Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Děti - jsou dny lepší a jsou dny horší. Když se mi narodila starší, pořád jsem čekala, kdy se naše domácnost vrátí do normálu. Po roce jsem pochopila, že to je normál. Do šesti neděl řvala jako tygr. Střídaly se dny kdy spala a dny kdy nespala. V noci jsme byli vzhůru asi 20×, ale pak to aspoň naspávala přes den a já měla veget. Ale od roku zlatíčko. Období vzdoru - co to je? U druhé jsem pochopila, jak moc času jsem měla s prvním dítětem. Všichni mě uklidňovali, druhé děti jsou spavější, hodnější. Takže mladší nespavec - nespala přes den, ale ani v noci. Řvala jak pavián do šesti týdnů, ve 14m proděláváme asi sedmé období vzdoru - děsím se, co ještě přijde, je to malá ďáblice, která na mě visí jakou koule na noze. Ale když jsou ty výjimečné chvilky, že jsou zdravé, milé, usměvavé, neprudí sebe ani mě - LÁSKOU BYCH JE SEŽRALA ![]()
@Berousik píše:
Jj jako bezdetna jsem taky kroutila ocima. Dnes dcera lezela na tom ocnim na zemi na zadech mezi dverma. Proc nevim, ale jiste to byl nejaky zasadni problem, tusim neco jako, ze ty zidle byly moc zeleny. Lidi ji prekracovali. Jedna pani me placla po rameni a rika „to znam“mela jsem sto chuti ji tam nechat a jit nekam-kamkoli s blazenym vyrazem. Neco jako ucitelka z Obecne skoly, hrala ji myslim Kolarova
Rodicovstvi je nekdy na bednu, ale je to krasny
Krasny. Prejeme Vam at princezna to uz nedela
.
@Dana V píše:
Ahoj, my máme doma 6ti týdenního drobečka a musím říct, že zatím je mateřská těžká pohodičkaAle co tak slyším vyprávět sousedky, tak mám zatím asi extra štěstí a extra hodné dítě. Nejvíc jsem se bála nevyspání, ale za celou dobu malej prořval jen jednu noc a to, když jsme ho přivezli z porodnice, jinak vydrží spinkat v noci i 6 hodin v kuse, pak nakrmíme a spíme další 3 hodiny
Na nový režim jsme si s manželem už asi zvykli, manžel přebaluje, krmí když přijde z práce a občas i v noci k němu vstane, tak snad mu to také dlouho vydrží
Jen ta tchyně by si občas mohla svoje rady nechat pro sebe
![]()
ale to se holt musí jednim uchem tam a druhým ven
Proste babicky asi kazda to musime poposlouchat
mysli to dobre jen by mohli trochu ubrat. Mate to krasne at Vam to tak zustane ![]()
@Bobule151 píše:
Děti - jsou dny lepší a jsou dny horší. Když se mi narodila starší, pořád jsem čekala, kdy se naše domácnost vrátí do normálu. Po roce jsem pochopila, že to je normál. Do šesti neděl řvala jako tygr. Střídaly se dny kdy spala a dny kdy nespala. V noci jsme byli vzhůru asi 20×, ale pak to aspoň naspávala přes den a já měla veget. Ale od roku zlatíčko. Období vzdoru - co to je? U druhé jsem pochopila, jak moc času jsem měla s prvním dítětem. Všichni mě uklidňovali, druhé děti jsou spavější, hodnější. Takže mladší nespavec - nespala přes den, ale ani v noci. Řvala jak pavián do šesti týdnů, ve 14m proděláváme asi sedmé období vzdoru - děsím se, co ještě přijde, je to malá ďáblice, která na mě visí jakou koule na noze. Ale když jsou ty výjimečné chvilky, že jsou zdravé, milé, usměvavé, neprudí sebe ani mě - LÁSKOU BYCH JE SEŽRALA
Presne taku mam vizy ze bude porad rvat a obdobi vzdoru me vydesi vic a vic. Ale zase deti maji kazde neco do sebe a nemiluj ich ![]()
Jako na houpačce.. Některé dny jsou skvělé, vše klape… Dítě je zlatíčko.. ale třeba dnes hrůůůůza… Dítě vzteklé-odmlouvá, já nervní…
Fakt hruza… Ted se dívám na nemocnici Motol, na tu malou holčičku
a jsem na sebe naštvaná! a mrzí mě dnešní den…
@Lizzi píše:
Klasika - někdy bych skákala z okna, někdy bych je láskou sežrala
Taky tak ![]()
@brulinka píše:
Jako na houpačce.. Některé dny jsou skvělé, vše klape… Dítě je zlatíčko.. ale třeba dnes hrůůůůza… Dítě vzteklé-odmlouvá, já nervní…![]()
Fakt hruza… Ted se dívám na nemocnici Motol, na tu malou holčičku
a jsem na sebe naštvaná! a mrzí mě dnešní den…
Taky se na to divam
.
@rena621 tak já patřím mezi maminky co měly štěstí a vyfásly dítě pro začátečníky - když byla úplně malá, tak jen spala a když nespala, tak se na mě smála, noci v pohodě, když poporostla uměla si krásně vyhrát sama, ale i s náma, nenáročná, nezávislá, nebojácná, vysmátá, žádné zdravotní neduhy, prostě takhle jednoduchý jsem to fakt nečekala…
teď jí je 13m a víceméně furt stejně dobrý, nemůžu si stěžovat, všechno jí, téměř se nevzteká, brečí jen hlady ani když sebou flákne, tak nebulí
tchyně si jí často bere, v podstatě si skoro píšeme rozpisy kdy jí kdo bude mít, tchyně neremcá a nekritizuje…
v životě jsem nebyla víc vyspaná než jako na MD, TAKŽE všem budoucím maminkám přeju stejný nebo aspoň podobný osud
![]()
Jediné co mě děsí jsou ty období vzdoru - někdy když to tady čtu tak mám osypky a zároveň se bojím jít do druhého dítěte, protože po naší malé to už může být jediné horší, lepší to už nejde
@Conulka píše:
@rena621 tak já patřím mezi maminky co měly štěstí a vyfásly dítě pro začátečníky - když byla úplně malá, tak jen spala a když nespala, tak se na mě smála, noci v pohodě, když poporostla uměla si krásně vyhrát sama, ale i s náma, nenáročná, nezávislá, nebojácná, vysmátá, žádné zdravotní neduhy, prostě takhle jednoduchý jsem to fakt nečekala…teď jí je 13m a víceméně furt stejně dobrý, nemůžu si stěžovat, všechno jí, téměř se nevzteká, brečí jen hlady ani když sebou flákne, tak nebulí
v životě jsem nebyla víc vyspaná než jako na MD, TAKŽE všem budoucím maminkám přeju stejný nebo aspoň podobný osud
tchyně si jí často bere, v podstatě si skoro píšeme rozpisy kdy jí kdo bude mít, tchyně neremcá a nekritizuje…![]()
Wau
No at to tak zustane. Prejeme hodne zdravicka. ![]()
@Conulka píše:
Jediné co mě děsí jsou ty období vzdoru - někdy když to tady čtu tak mám osypky a zároveň se bojím jít do druhého dítěte, protože po naší malé to už může být jediné horší, lepší to už nejde
Pride mi ze holcicky zlobi vic
Ale to neni pravidlo.vim jak vam je ja este nemam dite a uz mam panicky strach z neho.
@Conulka
dcera byla to same. Uz neni
cca v 1,5 roce se to zacalo lamat a ted vzdor vrcholi
Tak moje věčně uřvané, negativistické, vzdorovité dítě jsem taky chtěla několikrát někde nechat a prostě odejít. Za to, jak usne, tak se na něj koukám a vím, že je to můj miláček ![]()
@Margery píše:
Tak moje věčně uřvané, negativistické, vzdorovité dítě jsem taky chtěla několikrát někde nechat a prostě odejít. Za to, jak usne, tak se na něj koukám a vím, že je to můj miláček
@rena621 už jsou i klidnější dny. Třeba dneska se skoro nevztekal, moc neodmlouval, ale zas jsem se mu plně celý den věnovala a hráli jsme si ![]()