Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Holky, prosím o anonymitu. Já bych jen chtěla vědět, jak to funguje jinde, jestli je to běžné a nemám si nač stěžovat. Jsem na rodicaku.3 děti. Manžel slušně vydělává, platí hypo, energie, jídlo. Já z rodicaku plat dětem jízdné, obědy, kapesné, telefon, také jídlo, věcí do domácnosti, oblečení, internet. Mám menší přivýdělek, který většinou padne na nákup potravin. Manžel mi nedává ani korunu, dle něj platí hypo a ostatní, já mám vyjít s rodicakem. K těmto nákladum kupuje každý měsíc rodičům velký nákup, platí jim pojistky apod. Což schvalují, rodiče jsou úžasní, je dobré že jim pomaha. Ale mrzí mě, že mě doma nedá ani korunu.. Třeba na výlet. Nebo jen tak… Co myslíte? Já už snad mám i strach mu říct o peníze, to je pak debata na týden… Vezmu si práci navíc a prostě nějak vyjdu. Je to běžné?
Ze zákona máš stejné právo na partnerovy statky jako on na tvé..takže si klidně o peníze řekni..panáček je vyč. ný jako beruška.
Ne normalni to neni. Uz hen ta logiks, ze trem detem nas poplatit vsechno z predpokladam temer stejneho rodicaku jako pred tim dvema detem je zvracena (uzu jen bity pro tri deti je, slusna raketa).Si neumim z rodicaku predstavit poplatit jen dvema detem v listopadu boty, zimni bundy, vanocni darky, skolkovne, stravne…
Kdyz nebudes mit (prividelek padne, ty nebo deti onemocnite), tak necha deti chodit nahe, bez leku, bez skolnich obedu a jezdit na cerno? To je teda dost slusny ubozak.
@lilith1 píše:
Ze zákona máš stejné právo na partnerovy statky jako on na tvé..takže si klidně o peníze řekni..panáček je vyč. ný jako beruška.
Ona si řekne a on jí stejně nic nedá. Má ji doma jako služku, opatrovatelku k dětem 24/7, kuchařku a holku do postele. A to si ještě sama zaplatí.
Bych mu to dala 1 mesic vyzkouset. Chlapi jsou fakt idioti. Navic nechapou, ze jsme taky zensky a potrebujeme si obcas koupit nejakou tu kosmetiku, obleceni, zajit si ke kadernici atd. Ja to mela podobne jen teda s 1 ditetem, takze jsem to davala ale hned jak jsem mohla tak jsem zacala chodit na brigadu abych byla uplne v pohode. Ja to mela blby v tom, ze pritel uz moc penez navic nemel, takze mi davat nemohl ale pokud bych vedela, ze vydelava dost urcite bych po nem jeste nejaky penize chtela. Nezavidim ti to.
@Anonymní píše:
S ním nejde hnout. Můžu mu to říkat, vysvětlovat, ale on pořád tvrdí, že je vše ok.
tyjo, tak to by hoch tvrdě narazil
A to se tak začal chovat až u třetího dítěte, nebo proč proboha tři děti s takovým blbem?? Já mám přístup k veškerým financím, které u nás momentálně vydělává jen manžel. A to jak na osobních účtech, tak podnikatelských. Mám dispoziční práva, přístup do IB, všechny karty, heslo k trezoru. Je to i pro případ, že by se mu něco stalo
Přijde nám to normální a fungujeme tak celá léta, i když jsme nikdy společný účet neměli. Nechci ho, přijde mi větší riziko v případě, že by jeden z manželů nasekal dluhy, ale hlavně je to pro mě absolutně zbytečná věc
Finance máme společné od doby, co se narodilo první dítě. Peníze, které já vydělám bokem manžela nijak moc nezajímají, vždy mu o nich ale řeknu, považuji to za slušné a upřímné. Dávám je bokem a pak třeba použiji na hodnotný dárek nebo je vytáhnu na dovolené, nebo si za ně prostě něco koupím
Děti máme také tři a chovat se můj muž jak ten tvůj, tak jsem už nejspíš vdova ![]()
@Anonymní píše:
Holky, prosím o anonymitu. Já bych jen chtěla vědět, jak to funguje jinde, jestli je to běžné a nemám si nač stěžovat. Jsem na rodicaku.3 děti. Manžel slušně vydělává, platí hypo, energie, jídlo. Já z rodicaku plat dětem jízdné, obědy, kapesné, telefon, také jídlo, věcí do domácnosti, oblečení, internet. Mám menší přivýdělek, který většinou padne na nákup potravin. Manžel mi nedává ani korunu, dle něj platí hypo a ostatní, já mám vyjít s rodicakem. K těmto nákladum kupuje každý měsíc rodičům velký nákup, platí jim pojistky apod. Což schvalují, rodiče jsou úžasní, je dobré že jim pomaha. Ale mrzí mě, že mě doma nedá ani korunu.. Třeba na výlet. Nebo jen tak… Co myslíte? Já už snad mám i strach mu říct o peníze, to je pak debata na týden… Vezmu si práci navíc a prostě nějak vyjdu. Je to běžné?
Jake si to udelas, takove to mas. A tys to evidentne nepodchytila uz pri prvnim diteti ![]()
Sveho chlapa znas nejlepe, nikdo nemuze vedet lepe, co na neho plati.
@xkoup21 ne chlapi nejsou idioti, jen nektere si ty idioty dobrovolne vybraly jako otce svych deti. Ale ver, ze jsou i normalni chlapi, ktere by v zivote nenapadlo, ze ma zena vyjit z rodicaku.
@Ernais píše:
@xkoup21 ne chlapi nejsou idioti, jen nektere si ty idioty dobrovolne vybraly jako otce svych deti. Ale ver, ze jsou i normalni chlapi, ktere by v zivote nenapadlo, ze ma zena vyjit z rodicaku.
asi tak… já vždycky když čtu podobné příběhy tak jen nevěřícně kroutím hlavou…
@Uslava píše:
Ona si řekne a on jí stejně nic nedá. Má ji doma jako služku, opatrovatelku k dětem 24/7, kuchařku a holku do postele. A to si ještě sama zaplatí.
Je to bohužel tak, jak píšeš. Ale on má pocit že mám peněz dost a naopak, nechápe, že s nimi nevyjdu…
Taky jsem takovýho měla. Taky tři děti. Brala jsem rodičovský příspěvek, ten byl teda cely můj, myslel si, jaký není grant. Tenkrát to bylo nějakých 7 tisíc, za to on by se ráno neposkrabal ani na prdeli. Absolutně jsem nevedela, jaký má příjem, kde jsou peníze, zadnej pin, hesla, kde jsou ucty, nic. Kolikrát jsem mu říkala, ze kdyby se cokoliv stalo, nedejboze, jsem v háji zeleným. Jinak o vše bylo postaráno, neplatila jsem korunu za nic. Devět let už spolu nejsme, jsem na vsechno sama a je mi lip. Dvě děti dospělé, jsem sama svoji pani. K nezaplacení.
@cecetka píše:
Jake si to udelas, takove to mas. A tys to evidentne nepodchytila uz pri prvnim diteti
Sveho chlapa znas nejlepe, nikdo nemuze vedet lepe, co na neho plati.
Děti mám 3, 1 jeho. Předchozí 2 si osvojíl. Vychovava je od útlého věku. Jen doplňují, bere je jako vlastní, nehrají v tomto problému roli. Tady jde o mě, o jeho přístup k našemu rozpoctu
Před třetím. Dítětem jsem byla finančně nezávislá, nebylo třeba aby mi dával peníze. Teď jsem na rodicaku a prostě příjem klesl.
@Anonymní píše:
Je to bohužel tak, jak píšeš. Ale on má pocit že mám peněz dost a naopak, nechápe, že s nimi nevyjdu…
To se da snadno vycislit. Predloz mu uctenky za mesic. 10k neni dost penez na tri deti. Proste neni.
@Anonymní píše:
Ty platis toto „Já z rodicaku plat dětem jízdné, obědy, kapesné, telefon, také jídlo, věcí do domácnosti, oblečení, internet.“ z 10 tis? To jsi kouzelnik? Hele, vzdy radim excel. Hod mu to do tabulky, kolik co stoji, co kdy kupujes, napr. jaro, leto, podzim, zima 3× boty, jaro, zima 1-3× obleceni, zari skolkovne, krouzky, leden jizdne, mesicne jidlo… Proste rozepis jen teoreticke udaje behem roku a ukaz mu, ze 120 tis ti na ne opravdu nestaci. At vidi porovnani prijmy/vydaje a ukaze ti tedy, co mas skrtnout nebo kolik on prihodi.
@Anonymní píše:
Taky jsem takovýho měla. Taky tři děti. Brala jsem rodičovský příspěvek, ten byl teda cely můj, myslel si, jaký není grant. Tenkrát to bylo nějakých 7 tisíc, za to on by se ráno neposkrabal ani na prdeli. Absolutně jsem nevedela, jaký má příjem, kde jsou peníze, zadnej pin, hesla, kde jsou ucty, nic. Kolikrát jsem mu říkala, ze kdyby se cokoliv stalo, nedejboze, jsem v háji zeleným. Jinak o vše bylo postaráno, neplatila jsem korunu za nic. Devět let už spolu nejsme, jsem na vsechno sama a je mi lip. Dvě děti dospělé, jsem sama svoji pani. K nezaplacení.
Bohužel ano je to tak i u nás. Já bych chtěla, aby otevřel oči a uznal, že takto to není správné… Mně nejde o tisíce, jde mi o ten jeho názor, myslím, že má fakt pocit jak se mám dobře.. Jsem plně v domacnpsti
Vše obstatam, on může chodit neomezené do práce víkendy, svátky. Ale za tu cenu, že já jsem doma. Jasně to věděl, že nás bude živit a já se postarám o zbytek. Role jsou rozdělené, jenže ty peníze zapomněl…