní nenapsal, že by jsme to rodičům vyčítali. Jen to, že jsme tyto pocity cítili. A to prostě nemůžeš nikomu upřít. Já se ti třeba snažím naznačit, že možná i tvé děti tyto pocity mají a stejně jako my vám to nemůžou a ani nechtějí vyčítat, protože vás milují. Ale to si ani na moment nepřipouštíš a o tom to je. Ty dětem do hlavy nevidíš a výchova může ovlivnit jen část osobnosti.A ty řeči o materiálnu mě nebaví. Co to vlastně je? Mít iPhone? Mít každou zimu novou bundu? Jet na dovolenou k moři? Jet na Mácháč? Nebo třeba jen nemít poděděné oblečení?
Jenže to platí o všech rodičích, že nevidí dětem úplně do hlavy. Tak to prostě je. S něčím nespokojené, aniž by to rodiče věděli, jsou děti že všech rodin. Myslíš si, že třeba někteří rodiče jedinacku nesedí od rána do večera v práci? Myslíš si, že matka od dvou děti nemůže být věčně utahana a napruzena? Že žádný otec od jedinacka nejde radši do hospody nebo na bowling s kámoši, než aby se věnoval rodině? Tohle prostě není o počtu dětí.
@Anonymní píše:
@Katy 7 přesně tak to je, tohle všechno (výběr školy, kolik peněz jde do dětí, jestli děti dělají chůvu mladšímu sourozenci..) to není o tom jestli máš 2 děti nebo 4, nebo 6, toto je čistě o tom, jak to rodiče zavedou a jak to mají.A k ostatním - připadáte mi příšerně povrchní a materiálně založené, to bych si šla nafackovat, kdyby takhle přemýšlely moje děti, že jsem asi něco fakt hodně pokazila. Učím je úplně jiným hodnotám a tahle stránka moderního světa se mi hodně příčí. Děti jsou velice vnímavé, pokud jim člověk ten čas věnuje, dokáží si ty rozdíly v tom, co je a není důležité velmi dobře uvědomit a srovnat. Takže SPOKOJENOST dětí, vnitřní spokojenost a pocit, že jsou šťastné, pramení z toho, jaké hodnoty přijmou za své a jak jsou tyto pak naplňovány, ale ten základ jim dává ta rodina, takže pokud se maminka s tatínkem cítí chudí, frustrovaní, uvnitř ví, že by si přáli mít více a dítěti podávají informaci o tom, že mu nekoupí sušenky stylem - miláčku promiň, bohužel na to teď nemám, tatínek měl malou výplatu, tak jasně, že to dítě tím trpí a vnímá to negativně. Nicméně tvrzení, že děti z početnějších rodin si nemohou vybrat na jakou chtějí školu nebo nejezdí na školní výlety a školy v přírodě, to vážně neznám ani ze svého dětství, ani z mé rodiny, ani z okolí a dávat příklad na úplně asociálních početných rodinách je stejně hodnotné jako dávat příklad na úplně asociálních nepočetných rodinách, kde taky hromada dětí nejezdí na výlety a nemůže si vybrat školu. Počet dětí s tímhle nemá naprosto co dělat. Naše děti mají možnost jet na tábor, mít iphone, sportovat, jet na dovolenou a x dalších věcí a to rozhodně nejsme boháči, ale protože necítí pocit nedostatku a chudoby, tak spoustu těch věcí prostě ani neřeší. Když některý rok nejedeme na dovolenou (nějakou delší) tak žádné naše dítě nenapadne že jsme chudí a nemůžeme jet, ale prostě vidí nějaký důvod, proč se letos nejede, který je objektivní, je jim sdělen a je prodiskutováno, co oni na to a zda je to takhle i pro ně ok. Na jejich názory se naopak ptáme řekla bych více, než je tomu ve spoustě menších rodin kolem nás a to že se děti v početné rodině učí ohleduplnosti k ostatním je vyváženo tím, že vědí, že mají nárok na ohleduplnost ostatních vůči nim, to že je učíme pomáhat ostatním znamená, že jim samotným vždy někdo pomůže. Je to jako v dobře fungující formě, větší investice ale větší zisk. Důležitá je ta rovnováha podle mě a taky nenechat děti splynout na my vůdci (rodiče) a vy stádo (děti) ale přijímat je jednotlivě a další a další specifické věci, které mají v početnějších rodinách podstatný význam ale na čem si trvám, že většina těch popsaných problémů není problémem rodin s více dětmi, ale prostě špatně fungujících rodin bez ohledu na počet dětí (možná jsou ty početnější jen víc vidět)
Já nějak nechápu, co je špatného na tom dítěti přiznat, že na něco nemáme (ať už je to cokoliv). To mu mám jako lhát, že mu něco nekoupím z jiného důvodu? Nebo předstírat, že mě to nemrzí, pokud by mne to mrzelo? Podle mne je to teda spíš o tom, jak se člověk dokáže vyrovnat s tim, když něco není přesně podle jeho představ. Jsou lidé, kteří mají pořád málo bez ohledu na to, kolik toho mají. Jakmile vidí, že někdo má něco, co oni nemají, tak to chtěj také, a pokud si to nemůžou dovolit, tak se cítí příšerně. Jsou věčně upřeni k tomu, co nemají a přehlížejí to, co mají. Jsou věčně nespokojeni a v zásadě většinu té nespokojenosti připisují tomu, že na něco nemají. A děti to většinou přebírají. Nemyslím si, že je problém v přiznání, že na něco není. Spíš v různých zavistivych narazkach na ty, kteří se mají finančně lépe a v představě, že se díky tomu mají určitě lépe. Pak jsou zase naopak lidé, kteří se spíš soustředí na to, co mají a nepociťují takový ten pocit, že musí mít cokoliv zajímavého, co někde uvidí. A pokud na něco nemají, tak se s tím dokáží vcelku snadno vyrovnat. A děti to pravděpodobně také převezmou. Já myslím, že dítě by mělo zvládnou bez větší újmy, že na něco nejsou peníze. Nepřijde mi na tom nic strašného. Teda samozřejmě za předpokladu, že to není tak, že nejsou peníze skoro na nic.
Já absolutně nechápu to, jak někdo muže kvalitu dětství k počtu dětí. Manžel je z pěti dětí a na dětství a dospívání vzpomíná moc rád. 0S jeho rodiči máme moc hezké vztahy a jsou to skvělí lidé. Naopak já jsem ze 2 dětí a na dětství raději ani nemyslím, s mámou máme teď vztahy nijaké, dříve velmi špatné. A i kdybych byla jedináček, bylo by to stejné nebo ne, horší, takhle jsem alespoň měla bráchu, který se bohužel velmi mladý zabil, myslím, že z velké části k tomu přispěla mamina výchova. Jsou prostě lidé, kteří by neměli mít žádné dítě, pak jsou lidé, kterým stačí dítě jedno nebo dvě a jsou tak spokojené, v pořádku vůbec to neodsuzuji a pak jsou rodiny jako my, co těch dětí chtějí více a pokud je dokáží vychovat, věnují se jim a živí je z vlastních peněz, není na tom nic špatného. Svět není černobílý, nám to vyhovuje takto, někomu nemusí a nemůžu mluvit za děti, ale jsem si jistá, že poznám, že jsou šťastné a spokojené a určitě si neříkají, jaké by to bylo, kdyby jich bylo méně. Jsou rádi, že se mají a i když se občas pohádají nebo poperou, drží spolu, k tomu je ale někdo musel od mala učit. A to zcela přirozeně.
Mna napriklad irituje aj hlaska, ked niekto napise, ze nase deti su skromne, stacia im aj vylety pod stan… alebo my zastavame ine hodnoty v zivote…atd. Aj rodicia jedneho, ci dvoch deti vo vacsine pripadov vstepuju detom zasady slusneho chovania, moralky a skutocnych hodnot. Tiez ucia svoje deti vzajomnej laske a porozumeniu. Akurat si myslim, ze napr. v nasej rodine, ked zoberiem deti pod stan, opekame, chodime na bicykel, ale aj lyzovat, ci k moru, davam im viacej moznosti si v zivote vyberat, co ich bavi. Ideme si opekat do prirody s batohom, ale aj na muzikal, ci do kina. Varim denne doma cerstve jedlo, ale chodievame obcas aj do restauracie. Doprajeme im aj drahsiu elektroniku, ale neberu to ako samozrejmost a vedia si veci vazit. Takze v konecnom dosledku si myslim, ze to, aky clovek je vychadza hlavne z vychovy v rodine a nie z toho, ci je dieta jedno alebo sest.
@ontarova.stara píše:
@Matt 02 Myslim, ze mluvis o necem uplne jinem. To gro neni o tom, ze jedes na Maledivy a jdes do pizzerie. Ale o tom, ma-li dite moznost svobodne volby studia bez nutnosti si to samofinancovat, protoze tu zaznel i nazor, ze nejlepsi skola zivota je nechat dite udelat ucnak a pak at se postara. Nemam nic proti ucebnim oborum, ale nemela by to byt jedina volba. Tohle mi prijde sobecke, rodice si splni svuj sen o velke rodine na ukor vzdelani deti a jeste to zaobali formulkou o nesobeckosti a samostatnosti.
Pravo na vzdelani dle sveho vyberu a schopnosti za prispeni rodicu je pro me jedna ze zasadnich veci, ktere jako rodic pro sve dite chci a mohu udelat.
a mě přijde, že @matt 02 tu podstatu zachytil dobře…Názor, at se dítě ke vzdělání nějak dohrabe samo snad zastává minimum rodičů, to rozhodně není motto vícedětných rodin. My máme doma jedno dítě na VŠ a druhé nejstarší tam má nakročeno. Financujeme to my, rodiče. Pokud budou chtít i ty ostatní, až dorostou, nikdo jim bránit nebude.
Co mám kolem sebe vícedětné rodiny, děti mají vystudováno podle svých představ a schopností. Žádné z našich dětí nemá z početné rodiny trauma, spíš si z toho dělají legraci. Sami chtějí v budoucnu 2. 3 děti, což je naprosto ok.
Jsem nejstarší - respektive druhá nejstarší - z 5ti sourozenců, sestra byla u nás v pěstounské péči, stejně stará, každopádně jestli jsem mladší sourozence hlídala za své celé dětství 10× tak možná říkám moc a to ještě dobrovolně, je fakt nesmysl vztahovat tyhle věci k počtu dětí, já měla tolik kamarádek co měly jednoho bráchu nebo ségru, za to věčně na krku všude.