Manželka chce svůj byt

Napsat příspěvek
Velikost písma:
30194
26.5.20 12:45
@Hecate píše:
Nedělej z toho drama… když to nepůjde a bude to neudržitelné, byt prodáte nebo ho prodá ona (podle toho, jak to budete mít ošetřené). Váš život na tom nestojí, bydlet máte kde… co mají říkat lidi, co nemají vlastní bydlení a nedosáhnout ani na tu hypotéku.
Nebyli byste konec konců první ani poslední, kdo prodával byt zatížený hypotékou a zástavním právem banky :roll:.Jestli tedy šlo o to znát názor a získat obraz o uvažování manželky, tak diskuze je celkem (předvídatelně) polarizovaná. Je vidět, že ženy nějakou jistotu a nezávislost chtějí a vítají, stejně jako je vidět, že muži preferují řešení, kdy žena je na nich ekonomicky závislá, což jim dává výhodnější pozici v prosazení svým zájmů. Nic překvapivého, to platilo a platí, co svět světem stojí. Co jsi čekal?

Na jistotu je tu tahle instituce, manželství a SJM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
26.5.20 12:51
@Anonymní píše:
Fakt ne, sice vam to nevyvratim, ale nikdy jsem ji nic nevycital ohledne placeni. Nekdo tu psal, ze si sedim na milionu a manzelka vsechno sype do ciziho baraku. Tak jsem jen nastínil, jak to u nas funguje.

A o co mi jde jsem psal hned na zacatku. Cert vem byt, ve finále to neni spatny i kdyz nejswm odvazanej z toho se zadluzit na 30 let kdyz ted dluhy nemame.

Chtel jsem jen slyset nazor na to, ze jeden z partneru v manzelstvi chce neco jen pro sebe, na co ten druhej nebude mit narok. Jo, chapu, ze ji dosla trpelivost, ale ted je to fakt ve stavu, kdy staci udelat smlouvy a prepsat. Takze jsem sw uz rozhoupal, i kdyz pozde.

Jenže to je to, mě přijde že furt tak úplně nevnímáš to, že manželka tě teď jenom vystavila stejné situaci jako ty jí :nevim: jak se domluvíte je v konečném důsledku jen a jen na vás a věř mi, že dovedu pochopit obě dvě situace - manžel/ka přepíše nebo i nepřepíše. Problém je, že to musí vyhovovat oběma, nebo aspoň by mělo a zvlášť pokud se jedná o nemovitost ve které jste pak společně dlouho, společně jí spravujete a věnujete jí své společné peníze, tak docela chápu potřebu mít z toho taky něco a ne se tu patlat s rekonstrukcí a pak v případě problému dostat igelitku do ruky. Nebo ono to skutečně nemusí být ani o rozvodu, fakt stačí i jen to aby se ti nedejbože něco stalo…

To jestli jsi jí něco vyčítal nebo nevyčítal je věc, kterou ani my a paradoxně ani ty neposoudíš, protože člověk sám u sebe často nevnímá to jak působí na druhého. Pokud jste to řešili 15 let, tak určitě těch diskuzí bylo mnoho a mohlo se stát cokoliv. A je ve skutečnosti velmi časté, když se takhle něco řeší a chlap se k tomu nemá, že má tendence být neadekvátně neférový a nerudný. Ale když se ho zeptáš později, zvlášť po tolika letech, tak tě bude přesvědčovat o tom, že se to nestalo. To není nic katastrofického, to se prostě děje.

I proto chápu ženskou která odmítne nabídku ať už čehokoliv když se chlap KONEČNĚ rozhoupe… protože už jí prostě stihl ponížit dostatečně, i když jemu to tak třeba nepřipadá.

Uvědom si, že tady ultimátní odpověď nenajdeš, to musíte vyřešit vy dva mezi sebou. Ale faktem je, že tu všude vidím zmínku o tvých penězích - byť tvoje opravdu ale opravdu nejsou - a zmínku o tom jak ty se teda nakonec snažíš, jak ty jsi naštvaný a jak ty se cítíš podvedený. Nikde, opravdu nikde tu nevidím uvědomělý pohled na to, že těch 15 let předtím jsi ty sám dělal manželce úplně to samé a že možná, jenom možná by stálo za to přehodnotit aspoň své emoce a vnímání celé situace :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
215
26.5.20 12:55

@marzanna Zase omyl. Sice zaplatí spolu 750tisíc, jenomže pak tady bude hypotéka a dluh půjde zase jenom na půl. Už vidím banku, která dá hypotéku jenom paní, když bydlí ve společné domácnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30194
26.5.20 12:58
@Keyllah píše:
hele, když se chce, dá se dnes právně ošetřit vše. Tak ať si sednou a přesně se domluví, co kdo kdy investoval a investovat bude atd., aby to bylo pro oba spravedlivé.
Jako 14 let něco slibovat a pak se divit, že si to zařídí sama, to jako vážně? nebo se divit tomu, že každý, ať už chlap, nebo ženská, chce mít něco svého? obzvlášť když se o tom 14 let baví? :think: Tak ať si sednou a pobaví se o tom. Zakladatel sice píše, že v tom vlastně problém nevidí, ale…založí diskuzi zde a dotyční mu vysvětlí, že ho chce podvést, pokud už to dávno nedělá :think:

Ano, jo, tomu se fakt divím, protože ona, když se vdala, už nemůže mít něco svého. Nemůže mít svoji nemovitost. Nemůže mít svůj majetek. Už mají všechno společné. Tedy, kromě toho co už má z doby před manželstvím. A platí to i naopak. Takhle to přece má fungovat. :nevim: Třeba má ona nějaké akcie, zlaté cihly, nějak uložený svůj majetek z doby před manželstvím. A po něm je zakladateli taky prd. Teda nevím, jak si ona ukládala svoje majetky, rodinná dědictví a tak dále.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30194
26.5.20 13:00
@marzanna píše:

dnes v 12:40

 0

@Proximus píše:
Píšeš nesmysly. Kdyby ten barák patřil jí tak budete všechny kvokat ať na něho nenapíše ani kliku u dveří. Tak to na emimi platí, co svět světem stojí. Ostatně víš proč Svatý Petr bere do ráje jen 20% žen? Protože jinak by to bylo peklo. :cert:

Ale já si taky nemyslím, že na ní ten barák má přepisovat. Já si jen myslím, že nemá rigidně trvat na tom, že ona už do smrti má být ta, která nic nemá, protože on holt měl to štěstí, že barák zdědil a ona ne, a že je fér jí umožnit, aby taky něco měla

Jenže to už přeci nejde. V normálním manželství už neuděláš to, aby si jeden začal syslit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1079
26.5.20 13:00

@smířený jestli jseš právník, možná by ses měl dovzdělat. Jestli nejsi, tak věz, že vhodnou soustavou smluv se dá ošetřit prakticky cokoliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13197
26.5.20 13:01
@smířený píše:
@marzanna Zase omyl. Sice zaplatí spolu 750tisíc, jenomže pak tady bude hypotéka a dluh půjde zase jenom na půl. Už vidím banku, která dá hypotéku jenom paní, když bydlí ve společné domácnosti.

myslim, ze se mylis. pokud ma pani dostatecne prijmy, nikoho nezajima s kym sdilis domacnost. pravne se da osetrit i to, ze zavazky hypo jsou jen jeji. nevim, jestli se neco zas v zakonech nezmenilo, ale pred par lety to slo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
215
26.5.20 13:02

Zakladateli, dělej jak uznáš za vhodné, bude to jen tvé a tvé rozhodnutí. Jenom počítej s tím, že když se něco vyvrbí, tak city v právních věcech jdou tak trochu stranou. Jedině co je jisté bude to, že dědit po tobě budou děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30194
26.5.20 13:06
@markytka3 píše:
myslim, ze se mylis. pokud ma pani dostatecne prijmy, nikoho nezajima s kym sdilis domacnost. pravne se da osetrit i to, ze zavazky hypo jsou jen jeji. nevim, jestli se neco zas v zakonech nezmenilo, ale pred par lety to slo.

Nechápu, jak si v manželství můžeš pořídit soukromou hypotéku. Když ji splácíš ze SJM to je pěkná prasárna. Se mě tak zdá. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
215
26.5.20 13:06

@markytka3 Tady souhlasím, ale pak by to bylo hodně zajímavé. Jo a taky pokud se paní rozhodne i po právní upravě, že to bude výhradně platit ona. A pak se něco stane a budou svoji, kdo myslíš, že ten dluh bude platit?

Příspěvek upraven 26.05.20 v 13:09

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17308
26.5.20 13:07

Stejně to má tvoje žena dobře vymyšlené. Chce si vyjmout ze SJM svůj byt, který se bude splácet nájmem a bude jen její a přitom i nadále využívat ze zákona rodinné domácnosti a vybydlovat tvůj dům. Prostě bomba. Jo a nezapomeň se ji za hypotéku zaručit svým poděděným domem, třeba dostane nižší sazbu, tak ať jsi prostě fér :mrgreen: Ty máš teď jedinou možnost, udělat za vším tlustou čáru, která bude pro Vás novým startem, rozvést se, vyrovnat se a pak ať si každý jede jak umí. Můžete se pak každý čtvrtek na hezkou chvilku setkávat buď u tebe, nebo u ní :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2932
26.5.20 13:13
@Honza 12 píše:
Nechápu, jak si v manželství můžeš pořídit soukromou hypotéku. Když ji splácíš ze SJM to je pěkná prasárna. Se mě tak zdá. :nevim:

Ona ji nebude splácet že SJM. Očividně jedou každý na svůj účet, když ji manžel přispívá,, že svého,, a stejně tak platí vše okolo. Už teď mají moje a tvoje a ne naše. Navíc být bude na hypotéku, takže žádné zaplatila si být že SJM. Ano myšlenka SJM je super pokud mají oba stejné startovací pozice, takhle je to hodně špatná pozice pro ženu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1079
26.5.20 13:14
@Honza 12 píše:
Nechápu, jak si v manželství můžeš pořídit soukromou hypotéku. Když ji splácíš ze SJM to je pěkná prasárna. Se mě tak zdá. :nevim:

Právní rámec to umožňuje. A morálně na tom nevidím nic závadného, protože to vyžaduje souhlas druhého partnera, udělat mu to za zády nejde. A v případě tohohle manželství se 15 let investovaly prostředky jen a pouze do jeho zděděné nemovitosti, tak nevidím problém investovat pár set tisíc (což je navíc určitě méně, než kolik investovali do jeho domu - kuchyň 200 tisíc, okna, dveře, atd) do něčeho, co bude zase pro změnu jen její a co si na zbytek své pořizovací ceny buď samo vydělá z výnosů (které by tak jako tak neměli, kdyby do toho neinvestovali), nebo si to ona doplatí sama, pokud by jim manželství krachlo. Nicméně ten krach vidím pravděpodobněji, pokud jí to neumožní, protože jí tím dá najevo jen to, že mu vyhovuje, že ona je vůči němu v podřízeném postavení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13197
26.5.20 13:15
@Honza 12 píše:

honzo, rika ti neco zuzene SJM? ja nejsem pravnik, ale urco to pujde, kamoska ma tak, ze z prijmu manzela je v sjm jen urcite procento, zbytek je jeho vlastni. borec ma hodne vysoky prijem na ktery se vlastni pili vysplhal jeste pred manzelstvim. takze i to procento, co jde do sjm je pekne vysoke :-) borec si kupuje nemovitosti, ale jsou jen jeho. o rodinu a zenu je radne postarano. vsichni v okoli si mysleli, ze je to zlatokopka, ale skutecnost je uplne jina. na jeho prijmy nema zadny pravni narok. tak si myslim, ze je to spravne, nechapu, proc uzavrenim snatku by ten druhy mel mit jakykoliv narok na vydelek z me pracovni aj. cinnosti.

Příspěvek upraven 26.05.20 v 13:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
215
26.5.20 13:16

@marzanna Taky bys měla vědět, že dnes je téměř vše napadnutelné. Bohužel je jen málo věcí, když soudci rozhodují na základě nějakého precedensu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí