Manžel "závidí" synovi (16)

20
9.3.20 19:43

Manžel "závidí" synovi (16)

Prosím kdo máte starší děti zajímal by mě váš názor. Manžel měl moc pěkný vztah se synem než přišel do puberty, nyní je mu čerstvých 16 a já cítím jak se mezi nimi propast stále rozevírá. Syn je moc fajn kluk, sportovec, je v prváku na střední a vysvědčení měl 3 trojky - lepší než na základce. Manžel pro něj nemá vlídné slovo, za nic ho nepochválí, neustále kritizuje a přitom se ale o nic nezajímá, že by se třeba podíval na prospěch. Oba jsou dobrovolní hasiči takže mají společný zájem a spoustu společných známých. I to ale manželovi vadí, že je často v hasičárně…místo aby byl rád, že ví kde kluka má a že se věnuje něčemu ušlechtilému. Začal se takhle chovat, když se syn dostal do věku, kdy on sám doma zažíval peklo - domácí násilí, otec šel do vězení za napadení matky, jeho jako jediného syna týral - to vím hlavně od švagrové. Je možné aby táta záviděl vlastnímu synovi hezký a pohodový život, který sám nepoznal? Syn je citlivá ryba a moc ho chování táty bolí. Ještě jsem si všimla, že se na nás manžel naštve pokud se spolu něčemu smějeme a jsme v pohodě a těší ho když je tomu naopak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5829
9.3.20 19:46

Asi by měl vyhledat pomoc odborníka. Dle toho, co jsi napsala to zní, že se s minulostí nevyrovnal. Což docela o chápu. Nejsou to maličkosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
9.3.20 20:00

Není to závist, je to oživení toho dávného traumatu, to se fakt stává - že v okamžiku kdy se dítě dostane do věku, kdy rodič zažíval velké trápení jako dítě, tak se do té doby vystavěné obranné mechanismy zblázní.

Manžel potřebuje od tebe podporu a přijetí a něžné směřování k nějakému vypořádání se s minulostí - asi by měl volit nejdřív psychoterapeutku, aby nebyl rovnou konfrontovaný s otcovskou figurou a časem buď přejít k terapeutovi a nebo zkusit některou z příčetných mužských skupin, aby se srovnal s tím, že není jako svůj fotr)

Z knih doporučuju toto
https://www.kosmas.cz/…uzeni-tygra/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.3.20 20:25

Co mám odpozorované tak rodič stejného pohlaví začne děcko v pubertě tak trochu nesnášet nebo mu na něm pořád něco vadit.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.3.20 00:27
@Anonymní píše:
Co mám odpozorované tak rodič stejného pohlaví začne děcko v pubertě tak trochu nesnášet nebo mu na něm pořád něco vadit.

To můžu potvrdit. U nás v rodině funguje systém opičí lásky. Dítě opačného pohlaví a celkově problémové je vyzdvihováno na 1 místo, zatímco nejstarší dcera, která se může přetrhnout v podání pomocné ruky je neustále kritizována. Ve všem - ve výběru partnera, dostatečně nepomáhá,.. Neustále další problémy..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.3.20 12:48
@Anonymní píše:
Co mám odpozorované tak rodič stejného pohlaví začne děcko v pubertě tak trochu nesnášet nebo mu na něm pořád něco vadit.

Vlastně u nás taky! Co jsem začala pobírat, všimla jsem si, že otec jen a jen kritizoval bráchu. Nezajímal se o něj, nikdy ho nepochválí, očekává, že vše bude dělat automaticky tak, jak otec očekává. Přitom brácha se vždycky snažil nějak se zavděčit. No a já jsem od mamky taky neustále za něco peskovaná, nejvíc, co se týká mých dětí a to mě mrzí nejvíc. Stejnou věc by švagrové nikdy nekritizovala.

• Citovat
  • Upravit
227
11.3.20 08:47

Mazel bude asi trosku pschpatík že. Fakt ho těší když vlasní rodina trpí??? to fakt není normální…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
378
19.5.21 18:57

Manžel na syna žárlí, protože je to obyčejný nespokojený závistivý chudáček, kterého syn morálně i duševně převyšuje.
Proto mu ten ubožák závidí. Znám z rodiny osobně. Je to tak na pozvracení, co někteří duševně nezralí rodiče - troubové dovedou. K smíchu i k pláči zároveň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
378
19.5.21 18:58
@Anonymní píše:

To je čirý nesmysl. Zralý chlap syna podporuje. Pokud ho nesnáší, tak je to nezralá osobnost. Žárlivost je totiž dětská nemoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí