Manželka chce svůj byt

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8288
26.5.20 14:24
@Chytrak píše:
Uznavam, ze on ji nemel nic takoveho slibovat. Tohle je samozrejme chyba.Na druhou stranu bych se propadl hanbou, chtit po sve zene pulku baraku, ktery ona vlastni a zdedila ho po rodicich.
Holt kazdej jsme jinej.

Nechce odejít s igelitkou, kdyby něco. Co je na tom tak divného? Ten byt je dobre řešení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41603
26.5.20 14:29
@Chytrak píše:
Uznavam, ze on ji nemel nic takoveho slibovat. Tohle je samozrejme chyba.Na druhou stranu bych se propadl hanbou, chtit po sve zene pulku baraku, ktery ona vlastni a zdedila ho po rodicich.
Holt kazdej jsme jinej.

já to tak třeba mám, barák je psanej na chlapa a já s tím nemám problém. Protože jsem finančně nezávislá a kdyby cokoli, tak se postarám o sebe i o děti. Ale mám v okolí pár kamarádek, které se přistěhovali k chalpovi/tchánovcům atd., tam vše vrážely do zvelebování, odrodily, a pak zjistily, že vlastně nemají nic -) nenašetřeno, žádný podíl na nemovitosti a díky rodičáku výpadek výpadek v kariéře a díky dětem a péči o ně i značně omezené pracovní možnosti. A kdyby cokoli, odchází s igelitkou. Takže bych to „prodapnutí hanbou“ až tak nedramatizovala za situace, kdy těm dotyčným není hanba nechat ženskou investovat veškerý svý peníze do jejich nemovitosti, nechat se obskakovat, nechat si vychovat děti a pak ji poslat o dům dál kvůli novému modelu. Mě by zase hanba fackovala, nechat si chlapem zvelebovat barák, nechat ho na něm makat a nic mu na oplátku nenabídnout. Chce to určitou rovnováhu a nedělat blbce ani z jednoho…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30194
26.5.20 14:29
@marzanna píše:
Právní rámec to umožňuje. A morálně na tom nevidím nic závadného, protože to vyžaduje souhlas druhého partnera, udělat mu to za zády nejde. A v případě tohohle manželství se 15 let investovaly prostředky jen a pouze do jeho zděděné nemovitosti, tak nevidím problém investovat pár set tisíc (což je navíc určitě méně, než kolik investovali do jeho domu - kuchyň 200 tisíc, okna, dveře, atd) do něčeho, co bude zase pro změnu jen její a co si na zbytek své pořizovací ceny buď samo vydělá z výnosů (které by tak jako tak neměli, kdyby do toho neinvestovali), nebo si to ona doplatí sama, pokud by jim manželství krachlo. Nicméně ten krach vidím pravděpodobněji, pokud jí to neumožní, protože jí tím dá najevo jen to, že mu vyhovuje, že ona je vůči němu v podřízeném postavení.

Ano jen ty investované prostředky do jeho zděděné nemovitosti. O ty nepřijde, bo SJM že jo, s tím nemusíš vůbec argumentovat. Krom těchto prostředků, co investovali do jeho nemovitosti si navíc přisvojí byt. Že jo. To už mě přijde amorální. Já bych takhle svoji ženu neokradl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30194
26.5.20 14:31
@thalasan píše:
Ona ji nebude splácet že SJM. Očividně jedou každý na svůj účet, když ji manžel přispívá,, že svého,, a stejně tak platí vše okolo. Už teď mají moje a tvoje a ne naše. Navíc být bude na hypotéku, takže žádné zaplatila si být že SJM. Ano myšlenka SJM je super pokud mají oba stejné startovací pozice, takhle je to hodně špatná pozice pro ženu.

Teď mají SJM takže to bude splácet z SJM, jestli jim pokulhává názvosloví, můj účet, tvůj účet. To je irelevantní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
762
26.5.20 14:32
@marzanna píše:
A co se tyce toho investovani pred manzelstvim - pokud by ty hypoteky v dobe vstupu do manzelstvi nemela splacene, coz by asi nemela, tak bez upravy SJM by on na cast tech nemovitosti tak jako tak mel pravo.

To ne, na ty nemovitosti právo nemá.
Pokud by měla hypotéku v době vstupu do manželství, tak je vlastník před vznikem SJM ona, ledaže by SJM rozšířili.
Po uzavření manželství pokračuje ve splácení z vlastních příjmů, které ale celé patří do SJM.
Pak v případě zrušení SJM platí pro vypořádání „nahradí to, co ze společného majetku bylo vynaloženo na její vlastní majetek“.
On tím nezískává právo na žádnou část nemovitosti, kterou ona nabyla před manželstvím. Ale má nárok, aby to SJM nahradila, co vynaložila ze společného na svůj majetek - tj. splátky s ním spojené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7571
26.5.20 14:33
@Keyllah píše:
já to tak třeba mám, barák je psanej na chlapa a já s tím nemám problém. Protože jsem finančně nezávislá a kdyby cokoli, tak se postarám o sebe i o děti. Ale mám v okolí pár kamarádek, které se přistěhovali k chalpovi/tchánovcům atd., tam vše vrážely do zvelebování, odrodily, a pak zjistily, že vlastně nemají nic -) nenašetřeno, žádný podíl na nemovitosti a díky rodičáku výpadek výpadek v kariéře a díky dětem a péči o ně i značně omezené pracovní možnosti. A kdyby cokoli, odchází s igelitkou. Takže bych to „prodapnutí hanbou“ až tak nedramatizovala za situace, kdy těm dotyčným není hanba nechat ženskou investovat veškerý svý peníze do jejich nemovitosti, nechat se obskakovat, nechat si vychovat děti a pak ji poslat o dům dál kvůli novému modelu. Mě by zase hanba fackovala, nechat si chlapem zvelebovat barák, nechat ho na něm makat a nic mu na oplátku nenabídnout. Chce to určitou rovnováhu a nedělat blbce ani z jednoho…

S tim co jsi napsala nejde nesouhlasit. A myslim, ze pod tohleto bych se klidne i podepsal.

Jen ze zvedavosti, tys taky dedila dum a prepsala pul na manzela?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30194
26.5.20 14:38
@markytka3 píše:
honzo, rika ti neco zuzene SJM? ja nejsem pravnik, ale urco to pujde, kamoska ma tak, ze z prijmu manzela je v sjm jen urcite procento, zbytek je jeho vlastni. borec ma hodne vysoky prijem na ktery se vlastni pili vysplhal jeste pred manzelstvim. takze i to procento, co jde do sjm je pekne vysoke :-) borec si kupuje nemovitosti, ale jsou jen jeho. o rodinu a zenu je radne postarano. vsichni v okoli si mysleli, ze je to zlatokopka, ale skutecnost je uplne jina. na jeho prijmy nema zadny pravni narok. tak si myslim, ze je to spravne, nechapu, proc uzavrenim snatku by ten druhy mel mit jakykoliv narok na vydelek z me pracovni aj. cinnosti.Příspěvek upraven 26.05.20 v 13:16

Uzavřením manželstvím se vídaje i příjmy stávají společnými. To je tak koncipováno. Mě je to osobně fuk, jen sem napsal, že se dohodli v rámci manželství hospodařit společně, spolu budovat, když to nevyjde, tak si to zase hezky v rámci SJM rozdělit. A teď najednou, ženská chce hrabat na svém písečku. Paráda. Možná by bylo fér, kdyby stejnou částku, kterou ona bude investovat do svého bytu, mohl i on investovat pro sebe. Třeba do renovace domu. Ale tak, aby jí z té renovace nemusel při rozvodu vyplácet. Což z peněz, co investovali do jeho baráku do teď, bude v případě rozvodu muset.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1079
26.5.20 14:39
@Honza 12 píše:
Ano jen ty investované prostředky do jeho zděděné nemovitosti. O ty nepřijde, bo SJM že jo, s tím nemusíš vůbec argumentovat. Krom těchto prostředků, co investovali do jeho nemovitosti si navíc přisvojí byt. Že jo. To už mě přijde amorální. Já bych takhle svoji ženu neokradl.

To už je přesně o té smluvní úpravě.

Nicméně podstata založení diskuze byla ta, že zakladateli přijde jako PODPÁSOVKA, že žena nějaký svůj majetek chce, aby do smrti nebyla ta, co narozdíl od něj už nikdy nemůže nic mít, a že to vymyslela takhle, když jí on tvrdil, že jí část domu přepíše a nepřepsal. Ne žádost o radu, jak to co nejspravedlivěji a nejlépe smluvně ošetřit, nebo stížnost na to, že ho chce odrbat o vše a ještě navíc chce vlastní byt.

Ostatně kdyby jí tehdy rovnou řekl, že jí to přepsat minimálně dalších 10 let nechce, třeba by se zařídila jinak a trvala alespoň na společném investování do dalších nemovitostí, nebo tak. Takhle ji on držel v podstatě v šachu a prostě jí asi došla trpělivost.

To je stejné jako s tím, když žena deset let navrhuje manželskou poradnu a chlap se pak diví, proč se chce rozvádět, protože on přeci žádný problém nezaznamenal. Pro zakladatelovu ženu je zjevně důležité, aby ve vztahu měli alespoň trochu vyrovnaná práva, což teď nemají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30194
26.5.20 14:42
@Keyllah píše:
a v tom je právě tvůj omyl. Jistě že to jde ;)

Technicky tedy asi ano. Ale chce to žaludek, na takovou hrabivost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41603
26.5.20 14:42
@Chytrak píše:
S tim co jsi napsala nejde nesouhlasit. A myslim, ze pod tohleto bych se klidne i podepsal.Jen ze zvedavosti, tys taky dedila dum a prepsala pul na manzela?

manžel si dům postavil před manželstvím, takže je jeho. Jen hypo se v manželství refinancovala, takže je na oba :mrgreen: takže situace je u nás opačná ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41603
26.5.20 14:43
@Honza 12 píše:
Technicky tedy asi ano. Ale chce to žaludek, na takovou hrabivost.

no jo no, chápu, že někomu se víc líbí mít nemovitost jen jako svoji a nechat druhého ať do ní investuje a opečovává ji. Ale jsou i tací, kteří to chtějí mít aspoň trochu spravedlivé ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
762
26.5.20 14:44
@Keyllah píše:
manžel si dům postavil před manželstvím, takže je jeho. Jen hypo se v manželství refinancovala, takže je na oba :mrgreen: takže situace je u nás opačná ;)

Ale tos k tomu musela („dobrovolně“) přistoupit, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30194
@marzanna píše:
Kde není žalobce, není soudce. Pokud by můj muž napadnul dohodu, se kterou sám souhlasil a kterou podepsal, tak bych se nerozpakovala mu usoudit zadek, protože by se zachoval jako křivák. A v takovém případě bych z něj snad vysoudila i poslední hmoždinku ve zdi, do které jsme za doby manželství investovali.

Tobě nepřijde divné, když si do svého, mimo SJM a společné hospodaření, bude jeden hrabat pod sebe? :think: Realy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1079

@reincarnate máš pravdu, špatně jsem se vyjádřila, nemá nárok přímo na tu nemovitost, ale to, že by ho z ní musela vyplatit, zatímco on ji ze zděděné ne, pokud by se nedohodli nějak přívětivěji, zůstává neměnné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41603
26.5.20 14:45
@Honza 12 píše:
Uzavřením manželstvím se vídaje i příjmy stávají společnými. To je tak koncipováno. Mě je to osobně fuk, jen sem napsal, že se dohodli v rámci manželství hospodařit společně, spolu budovat, když to nevyjde, tak si to zase hezky v rámci SJM rozdělit.A teď najednou,ženská chce hrabat na svém písečku. Paráda. Možná by bylo fér, kdyby stejnou částku, kterou ona bude investovat do svého bytu, mohl i on investovat pro sebe. Třeba do renovace domu. Ale tak, aby jí z té renovace nemusel při rozvodu vyplácet. Což z peněz, co investovali do jeho baráku do teď, bude v případě rozvodu muset.

Takže on už jí vyřešení situace již 14 let slibuje a pro tebe je to „teď najedou“ :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí