Manžel na rodičovské/pečující o dítě - papírování

Anonymní
4.8.22 14:02

Manžel na rodičovské/pečující o dítě - papírování

Hezký den,
potřebovala bych rozlousknout rozhodnutí, budu ráda, když mi poradíte, jak na to (hlavně administrativně).

S nejmladším dítkem bych měla být ještě rok na rodičovské (v plánu je, že do školky jde až příští září ve 3,5 letech, to měnit necheme). Ale. Můj muž chce změnit práci a tak je na stole návrh, že si to od listopadu vyměníme, já bych šla na plný úvazek do práce a on by ten rok zůstal doma a o děti se postaral. Nevím ale, jak to papírově udělat, aby to bylo ok a co nejjednodušší. Poradíte? (ÚP, pojišťovna, zaměstnavatelé, brigády - ještě něco? A kde začít? :mrgreen: )

MUŽ
je v práci na HPP, je pro něj lepší dát výpověď nebo jít na rodičák? Ale má to cenu, když dítěti budou brzy 3? Možná by byla nejlepší varianta nahlásit ho na pojišťovně jako osobu, pečující o dítě..? (Mohl by mít u toho teoreticky práci na dohodu do 10 tis.?)

pokud to vyjde, musím dát v bývalé práci výpověď - hledám jinou z finančních důvodů. Mám teď brigádu na DPP (HO) a tam podepsané růžové prohlášení (S tím asi do konce roku nic neudělám a prostě bych byla v nové práci bez něj?). Zvažuju, že si brigádu v mini rozsahu nechám, pokud bych to nějak stíhala..
Rodičovský příspěvek mám nastavený na minimální částku ještě na rok - to na muže přepisovat nemusím? I kdyby on byl nahlášený jako os., pečující o dítě? Nebo stačí zajít na ÚP a přepíšou to na něj?

No jak to teď píšu, je to docela mess… :mrgreen: Zaklikávám anonym, zatím sama netuším co chci, tak aby to ostatní nevěděli dřív než já 8)

Jsem blázen? :jazyk: Mám to nechat ten rok takhle a nevymýšlet blbosti? Těším se na komentáře (hlavně ty, kde bude nějaká smysluplná rada nebo něco, na co jsem zapomněla úplně :P ). Díky.

(Po finanční stránce by to bylo šul nul, prostě potřebuju donést domů tolik, co můj chlap teď. Pokud bych nesehnala, tahle možnost padá. Pointa je v tom, že já už strašně chci do práce a můj muž si zase myslí, jak si doma odpočine.. Haha.. ale ať si to pěkně vyzkouší :mrgreen: )

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
4.8.22 14:04

Fuj, to je dlouhé :mrgreen: Ale chtěla jsem to popsat co nejlépe, ať mi ty odpovědi k něčemu jsou.. Díky :kytka:

• Citovat
  • Upravit
36186
4.8.22 14:08

Manžel může jít na rodičovskou, ale jen do 3 let pak by si musel domluvit neplacené volno. Nebo dát výpověď a nahlásit se na pojišťovnu jako osoba pečující o dítě. Může mít dohodu na kolik chce, ale je omezený pobyt dítěte ve školce.
Ty musíš dát v práci výpověď a nebo ukončit pracovní poměr dohodou ihned.
Růžový prohlášení můžeš mít každý měsíc podepsaný jinde. Takže stačí říct u toho co máš teď od září mě to neuplatňuje a dáš to v tom novým.
Rodicak bych nechala na tebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.8.22 14:11

@JancaS84 Díky :kytka:

• Citovat
  • Upravit
37144
4.8.22 14:17

Po třetím roce ditete by muž musel mít z práce schválené neplacené volno, nebo nastoupit zpět, takže záleží jak mu vyjdou vstříc. Nejjednodušší by bylo dát výpověď, pokud se do prace vracet nechce a nechat rodicak přepsat na něj, tím pádem by se nikde nemusel hlásit a měl by vyřešené pojištění, přitom může mít dohodu nebo i plny úvazek, to už je jedno. V praci dej vypoved, růžové prohlášení můžeš přepsat i jinam, to není na celý rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
4.8.22 14:19

@JancaS84 : ta skolka je ale omezena jen do 2 lert, ne? Pak uz muze pri rodicaku klidne na cely den, pokud se nepletu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37144
4.8.22 14:21
@beruska9 píše:
@JancaS84 : ta skolka je ale omezena jen do 2 lert, ne? Pak uz muze pri rodicaku klidne na cely den, pokud se nepletu

Při rodicaku jo, ale když bude nahlášený jako osoba pečující na pojišťovně, tak je to omezené celou dobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66845
4.8.22 14:21
@beruska9 píše:

vsak jana pise, ze ms je omezena pri peci o dite do 4 let

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
4.8.22 14:29
@matkabagristy píše:
vsak jana pise, ze ms je omezena pri peci o dite do 4 let

Aha tak to jsem blbe pochopila :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit