Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Evidentně mate každý jiny pohled na výchovu. Já si myslím, ze teda děláš z komára velblouda, a sama preferujes extrém. Manzel ale taky, protože přijde do situace, kdy nic neví, co se dělo predtim taky neví a vše řeší takhle. Nejsem zastánce volné výchovy a občas plácnutí podle mě vysvětli víc než 1000 slov. Měli byste se domluvit oba ohledně výchovy. Protože ty mas evidentně jedné pohled a on jiny a místo hledání kompromisu mu ty nutis ten svůj. Kompromis je ale něco jineho
Ty se bavíš tím, že Ti dcera prska do obličeje jogurt? Manžela nekomentuju, ale i ty máš zvláštní přístup k výchově.. ![]()
Že dá na zadek tříleté je podle mě ok, chápu že Ti to vadí, máš na to jiný názor
ale přijde mi to „normální“, dát přes pusu, i když malinko, roční holčičce by mi hodně vadilo, navíc když si ji rozdováděla Ty
, v klidu bych si s ním o tom promluvila…
To jakoze mam dovolit muzi, aby dcery fyzicky trestal??
Snaxim se starsi dceru naucit omluvit se a kdyz se vzteka, tak ji poslu do pokoje, at se vrati, az se vyvzteka a bude pripravena se omluvit..
Navic sam byl takto vychovavan??
To nasi nesli pro ranu daleko.. Mam davala pres zadek. Otec me nechaval i klecet na polinkach v koute a fackami rozhodne nesetril..
Taky myslim, ze to dramatizujes. Zadnemu diteti jeste placnuti pres zadek nebo pohlavek neublizil. Spise naopak.
Tvuj manzel zrejme detem netoleruje tolik jako ty. Do budoucna vam to muze prinest problemy, pokud se na jednotne vychove nedohodnete ![]()
Vase rocni dcera zazila slusny chaos. Delala beco, cemu se maminka smala, ale tatinek se zlobil. Super ![]()
@Anonymní píše:
Ty se bavíš tím, že Ti dcera prska do obličeje jogurt? Manžela nekomentuju, ale i ty máš zvláštní přístup k výchově..
Bezne ji nakrmim bez bordeleni a bez bryndaku..
Ale dneska se mi to proste nejak „poveslo“ ji rozdovadet.. Proste to nejak vyplynulo z naseho dovadeni.. Navic to byla posledni lzucka jogurtu a necekala sem, ze me „bu“ a smich ji tak rozdovadi..
Copak vy jste nikdy takove blbiny s detmi neudelali? Uznavam, ze u jidla to nebylo vhodne..
Ale hned jsem ji rekla, ze se to nedela a neprskame jidlo.. A zavolala muze, at mi da plinu. A ona toho nechala. Ale pak uvidela tatu a zas prskla..
@Beruska248 Promluvili jsme si.. Rekl, ze kdyz dite skrabe, dostane lehce po ruce a kdyr prska, tak lehce po puse, ze se to nedela..
Tal jsem rekla, ze jsem ji rozdovadela ja. Na to uz nereagoval..
Děláš z toho životní tragédii. Mu ujely nervy, malá už teď stejně neví co se přihodilo, neřešila bych to. Jen bych mu řekla že po puse roční dítě bít nebude. Co se týče plesknutí přes zadek, prsty jsem na straně manžela. Abys pak nelitovala že ti děti prerustaji přes hlavu. Ono lepší 1 plácnutí než 2 hodinové vysvětlování
@cecetka Ja ji take upozornila, ze se to nedela. Pohrozila jsem prstem a rekla „nenene“ a ona toho nechala. Ale pak uvidela tatu a zacala se smat a udelala to zas..
A to se priznam, ze me rozesmalo. Byla pri tom tak strasne roztomila.. Nemela jsem se rozesmat, kdyz zas prskla, ale neovladla jsem se..
A to byl duvod, dat ji po puse??
@Anonymní píše:
Prosuim aninym, je to velmi osobni.Mame s muzem 2 deti. Muz jeste donedavna dal obcas starsi 3lete dceri na zadek, klidne i na verejnosti. Parkrat ji dokonce dal i pohlavek (treba kdyz ho z legrace kousla nebo na nej skocila atd..).
Dlouho dlouho jsem mu vysvetlovala, ze si nepreji, aby dceru bil. Nesouhlasim s tim. Ridim se heslem vysvetlovat a vysvetlovat.
Nakonec ji manzel na zadek uz nedava a ani ji nijak telesne netresta (alespon o tom nevim). Ale porad ji vyhrozuje, ze jestli neco (ne)udela, tak dostane na zadek. Napr. jestli si neuklidi ty kostky, co rozhazela. Ani to se ni nelibi..
Ale k tematu. Mame jeste rocni sceru. Je to smisek a taky rada provokuje. Uz jsem idela, jak ji dal parkrat pres prsty, kdyz ho treba skrabla. Okamzite jsem ho upozornila, at to nedela.
Ale dnes dopoledne jsem davala dceri jogurt a delala na ni opicky. Moc se bavila a smala. Nakonec zacala jogurt prskat okolo sebe (takove to prdeni pusou) a smala se tomu. Uznavam, ze to byla ma chyba, nemela jsem ji rozdovadet.
Zavolala jsem muze, at mi poda plinu, at to utru. Muz prisel a dcera ho uvidela a zacala se smat a zase prskla pusou (uz v ni nemela jogurt a prskala jen sliny) a moc se babila. I ja jsem se smala, proste mi to prislo roztomile.
A v tom ji muz jakoby lehce dal pres pusu. Jen malinko, ne zadnou ranu. Jako silnejsi a rychejsi „pohlazeni“. Vyzniva to hur, nez to zni.
A ja jsem od te doby v soku. Nemuzu se vzpamatovat.. Nevim, co delat.. Kam to muze zajit? To ji jednou da opravdu pres hubu??
Jinak muz je velmi vzdelany, neni to zadny nervak a take mel laskyplnou vychovu. Tchan ani tchyne na nej nikdy nevztahli ruku. Vzdy vysvetlovali a ze byval podle vypraveni pekne kvitko.. Naopak tchan je vzdy v soku, kdyz vidi jak vychovava a nescetnekrat se dostal s muzem do konfliktu..
Drama Queen. ![]()
@Anonymní píše:
@cecetka Ja ji take upozornila, ze se to nedela. Pohrozila jsem prstem a rekla „nenene“ a ona toho nechala. Ale pak uvidela tatu a zacala se smat a udelala to zas..A to se priznam, ze me rozesmalo. Byla pri tom tak strasne roztomila.. Nemela jsem se rozesmat, kdyz zas prskla, ale neovladla jsem se..
A to byl duvod, dat ji po puse??
Píšeš, že ji plácl jen zlehoučka. Prosím tě, neblázni a hoď se do klidu. Tyrana doma fakt nemáš.
No tedka jsou jeste maly, ale az budou vetsi, tak jsem zvedavej, jakej respekt si udelate nekonecnym vysvetlovanim. Vam polezou deti po hlave a manzel bude v klidu.
Kazdopadne je dulezity kompromis a dohoda na vychove. Bez toho vas pak decka rozeberou a budou z vas mit dobry den. Ale vypada to, ze jedete jen to svoje a nehodlate ustoupit ani o pid.
@Anonymní píše:
To jakoze mam dovolit muzi, aby dcery fyzicky trestal??Snaxim se starsi dceru naucit omluvit se a kdyz se vzteka, tak ji poslu do pokoje, at se vrati, az se vyvzteka a bude pripravena se omluvit..
Navic sam byl takto vychovavan??
To nasi nesli pro ranu daleko.. Mam davala pres zadek. Otec me nechaval i klecet na polinkach v koute a fackami rozhodne nesetril..
Máte každý jný názor na výchovu
Ty to ale moc hrotíš, měla by sis uvědomit, že ty mu nemáš co dovolovat, ani zakazovat. Děti jsou váš obou ne?
Sama davam pres zadek nebo ruku, když je opravdu potřeba a dělají něco nebezpečného. Ale facky a pohlavky nesnáším a taky by mi vadilo kdyby někdo něco takového udělal.
Prosuim aninym, je to velmi osobni.
Mame s muzem 2 deti. Muz jeste donedavna dal obcas starsi 3lete dceri na zadek, klidne i na verejnosti. Parkrat ji dokonce dal i pohlavek (treba kdyz ho z legrace kousla nebo na nej skocila atd..).
Dlouho dlouho jsem mu vysvetlovala, ze si nepreji, aby dceru bil. Nesouhlasim s tim. Ridim se heslem vysvetlovat a vysvetlovat.
Nakonec ji manzel na zadek uz nedava a ani ji nijak telesne netresta (alespon o tom nevim). Ale porad ji vyhrozuje, ze jestli neco (ne)udela, tak dostane na zadek. Napr. jestli si neuklidi ty kostky, co rozhazela. Ani to se ni nelibi..
Ale k tematu. Mame jeste rocni sceru. Je to smisek a taky rada provokuje. Uz jsem idela, jak ji dal parkrat pres prsty, kdyz ho treba skrabla. Okamzite jsem ho upozornila, at to nedela.
Ale dnes dopoledne jsem davala dceri jogurt a delala na ni opicky. Moc se bavila a smala. Nakonec zacala jogurt prskat okolo sebe (takove to prdeni pusou) a smala se tomu. Uznavam, ze to byla ma chyba, nemela jsem ji rozdovadet.
Zavolala jsem muze, at mi poda plinu, at to utru. Muz prisel a dcera ho uvidela a zacala se smat a zase prskla pusou (uz v ni nemela jogurt a prskala jen sliny) a moc se babila. I ja jsem se smala, proste mi to prislo roztomile.
A v tom ji muz jakoby lehce dal pres pusu. Jen malinko, ne zadnou ranu. Jako silnejsi a rychejsi „pohlazeni“. Vyzniva to hur, nez to zni.
A ja jsem od te doby v soku. Nemuzu se vzpamatovat.. Nevim, co delat.. Kam to muze zajit? To ji jednou da opravdu pres hubu??
Jinak muz je velmi vzdelany, neni to zadny nervak a take mel laskyplnou vychovu. Tchan ani tchyne na nej nikdy nevztahli ruku. Vzdy vysvetlovali a ze byval podle vypraveni pekne kvitko.. Naopak tchan je vzdy v soku, kdyz vidi jak vychovava a nescetnekrat se dostal s muzem do konfliktu..