Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@berusa.m píše:
Fakt jsem jediná, které přijde naopak umanutá právě manželka? Proč by měl muž automaticky na manželku přepisovat majetek?
Vidím to stejně ![]()
@marzanna píše:
Podle mě to, že doteď SJM zhodnocovalo výhradně jeho majetek (který za tu dobu znásobil na hodnotě), je celkem rozumnej důvod.
Jo, bylo by fér s tím něco udělat.
Jsem reagoval na to, že v tom notářském zápisu by se měly peníze na byt deklarovat nepravdivě - ona své prostředky nemá. Oba mají všechno v SJM.
Korektní by bylo zohlednit vnos ze SJM do jeho domu a o tohle se vypořádat (může to být víc nebo míň než bude stát ten byt, netuším).
@arinecka píše:
No, ale stejně tak, by mohl říct i on, že si vezme hypo a šmitec. Co měl před svatbou, je prostě jeho a madam se může stavět třeba na hlavu. Pochopila bych, kdyby to zdůvodnila tak, že by ráda měla taky něco svého, prostě jistotu, ale ne dup dup, když si na mě nepřepsal polovinu baráku, tak si vezmu hypo, a tebe vyškrtnu
Reálně to jeho bude stát 400 tisíc na základ té hypotéky, druhá část toho je po právu její. Pokud si to můžou dovolit, tak mi to připadá jako to nejmenší. Protože pokud jsou v pohodě, tak prostě investují do budoucího pasivního příjmu a do jistoty, kdyby se cokoliv v budoucnu podělalo + případně do další nemovitosti pro děti, pokud děti mají nebo plánují. Na zbytek už si to vydělá samo penězma, který by jinak tak jako tak neměli. A pokud by se to podělalo, tak prostě každý z nich bude mít střechu nad hlavou. V tuhle chvíli je to reálně tak, že ona s ním 15 let žije, 15 let mu zhodnocuje majetek, a pokud by ji on kopnul do zadku a měl šikovnýho právníka, tak půjde s igelitkou. Pokud řekl, že na ni část domu přepíše a stejně se to furt jen natahovalo, tak chápu, že až zas tak v rukavičkách už madam nejedná.
@arinecka píše:
No, ale stejně tak, by mohl říct i on, že si vezme hypo a šmitec. Co měl před svatbou, je prostě jeho a madam se může stavět třeba na hlavu. Pochopila bych, kdyby to zdůvodnila tak, že by ráda měla taky něco svého, prostě jistotu, ale ne dup dup, když si na mě nepřepsal polovinu baráku, tak si vezmu hypo, a tebe vyškrtnu
Ja fakt nechápu kde vidíš ten problém
bere si sice hypotéku, ale bude se splácet nájemníky. Tudíž z rodinného rozpočtu nic neubyde. Samozřejmě on může udělat to stejné
nikdo nevíme jak ten dům vypadá, třeba to byla ruina, do které zakladatelka 15 let strkala 100 % svého výdělku a teď nemá nic, ani korunu, žádný podíl a věk kdy potřebuje nějakou svou jistotu. Určitě to není jen z urazeni, jen ji už daná situace přestala bavit ![]()
@PetraJ píše:
Já manželku chápu, byla jsem v podobné situaci. 12 let jsem platila společně s manželem hypotéku na jeho barák plus jsem dost peněz dala do rekonstrukce. Taky mi tam nepatřila ani cihla. Neřešila jsem to do tý doby než jsem přišla na milenku. Pak mi došlo, že taky můžu odejít s igelitkou a dvouma dětma. Takže jsem taky chtěla koupit byt. Říkala jsem, že když spolu zůstanem, budem ho pronajímat a tím se bude na něj splácet hypotéka a pak třeba zůstane dětem nebo se rozvedem a já tam půjdu bydlet. No a za další dva roky jsem fakt šla. A jak si teď blahořečím, že jsem to tenkrát takhle chtěla. Manžel v rámci vypořádání SJM na ten byt doplatil hypotéku a ten je teď můj.
A já si myslím, že toto je podobný případ, akorát toho milence má manželka! ![]()
Příspěvek upraven 25.05.20 v 20:39
@marzanna píše:
Reálně to jeho bude stát 400 tisíc na základ té hypotéky, druhá část toho je po právu její. Pokud si to můžou dovolit, tak mi to připadá jako to nejmenší. Protože pokud jsou v pohodě, tak prostě investují do budoucího pasivního příjmu a do jistoty, kdyby se cokoliv v budoucnu podělalo + případně do další nemovitosti pro děti, pokud děti mají nebo plánují. Na zbytek už si to vydělá samo penězma, který by jinak tak jako tak neměli. A pokud by se to podělalo, tak prostě každý z nich bude mít střechu nad hlavou. V tuhle chvíli je to reálně tak, že ona s ním 15 let žije, 15 let mu zhodnocuje majetek, a pokud by ji on kopnul do zadku a měl šikovnýho právníka, tak půjde s igelitkou. Pokud řekl, že na ni část domu přepíše a stejně se to furt jen natahovalo, tak chápu, že až zas tak v rukavičkách už madam nejedná.
Kdybych to měl vzít, co považuju za fér.
Dopočítat, kolik z jejích příjmů šlo do domu. Tuhle částku vzít jako poměrnou část vůči ceně domu, případně to průběžně valorizovat.
Podle toho převést manželce procentuální spoluvlastnický podíl na domě.
Byt koupit do SJM, platby na něj jdou taky ze SJM. A odteď opravdu společně.
Ale to je představa pro dvojici, která chce narovnat dosavadní nepoměr a pokračovat.
Ne, jestli už někdo pošilhává ke dveřím.
Do vztahu se vam vloudil takovy nesvar = neduvera. Ta se bude prohlubovat, jestli si nesednete a nezacnete se spolu bavit ferove.
Jak se clovek zacne skubat o majetek, vycitat si, handrkovat se, kdo vic a kdo min. Tak ten vztah stejne pujde do kytek.
@reincarnate píše:
Kdybych to měl vzít, co považuju za fér.
Dopočítat, kolik z jejích příjmů šlo do domu. Tuhle částku vzít jako poměrnou část vůči ceně domu, případně to průběžně valorizovat.
Podle toho převést manželce procentuální spoluvlastnický podíl na domě.
Byt koupit do SJM, platby na něj jdou taky ze SJM. A odteď opravdu společně.Ale to je představa pro dvojici, která chce narovnat dosavadní nepoměr a pokračovat.
Ne, jestli už někdo pošilhává ke dveřím.
To, co píšeš, dává svým způsobem smysl, ale pořád mi to připadá trochu ošidné, protože by na tom ve výsledku byla zase bitá ona. Protože to, že investujou do domu dejme tomu 200 tisíc, klidně může vykopnout jeho tržní cenu o milion. A ačkoliv se tak reálně zasadila svým poměrem investice o růst ceny nemovitosti o půl milionu, započítalo by se jí jen mizivé procento odvozené z reálné investice.
@marzanna píše:
To, co píšeš, dává svým způsobem smysl, ale pořád mi to připadá trochu ošidné, protože by na tom ve výsledku byla zase bitá ona. Protože to, že investujou do domu dejme tomu 200 tisíc, klidně může vykopnout jeho tržní cenu o milion. A ačkoliv se tak reálně zasadila svým poměrem investice o růst ceny nemovitosti o půl milionu, započítalo by se jí jen mizivé procento odvozené z reálné investice.
Nemyslím, že nemovitost šla nahoru díky její investici, ale že ceny nemovitostí jdou nahoru obecně. To není zásluha jejích peněz.
I tak jsem zmínil tu valorizaci, aby se tím dalo zohlednit, do jaké nemovitosti „investovala“
Kdyby byli v nájmu, tak by z těch peněz nebylo nic.
Kdyby třeba spláceli leasing na něco užitného (třeba tahač na MKD), hodnota by šla dolů a získala by vyšší podíl.
Prakticky by bylo velkorysé dát víc, ale to už je myslím na něm.
Lidsky si myslím, že by bylo na místě se teď ukázat jako grand, ale to už je věc názoru.
Taky by jí mohl darovat půlku nemovitosti s rozvazovací podmínkou, že ho neopustí. ![]()
Nebo by si nechal třetinu, třetinu dát jí a třetinu dítěti (nepostřehl jsem tedy, jestli mají).
Nebo jí zapsat do katastru věcné břemeno bydlení, půlku domu dítěti a byt do SJM spolu.
Možností je plno, když se chce.
@reincarnate píše:
Nemyslím, že nemovitost šla nahoru díky její investici, ale že ceny nemovitostí jdou nahoru obecně. To není zásluha jejích peněz.I tak jsem zmínil tu valorizaci, aby se tím dalo zohlednit, do jaké nemovitosti „investovala“
Kdyby byli v nájmu, tak by z těch peněz nebylo nic.
Kdyby třeba spláceli leasing na něco užitného (třeba tahač na MKD), hodnota by šla dolů a získala by vyšší podíl.Prakticky by bylo velkorysé dát víc, ale to už je myslím na něm.
Lidsky si myslím, že by bylo na místě se teď ukázat jako grand, ale to už je věc názoru.
Taky by jí mohl darovat půlku nemovitosti s rozvazovací podmínkou, že ho neopustí.
Nebo by si nechal třetinu, třetinu dát jí a třetinu dítěti (nepostřehl jsem tedy, jestli mají).Nebo jí zapsat do katastru věcné břemeno bydlení, půlku domu dítěti a byt do SJM spolu.
Možností je plno, když se chce.
Problém je, že fakticky vzato do toho nevrazila ani 100 ani 200 tis., ale ideální polovinu toho co on. A to do všeho - je jedno jestli nábytek, rekonstrukce, úpravy, služby. I kdyby to byla za svatby novostavba, tak 15 let to prostě musíš nějak udržovat. Pokud to dělat nebudeš, bude z toho ruina.
Nehledě na to že fakticky vzato nevíme co všechno tam za 15 let dělali. Vždyť se podívej do každé druhé diskuze o baráčcích jak tam majitelé domů urputně přesvědčují jak je to strašlivě těžké se starat o dům a nákladné, protože každej rok se musí něco dělat a skoro každej z nich už dělal střechu a fasádu znovu a já nevím co všechno. Takže je otázka jak moc je fakticky pravděpodobné že do toho vrazila jen nějaké drobné a můžeme se jenom domnívat jak by ten dům vypadal bez těchto investic ![]()
@reincarnate Já chápu, jak to myslíš. A k tomu ještě dodávám ten bod, že investice v nějakém řádu může mít klidně o řád vyšší zhodnocení tržní ceny (a ta pak logicky roste dál s obecným růstem cen nemovitostí - na to už se vztahuje to, co píšeš ty).
Ukázkovým příkladem takových investic, které vykopávají ceny nemovitostí hodně, jsou přesně třeba moderní kuchyně, kvalitní podlahy, zapuštěný bazén, rekonstrukce střechy, upravená zahrada, nová okna,… Rozdíl v tržních cenách u dvou nemovitostí, které jsou jinak totožné a liší se v těchto „detailech,“ můžou být propastné. Jestliže ta neopravená stojí 4 miliony, ta opečovaná může stát klidně 10, ačkoliv reálná investice do těch věcí byla třeba dva miliony. Takže sice by na její část investice připadlo zhodnocení nemovitosti o 3 miliony (což jsou 3/4 hodnoty bez těch investic), ale procentuálně je ta její investice vůči ceně nemovitosti usoplených 10%, ačkoliv ta nemovitost díky tomu vzrostla o 75% původní hodnoty. Tohle se vyvažuje do nějakého spravedlivého stavu fakt hrozně těžce. (tenhle příklad si samozřejmě cucám z prstu, ale ilustruje to podle mě dostatečně)
Mně ve výsledku fakt připadá nejrozumnější pořídit druhou nemovitost, která bude v jejím výlučném vlastnictví, a která se z převážné části zaplatí z vlastních výnosů.
@Nimie píše:
Problém je, že fakticky vzato do toho nevrazila ani 100 ani 200 tis., ale ideální polovinu toho co on. A to do všeho - je jedno jestli nábytek, rekonstrukce, úpravy, služby. I kdyby to byla za svatby novostavba, tak 15 let to prostě musíš nějak udržovat. Pokud to dělat nebudeš, bude z toho ruina.
I kdyby, tak pozemek je bezúdržbový.
Nehledě na to že fakticky vzato nevíme co všechno tam za 15 let dělali.
To je pravda.
Vždyť se podívej do každé druhé diskuze o baráčcích jak tam majitelé domů urputně přesvědčují jak je to strašlivě těžké se starat o dům a nákladné, protože každej rok se musí něco dělat a skoro každej z nich už dělal střechu a fasádu znovu a já nevím co všechno.
Válečné historky tady lehce postřehl, praxe mi tak dramatická nepřipadá. ![]()
Ale jo, zpravidla je v tom hlavně bordýlek, co se vlastně dělalo a za kolik.
Když to odmakají sami, není co počítat. Když to dělala firma, tak je založená faktura.
Ale většinou takové ty nákupy materiálu zalevno bez dokladu, banda UK placená na ruku atd., tak za chvíli nikdo neví, co to vlastně stálo.
Takže je otázka jak moc je fakticky pravděpodobné že do toho vrazila jen nějaké drobné a můžeme se jenom domnívat jak by ten dům vypadal bez těchto investic
Taky investice se nerovná zhodnocení, to bývají dvě dost odlišná čísla.
Ale jak jsem psal, pokud by si chtěli jen nastavit férový stav, šlo by to bez kalkulačky.
@thalasan píše:
Ja fakt nechápu kde vidíš ten problémbere si sice hypotéku, ale bude se splácet nájemníky. Tudíž z rodinného rozpočtu nic neubyde. Samozřejmě on může udělat to stejné
nikdo nevíme jak ten dům vypadá, třeba to byla ruina, do které zakladatelka 15 let strkala 100 % svého výdělku a teď nemá nic, ani korunu, žádný podíl a věk kdy potřebuje nějakou svou jistotu. Určitě to není jen z urazeni, jen ji už daná situace přestala bavit
No právě, nikdo nevíme, jak ten dům vypadá, a ani nevíme, jestli do něj něco investovala. Taky mohla celé roky říkat, že to není její, a tudíž tam nic investovat nebude. Už vidím ženskou, která cpe 100% svého výdělku někam, kde není nic jejího
Tak tedˇmůže už jen doufat, aby daná situace nepřestala bavit manžela ![]()
@berusa.m píše:
Fakt jsem jediná, které přijde naopak umanutá právě manželka? Proč by měl muž automaticky na manželku přepisovat majetek?
Ne, nejsi jediná. Já kdybych přišla do baráku k manželovi, který třeba zdědil od rodičů nebo postavil dříve, než začal náš vztah/spolubydlení nebo pro mě za mě vyhrál ve sportce, ani by mě nenapadlo si nárokovat, aby na mě půlku přepsal a zejména pokud by bylo v manželství všechno ok, byla bych akorát šťastná jak blecha, že můžu bez nějakých mých zásluh nebo placení nájmu bydlet v baráku. ![]()
To, že tu někdo platil x let hypotéku na barák napsaný na manžela, je úplně jiná situace, mimo jiné v tom, že v případě rozvodu má dotyčná právo na polovic prostředků, které se za tu hypotéku počas manželství zaplatily, takže neplatí „do cizího“.
@arinecka píše:
No právě, nikdo nevíme, jak ten dům vypadá, a ani nevíme, jestli do něj něco investovala. Taky mohla celé roky říkat, že to není její, a tudíž tam nic investovat nebude. Už vidím ženskou, která cpe 100% svého výdělku někam, kde není nic jejíhoTak tedˇmůže už jen doufat, aby daná situace nepřestala bavit manžela
Vždyť sám zakladatel psal, že třeba kupovala novou kuchyň