Maminky 5 a více dětí

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7296
30.3.20 20:46

@ontarova.stara Tak určitě máte s tou školou pravdu, ale zase je to podle mě chtít pro svoje děti něco udělat. Někdo může mít jedno dítě a ve škole ho nepodpoří a třeba by na to i finančně bylo, ale utratí to za sebe. Pak jsou zase rodiče jako třeba naši, že by klidně ubrali na sobě a dětem tu školu dopřáli. Dneska je tolik možností jak si i přivydělat. Mamka chodí uklízet vchody, když chceme tak jdeme my a peníze si necháme. Nebo třeba peče cukroví na Vánoce na zakázky, aby bylo více peněz na dárky. Zase výhoda více dětí je, že ty starší pohlídají mladší a i ta mamka i když je na mateřský může domu přinést nějakou kačku. Já třeba mám brigády, ale jestli půjdu na VŠ, tak nevím jak to budu stíhat, ono záleží co za školu to je, někde je to zahul a člověk se musí hodně učit a na ty brigády není tolik času, jinde to zase třeba jde v pohodě. Ale o prázdniny můžou chodit na brigády všichni bez ohledu na školu, alespoň třeba měsíc. Je to podle mě o tom určit si ty priority a zrovna třeba umožnit vzdělání priorita je, alespoň u našich. Jde o to umět šetřit tam kde to jde, my jsme od mala takto vedení, co nejvíc věcí se udělá doma, myslím jako jídlo, nakupuje se v akcích a pak jsou peníze na jiné věci. Když je někdo s normálním platem finančně negramotný, vyhazuje za blbosti, koupí kuřecí za 190, než aby oběhl dva krámy a koupil v akci nejhůře za 109 nebo třeba oba rodiče kouří a prohulí dohromady pět tisíc atd, bude mít třeba větší problém poskytnout vzdělání dvoum dětem, než někdo, kdo přemýšlí, má určené priority a má děti 4.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ontarova.stara
30.3.20 20:58

@Matt 02 Myslim, ze se porad nechapeme. Chodit na brigady povazuji u stredoskolaka i vysokoskolaka za normalni. I me starsi dite chodi. Ale je rozdil privydelavat si a platit si vicemene cele studium. Jsi evidentne slusne vychovany a rozumny kluk, rodice odvedli dobrou praci a vaz si jich. Ale ne kazdy to ma nastaveno tak, ze chce delat x praci, aby zajistil vicecetnou rodinu. Ja bych pro sve deti udelala take cokoliv a kdyby nebylo zbyti, jdu delat klidne uklizecku a makam sestnact hodin denne. Ale obecne jsem rada, ze zvladame s jejich tatou pokryt jejich i nase potreby z nasich zamestnani a nemusime ten volny cas travit jeste na brigadach. Radeji ten cas travime spolu a rozhodne ne po restauracich a v drahych resortech. Maminka je sikovna a je skvele, ze je tak aktivni, ale mne by proste bylo lito, ze ten volny cas netravim s detmi, ale honim penize na zakladni potreby. On ten cas rychle utece…
Ale bez ohledu na nas ruzny pohled je treba rict, ze te vasi vychovali skvele a je z tebe chytry a rozumny kluk :kytka:.

Příspěvek upraven 30.03.20 v 21:00

• Citovat
  • Upravit
8864
30.3.20 20:59

@Matt 02 :zed: No vidíš…v to. Se liší ty pohledy. Máma na mateřské se má věnovat dětem a rodině a ne ještě chodit přivydělávat., vždyt je mateřská, rodičák. Neřeknu přivydělat pro radost, ale ne z existenční nouze. To je přežívání :zed:
Vysokou bys měl právo vybrat si podle svého zájmu a nadání a né podle toho jestli u ní bude s stíhat brigády 8o
Nekupovat jen v akcích, ale i podle toho na co je chuť proboha…
Nekouříme, dětem se věnujeme a máme je dvě, aby takovou nouzi a mus nepoznali :,(
Chudáčku, už ani si neuvědomuješ, jak moc tím vším si ovlivněný…takhle to fakt nemá být :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
234
30.3.20 21:22

Ja teda nechapem ako moze niekto napisat, ze nie je rozdiel, ci su deti styri alebo je ich pat :think: To ste nikto nezivili teenagera? Cele dni je strceny v chladnicke. Myslim si, ze clovek by mal mat tolko deti, aby im doprial slusny zivot. Zakladatelka, tvoje deti pridu do veku, kedy budu na strednej vsetky cestovat do skoly, chciet nejake slusne oblecenie. Tiez si myslim, ze by dieta malo mat moznost studovat vysoku skolu, ak sa tak rozhodne. Nie pri kazdej VS sa da pocas roka brigadovat (napr. medicina). Mam starsie dieta, ktore studovalo VS v zahranici. Takze mam predstavu, ake su naklady na deti v roznom veku. Skutocne naklady na deti zacnu prichadzat s vekom cca 15 rokov.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
30.3.20 21:37
@ontarova.stara píše:
@Matt 02 Myslim, ze mluvis o necem uplne jinem. To gro neni o tom, ze jedes na Maledivy a jdes do pizzerie. Ale o tom, ma-li dite moznost svobodne volby studia bez nutnosti si to samofinancovat, protoze tu zaznel i nazor, ze nejlepsi skola zivota je nechat dite udelat ucnak a pak at se postara. Nemam nic proti ucebnim oborum, ale nemela by to byt jedina volba. Tohle mi prijde sobecke, rodice si splni svuj sen o velke rodine na ukor vzdelani deti a jeste to zaobali formulkou o nesobeckosti a samostatnosti.
Pravo na vzdelani dle sveho vyberu a schopnosti za prispeni rodicu je pro me jedna ze zasadnich veci, ktere jako rodic pro sve dite chci a mohu udelat.

No jo, ale to s tím ucnakem a samofinancovanim studia dítětem je už docela extrém. A myslím, že tam nejde ani tak o ty peníze jako o priority. Tam, kde se bere studium jako priorita, tam se peníze na studium podle mne obstarají. Tam, kde jsou ty priority jinde, tam se peníze nenajdou, protože ti rodiče prostě nepochopí, že by pro někoho mohlo být to vzdělání důležité, dokonce třeba i opovrhuji lidmi s maturitou a VŠ. Třeba v pohodě zvládla, že jedno z jejich dětí nemá ani ten ucnak, ale dítě s vyšším vzděláním je pro ni ostuda a hajzl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
30.3.20 21:58
@truelly píše:
@Matt 02 :zed: No vidíš…v to. Se liší ty pohledy. Máma na mateřské se má věnovat dětem a rodině a ne ještě chodit přivydělávat., vždyt je mateřská, rodičák. Neřeknu přivydělat pro radost, ale ne z existenční nouze. To je přežívání :zed:
Vysokou bys měl právo vybrat si podle svého zájmu a nadání a né podle toho jestli u ní bude s stíhat brigády 8o
Nekupovat jen v akcích, ale i podle toho na co je chuť proboha…
Nekouříme, dětem se věnujeme a máme je dvě, aby takovou nouzi a mus nepoznali :,(
Chudáčku, už ani si neuvědomuješ, jak moc tím vším si ovlivněný…takhle to fakt nemá být :,(

Vy jste to úplně překroutila :lol:, já přeci nikde nepíšu, že půjdu na školu podle toho jestli se u toho dá přivydělat. Já píšu, že na některých školách je prostor k tomu jít na brigádu. Přesto netvrdím, že si z toho má student platit školu a vše s tím spojené, ale myslel jsem to tak to mít pro sebe. Aby mu rodiče už nemuseli dávat kapesný na volný čas, takže pokud půjdu na VŠ a bude taková, že u toho zvládnu brigádu, nebudu chtít od rodičů nic na víc. No pokud ne, tak mi prostě dají tolik, kolik budou moc a já se trochu uskromnim, to mě nezabije. Nikdo nepsal, že mamka musí chodit na brigády aby jsme přežili, ale chodí tam, aby jsme se měli líp. Určitě to není na úkor nás dětí. My dva jsme už velcí a rozhodně nepotřebujeme maminku 24hodin denně, ti malí jí taky nepotřebují non stop, věnuje se nám všem hodně, ale že jde na 6 hodin týdně na brigádu, tak to přeci není nic, že by se jim nevěnovala. Oni totiž mají ještě tátu a nás dva a my je moc rádi občas pohlídáme a vezmeme je třeba ven a to ne, že by jsme museli, ale chceme. No a když my ne, tak táta. Vy to píšete jak kdyby je nechala doma samotný a šla uklízet. A taky jsme hodně všichni spolu, my se ségrou už méně samozřejmě, protože máme i své zájmy, ale když jsme byli malí, tak pořád spolu, hned co přišli rodiče z práce my ze školky nebo ze školy. A stále se něco podniká, opravdu netrpíme a nejsme chudáci, to se nebojte. A třeba u toho pečení, tak prostě pečeme všichni a je nám fajn. Pustíme si koledy a jak nám to odsejpá. Ti malí si taky matlají těsto a jak je to baví, jen raději dodám, že to co dělají děti pak mamka neprodává, to jíme my :lol:, aby nedošlo k nějakému omylu. A ještě poslední ty slevy, my taky jíme to na co máme chuť, akorát to kupujeme v akci a více toho, aby to bylo doma. Přece nikdo nejí jednu věc a vždy mají něco v akci, buď je to Milka nebo Studentská pečeť například, takže, když je v akci Milka, koupí nám jí, když není koupí nám něco jiného co máme rádi a co zrovna v akci je. A prostě to doma hlídáme, dochází olej, tak už se podíváme kde je v akci, na co to kupovat drahý. Ale určitě ne tak, že když to v akci není a potřebujeme to že by jsme to nekoupili. Ale jsme tak naučení, že prostě na tohle koukáme a vůbec mi to nepřijde divný. Ne jen, že se ušetří, ale taky si myslím, že je to dobrý do života, že známe hodnotu peněz. Třeba až začnu vydělávat, tak nebudu mít hned po škole tolika peněz, tak se to hodí umět trochu hospodařit. A fakt nezažíváme žádnou nouzi a já jsem spokojenej tak jak žijem, mám nejlepší rodiče, jsem rád, že mám sourozence, nechtěl bych mít ani o jednoho méně, máme se všichni rádi a je nám fajn. Určitě stejně jako vám, akorát nás je 6 vy jste 4 a třeba žijeme trošičku jinak než vy, nevím já vás neznám, ale jsme spokojeni a jestli vy taky no tak je to fajn a tak to má být bez ohledu na to kolik nás je doma, hlavně že je spokojenost :mavam:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
30.3.20 21:59
@Hlaholice píše:
No jo, ale to s tím ucnakem a samofinancovanim studia dítětem je už docela extrém. A myslím, že tam nejde ani tak o ty peníze jako o priority. Tam, kde se bere studium jako priorita, tam se peníze na studium podle mne obstarají. Tam, kde jsou ty priority jinde, tam se peníze nenajdou, protože ti rodiče prostě nepochopí, že by pro někoho mohlo být to vzdělání důležité, dokonce třeba i opovrhuji lidmi s maturitou a VŠ. Třeba v pohodě zvládla, že jedno z jejich dětí nemá ani ten ucnak, ale dítě s vyšším vzděláním je pro ni ostuda a hajzl.

No to se tady snažím říct, napsala jste to skvěle. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.3.20 22:22

@ontarova.stara nemůžu mluvit za všechny, ale jen čistě za sebe, nicméně už po několikáté tu čtu to, co píšeš, že si rodiče plní svoje sny o tom mít velkou rodinu, ale já jsem to takhle teda nikdy nebrala, nikdy jsem si nepořizovala děti „pro sebe“, ani mě to nenapadlo. Jsem z 5ti dětí a přišlo mi to skvělé, takže jsem sourozence pořizovala pro děti a brala to jako svůj úkol mít dětí víc, aby měli sourozence a velkou rodinu, protože to považuji právě za investici do dětí a za to co jim mohu dát a co je pro ně nejlepší a do budoucna obrovské plus do života prostě proto že to takto zažívám sama ze své rodiny (a partner také tak), takže tohle tvrzení, že si plní sen rodiče není pravda, hodně lidí má hodně dětí prostě proto, že věří, že je to dobré a důležité pro ty děti, snad jsem to napsala nějak srozumitelně. Kdybych si pořídila jen jedno dítě, měla bych pocit že jsem právě sobec a pohodlná potvora co není ochotná trochu zabrat a dopřát dítěti velkou rodinu a na druhé straně jsou maminky které ti řeknou, že je naopak zodpovědné a pro dítě nejlepší když je jedináček a ony ho preventivně chrání před finančními a jinými krachy atd atd. Taky jim neříkám že jsou špatné, protože si myslím, že mají jedno dítě v dobré víře, že je to pro něj nejlepší a věnují mu maximum (tedy mluvím o těch, které by děti mít mohli a víc jich nemají, ne o těch kde to prostě nejde/nešlo zdravotně…) takže i my (troufám si říct, že takových bude většina) co máme více dětí, je máme ne kvůli sobě, ale kvůli nim a s vírou, že je to to nejlepší pro ně :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.3.20 22:31

@truelly :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: to nemyslíš vážně, že ne? :zed:

• Citovat
  • Upravit
8864
30.3.20 22:41
@Anonymní píše:
@truelly :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: to nemyslíš vážně, že ne? :zed:

Už jsem tu psala, že bohužel znám víc rodin co to nezvládají, než ty, co to zvládají s tolika dětmi. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
30.3.20 23:33

@Matt 02 Akorát mi v té poslední větě vypadlo slovo „tchýně“ :? Mně se líbí, jak to u vás doma funguje, někde jsem četla i nějaké tvé další příspěvky a myslím, že máš fajn rodinu. A třeba ohledně toho nakupování, takhle si myslím, že nakupuje spousta lidí. I lidé, kteří nemají více dětí. A nevidím na tom nic špatného, naopak mi to je sympatické. Dřív jsem to také dělala podobně, teď ne, teď mám takové rozhazovacne období :D. Ale ty peníze, které se takto ušetří se hodí a mně to i docela bavilo se koukat na slevy a plánovat dle nich jídelníček. A že má mamka brigádu, já na tom nevidím nic špatného. Myslím si, že většině žen na RD prospěje, když občas vypadnou z domu, ať už je to do práce, fitka nebo na vínko s kamarádkou. A dětem zase prospěje tvořit si vztah se členy rodiny, aniž by jim u toho máma asistovala. A vám starším dětem si myslím, že také prospěje, když sourozence občas pohlídate. Někteří lidé jsou proti tomu, aby starší sourozenci hlídali mladší sourozence, ale mně je to sympatické (samozřejmě nic se nemá přehánět) a přijde mi to takové přirozené. Nejsem ani moc zastánce toho, když děti mají až moc organizovaný čas - několik kroužků, neustále nějaké výlety, kina, pobyty v hernickach a já nevím co ještě. Takže i v tomhle je mi sympatické, jak to máte doma. A pokud vám to tak všem vyhovuje, je to fajn. Jsem i pro zapojovani dětí do běžných povinností jako je úklid a vaření. Mladší děti si to obvykle užívají a starším to také prospěje, takže je mi sympatické i to společné pečení. Rozhodně si nemyslím, že jste nějací chudáci. Máte životní styl, který by asi někomu moc nesedl. To je v pořádku, tobě by asi třeba nesedla jejich životní styl. Moje kamarádka z dětství třeba dává na facebook jednu fotku za druhou a to je samý výlet s dětmi, samá dovolená, hernicka, restaurace a kino… Pro ni nejspíš úžasný život. Ale já když to vidím, tak si vždycky říkám: „Proboha, kdy mají nějaký volný čas?“ Kdy si jen tak v klidu doma sednou a odpočívaji, hrají si a tvoří něco s dětmi, uvaří společně oběd, něco upecou, kdy se jdou jen tak bezcílně projít, kdy si jen tak sednou a povídají si, kdy si mají čas přečíst třeba nějakou knížku?" Ten jejich život na mne působí tak strašně hekticky, uspěchane. A chybí mi tam nějaké fotky z domova, pro mne je domov strašně důležitý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.3.20 00:06
@truelly píše:
Už jsem tu psala, že bohužel znám víc rodin co to nezvládají, než ty, co to zvládají s tolika dětmi. :mavam:

jojo, víš co a já tomu naprosto věřím, teď už to totiž přesně i chápu, ještě aby si neznala většinu rodin co to nezvládá, když to co psal @Matt 02 ti připadá jakože je to chudáček utýraný, tak je jasně vidět že máš prostě svůj svět a své představy, no o Matta se nebojím o tvoje děti upřímně jo, jak se popasují s realitou života až jim nebudeš moct stát za zády se svou peněženkou a péčí, ale holt někdo staví děti na vlastní nohy a někdo platí spoření (jasně že někdo děla v rozumné míře oboje) každopádně to první je důležitější, to jim totiž nikdo nevezme

Lidi hodně zapomínají na to, že dětství nemáme proto, abychom si ho užili, ale je to čas, který máme k tomu, abychom se naučili přežít, postarat se o sebe a postarat se o naše potomky a nasbírali dost zkušeností a dovedností k životu a schopnosti si v něm poradit, k tomu je dětství prioritně, takže přes všechny medové řeči, péči, spoření a dovolené je našim úkolem naučit děti tomuhle a až zadruhé jim to udělat s lásky co nejpříjemnější samozřejmě, nicméně nemělo by to nikdy být naopak, že za cenu příjemného a pohodlného dětství si nebudou moje děti schopné sami ani utřít zadek - to samozřejmě s nadsázkou, ale někdy je přílišná péče jen na škodu, vlastně vždycky, takže to, že je dítě nucené si vytvořit pracovní návyky, že se naučí šetřit, znát hodnotu peněz, ví že mít rodinu a zaopatřit ji není tralala ale pořádná práce atd atd je pro to dítě do života pytel cenných informací. Jistě budou výjimky, které pro prohýčkaných 26letech začali v životě fungovat a protože zdědili navíc půl firmy po otci a za státnice jim rodiče koupili byt auto a předali výsledek letitých spoření byl ten start i velmi příjemný, jenže to jsme zase u druhé zdi, předtím bude hodně těch, co mají málo povinností, hodně pohodlí a pak se nestačí divit. Takové znám zase já, především muže a to v řádech desítek…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.3.20 00:09

Ahoj,

Píšu jako dítě ze 4 sourozenců. Rodiče vydělávali plus mínus průměrný plat. Byli jsme vychovávaní ke skromnosti a věřím, že to tak v nás všech i dnes je. Když jste malí, tak to zázemí neřešíte - stačí vám hraní se sourozenci a to, že se máte kde vyspat a čeho se najíst. Ale věřte mi, že se to začne hodně lámat v pubertě. Najednou si začnete všímat těch rozdílů mezi vámi a ostatními v kolektivu a začne vás to mrzet. Kapesné jsme neměli a tak si pamatuju, že pro mě první výplata bylo něco naprosto úžasného. Že si koupím i tu SVOU věc, kterou nemám poděděnou po x lidech, můžu si koupit i mobil, co není tlačítková nokia a prostě i ten pocit, že i mezi mými vrstevníky nebudu jako outsider. Takhle zpětně i vidím, že jsme na tom nebyli nějak extrémně hůř, ale tenkrát jsem se cítila fakt hrozně.

Jen tak pro zamyšlení pro ty vícečetné matky, co jsou strašně v klidu a jejich děti musí být tedy také. Je výborné, že jim dáváte svou lásku a jste šťastní. Ale prosím neočekávejte jako samozřejmost, že to tak vaše děti budou mít také. Mají vás rády, ale o jejich emocích nerozhodujete a nevíte, co se jim může honit hlavou. A nemůžete očekávat jen vděk za tento směr (minimálně) dětství. Ony si ho vážně dobrovolně nevybraly. A kdo ví, kdyby tu možnost v nějakém alternativním světě měly, jak by to dopadlo.

Já jsem do dnes velmi skromný člověk, ale nikdy bych se nenavážela do lidí, co chtějí svým dětem dopřát více než vy. Mám své rodiče ráda za to, že mě měli, ale já třeba takový život pro své děti nechci.

• Citovat
  • Upravit
3236
31.3.20 00:18
@Anonymní píše:
jojo, víš co a já tomu naprosto věřím, teď už to totiž přesně i chápu, ještě aby si neznala většinu rodin co to nezvládá, když to co psal @Matt 02 ti připadá jakože je to chudáček utýraný, tak je jasně vidět že máš prostě svůj svět a své představy, no o Matta se nebojím o tvoje děti upřímně jo, jak se popasují s realitou života až jim nebudeš moct stát za zády se svou peněženkou a péčí, ale holt někdo staví děti na vlastní nohy a někdo platí spoření (jasně že někdo děla v rozumné míře oboje) každopádně to první je důležitější, to jim totiž nikdo nevezmeLidi hodně zapomínají na to, že dětství nemáme proto, abychom si ho užili, ale je to čas, který máme k tomu, abychom se naučili přežít, postarat se o sebe a postarat se o naše potomky a nasbírali dost zkušeností a dovedností k životu a schopnosti si v něm poradit, k tomu je dětství prioritně, takže přes všechny medové řeči, péči, spoření a dovolené je našim úkolem naučit děti tomuhle a až zadruhé jim to udělat s lásky co nejpříjemnější samozřejmě, nicméně nemělo by to nikdy být naopak, že za cenu příjemného a pohodlného dětství si nebudou moje děti schopné sami ani utřít zadek - to samozřejmě s nadsázkou, ale někdy je přílišná péče jen na škodu, vlastně vždycky, takže to, že je dítě nucené si vytvořit pracovní návyky, že se naučí šetřit, znát hodnotu peněz, ví že mít rodinu a zaopatřit ji není tralala ale pořádná práce atd atd je pro to dítě do života pytel cenných informací. Jistě budou výjimky, které pro prohýčkaných 26letech začali v životě fungovat a protože zdědili navíc půl firmy po otci a za státnice jim rodiče koupili byt auto a předali výsledek letitých spoření byl ten start i velmi příjemný, jenže to jsme zase u druhé zdi, předtím bude hodně těch, co mají málo povinností, hodně pohodlí a pak se nestačí divit. Takové znám zase já, především muže a to v řádech desítek…
:potlesk: :potlesk: :potlesk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.3.20 00:18
@Anonymní píše:
Ahoj, je tu mezi vámi nejaká maminka která má více než 4 děti? Můžu se zeptat jak to zvládáte, fyzický, psychicky, finančně? Já mám 4 děti - 4 roky,2 roky a dvojčata 8 měsíců a „bohužel“ pozitivní těhotenský test…vůbec nevím jak tu situaci řešit…tak nějak vnitřně se bojím že si to „miminko“ nedokážu nechat vzít, ale zároveň vím, že nechat si ho má spoustu negativ…

Kdyby mi to aspoň trochu jakási etika dovolila, šla bych být tebou na potrat. Ale bohužel nedovolí, takže si nejspíš poslední dítě necháš a „nějak“ to splichtíte. Nicméně vícečetné rodiny, které velmi dobře znám na mě působí dost nedobrým dojmem. Ano, na jednu stranu je tam vždycky živo, vždycky se jídlo sní do posledního drobečku a vždycky je s kým si zahrát karty, ALE… Budeš to ty, ta udřená matka, která je stále jen „udělej, podej, uvař, zavez, oprav, sežeň…do toho časem samozřejmě pracuj a tohle dělej bez mrknutí oka nadále.“ Co se kolem těch rodin pohybuju, na oko jsou všechny strašně šťastné a chtěly by další kopy dětí, ale z matek úplně září to vyhoření. VŽDYCKY se to v takovýchto diskuzích strhne k předhánění se, kdo byl víckrát u moře a má dražší kroužky. Ale to přece dělá pár hodin ročně! Život rodiny přece není o zaplacení hodiny tenisu. :nevim: Život rodiny má být ve sdílení společného času, v těch maličkostech, kdy tam ta máma pro děti je, tráví s nimi čas a sama z toho života i něco má - a ne, že děti (i ti rodiče navzájem) celý život jen poslouchají - počkej, musím… Aničce zašít triko, Frantu zavézt na trénink, vyzvednout Péťu z družiny, oškrabat deset kilo brambor, pověsit 4 pračky prádla, zajít na úřad a druhý den nanovo… Logicky se to s počtem osob v domácnosti násobí a není to unesitelné jen tou matkou. Tedy je, ale opravdu to není o radosti z rodiny, ale rovná se to nejtěžším dělnickým profesím. Aspoň aby ta rovnocenná opora v partnerovi byla, jinak opravdu nevidím k pořizování si tolika děti důvod. Děti stejně vyrůstají po všech čertech, starším sourozencům na krku a rodiče dřou od nevidím do nevidím aspoň k zajištění základního chodu a nemají pak ani energii, ani možnosti dětem zajistit obohacující prostředí (za což rozhodně nepovažuji rozvoz po kroužcích a nejmodernější elektroniku - právě naopak, jezdit na kolech, stanovat, chodit plavat, lozit po skalách, vyrábět, cestovat - je mnohem náročnější než jim strčit do ruky tablet, ale při tak šíleném zápřahu rodičů pak není divu, že se síly mnohdy nenasbírají a děti na to doplácí, což by se dít nemělo). :think:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová