Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@pikola to je ale bohužel vcelku normální. Co si neuděláš sama, to není. Manžel je taky taková slibotechna. Já už mu na to kašlu. Zařídím se sama. Případně ve chvíli, kdy hlásím, že jsem si na danou cinnost nekoho objednala, tak on to najednou ihned udělá.. No a se zbytkem asi teda neporadím. On nic řešit nechce. Ty ho k řešení nakopnout taky nechceš. Tak nic no.. oba evidentně odmítáte něco změnit, tak nemůžeš čekat, že se něco změní. U nás to vypadalo podobně, ale proběhlo pár vážných rozhovoru, jeden skoro rozvod a najednou všechno jde. Lidi neumí číst myšlenky, musí spolu mluvit. Zkus to, uvidíš, že se dozvíš spoustu věcí..
@Josef_t píše:
Je zvyklý řešit problémy v práci, řeší problémy doma…Ty jsi se postupem času stala jen další kupa problémů, které musí řešit a na které nemá energii.
Rozumíš, nejsi parťák u kterého by si odpočinul a nabral sílu - jsi zdroj dalších starostí.
A jak mám být parťák? On doma nic neřeší z provozních věcí, jediné chodí na rodičovský jednou za půl roku. Děti, školy, školky, nákupy já i celý zařízení domácnosti já, dokonce když jsme koupili byt jen přišel podepsat hypotéku. Ani skoro nevěděl co kupuje
to samý auto, našla já on jen dojel. Pro rejpaly, že vše platí jen on není pravda, auto jsem třeba platila já i kuchyni doma, hypotéku máme napůl protože jsem prodala byt.
Příspěvek upraven 03.07.23 v 11:49
Zařídila bych se sama s dětmi. Výlety, dovolená. Nechce nic řešit, ať neřeší, na druhou stranu bych se nenechala rozbourat jeho nářky, že jste vyrazili bez něj. On nemá povinnost s vámi někam jezdit, ty nemáš povinnost sedět doma a čekat, jestli s tím začne něco dělat. Žádné výčitky, OK, chápu, že jsi unavený, ale my máme plány.
@Lucie_Sx píše:
Nemit rodinu, tak by tu dobre placenou praci delal taky! Stres v praci, narocnost, to vsechno by mel uplne stejne.
Cista spekulace. Ja bych se napriklad na svoji praci davno vykaslal nemuset zivit jeste dalsi tri krky. Jenze bohuzel takovy penize co mam tedka bych si jinde nevydelal. Kolega co tu sedi vedle me to ma uplne stejne. Proste chodime do prace co nas nebavi, aby si rodina mohla dobre zit.
@pikola píše:
A kdo se asi bude starat o děti a vyzvedne a zaveze do školky? Půjde k doktorovi, na logopedii atd? Bude nakupovat? Zase já a ještě k tomu práce abych nepeskovala?
No kdo asi, podělit se s chlapem. Jak myslíš, že to dělají ostatní?
@Lucie_Sx píše:
Sama po svem s detmi chvili zit nemuzes? Vylety dovolene bez muze? Aby vas nemel moc doma chvili? Vsiml by si?
Přesně. Ty jsi nesamostatná, že musíš být všude jen s manželem? Když vidíš, že je unavený, tak ho ještě prudíš. Seber děti a jeď s nimi někam sama nebo s kamarádkou. On si alespoň odpočine a pak bude třeba i lépe fungovat.
@karkarka píše:
No kdo asi, podělit se s chlapem. Jak myslíš, že to dělají ostatní?
On nemůže. Proto dělá takovou práci, protože já se o to vše postarám
proto vydělává za nás za oba. Nemůže ve 3 pro dítě do školky.
@pikola píše:
A jak mám být parťák? On doma nic neřeší z provozních věcí, jediné chodí na rodičovský jednou za půl roku. Děti, školy, školky, nákupy já i celý zařízení domácnosti já, dokonce když jsme koupili byt jen přišel podepsat hypotéku. Ani skoro nevěděl co kupujeto samý auto, našla já on jen dojel. Pro rejpaly, že vše platí jen on není pravda, auto jsem třeba platila já i kuchyni doma, hypotéku máme napůl protože jsem prodala byt.Příspěvek upraven 03.07.23 v 11:49
Tak co po něm vlastně chceš ![]()
Všechno zařizuješ sama, stavíš ho před hotovou věc, ale někdy se ti to nehodí.
Nebylo by dobré si to nějak rozdělit, aby měl šanci něco udělat sám bez toho, aby tě měl za zadkem?
@Josef_t píše:
Tak co po něm vlastně chceš
Všechno zařizuješ sama, stavíš ho před hotovou věc, ale někdy se ti to nehodí.Nebylo by dobré si to nějak rozdělit, aby měl šanci něco udělat sám bez toho, aby tě měl za zadkem?
Třeba? Vždyť on mi ani nic k narozeninám není schopný vymyslet
když mu řeknu vymysli něco, nebo předhodím návrh jako bych nic neřekla. Já fakt nevím co chce. Chtěl třetí dítě klidně, nevím na co ![]()
Příspěvek upraven 03.07.23 v 12:04
@Anonymní píše:
Dlouho uvažuju, jestli sem napsat, ale nějak už nevím co dál.
Jsme s mužem 15 let, přes 10 let manželé a dvě děti +- 40. Vše se zdá ok, máme se moc rádi a nehádáme se, ale muž mě poslední dobou hrozně štve a máme takovou trochu tichou domácnost. Můj muž nás živí, dá se říct velmi dobře, ale na sebe nebere ohled a já už jsem zoufalá. Má snad od podzimu kašel, ale odmítá to řešit, přijde mi, že je pořád unavenýi když o víkendu spí dýl, po obědě už koulí očima jestli půjde malý spát a pak spí klidně do 5 a my se skoro celý víkend nikam nedostaneme. Nápady co dělat nula, kdyby bylo na něm sedíme pořád doma, děti na mobilu
včera jsem řekla, že jdeme na oběd, to je pořád jak chceš ty, tak to musím vymýšlet, udělat atd, zabalit vypravit. To samý dovolená, když se ptám kdy pojedeme tak nic, dovolená je přitom závislá kdy on si vezme dovolenou v práci
takže asi nepojedeme nikam. To samý zubař, měl by jít na zákrok s rukou už je asi rok pozadu
to je pořád nemám čas, nech mě bejt. Už se mi v podstatě vyhýbám poslední dobou, protože mě to nebaví, to samý sex..
Vím, doma mi hodně pomáhá, to jo, jsme navíc na děti sami, rodina je hodně daleko. Ale co je tohle za život? Teď se bojím, aby ten jeho kašel nebyl něco víc, vždyť nás všechny živífakt se mi chce brečet někdy už, nevím co s ním. On prostě odmítá cokoliv řešit. Je to hodný chlap, možná toho má víc v práci, ale tohle pomalý umírání je na hlavu
třeba po okolí jsme nebyli skoro nikde i když tady bydlíme rok
víkendy o ničem, dovolená asi bude stejná, ještě že starší dcera jede aspoň k moři s babičkou.
Hele, a není přetaženej z práce? Třeba má nějaké problémy tam a už nemá kapacitu řešit nic dalšího. A zdravotně je v pořádku? Jestli v kuse tak dlouho kašle, to unaví samo o sobě. Určitě ho dokopej k doktorovi. Jestli měl covid, může mu přetrvávat i únava po něm, klidně ještě za půl roku.
No. Tohle opravdu není jednoduchá situace.
Samozřejmě neznám náturu tvého muže, ale já osobně bych mu trošku šlápla na to jeho poklidné kuří oko.
S tím kašlem mi to připomíná mého tátu. Ten takhle chodil snad celý rok. Imrvére kašlal. Jakmile se ráno nadechl, tak to začlo a takhle celý den až do večera. No samozřejmě, že mámu to už začalo vytáčet, protože za prvé - kdo to má pořád poslouchat, a za druhé - není to normální. Takže (po vzoru mé mámy) bych už na chlapa nastoupila, ať už s tím laskavě něco udělá. A kdyby tvůj muž (náš táta to moc nedělá) opáčil, že ho zase buzeruješ, tak bych tentokrát solidně přitvrdila, že jestli se sebou nehodlá opravdu něco udělat, tak tu buzeraci teprve zažije.
Ale samozřejmě - jsou chlapi, kteří na to slyší, a chlapi, kteří na to neslyší a takovým přístupem se totálně zabejčí.
A samozřejmě - jsou ženy, které dokážou po chlapovi šlapat (i trvale, pokud si to situace vyžádá) a jsou ženy, které to neumí nebo nechtějí, protože taková nátura nejsou a nechtějí to takhle dělat. Otázka ale pak je, jak tedy vlastně situaci vyřešit.
Tohle musíš umět odhadnout sama, zda by mohlo mít efekt zvýšit hlas a bouchnout do stolu. Chápu ale taky, že se živitelem rodiny se rozhádat nechceš.
Každopádně můžeš zkusit upřímný rozhovor. Ne jen kuse někdy něco zmiňovat, ale regulérně do něj všechno navalit. Že se bojíš o jeho zdraví, že je úplně nesmyslné se tomu všemu vyhýbat a že nechápeš, proč to dělá. Že tě mrzí, že ztratil životní elán, který měl a že ti chybí váš společný život. A upřímně mu i sdělit, že všechno tohle dohromady - že zanedbává vyšetření, že se nijak nezapojuje do chodu rodiny, a že tě doslova osočuje z buzerace, naprosto podkopává tvojí důvěru v něj a navíc tě od něj odrazuje i ze sexuálního hlediska. A že přestáváš mít radost z takového soužití, protože nechceš jenom přežívat ze dne na den, protože on jako partner, nic nechce, nikam nepotřebuje a nic ho nezajímá. A takhle ty prostě žít nechceš.
A nakonec bych se ho zeptala, jestli mu to takhle vyhovuje, nebo jestli by chtěl něco změnit.
(Existují totiž chlapi, kteří nemají důvod v takových chvílích něco říkat, protože z té změti informací od „hysterické manželky“ vlastně nepoznají, co se po nich chce.)
@Josef_t píše:
Tak co po něm vlastně chceš
Všechno zařizuješ sama, stavíš ho před hotovou věc, ale někdy se ti to nehodí.Nebylo by dobré si to nějak rozdělit, aby měl šanci něco udělat sám bez toho, aby tě měl za zadkem?
Když toho má v práci dost, aby vydělal na celý váš provoz, tak se nediv, že je unavený a přepracovaný. A že holt musíš „všechno“, co se týká dětí a domácnosti zařizovat ty. A co bys jinak dělala, když ani do práce nechodíš?
Měli byste si ujasnit celkově nastavení vaší rodiny. Proč si stěžuješ, že provozní věci, deti, školy, školky, doktory, nákupy… resis ty? Vždyť co jinyho bys chtěla dělat? Nechodíš do práce, tak máš na to všechno čas, ne? Právě proto nechodíš do práce. Nebo chceš, aby on chodil do práce, po ní na nákup, cesotu vyzvedl deti, pak se s nima doma učil, vzal je ven, večer jim udělal jídlo, vykoupat, uspat.. a ty bys dělala celej den co? Jo, můžete si ty činnosti nějak podělit, ale úměrně vašemu volnému času, takže stejně bude většina na tobě, když ses doma. Podle mě je to normální. Dokud jsem byla na RD, ani by mě nenapadlo po manželovi chtít, aby toto všechno obstaraval… jo, spoustu těch věcí dělal, když to šlo.. ale já mnohem víc, logicky. Teď, když chodím do práce, tak to mame rozdělené rovnomerneji. Oba máme práci, oba řešíme domácnost, deti, nákupy… každý dle toho, kdy a jak má čas. Vždycky se nějak domluvíme. Od toho jsme dva. Vy jste si vymysleli nějaké nastavení, které vám ale vůbec nefunguje. Zkuste to teda vymyslet jinak.
@Buba mara píše:
Hele, a není přetaženej z práce? Třeba má nějaké problémy tam a už nemá kapacitu řešit nic dalšího. A zdravotně je v pořádku? Jestli v kuse tak dlouho kašle, to unaví samo o sobě. Určitě ho dokopej k doktorovi. Jestli měl covid, může mu přetrvávat i únava po něm, klidně ještě za půl roku.
COVID jsme měli na jaře všichni, pořád se vymlouvá, že rýma, alergie nevím co, když ráno chrchle tak už nevím co mu mám říct. Říkám mu to asi dva mesice, teď už je na mě hnusnej ať mu dám pokoj a dusí se dal ![]()
Příspěvek upraven 03.07.23 v 12:09
@Midaku ona si nestěžuje, reagovala na příspěvek, který tvrdil, že ten chudák všechno zařizuje doma i v práci.