Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Kašel je svina, mám v okolí teď dva případy několikaměsíčního kašle co se nakonec ukazal jako zápal plic, z toho i únava.
A není jen vychcíplý? Občas to tak máme, že se nám nic nechce a únava a kdo by to vymyslel a blech. A člověk se musí donutit a ona ta energie přijde potom. Ale to by se musel sám znát a umět se sebou něco udělat. ![]()
Asi bych na začala tím na víkendy něco naplánovat a jemu jen oznámit že v sobotu jdu s dětmi tam a tam. Buď budeš v deset na značkách, nebo jdeme sami. A uvidíš, jestli to funguje. Třeba by ho to rozhejbalo. Nebo naopak by si jak tu jiní myslí odpočinul, protože by v deset ještě spal
@Josef_t píše:
No já vím co chce.
Trochu kliduProč je takový problém mu trochu toho klidu dopřát.
Na mě tedy působíš dojmem, že se trochu nudíš a pořád na něj tlačíš, ab „něco“.
Vidím to podobně.
On - psych. pacient, v minulosti vyhoření, po covidu, evidentně zdravotní problémy, „na krku“ 3 lidi, kteří jsou na něm závislí. v práci nápor - Pikola psala, že toho „má docela dost“.
Ona - doma, děti v zařízeních do 3 hodin, takže životní náplň - ráno vstát, vypravovací proces+odchod do školy/školky a do odpoledne volno s nějakým běžným úklidem, nákupem, týdenní úklid zajištěn, takže nic velkého. Nuda, rutina, žádné vybočení z normálu - k zešílení.
Oba - vyšťavení, zpruzelí.
Pikolo, už jste si někdy našli prostor pro rozhovor ve smyslu:
a nechat ho, ať si to přebere a mluví.
Pokud jsou odpovědi ano-ano-ne-nic, pak jsi na řadě se svým:
Ok, mně se hezky nežije, protože…chtěla bych změnit…udělám to takhle(výlety s dětmi, klidně dovolená s dětmi)… a tebe se VŽDYCKY zeptám, jestli se chceš připojit, pokud ano - super, pokud ne - budeš mít relax doma.
Pak je otázka, kam to „oddělené soužití“ dojde, protože chápu, jak to Pikola myslí - bez společných chvil, zážitků je to pro děti na houby a pro ně to pomalu spěje k režimu spolubydlící, ve kterém si každý jede svoje.
@pikola, zažila jsem podobné a musela jsem vztah ukončit, mě by to umírání zaživa bez nadsázky zničilo.
Jenže jsme neměli 2 malé děti, takže to bylo snadnější.
Je otázka, jestli se rozhodneš začít aktivní život s dětmi a necháš na něm, jestli se připojí, nebo si naopak hluboce vydechne, že se od něj nic neočekává a bude si lebedit doma, protože se svým pracovním výkonem a zdravotním stavem už prostě kapacitu na nic dalšího nemá. ![]()
@Lucie_Sx píše:
Ok, ale takhle to fakt nemaji vsichni.
Naopak ti co znam si zvykli na vysoky standard a opustit by ho nechteli ani za nic.
Urcite procento lidi jsou urcite workoholici a karieristi. Ty honej neco jineho nez penize. Penize jsou pro ne jen ukazatelem uspesnosti. Tak tyhle lidi ja nepocitam. Ale jinak to samozrejme nedava smysl
Mas hromadku penez na mesic pro ctyri lidi. Byt sam tak ti musi stacit polovina te hromadky a jeste si budes moci vice vyskakovat.
@Velryba černá píše:
Chce klid a proto je nas*anej, když ženská odjede s dětmi sama? Jo, to dává smysl.
No podle toho, co píše, nikam nejezdí, tak jak může vědět, že bude naštvanej?
@terien píše:
No však ano.. Není žádný rozumný důvod proč by měl být naštvaný, že se občas seberou a on bude mít doma konečně klid. Klidně můžou jet, jenže to by musela opustit svou roli věčné trpitelky a stěžovatelky a to by bolelo. Raději bude hnít s dětma doma a prudit.
Příspěvek upraven 03.07.23 v 13:23
@terien píše:
Ale jezdím i bez něj, parkrát jsem byla s holkama s dětma, někdy jdeme někam taky sami. Ale tohle přece nemůžu provozovat každý víkend ![]()
@terien píše:
On není naštvaný. On když už někam jedu, chce jet s náma. Nebo jsem byla bez něj třeba s kamarádkou, nebo jedním dítětem a on si spal doma s druhým nemocným
ale třeba jak včera, po obědě jsme šli na hřiště a sedí dva metry ode mě a tváří se že asi brzy umře. Tak ať otevře pusu, že je unavený a jde si domů
Pak ale ať se pořád nevymlouvá, že nejde k doktorovi, že mu nic není. Minulý týden se staral půl dne o mladšího, jela jsem s druhým nakoupit jí oblečení. Nedokázal ho dát po obědě spát, protivný oba jak pr.del
a ještě mě pak seřval, že doma všechno dělá
@pikola píše:
Ale jezdím i bez něj, parkrát jsem byla s holkama s dětma, někdy jdeme někam taky sami. Ale tohle přece nemůžu provozovat každý víkend
Proč? Ty máš milion argumentů, proč něco nemůžeš a milion argumentů, proč on by neco měl.
Já po něm nechci žádný překotný výkony, on je milionovej chlap a tak, ale poslední dobou už toho mám fakt plný zuby. Ale máme sakra malý děti, nemůžeme sedět celý víkend doma
a pořád.. žádná dovolená nic.
@pikola píše:
On není naštvaný. On když už někam jedu, chce jet s náma. Nebo jsem byla bez něj třeba s kamarádkou, nebo jedním dítětem a on si spal doma s druhým nemocnýmale třeba jak včera, po obědě jsme šli na hřiště a sedí dva metry ode mě a tváří se že asi brzy umře. Tak ať otevře pusu, že je unavený a jde si domů
Pak ale ať se pořád nevymlouvá, že nejde k doktorovi, že mu nic není. Minulý týden se staral půl dne o mladšího, jela jsem s druhým nakoupit jí oblečení. Nedokázal ho dát po obědě spát, protivný oba jak pr.del
a ještě mě pak seřval, že doma všechno dělá
Je toho na něj moc. Nejdřív píšeš, že nikam nechce, teď zas, že chce,… z tvého psaní mám pocit, že nefunguješ jako jeho životní parťák. Ten by ho totiž podržel a pomohl mu.
@terien píše:
Je toho na něj moc. Nejdřív píšeš, že nikam nechce, teď zas, že chce,… z tvého psaní mám pocit, že nefunguješ jako jeho životní parťák. Ten by ho totiž podržel a pomohl mu.
Ale s čím mu mám pomoct? On jede, protože děti. Když se ho zeptám, jestli chce jet, tak se ničeho nedopátrám. On neřekne, že nechce. Nebo jak chci já
To uplně nesnáším
@pikola píše:
Já po něm nechci žádný překotný výkony, on je milionovej chlap a tak, ale poslední dobou už toho mám fakt plný zuby. Ale máme sakra malý děti, nemůžeme sedět celý víkend domaa pořád.. žádná dovolená nic.
On je unavený z práce, víš. Nemusíte sedět doma, klidně můžete i na dovolenou. Ale ty taky nechceš, protože to není přesně podle tebe.
@pikola píše:
Ale s čím mu mám pomoct? On jede, protože děti. Když se ho zeptám, jestli chce jet, tak se ničeho nedopátrám. On neřekne, že nechce. Nebo jak chci jáTo uplně nesnáším
Rad tu padlo nepočítaně. Objednej ho k doktorovi a nech ho vydechnout. Co kdybyste jeli jen vy dva sami a děti dali na hlídání?
@pikola píše:
A kdo se asi bude starat o děti a vyzvedne a zaveze do školky? Půjde k doktorovi, na logopedii atd? Bude nakupovat? Zase já a ještě k tomu práce abych nepeskovala?
Počkej, počkej. Tomu teď nerozumím. Mám kámošku se dvěma dětmi a 3 psy. Ráno odveze dítě do MŠ, druhý do školy, v půl jedný vyzvedává první dítě z MŠ, pak jde pro kluka do školy, hudebka, obstarat tři psy, uvařit chlapovi, pofackovat doma, čtvrtky má kluk tenis, takže ho dovézt a přivézt tam, do toho furt ti tři psi a do toho si našla práci na 0,4 úvazku. Jo ještě bych zapomněla, taky normálně chodí nakupovat a ještě neděle jezdí uklízet babičce do bytu. Tak teď nevím co řešíš? Jakože když si najdeš práci na poloviční úvazek, tak nebude dítě stíhat logopedii a ty budeš v presu, protože navíc budeš muset ještě nakupovat nebo…? ![]()
@terien píše:
On je unavený z práce, víš. Nemusíte sedět doma, klidně můžete i na dovolenou. Ale ty taky nechceš, protože to není přesně podle tebe.
Co není podle mě? Samožřejmě, že tu dovolenou musím naplánovat já, on se jen dostaví s kufrem. Ale když mi není ani schopný říct kdy, co mám plánovat? Bavíme se o tom od dubna ![]()