Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak jsem se dneska konecne odvazila zkoukout debatu o ockovani s M. Jilkovou na CT1. Driv jsem si vazne netroufla, tezko se mi diva na porad, ke kteremu bych mela co rict a nemuzu. ![]()
Mila pani Jilkova…
To byla uroven!!! Nezjistila jste si nic o zaporech ockovani, vlastne jste si nezjistila VUBEC NIC, brala jste diskutujicim slovo a opakovala dokola otazky, ktery jiz byly zodpovezeny, a na ktere jste stale chtela odpoved… ![]()
Marketa s panem na strane neockujicich se snazili o rozumnou argumentaci a meli co rict.
Byvali by rekli vic, kdyby jim pi. Jilkova stale nebrala slovo, kdyz se k necemu ubrali.
Pani predsedkyne z Rozalia (nepamatuju si jmeno) se sice taky snazila, ale na to, ze mluvila za lidi, co neockuji/ockovat nechteji, a ze vykovana tuto funkci, mela byt mnohem lepe pripravena.
Je skoda, ze se diskutujici nedostali na tema slozeni vakcin, odskodnujici fondy v USA a zapadnich zemi, skutecne pripady poskozeni, treba i ze zahranici. Pani Jilkova chtela vedet, kdo v pripade Markety (resp. jejiho ditete) oficialne diagnostikoval jako spoustec epilepsie vakcinu/y, ale zaryte nechape, ze neexistuje NIKDO, lekar, ci statni organ, ktery by takove stanoveni byl schopny dat [na rozdil od zahranicnich zemi]. Je skoda, ze u cerneho kasle nedosla debata tak daleko, ze v dobe plne proockovanosti uz nehrozi takove komplikace z nemoci samotne, ze skutecne ohrozeni jsou prevazne mala miminka (ktere ockovani stejne jeste nechrani) a ze kojene deti maji VYRAZNE snizenou moznost nakazy podobnymi onemocnenimi. Ucinnost tehle vakciny rozhodne neni 95%.
Je skoda, ze se nedostal nikdo k tomu, ze dite, ktere bylo/je kojene a ji zdrave na tom bude obecne mnohem lepe, nez naockovane dite, ktere ma nejradeji k obedu hranolky a polevku z pytliku. O to se snazila Marketa, naces ji bylo receno, ze k necemu takovemu nemuze dojit, protoze v pripade zruseni povinnosti vypuknou zrejme takove epidemie, ktere znici cely svet. Nechapu porad, v cem je takovy problem. Sledovat neockovane jedince oproti ockovanym prece neni takovy problem. Ale jasne, chapu, ktera z farma firem by neco podobneho povolila? V dnesni dobe uplatku a $$$ vladnoucim svetu? ![]()
Studie bezpecnosti vakcin NEDELA zaroven i nezavisla firma, jak tam nekdo tvrdil, to je obrovsky blud. Skoda, ze se nikdo neptal dale. Takovou studii dela pouze farmaceuticka firma. Je sice hezke, ze lekari ‚sleduji‘ nasledky po ockovani v zaslepenych studiich, a ‚vidi‘ reakce…ale jak s nimi potom takova farma firma nalozi?
Vyskyt pravych nestovic zacal pomalu ustupovat i pred plosnou vakcinaci. Stejne tak se snizila umrtnost z dalsich nemoci. Doslo k vyraznemu zlepseni hygienickych a socialnich podminek, lekari si mezi navstevami pacientu zacali myt ruce. Podivat se na puvodni grafy neni problem.
V USA neockovane deti VEZMOU do skoly! Staci pouze podepsat odmitnuti ockovani, krome 2 statu, kde to neni mozne.
To, ze by vznikla epidemie, kdyby se prestalo ockovat? Lide by se nakazili, vysledkym by obvykle byla prirozena, dozivotni imunita. To je spatne? Kdyby lide dneska zili zdraveji, rizika by byla znatelne mensi.
Ockujici strany bych se zeptala, jak by se citili, kdyby zrovna jejich dite bylo tim jednim ‚z mnoha‘.
Nedosla rec na MMRV, problemy s zivymi ockovanimi a umela/kratkodoba vs. prirodni/dozivotni imunite, ani na problem s takovymi nemocemi v dospelosti.
Vysledkem je teda to, ze ja jako rodic bych mela mit povinnost ockovat svoje dite PROTO, aby socialne slabe rodiny neprestaly ockovat jejich? O kolik let nas tohle vraci??? ![]()
No a to jsou presne ty duvody, proc jsem se na to nechtela tak dlouho podivat. ![]()
Holky, ty vaše porodní příběhy jsou moc smutné
. I já nemám na porod bohužel hezké vzpomínky. Normálně rozbíhající se porod se mi po příjezdu do porodnice a nějaké injekci ( bohužel nevím jaké, to mi neřekli a já se kráva neptala ) zastavil. Druhý den jsem tedy ( otevřená na 5 cm ) dostala oxitocin a o to byl nářez. Okamžitě nastoupily nepřetržité kontrakce, které jsem já ani malej nevydýchali a vše končilo akutním císařem.
careynka píše:mmonica píše:to je jen takova kapka, to si lidi nespoji se zakonem
Rath se ted obouva v televizi do Hegera a zkritizoval ho za zavadeni ockovani proti rakovine delozniho cipku,
Hlavne to bude zas spojeny s neprilis koser osobou
Mam pocit, ze pokud to nekdo kritizuje, tak je je to vetsinou nekdo ne zrovna popularni ![]()
Holky jestli můžu, tak vám napíši svůj porod. Rodila jsem pánovaným císařem a to kvůli tomu, že jsem jako malá měla mrtvičku. Přednosta mi na rovinu řekl, že nevědí jestli by moje tělo zvládlo přirozenej porod. Nejprv jsem cítila úlevu ale pak mi to přišlo líto. Tak jsme se s manžou dohodli, že mi dají epidural a manža tam bude se mnou. JENŽE nevím jestli mi dali nějakou slabou dávku ale i přes epidural jsem vše cítila, ale né tak jak mi řekli, že to bude jen pnutí ale cítila jsem vše. Byla to strašná bolest a nakonec mě uspali. Za hoďku mě budila sestřička na sále, že už je po všem, dovezli mě na šestinědělí na pooperační pokoj. Když jsme se ptala sestřičky jestli je malej v pořádku, tak řekla, že neví a odešla za chvilinku za mnou pustili manžu ale jen na deset minut a ten mi řekl, že malej je v pořádku, prý stihnul počůrat sestru, doktora a sám sebe do oka. Pak přišla sestřička, a poslala manžu pryč, jen ať mi připravý věci na ráno ale že musí jít, že potřebujem klídek. Malýho na přiložení mi přivezli až v devět večer ( Petřík se narodil v 15:05), takže jsem se odpoledne koukala na to jak ostatním maminkám přivezli mimča a mě ne. Bylo mi to hrozně líto… A dost jsem to oplakala. No a myslím, že celých pět dní co jsem byla v nemocnici, mě bylo strašně líto, že jsem nerodila přirozeně. Dokonce jsem si myslela, že jsem zklamala, jako žena i jako matka. Hodně mi pomohla manžel, dost jsme to spolu probíraly. No a pak když nás pustili domů, tak jsem na to už ani moc nemyslela. Jen když se mi ozvala nějaká známá nebo kamarádka že má mimi, tak jsem si vždy vpoměla na ten svůj porod a bylo mi to líto. A přiznám se, že jsem jim záviděla…
No a jsou to asi tak cca tři týdny co byl na idnes rozhovor s primářem mudr. Petrem Janků FN Bohunice a měl potom diskuzi, manžel se ho zeptal (a popsal mu moji situaci) jestli budu moct rodit přirozeně. Odpověděl, že pokud se nerolog nebo neurochirurg vyjádří kladně, tak ano ale jinak ne. Dost mě to vzalo, že mě neinformovali o tom, že to jde. Jinak bych si vyběhala vše potřebné. Ale byla jsem prvorodička, věřila jsem jim, že není jiná možnost a byla jsem dost vystrašená.
Omlouvám se za román ![]()
Boomer - hele, mi vrtá hlavou tvá přezdívka
Že by battlestar fanda?
![]()
U nás se o přesunu hodně navážno diskutuje.
Rozhodli jsme se tam na týden jet na dovču a omrknout, jak to tam vypadá(ještě nevíme kdy).
Holky, kdo má zájem, mám tu s ostatníma „postiženýma“ založenou uzavřenou skupinu Císařovny.
Tělo se dá do kupy rychle, ale v tej hlavě to furt jede…
PeBa píše:
Boomer - hele, mi vrtá hlavou tvá přezdívkaŽe by battlestar fanda?
![]()
Rozhodli jsme se tam na týden jet na dovču a omrknout, jak to tam vypadá(ještě nevíme kdy).Holky, kdo má zájem, mám tu s ostatníma „postiženýma“ založenou uzavřenou skupinu Císařovny.
Ja mam zajem. Sice uz jsem z nejhorsiho venku, ale mrzi to furt.
PeBa píše:
Boomer - hele, mi vrtá hlavou tvá přezdívkaŽe by battlestar fanda?
![]()
Rozhodli jsme se tam na týden jet na dovču a omrknout, jak to tam vypadá(ještě nevíme kdy).Holky, kdo má zájem, mám tu s ostatníma „postiženýma“ založenou uzavřenou skupinu Císařovny.
Jé já bych taky měla zájem, už jsem kolikrát přemýšlela o založení diskuze pro podobně „postižené“ ![]()
PeBa píše: …dobře, stačí napsat, že je zájem a já vám pošlu pozvánku
A mas odkaz?
Jee,coby trojnasobna cisarovna bych taky prosila pozvanku:-):-):-)
No holky to je fakt otřesné, co se může stát u porodu..
Já teda mám to štěstí, že jsem vždy porodila přirozeně, ale taky se do nemocnice hrnu až za 5min 12
Nicméně i tak mám nějaké výhrady a letos jsem pomýšlela na porod doma, ale když už není ani to porodné, tak nemůžu tolik ždímat rodinný rozpočet.. Každopádně mne hodně štve, že jsem mohla mít aspoň ambulantní porod a bylo by to daleko víc v pohodě. Ale aspoň 2poslední porody jsem rodila v normální poloze -takový podřep (opřená zadkem o to moderní skládací lehátko, nohy hezky dole -takhle to je super
a ponechání plodovky je taky fajn, tolik to nebolí..
Ale zpět k očkování
Chci se zeptat Vás zkušených jak s tou MMR? Když má klučina 1dávku, k čemu je ta 2.? Co kdž ji nedám, tak ta 1.bude bez účinku? Nevím, jak se rozhodnout.. A když se dá třebas později, ale jak dlouho se dá čekat? Nebo nechat tak
Holky nejsem v tomhle zběhlá a moc tomu ještě nerozumím, tak doufám, že poradíte.. ale potřebuju jakože vědět, důvody proč jo/ne -následky atd. Ne jen názor „já bych to nedala/dala“ -doufám, že chápete
A předem děkuji za námahu..
Joo a ještě, nevím, zda víte, ale v Praze funguje nějaké očko centrum.. Kde se řeší, když má někdo špatnou reakci na vakcínu, tak oni to tam dokážou vyhodnotit a poradit, jak se má naočkovat -rozdělit tu hexu, něco vynechat atd. Známá to tak měla.
Dajma píše:
Joo a ještě, nevím, zda víte, ale v Praze funguje nějaké očko centrum.. Kde se řeší, když má někdo špatnou reakci na vakcínu, tak oni to tam dokážou vyhodnotit a poradit, jak se má naočkovat -rozdělit tu hexu, něco vynechat atd. Známá to tak měla.
Jo v Motole. A kolikrat je to uplne na houby ![]()
K MMR:
(2) Přeočkování se provede za 6 až 10 měsíců po provedeném základním očkování, v odůvodněných případech i později s tím, že horní věková hranice pro podání očkovací látky není omezena.
(www.vakciny.net)
http://www.vakciny.net/…vani/MMR.htm
Mas tam i legislativu atd.