Manko v práci

Napsat příspěvek
Velikost písma:
20892
27.2.24 19:58

A nebo je to celý komplot zakladatelky. :potlesk: ráno sebrala 13 tisic, zná chyby v systému. Věděla, že v tom pojede hlavně brigádnice. A i přinejhorším si škodu rozpůlí a ona zůstane bohatší o 6,5 tisíce a teďka tady vymyslí, jaké možné scénáře můžou prijit a kde si dát bacha, aby se na ni nepřišlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
27.2.24 22:38
@Katuskka píše:
logicky by měl být zodpovědný ten, kdo tam byl jako poslední, kdybyste si někde zaznamenávaly, že jsi kasu připočítávala a sedí, tak jsi z obliga a zodpovědnost jde za brigadnicí, která měla za peníze zodpovědnost jako poslední.

To spíš ne. Že si v 17:30 zaznamenám, že je v kase 50 opravdu neznamená, že tam to pade je. Pouze předání/ převzetí pokladny a oboustranný podpis v „knize“ by měl smysl. Nemluvě o nějakém kamerovém dohledu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115957
27.2.24 23:13
@Anonymní píše:
Holky, poraďte. Prosím anonym, citlivé info a informace o práci. Pracuji druhý měsíc v cestovní kanceláři. Mám ještě jednu kolegyni, pracujeme nejčastěji spolu obě a dochází jedna studentka na brigády.
Včera jsem poprvé byla v práci sama, protože kolegyně nemohla, až pak v odpoledních hodinách dorazila brigádnice. Byl to den jako každý jiný, lidé chodili, ale nebylo jich až tak moc. U nás je systém takový, že kancelář se otvře ráno v 8.00 a dotyčný pracuje do 17:00 a druhá holka přijde na 9.00 a odejde v 18.00. Včera jsem byla od 8.00 do 17.00. Tu další hodinu tam byla studentka. Já nechci svalovat vinu na ni, ale při odchodu z práce jsem se ve dveřích potkal s lidmi, kteří si šli koupit dovolenou. Ráno mi jedna paní od nich volala a chtěla další informace o hotelu a řekla, že večer přijdou. Dnes ráno přijdu zase na 8.00 do práce a podle účtarny včera platili zálohu za dovolenou 30 000 a v kase mi chybí téměř 13 000. Nechápu. Já když odcházela, tak tam mohlo být 20 000, pak platili oni, okamžitě jsem volala brigádnici, proč neodnesla peníze do banky, jak bývá zvykem, pokud je vyšší hotovost, ale ona žije svojí školou a prý pospíchala na seminář a nestihla by začátek, ale to není můj problém. Ona je placena za práci a ne za studium. Ať si určí priority, buď práce nebo studium. A teď jedna perlička. Ta druhá kolegyně přišla do práce před devátou, hned se hnala ke kase a vítězoslávně mi oznamovala, že mi tam chybí 13 000. Jakoby šla na jistotu, jakoby se na chystala. Mám takové podezření, asi paranoidní, ale co když ona je ta škodná? Má klíče od kanceláře jako každý, zná všechny přístupy, kamery tady nejsou, bydlí blízko, klidně v noci mohla přijít, protože přišla a hned ke kase, to se mi opravdu nezdá. A navíc, já se jí ptám, co by udělala ona a ona se smála a řekla, že co asi, ať to zaplatím a mám klid, ne. Ale já si chyby vědoma nejsem. Nikdy v práci jsem manko neměla. Možná 2 či 3 koruny, co to je, ale taková suma? Platit nebudu, slečna studentka to mohla odnést do banky a neudělala tak. Šéf nám říká, ať do odnášíme a necháme si jen tak 3000 v drobných na vydávání. Dnes přijde, tak jsem zvědavá, ale po tomhle si já zakládám svou pokladnu. Kolegyně se na moje vyhlášení tvářila velmi kysele až pohrdavě, že to je teda úroveň, ona tady včera nebyla, takže je z obliga, lítám v tom já. Já se nemůžu zbavit pocitu, že v tom má prsty. Že si brigádnice neplnila svoje úkoly, to je taky jasná věc. A ještě mi řekla, že ona rozhodně nic hradit nebude.

Vy jste nešli na polici? Evidentně to někdo ukradl.
Záznamy vstupu se dají sehnat?
Jak je možné mít společnou pokladnu a nepředávat si ji?
Nic neplat dokud se to nevyšetří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5954
28.2.24 00:08
@Anonymní píše:
Byl tu šéf a projednal to s námi. Kolegyně, která přišla až dnes, ta u toho být nemusela. Ona je z obliga. A studentka řekla, že včera hned po mým odchodu tam přišla skupinka objednat si zájezd a platili 30 000 korun zálohu. A prý ji to celé dali v tisíckách, před ní peníze počítali a ještě si ona peníze přepočítala. Pak se jí šéf zeptal, proč peníze neodnesla do banky, byla přeci vysoká hotovost, tak řekla, že pospíchala do školy, protože než by tam došla, to už by běželo a ona tam chtěla být od začáku. Tak to jsem se ozvala, protože my ji neplatíme za studium, ale za práci, pokud nezvládá, ať se svobodně rozhodne. Škola nebo práce. I šéf řekl, že to nebylo profesionální. Já mu řekla, kolik lidí tam bylo, kolik lidí mi co platilo, nebylo toho tolik, aby se to nedala zapamatovat. A taky jsem mu řekla, že ode dneška si zakládám vlastní kasu a vlastní sešit, protože takové šoky mi nejsou třeba. Řekl, že to mi pochopitelně nezakazuje, ale je to mrzuté. Řekl, že se v účtarně a na ředitelství poradí, co s tím. Ale nějaký postih, myslel finanční, za to bude. A kolegyně, co tam včera nebyla, ta se jen chechtala. Nechápu už ničemu. Jaksi se mi nechce na někoho uhodit, když nemám důkazy. Ale ruku do ohně bych za ni nedala ani náhodou. I přítel mi už dávněji řekl, že nic dobrého z ní nekouká, ale to je vedlejší.

Přeci nemůže majitel mít systém účetnictví postaven na tom, že je jedna kasa a tam se sypou peníze. Musí být přeci na pobočce účetní kniha a ta se předává proti podpisu, pak se ví, za koho peníze zmizely. My to tak měli u obyčejné neziskovky. U cestovky bych čekala vyšší level. Takové účetnictví, co máte, může zavést jen diletant.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.2.24 07:12
@ritterqa píše:
Ještě jeden postřeh, u nás se chodí do banky v pracovní době a ne v mem volnu. U vás je systém cely špatně od A do Z.

Ano, slečnu neplatíte za školu, ale za práci. Ona ale bude mít přednější tu školu a ne brigádu, nedovolí bych se kdyby tam skončila po tomto incidentu.

A vzhledem k tomu, ze si tam fakt mohla i ta kolegyně dojít v noci a nikdo to nezjisti….tak bych tímto argumentovala a byla proti tomu, aby ona byla z obliga.

Tak do banky určitě nechodíme mimo pracovní dobu. Vždy jdu do banky tak 15 minut před zavíračkou, tehdy zaskočí kolegyně vedle z provizí, jednou tam zaskočil i šéf. Banka je hned oproti, tak se to vždy stihne.

Chápu, že pro studentku je důležitější její škola, ale v tu dobu byla v práci a ne ve škole a neznamená to, že kvůli škole budu dělat lážo plážo. Já to nemyslím v zlém, ale pokud to nezvládá, třeba i časově, tak má možnost volby najít si něco jiného. 13 000 tam chybí a to žádné, já pospíchala do školy, neobstojí.

Taky mi napadlo, já se moc nevyznám v tom zabezpečovacím zařízení, ale není možné, že by šlo vymazat třeba to poslední odkódování? Protože se mi zdá, že ona se v tom nějak vyzná. A není tak blbá, aby zanechala po sobě stopy. Vypadá to jako detektivka. Nenapadlo by mi upodezřívat ji, ale její chování byla trochu podivné. Ale mám obavy, že šéf to až takhle vyšetřovat nebude.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.2.24 07:16
@Cenarius píše:
A nebo je to celý komplot zakladatelky. :potlesk: ráno sebrala 13 tisic, zná chyby v systému. Věděla, že v tom pojede hlavně brigádnice. A i přinejhorším si škodu rozpůlí a ona zůstane bohatší o 6,5 tisíce a teďka tady vymyslí, jaké možné scénáře můžou prijit a kde si dát bacha, aby se na ni nepřišlo.

Podívej, kdybych byla taková…nechci psát co, tak tady nezakládám diskusi a vím, že jednoznačně jsem si přilepšila. Nikdy jsem neukradla ani žvýkačku, tohle je vrchol všeho, normálně mám sto chudí napsat adminovi. Jednou jsem našla peněženku v metru a víš, co jsem udělala? Rovnou ji zanesla na policii, taková jsem já matinko.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.2.24 07:20
@Zlatývoči píše:
To, že se odnáší peníze nad 20tis do banky je předpis, nebo jen zvyklost? Máte na to nějaké směrnice? Je veden nějaký finanční deník? Přijde mi to spíš jako problém vedení. Za to, že v noci zmizí z provozovny peníze nenese odpovědnost ani brigádník, ani zaměstnanec (pokud nezapoměl zamknout). Musí to vyšetřit policie. Chápu dobře, že v kase bylo 50 tis a z toho 13 chybí? Klíče od kasy jsou uschovány kde?

No tak předpis to není, ale já se bojím nechávat větší obnost v kanceláři, radši jdu banky, tam se neztratí. Jedině, že by se vykradla banka, ale to se nestává tak často. I šéf říká, že je to lepší do banky zanést a nechat si pár tisícovek na vydávání. Klíče od kasy jsou v šuplíku v kanceláři. Ale tohle je poprvé, co se něco stalo. Já asi opravdu navrhnu detektor lži :nevim: já mám svědomí čisté, já se nebojím

• Citovat
  • Upravit
35765
28.2.24 08:24
@Anonymní píše:
No tak předpis to není, ale já se bojím nechávat větší obnost v kanceláři, radši jdu banky, tam se neztratí. Jedině, že by se vykradla banka, ale to se nestává tak často. I šéf říká, že je to lepší do banky zanést a nechat si pár tisícovek na vydávání. Klíče od kasy jsou v šuplíku v kanceláři. Ale tohle je poprvé, co se něco stalo. Já asi opravdu navrhnu detektor lži :nevim: já mám svědomí čisté, já se nebojím

Měli jste to jít nahlásit jako krádež. Firma je na to určitě pojištěna.
Ale nevím jestli by to pojišťovna uznala kdyz nemáte peníze zabezpečeny, jako nemít aspoň trezor co stojí pár tisíc a mít peníze jen někde v pokladně a klíč od toho volně přístupny ve vedlejší místnosti. Jednoznačně je to i pochybení vedení co mají za nesystem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1129
28.2.24 09:09
@Anonymní píše:

Takže předpis není, brigádnice nic neporušila. Nesedí mi tam ani to, že neodnesla peníze, protože spěchala do školy, když peníze přece odnášíte v pracovní době :think:? Klíče od kasy někde v šuplíku. Zamknutém? V zamknuté místnosti? Tady je toho špatně hodně a pokud je přístup k šuplíku s klíčem volný, může to vzít prakticky kdokoliv z budovy. Pojišťovna nedá nic, nebyly překonány překážky. Nenech si si ty, ani brigadnice přiřknout jakékoliv manko. Nejste zodpovědné za to, co se děje s kasou mimo vaši pracovní dobu. Neporušily jste žádné nařízení. Vedení musí sjednat nápravu a zabezpečit úschovu peněz a jejich evidenci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115957
28.2.24 09:11
@Anonymní píše:

Proč s tím nejdete na policii? Oni by prověřili i ten systém ohledně vstupů. A prosím tě, pokud máš pokladnu společně, tak přece musíte vždy předávat peníze s podpisy. To je úplný základ. A divím se, že brigádníci mají vůbec možnost disponovat penězi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.2.24 11:31

Tak dnes přišel šéf s tím, že se to dořešilo. Rozhodli se, že 3000 strhne z výplaty brigádnici za to, že nezabránila tomu, aby se to stalo, to znamená, že neodnesla peníze do banky. Nebyla v práci první den, mohla tomu zabránit, navíc odešla z práce asi o 8 minut dřív a nechala tam holku z provizí, za ten čas se mohla do banky otočit. Když to slyšela, tak udělala v kanceláři bordel, zuřila jak tajfun a v momentě dala výpověď. Bylo mi jí trochu líto, to jo, ale odcházela jako poslení a stačilo jen zajít to banky. Já mám každopádně svoji kasu u sebe. A dalších 10 000 bere cestovka jako škodu na majetku. Když se to ovšem dozvěděla ta druhá kolegyně, jakoby ji štvalo, že i já nemám finanční postih. Nevím, možná jsem paranoidní.

• Citovat
  • Upravit
115957
29.2.24 11:34
@Anonymní píše:
Tak dnes přišel šéf s tím, že se to dořešilo. Rozhodli se, že 3000 strhne z výplaty brigádnici za to, že nezabránila tomu, aby se to stalo, to znamená, že neodnesla peníze do banky. Nebyla v práci první den, mohla tomu zabránit, navíc odešla z práce asi o 8 minut dřív a nechala tam holku z provizí, za ten čas se mohla do banky otočit. Když to slyšela, tak udělala v kanceláři bordel, zuřila jak tajfun a v momentě dala výpověď. Bylo mi jí trochu líto, to jo, ale odcházela jako poslení a stačilo jen zajít to banky. Já mám každopádně svoji kasu u sebe. A dalších 10 000 bere cestovka jako škodu na majetku. Když se to ovšem dozvěděla ta druhá kolegyně, jakoby ji štvalo, že i já nemám finanční postih. Nevím, možná jsem paranoidní.

Proč jste to nenahlasili na policii?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.2.24 11:43
@aiwwa píše:
Proč jste to nenahlasili na policii?

To právě nevím, pročo to nenahlásilo vedení na policii. V úterý se to hodně rozebíralo, navrhovalo se nahlásit to policii, detektor lži, ale vedení cestovky se do toho moc nechtělo, nebo vůbec se jim nechtělo. Už na tom sezení. Stejně nevím, co by se vyřešilo. A to odkódovaní a zakódovaní, tam se údaje možná dají vymazat. Možná se jim to nechtělo přešetrovat? Dost možná by se také nezjistilo nic.

• Citovat
  • Upravit
115957
29.2.24 11:46
@Anonymní píše:
To právě nevím, pročo to nenahlásilo vedení na policii. V úterý se to hodně rozebíralo, navrhovalo se nahlásit to policii, detektor lži, ale vedení cestovky se do toho moc nechtělo, nebo vůbec se jim nechtělo. Už na tom sezení. Stejně nevím, co by se vyřešilo. A to odkódovaní a zakódovaní, tam se údaje možná dají vymazat. Možná se jim to nechtělo přešetrovat? Dost možná by se také nezjistilo nic.

Vždyť jsi to mohla nahlásit ty. To ti nevadí, že máte v pracovním kolektivu zloděje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.2.24 11:50
@aiwwa píše:
Vždyť jsi to mohla nahlásit ty. To ti nevadí, že máte v pracovním kolektivu zloděje?

Nevím, jak by se tvářil šéf, kdybych já jako řadový zaměstnanec někde něco hlásila. To je snad starost a rozhodnutí majitele, taky si nemůžu dovolit přijít o práci. Pořád mám zkušebku. Radši bych byla, to jo, ale ta,,škodná", která si myslím, že to je, ale nemůžu jí nic dokázat, ta stejně za pár týdnů odchází. Ale kdyby neodcházela, tak klidná bych nebyla.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat