Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
hezký večer
čistě ze zvědavosti se ptám
jaké jsou vaše děti nebo byly ve věku kolem dvou let?na hřišti sólo nebo s jinými dětmi?půjčují hračky?vadí jim dotyky od jiných dětí nebo dospělých?když jej vezme někdo cizí do náruče,nechá se?
Malá má 18.měsíců a s nikým se teda nepáře.NA hřišti vesele běhá za dětma a je hodně společenská, půjčuje hračky, všude se cpe - na houpačku, skluzavku, s dětma si chce hrát.Ale dospělé moc nemusí, když na ni promluví, většinou se mi schovává za nohu
Ale jak kdy, když vidí někoho po druhé, nebo s dětma, tak se někdy zapojí.Minule pořád potřásala rukou a říkala „ahoj“ černochovi, kterého viděla prvně v životě ![]()
Tak nasemu je ted 2,5 a s detma venku si hraje rad ![]()
Hracky pujcuje bez reptani,horsi je to s tim,ze za kazdou cenu musi mit prave ty hracky ostatnich deti
a s tim je nekdy teda docela problem…
No,cizi lidi ho teda do naruce neberou
a pokud ho vezme do naruce nekdo,koho zna,ale vídá se s nim jen obcas,tak mu to vetsinou nevadi,ale zalezi na situaci a jeho nalade,jestli se zrovna chovat chce a nebo jestli ma zrovna neco jinyho(hrani,litani…) a chovat se pak nechce.
Ale celkove bych rekla,ze je celkem druznej,v kolektivu vice lidi je uz od malicka.
@KriJona píše:
hezký večerčistě ze zvědavosti se ptám
jaké jsou vaše děti nebo byly ve věku kolem dvou let?na hřišti sólo nebo s jinými dětmi?půjčují hračky?vadí jim dotyky od jiných dětí nebo dospělých?když jej vezme někdo cizí do náruče,nechá se?
Má děti rád, zapojuje se. Dotyky nevím, nevšimla jsem si, při běžném podávání je v pohodě
s námi se mazlí hodně, vyloženě to miluje, když mu jezdím po zádíčkách, drbu ho na hlavičce, pokud sedí na klíně, tak nás hodně hladí ![]()
Ahoj
, my máme skoro 19 měsíčního syna a co se týče kontaktu s dětmi, tak ten naopak vyhledává. Jakmile přijdeme na hřiště, tak letí za dětičkama a často jim i dává pusinky. On má děti hrozně rád.
Co se týče ale dospělých lidí, tak je ostražitý a od cizého se do náruče vzít nenechá. To se rychle letí schovat k mamince nebo tatínkovi. Dospělé si musí nejdřív otrkat. ![]()
Hezký večer
Naše malá má dva roky a vypadá to že je spíše přátelská,vysmátá,hračky půjčí,s tím že se vždy podívá co to ta druhá holčička dělá,ale v pohodě,pak se na mě podívá a usměje se
Dotýkání od rodiny jí nevadí,ale od cizích chvíli jo.Naši kamarádi když ji berou do náruče tak první neví a pak se usmívá a je to v pohodě.Dřív měla stavy když byla malá že se od cizích nechtěla chovat a plakala,ale pak ji to přešlo. ![]()
my mame brutus netykavku, aj co sa tyka deti, ale aj dospelych........
trochu závidím
syn má 23 měsíců,do společnosti chodíme téměř pořád,málokdy jsme doma,má asi jen 2 kamarády od kterých mu nevadí nic..ale na hřišti je rád stranou,děti rád pozoruje a směje se na ně,hračky také půjčí,ale nesmí být ta hračka oblíbená,to je pak jekot
do náruče se nechá vzít jen ode mě a od tatínka,od nikoho jiného,vyjímkou je babička,ale to s ním musí být sama,my nesmíme být u toho
a dospělé miluje…mezi dospělými je vidět,že je šťastný,rozdává bonbonky,dělí se o všechno a laškuje s nimi ![]()
@cuttysark píše:
my mame brutus netykavku, aj co sa tyka deti, ale aj dospelych........
@KriJona píše:a trápí tě to?já nad tím proč ty děti nemusí celkem dost přemýšlím..
to se může změnit, netrap se tím ![]()
@KriJona píše:a trápí tě to?já nad tím proč ty děti nemusí celkem dost přemýšlím..
Trapi. Bola som kvoli tomu aj u psychologa. Nie je to len toto netykavstvo (to ma samo o sebe netrapi), ale on je velmi az prehnane socialne plachy. Preco je netykavka, to neviem, po nas sa sape furt.
@kozisek píše:
to se může změnit, netrap se tím
kéž by..ale tak trápit mě to asi hodně bude kdyby se to třeba do roka nezměnilo..nechtěla bych aby ve školce zažíval stresy.trochu doufám,že až se mu narodí bráška,změní ho to..jestli k lepšímu nebo k horšímu..to ví Bůh ![]()
Ahoj, naše je společenská-někdy až moc … jde opravdu za každým-i za cizími (dospělými) a klidně s nima kus i jde
tak to je strašný. Jinak s dětma vychází hezky, není ani moc rváč-občas se řeže s dětma kyblíkama a lopatičkou, ale jinak ok. hračku i půjčí, děti pohladí, ale pusinky neee, to ona nerada. všude prolízá, běhá, hecuje ostatní k lotrovinám a je slyšet nejvíc z celého hřiště (má hodně pronikavý hlásek, aspoň o ní pořád víme). je to takový malý živel, všem pořád něco vykládá, diskutuje s každým, všem na potkání vypraví, že jí maminka zlobí
což není pravda … jí naštve totiž cokoli, co není zrovna po jejím.
akorát jakmile přijde na to, že má spát u babičky sama bez maminky, tak na mě visí a nenechá mě nikam jít. a to ještě v létě tam spala v pohodě … asi nějaké špatné období. máte s tímhle někdo zkušenost???
@cuttysark píše:
Trapi. Bola som kvoli tomu aj u psychologa. Nie je to len toto netykavstvo (to ma samo o sebe netrapi), ale on je velmi az prehnane socialne plachy. Preco je netykavka, to neviem, po nas sa sape furt.
a řekl ti psycholog něco konkrétního?
22 měsíců, velmi kontaktní, velmi kolektivní a až nebržděné dítě
ale to má asi po mně, takže se tomu nedivím ani… ![]()