Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Chytrak píše:
A co vlastne resis ty?Ty penize na byt uz od nej davno dostala a on se tady pta na nazor ostatnich.
K tomu, aby se ten stejný režim pro oba rozjel skutečně, je potřeba notářský zápis, kterým se ten byt vyjme ze SJM.
Zakladatel má pocit, že takový požadavek je podpásovka.
Já a někteří/některé další to naopak považujeme za nutné.
Protože jen tím se dosáhne toho, aby opravdu prostředky ze SJM odcházely na výlučný majetek - dům zakladatele to už je, u manželky je potřeba to dodělat zůžením SJM o ten byt.
Teprve pak to bude vyrovnané stejně pro oba, samotný převod peněz nestačí.
@Honza 12 píše:
To už musí být ve vztahu vážné trhliny. Když už manželka nevěří. ani instituti manželství s jeho SJM
Když se dva rozvádí, tak si nevěří nos mezi očima. To je realita a zakladatelka už asi není tak naivní. Nechce být ta, co odešla s igelitkou.
@marzanna píše:
Ne nutne. Kdyby to bylo na tobe, tak zadny byt nekupujete, takze byste z nej nemeli ani ten prijem, ktery bude generovat. Proto mi pripada vcelku rozumne dohodnout se na zapocteni tvoji investice vlozene do zakladu hypoteky s odpovidajici casti jejich investic do tveho domu. Byt se bude platit z prijmu, ktery ten byt sam vygeneruje (a pokud byste sli od sebe, tak by se tak jako tak doplacel jen a pouze z jejich penez). Proto bych osobne jako nejferovejsi videla postavit prijmy z pronajmu Toho bytu rovnez mimo sjm, protoze do tveho domu penize ze sjm celou dobu plynou a pravdepodobne dal plynout budou. A muzete se domluvit treba na tom, ze jak se byt bude prubezne splacet, tak budete postupne ukrajovat z te jeji investice do tveho domu.To uz je opravdu na vas, jak si to osetrite. Nicmene by mi prislo z tvoji strany hodne vycurany ji sice nechat koupit si byt, hradit hypo z prijmu z pronajmu toho bytu, ale pak ji omlacovat, ze ho stejne hradi ze spolecneho a tudiz mas narok na to, aby te z nej v pripade rozvodu vyplatila.
A kdo bude za ten úvěr ručit? Kdo bude sanovat výpadky plateb nájemného, kdo zaplatí případné škody? Kdo uspokojí případné exekutory? Ona? Z čeho?
@Honza 12 píše:
Takže budeme hrát s předpokladem, že je zakladatel křivák? Tak ať si klidně zůží SJM. Smažou 15 let investic do jeho baráku. Vyplatí ji jakoby hned a ona si se svůj podíl uloží na svoji hromádku. Zlato, nemovitost. Cokoliv si bude přát. Mě osobně by její přístup dost dostal. Že mě považuje za křiváka, co ji bude chtít případně podrazit. Nevím jestli dělá dobře
tak možná už jen nemá až takovou důvěru v někoho, kdo jí 14 let něco slibuje a nic. To ti přijde v pořádku? podrazil jí už tehdy, když jí slíbil, že to přepíše a za 14 let stále nepřepsal. Ale jo já vím, určitě se najde nějaké ospravedlnění, že za to chudák nemůže…
@Silverine247 píše:
No však ano, tak by to bylo fér. Jenže ona po něm chce se vzdát jakéhokoliv nároku na ten její byt, zatímco jeho dům bude stále jejich a to mi nepřijde košer. Pokud jsem to dobře pochopila.
Ne, jeho dum bude i nadale, stejne jako doposud, jen a pouze jeho a ona na nej narok nema. Mela by narok na polovinu toho, co se do nej investovalo (takze opravdu ne jen na pulku kuchyne nebo celou kuchyni za 200 tisic, na pulku vseho), stejne jako on by mel narok na to chtit po ni zpatky tech 350 tisic, ktere ze sjm pujdou do zakladu hypo, pokud by se rozvadeli. Takze mi pripada nejrozumnejsi, aby se dohodli jako lidi na tom, ze ten byt opravdu jeji bude. A i pokud by se vynosy z pronajmu bytu vyclenily ze SJM, porad se muzou dohodnout, ze se bude prubezne nejaka castka odpocitavat z te poloviny penez investovanych ze sjm do jeho domu. To uz jsou fakt detaily, jak si to smluvne osetri. Ale na tom, ze byt bude jenom jeji, nevidim nemoralniho vubec nic
A co se tyce toho “usetreneho najmu“ - vzdyt on a cela jejich rodina z toho celou dobu profitovala, ze najem neplati a tudiz ty penize muzou investovat do rodiny.
@Honza 12 píše:
To už musí být ve vztahu vážné trhliny. Když už manželka nevěří. ani instituti manželství s jeho SJM
No hele já nějak nevěřím, že kdyby manželce šlo jen o to mít pojištěné své investice, že by nekyvla, když se pán konečně rozhoupal k tomu na ní půlku toho baráku přepsat. Bylo by to mnohem jednodušší a myslím, že pro ní i výhodnější než teď nějaké hypotéky, pronajímat byt taky není sranda… Nevím.
@zoidberg píše:
A kdo bude za ten úvěr ručit? Kdo bude sanovat výpadky plateb nájemného, kdo zaplatí případné škody? Kdo uspokojí případné exekutory? Ona? Z čeho?
Za hypoteku muzes rucit i tou nemovitosti, kterou na ni kupujes, dobre rano
ostatne i proto je potrebny zaklad hypoteky tak vysoky.
@Anonymní píše:
Jak to? Byt se bude platit z nasich spolecnych penez, ne?Jinak sorry, na vsechno se neda reagovat.
já myslela, že se bude pronajímat a z toho pronájmu se bude platit to hypo, ne? tedy nula od nuly pojde, ze sjm to nic odčerpávat přece nebude. Takže jde o těch prvotních 700/800 tisíc. Půlka je jejich, takže jde o tvých 350-400tis. Psal jsi, že financovala ze svého kuchyň za 200tis. takže pokud to bylo opravdu jen z jejich penez, tak jde o 150-200tis. Máš opravdu pocit, že to, do tvé nemovitosti za těch 15 let nezainvestovala? ![]()
@Silverine247 píše:
No hele já nějak nevěřím, že kdyby manželce šlo jen o to mít pojištěné své investice, že by nekyvla, když se pán konečně rozhoupal k tomu na ní půlku toho baráku přepsat. Bylo by to mnohem jednodušší a myslím, že pro ní i výhodnější než teď nějaké hypotéky, pronajímat byt taky není sranda… Nevím.
tak určitě, jen je možné, že mu nevěří, že se k tomu kdy rozhoupe. Přece jen to už přepisuje cca 14 let, tak pověstný pohár možná přetekl ![]()
@reincarnate píše:
K tomu, aby se ten stejný režim pro oba rozjel skutečně, je potřeba notářský zápis, kterým se ten byt vyjme ze SJM.Zakladatel má pocit, že takový požadavek je podpásovka.
Já a někteří/některé další to naopak považujeme za nutné.Protože jen tím se dosáhne toho, aby opravdu prostředky ze SJM odcházely na výlučný majetek - dům zakladatele to už je, u manželky je potřeba to dodělat zůžením SJM o ten byt.
Teprve pak to bude vyrovnané stejně pro oba, samotný převod peněz nestačí.
Ja si naopak myslim, ze pokud ji to doted celych 15let nevadilo a najednou chce kupovat za jeho/jejich penize byt, ktery bude vylucne jeji, tak je na miste rozhodne zpozornet.
Jak uz jsem napsal, pokud bude velky trouba(ma k nemu dobre naslapnuto), tak se z vlastniho zdedeneho baraku bude stehovat s igelitkou jenom on. Nebyl by prvni ani posledni a takovych pripadu neni malo.
@marzanna píše:
Ano, asi cteme kazdy jinou diskuzi. Protoze ja ctu diskuzi o manzelskem paru, kde ji on leta tvrdi, ze udelaji neco s tim, ze je vsechno jeho a cpou se penize jen do jeho baraku a jeji neni ani po 15 letech nic. A ona nechce nic jineho, nez ten stav narovnat, aby nezustala v pripade rozvodu s holym zadkem, protoze investovane penize uz v zivote nemusi videt, zatimco byt by ji zustal a mela kam jit. Ty ctes diskuzi o vych.cane zlatokopce, co ho chce oskubat a hrabat si pod sebe. Nicmene ja porad nechapu, kde v tehle diskuzi vidis neco o tom, ze by to tak melo byt.
Ne ne. Nic takového. Celou dobu píšu, že její investice do jeho baráku nikam nemizí. Jsou vloženy do SJM. A tak jako tak má na ně právo. A nemůže zůstat po rozvodu s holým zadkem. Ať už s tím budou šachovat jakkoliv. ![]()
@Chytrak píše:
Ja si naopak myslim, ze pokud ji to doted celych 15let nevadilo a najednou chce kupovat za jeho/jejich penize byt, ktery bude vylucne jeji, tak je na miste rozhodne zpozornet.Jak uz jsem napsal, pokud bude velky trouba(ma k nemu dobre naslapnuto), tak se z vlastniho zdedeneho baraku bude stehovat s igelitkou jenom on. Nebyl by prvni ani posledni a takovych pripadu neni malo.
Vadilo ji to, je to napsane hned v uvodnim prispevku. Ted uz ji proste pretekla trpelivost, tak prisla s vlastnim resenim. A podle me velmi korektnim.
Za jejich penize chce zaplatit jen zaklad, pak uz se byt bude splacet sam (konkretni forma osetreni zalezi na jejich dohode).
Ve vysledku budou ve vztahu dva lide, kteri oba vlastni nemovitost. Ted tam jsou dva, z nichz jeden ma nemovitost, druhy nema nic a o svuj podil na investicich do majetku prvniho by se musel v pripade rozchodu zdlouhave a nakladne soudit a kdo vi, co by vysoudil, pokud by se ten prvni sprajcnul, ze se dohodnout nrchce.
Jak by se v tomhle pripade stalo, ze by on odchazel s igelitkou?
@Keyllah píše:
já myslela, že se bude pronajímat a z toho pronájmu se bude platit to hypo, ne? tedy nula od nuly pojde, ze sjm to nic odčerpávat přece nebude. Takže jde o těch prvotních 700/800 tisíc. Půlka je jejich, takže jde o tvých 350-400tis. Psal jsi, že financovala ze svého kuchyň za 200tis. takže pokud to bylo opravdu jen z jejich penez, tak jde o 150-200tis. Máš opravdu pocit, že to, do tvé nemovitosti za těch 15 let nezainvestovala?
Ano, ale kdyz pujdeme do detailu, tak pulka z toho najmu, kterym se bude hypo platit je moje. Pokud se teda sjm nezuzi i o ten najem, jak tu psala marzanna.
Mne totiz prijde, ze sjm pouzivate jen, kdy se vam to hodi - proti mne.
Ale jak fakt nejsem takovy hovado, jak to vypada
. V zadnym pripade bych si nenarokoval jeji byt, protoze se platil ze spolecnyho sjm.
@Chytrak píše:
Ja si naopak myslim, ze pokud ji to doted celych 15let nevadilo a najednou chce kupovat za jeho/jejich penize, ktery bude vylucne jeji, tak je na miste rozhodne zpozornet.Jak uz jsem napsal, pokud bude velky trouba(ma k nemu dobre naslapnuto), tak se z vlastniho zdedeneho baraku bude stehovat s igelitkou jenom on. Nebyl by prvni ani posledni a takovych pripadu neni malo.
Podle úvodního popisu s tím byly dohady už na začátku a po skoro patnácti letech nečinnosti zakladatele ona přišla s návrhem vyřešit ty investice ze SJM takhle.
Ale vždyť mu nikdo na vlastnictví toho zděděného domu nesahá. On ho má pořád ve výlučném, akorát i ona získá něco jiného (byt) do výlučného taky.
A dorovnají tím zpětně investice ze SJM do jeho výlučného, že teď bude vynaloženo na oba.
@reincarnate píše:
No dyť, tak co vlastně řešíš?Když on by vracel do SJM co z něj odešlo/odejde na jeho výlučný dům, ona by vracela do SJM co z něj odešlo/odejde na její výlučný byt.
Bavíme se teď jen o tom, aby ze SJM odešla „startovací částka“, aby se ten stejný režim rozjel pro oba. A i tahle částka bude případně předmětem vypořádání, pokud by se rozváděli.
Takhle je vše v pořádku.