Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše: Více
Ano, já vím, že sono a mamograf jsou dvě odlišné věci, proto doporučuju paní ať chodí aspoň na sono, když má z mamografu obavu, kvůli záření. Mimochodem mamograf opravdu nevyrábí nádor, je to starej mýtus a jeho záření je srovnatelný s letem v letadle a letušky opravdu nevykazují větší výskyt rakoviny. Mimochodem ženám se mamograf do 40 let nedoporučuje kvůli jinému složení tkáně, která je v mládí spíše vazivová a je tedy vhodnější sono, zatím co u starších žen převládá tuková tkáň a je tedy mamograf pro ně vhodnější a přesnější.
Příspěvek upraven 19.01.25 v 21:51
ano tento jediný 16let starý článek na idnesu
a co na to říkají lékaři ve vašem okolí? ![]()
Není potřeba. Naposledy jsem platila tuším 600 Kč, moje doktorka mi napsala blbě zadanku. Budou to mít normálně v ceníku.
Co je to za zdroj? předpokládám nějaký ženský časopis…tak to má opravdu váhu
, na mamograf nikdo nikoho nenutí, ale doufám, že vláda jednou zavede to, že kdo kašle na prevenci, ať si případnou léčbu hradí sám…
@potterka píše: Více
Cpete do sebe alkohol, tabák, cukry, hormonální antikoncepci a v otázce mamografu jste papežštější než papež ![]()
Mamograf se těmto ženám nedoporučuje ne kvůli záření, ale kvůli špatnému zobrazení tkáně. Pro mladé ženy je lepší utz. Spoléhat se na to, že v rodině nikdo nic je blbost.
Pokud chceš nějaké objektivní info, měla by ses obrátit na odbornou literaturu a ne na hloupé ženské časopisy. Tam se někdy objeví takové nesmysly, až to tříska.
Nic z tohoto do sebe necpu kromě cukru a i ten střídmě…mamograf není jed, ale kdo chce kam ![]()
@inkakřivák píše: Více
Přesně, že nikdo z rodiny rakovinu neměl není vypovídající…někdo přece může být první, u nás v rodině se to stalo zrovna tomu, u kterého by to nikdo nečekal- zdrave žijící sportovec, člověk klidny, hrozně příjemný a milý, no už tu není bohužel..
@potterka bohužel stejná zkušenost. Mladá, lékařka, nekuřačka, sportovkyně. Zustaly po ní dvě děti. A díky tomu, že v rodině chodíme na momograf či sono od těch osmnácti, z toho další vyvázla jen tak tak.
Taky si myslím, že nepatřím do rizikové skupiny, přesto na mamograf chodím a byla jsem i na ultrazvuku jako samoplátce. Věk mám stejný jako ty. Prevenci považuju za důležitou.
Mam sestru čerstvých 45let, kojila dve deti, sportuje, stravuje se zdrave, nekouri a nepije…presto ma rakovinu prsu a prave si prochazi lecbou! V rodine rakovinu prsu nemame, dokonce ted to mame i geneticky podlozene, protoze sestra musela podstoupit geneticke testy jestli nenese gen…a presto onemocnela😕nenasla si ani bulku, jeji nador byl puvodne nezhoubny ale tim ze nechodila na sono a nebyl pod kontrolou, lety nejak zmutoval…Lekarka rikala, ze cast nadoru je mekka a deuha uz tvrda a to je ta spatna….Ja sama protoze mam rodinu chodim uz skoro 5let kazdy rok sono, a protoze to beru jako prevenci stejne jako zubare, gyndu…Takze bych si proste s timto nezahravala.