Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
S manželem jsme spolu přes 14 let (od mých 15), z toho 3 roky jsme manželé a máme 2,5letou dceru. Před rokem a půl jsme se přestěhovali do nového bytu a od té doby se mezi námi pouze stupňují problémy, které už zřejmě neustojíme. Manžel je pedant, a to hlavně na pořádek, já jsem bordelář. Snažím se, co to jde, ale úroveň úklidu i vaření je podle něj stále příliš nízká. Tvrdí, že doma nic nedělám, za nic nestojím, „jen“ se starám o dítě. Pokud něco udělám, stejně to není dobře nebo vyčte zase něco jiného. Neustále mi něco vyčítá, prakticky každý den. Ponižuje mě a nadává mi před naší dcerou. Naposledy se stalo, že jsem dala na stůl rajčata, která jsem vlastnoručně natrhala na zahradě. Zeptal se, zda jsou umytá, řekla jsem, že nejsou, že to není potřeba, protože se denně zalévají pitnou vodou. U společné večeře mě před naší dcerou nazval špínou. Nedávno mě zase před dcerou označil za svini. Většinou ho prosím, aby se před ní krotil, ale není toho schopen, takže dcera je přítomna většině našich hádek, bohužel. Já se tedy málokdy hádám, snažím se nenechat se vyprovokovat, takže obvykle na mě pouze řve manžel a já si to nechám líbit, protože vím, že mi stejně nic nepomůže. Manžela hodně trápí finance. Vycházíme z ruky do huby, ale vycházíme. I to mu ale vadí. Že si prý za celý měsíc nemůže nic koupit, udělat si radost. Přitom má na stavebním spoření nadprůměrné úspory. Chce, abych se vrátila do práce na plný úvazek a dítě dala chůvě nebo do jeslí. Před mateřskou jsem dost nadprůměrně vydělávala, ovšem na úkor času, pracovní doba byla od nevidím do nevidím, a to nepřeháním. Přiznává, že je zlatokop a vzal si mě, abych ho zajistila (ještě si totiž myslel, že od rodičů dostanu byt, což se nestalo, nakonec jsme kupovali ten současný napůl). Byli jsme i domluveni, že se na RD vystřídáme, ale manželovi se nelíbí, že bych se vracela pouze na 3/5 úvazek (opět by to bylo z ruky do huby), chce, abych šla na plný. Při poslední hádce mi řekl, že pokud ho donutím na RD jít, utvoří si s dcerou vztah, a budu-li ho chtít poté opustit, už mi ji nedá. Odešla jsem i s dcerou k matce, jsou to 4 dny. Obecně dceru dost ignoruje, prý ho otravuje a nebaví (to řekl několikrát i před ní), ale na moje naléhání je schopen se jí věnovat (obvykle s ní sleduje televizi, ven s ní nejde nikdy). Dost se snaží zlepšit, co mu vytýkám, ale poté mi vyčte, že to musel udělat. Jediné, co u nás funguje opravdu dobře, je sex. Zvažuji, že u matky již zůstanu, ale je to pro mě hrozně těžké rozhodnutí. Manžel je jinak zodpovědný, spolehlivý, schopný, umí zorganizovat a zařídit spoustu věcí. Byl a je to můj první a jediný vztah a manžela velmi miluji (asi jsem blbá). Nechci rozbíjet rodinu, je to pro mě selhání, velmi jsem toužila a toužím po normální spokojené rodině, ale bojím se, že bych to stejně nevydržela a odešla později a pro dceru by to bylo jenom horší. Chtěla jsem poprosit všechny ženy, které mají podobnou zkušenost, aby se o ní se mnou podělily: zda odešly/ neodešly, jestli něčeho z toho litují, jak to zvládaly ony, jak to zvládaly děti apod. Děkuji
Je skoro neuvěřitelné, že po všem, co popisuješ, hodnotíš sex jako jedinou věc, která u vás funguje. Takže ty jsi u něj svině a za odměnu si s ním lehneš do postele. Jak říkám, pro mě naprosto neuvěřitelné.
@maffof
14 let. To i neříkej, že dřív byl v pohodě. Nejsem zastánce odchodů, ale zamysli se, co dál. Dál se nechat ponižovat? Dávat takový příklad dceři?
Ad rajčata. Byť zalívaná pitnou vodou, já bych je umyla. Sedají na to mouchy, se.ou na to ptáci… i kdyby ze skleníku. Ale nenazvala bych tě špínou.
Pokud můžeš zůstat u mamky, tak bych se k němu rozhodně nevracela. Také nechápu, že s ním jdeš do postele, když se chová jak kretén.
No to je teda mazec. Asi bych ale ještě u matky zůstala a srovnala bych si, co je pro mě důležité. Zda mít super sex nebo si nechávat před dcerou nadávat do špín a do sviní…
A on nemá ruce? Nebo proč si ty rajčata nemohl umýt sám? Bych ho hnala bičem ![]()
Jak si můžeš užívat sex s někým, kdo tě nazývá sviní a špínou a shazuje tě před vlastní dcerou? Uvědomuješ si, jaký jí dáváš příklad? Že se můžeš snažit jak chceš, musíš vydržet ponižování a urážky a pak mu ještě být po vůli v ložnici? Kde je sebeúcta?
S takovym zmetkem, co se neumi chovat, bych fakt nezustavala. Jeste ty penize. Evidentne nebudes mit problem, vas uzivit, at pujdes do prace.To on si pohorsi. Nenech v tom vyrustat dceru.
Opravdu chcete, aby v tomhle vyrůstala vaše dcera a její sebevědomí bylo ještě horší než to vaše?
Udělala jsi dobře a vůbec, jsi dobrá, že jsi to s ním tak dlouho vydržela. Muselo to být hrozné i pro dceru, je dobře, že jste od něj, akorát by pochytila jeho chování a mohlo by ji to v budoucnu přijít normální. A normální to není.
Hele my měli s manželem horší období po narození dětí. Ani náhodou to nezašlo tak daleko, že by mě nazval nějakým ponižujícím názvem.
Ale stačilo jen minimální otření se o mě ve smyslu méněcennosti a už jsem se hodně rychle a důrazně ohradila.
A manžel protože je dobře vychovaný, tak si okamžitě uvědomil, že já ze sebou orat nenechám.
A o to jde. Nikdy jsem manželovi nenechala ani špetku příležitosti, aby si myslel, že mě pošlape a projde mu to.
Pokud je o vás vztah. U mě by to byla konečná, protože jakmile se vytratí úcta, tak se ve vztahu stanou věci, které už prostě nejdou vzít zpět a které prostě odpustit nejde.
A pokud jsem správně pochopila a to horší ve vašem vztahu se datuje až od nastěhování do nového bytu, tak bych řekla, že on tě nemiluje už dávno a byl s tebou jen pro to bydlení a ten byt a vaše napjatá finanční situace mu připomíná, že to nevyšlo.
@pohledmuze píše:
Ale presne o tom to pro spoustu zen je.Kdyz funguje sex a chlapek to holce poradne udela, tak se plno veci prehlidne. Ale kdyz je chlapek v sexu nouma, tak nepomuze nic, ani kdyz bude jinak vzorny super manzel.
Ten pohled muže je tady někdy fakt potřeba. ![]()
@maffof Holka vem nohy na ramena. Nikoho jiného jsi předpokládám od patnácti nepoznala a takto opravdu nefunguje spokojené manželství. Máš kam jít, peníze ti nechybí tak se na toho vola vyprdni. To je to nejlepší, co můžeš pro dceru udělat.