Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky všem,…Mám potvrzena v 6 tt dvojčata, gynekoložka mi hned řekla, že tedy ráda moc není, že jsou dvě…zřejmě ví, jaké hrozí komplikace. Jak probíhalo těhotenství s dvojčaty u vás? Jak se vyhodnocuje prvo trimestriální screening? Lze ho vůbec provést? Děkuji ![]()
@Barborika Ahoj, screening mi dělali pro každého zvlášť, to nebyl problém
Krev odebrali mě a měření mělo každé mimčo svoje, takže pak měli vlastní výsledky.
Teď mě čekají triple testy a těch se bojím tedy víc… No a taky jsem zvědavá, jak těhotenství bude probíhat, jsem 15 tt…
Ahoj, já jsem to zažila 2×, vždy byl výsledek jen jedno dítě, víc mám v článku v profilu
. Takže můžu potvrdit to, že dvojčata můžou znamenat komplikace, na druhou stranu, samozřejmě, že většina dvojčecích těhotenství dopadne dobře, takže je potřeba naladit se pozitivně
.
Screening u dvojčat se dělá, nicméně testy jsou „testovány“ na jedno dítě, takže přesto, že se to u dvojčat přepočítá na dvě, není to tak přesné, jak by mělo být, to jsem taky sama zažila.
Ale třeba těhotenství jsem snášela překvapivě dobře, ten konec je samozřejmě horší, dost lidí leží s nohama nahoře
, ale to asi není to nejhorší, horší je šance na vážnější problémy, ale doktoři si to u dvojčecích mamin dost hlídají.
No a taky se ještě připrav na to, že na příští kontrole být nemusí, někdy dochází k tomu, že jedno miminko se přestane vyvíjet hned ze začátku, je dobré vědět, že je to možné.
Hodně štěstí!
@fialína Tak tak…kolem mě je asi 8 ženských, co mi řekli, že taky čekali nejdříve dvojčata…většině zaniklo druhé embryo do 8tt, jedné dokonce až ve 13 tt. Všechny měli jeden z plodů ale od začátku menší.
Každopádně jak říkáš - je nutné s touto možností počítat.
@Barborika strašlivě záleží jaký typ dvojčat to je.. zda dvojvaječná nebo jednovaječná, zda mají každý svůj obal nebo budou sdílet jeden.. Nejlepší varianta co do rizik, jsou ty dvojvaječní..pak může těhu probíhat celkem normálně. Kamarádka oproti prvnímu těhu měla jen větší problémy s těhotenskou cukrovkou, ale tu měla i u prvního jednoho..a miminka se narodila o pár týdnů dřív, v 36.tt, ale byla v poho.. Jo a jedno měla celé těhu o týden menší..na prvním UZ ho ani neviděli.
Edit: Jo a screening jí normálně udělali. Jen trval jednou tak dlouho ![]()
Příspěvek upraven 25.11.14 v 20:33
Jak píšou holky. Jinak já čekám dvojčata. A můžu říct že když jsem čekala první dceru, tak jsem měla břicho jak slon. Ale uplně pohoda žádnej problém. Dnes? Mám bříško malinké a to tam jsou dvě! Chodím na častější KO, jednou týdně. Když tě kope jedno pohoda. Ale dvě? Záhul. Zrovna jak píšu, tak se kroutím jak had. JEdna kope pod žaludek, druhá zase do močáku. 100× za noc chodím čůrat. Boty si neobuju. Funím jak mašina. Ale co pro dítka neudělat. Že.
@Barborika Ahoj, gratuluju k dvojčátkům ![]()
Já měla celkem pohodové těhotenství. Jen mě mrzí, že jsem se nechala zbytečně vystresovat od lékařů v samém začátku. Nejdřív se řešilo, zda jsou dvojčátka mo-mo, nebo mo-bi. Pak se nelíbilo srdíčko, pak močový měchýř na screeningu. Ulevilo se mi až od 20.tt, kdy jsme byli na UZ v Brně. Tam bylo vše ok a já to viděla reálně, že to doklepeme do konce. Problémy jsme v těhotentví neměla, žádné předčasné otvírání, nic, a to jsem se opravdu nešetřila, protože máme doma dalších 7 dětí
Rodila jsem 36+5., déle nás nenechali kvůli té variantě mo-bi.
Screening je v pohodě, ten udělat normálně jde. Tripple testy budou vycházet falešně pozitivní, ale mně je ani nedělali.
O jaká dvojčátka se jedná u tebe? Jedno nebo dvouvaječná? To je taky celkem důležité…
Přeju pohodové těhotenství ![]()
Můžu se jen tak ze zvědavosti zeptat, ten screening se platí jednou nebo dvakrát? ![]()
@fragola Díky
Mně to poslední dobou vrtalo hlavou - je to jedno těhotenství, ale musí zkoumat dva plody ![]()
@fragola Ahojky, děkuju
. Dvojčata /embrya/ jsou dvoj vaječná..No, možná mě dnes jen vystresovala paní doktorka, ale jsem na začátku, těžko říct, jak to bude dál…snad dobré..
@Barborika Ale tak ona to pecka je, když poprvé slyšíš, že jsou tam dvě, co si budeme nalhávat
Vím, asi si řekneš, že mně se to mluví, ale zkus být v klidu. Nejsi ani první, ani poslední, která bude mít dvojčátka, tak nevím, proč tě MUDr. stresuje. Dvojvaječná dvojčata jsou ta bezpečnější varianta, tak se toho neboj ![]()
Držím pěsti, ať všechno probíhá tak, jak má ![]()
Dobrý večer. Já akorát hledám více info o dvojčatech a narazila jsem na tento příspěvek, který mi asi odpověděl na můj dotaz aniž bych ho položila. Ale pro jistotu se zeptám. Včera jsem byla na kontrole a na UTZ viděl dr. jeden klasický zárodek žloutkového tvaru v obalu, vše jak má být a odpovídá i podle MS 6+2tt, ale hned vedle viděl totéž (stejný černý flek, tvar i velikost), ale nebyl tam ten obal (z kterého se pak udělá placenta). Řekl, že to vypadá jako by tam byly dvojčata, ale že druhý plod tam není, takže neví co by to mohlo být, dal mi hormony na udržení (v lednu jsem potratila) a řekl, že uvidíme za 14dní na kontrole.(Při potížích dříve).
Je tedy možné, že za 14dní tam budou plody dva a nebo, že ten „flek“ se prostě vstřebá (dvojče zanikne)?
Tím tento příspěvek jsem myslela odpověď od Lékárnička28, myslela jsem si, že se můj příspěvek zobrazí přímo pod jejím (Jsem tu nová
)