Matematika 1. třída, nuda

Napsat příspěvek
Velikost písma:
11029
27.9.19 20:47
@Anonymní píše:
@Trojlístek asi jsem sobec.
Mně o vzdělání jde. Takže ho podporujeme jinak. Děláme pokusy, chodíme na výstavy a do muzeí, cteme encyklopedie…
A ano, pár let školy. Konkrétně už jen 4, protože pak půjde v případě zájmu na gympl, který tu je kvalitní a je jen 25 km bez přestupů.

Tak to jsi statečně sebevědomá i za něj. Tak tedy hodně štěstí… A asi kolegyně tak marná nebude, když dokáže dát základy na takovou školu jako je gympl. Činnosti které jmenuješ nepřesahují zájmy i jiných dětí. Jak sis všimla, tak výstavy, muzea, čtení encyklopedií atd.. jsou již zcela běžnou mimoškolní činností. Tzn. nic výjimečného a nic navíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.9.19 20:57

@Trojlístek vidíš a u nás ne. Když se děti zeptám, tak většina v muzeu nikdy nebyla, encyklopedie nečtou, na výstavy nechodí… Na konci roku jezdíme klasicky na nějaký zámek a pro vetsinut dětí to je první návštěva. Děti ve městech možná, ale na venkově to tak není. A nejde jen o to jet do muzea, ale dál rozvíjet to, co jsme se tam dozvěděli. V zimě jsme byli v muzeu, kde se popisoval středověký a raně novověký život. Takže jsme si pak o tom hledali další informace.
Nevidím důvod, proč by se neměl dostat na gympl. Od nas že školy s tím děti nemívají problemy. I když je na to ještě brzy. A nikde jsem nenapsala, že je špatná učitelka. Ona naučí to, co má. Děti jsou od ní kvalitně připravené a mají dobré základy. Ale nevymýšlí nic navíc. Prostě jede to, co je v ŠVP.

• Citovat
  • Upravit
18151
27.9.19 21:10
@Svistice píše:
@AlphaOmega Muzu se zeptat, jak to u vas pokracovalo?
Kluk uz prisel s tim, ze ve skole je nuda, ze se musi furt na nekoho cekat. Cist teda neumi, grafomotorika ho nebavi (zitra budeme psat carky za domaci ukol, to bude porod). Cisla precte do 1000, scita a odcita minimalne do dvaceti, chape princip nasobilky, co je to ctvrtina apod. Ucivo prvouky cele prvni tridy ovlada. Maji matiku s krtkem a pozvolny rozjezd, takze jsou u kresleni patricneho poctu kyticek a ctverecku k dane cislici.

Syn když šel do první třídy tak sčítal a odčítal do 100 i s přechodem, zvládal i těžší logické úkoly, např. když jsem řekla, že 3 kousky pizze stály 75, okamžitě si spočítal že jeden stál 25 apod. ale neměla jsem pocit, že by byl ultra nadaný, normálně chytrý na matiku. Jejich učitelka jela podle Hejného, což ho bavilo a zvládal levou zadní, ale dost se nudil a hodně zlobil. Pořád měl všecko hotové a bylo to pro něho jednoduché, hlavně v matice.
Násobilku - jak začali dělat dvěma a pochopil princip, okamžitě ji uměl komplet, tak asi se vším v matice.
Teď je na osmiletém gymplu, na ostatní předměty je taky šikovný, ale na matiku byl nejvíc. Podle toho co píšeš tak myslím že ten tvůj nebude nijak extra vynikat, takových bude ve třídě víc, prostě ti „šikovní matikáři“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11029
27.9.19 21:26
@Anonymní píše:
@Trojlístek vidíš a u nás ne. Když se děti zeptám, tak většina v muzeu nikdy nebyla, encyklopedie nečtou, na výstavy nechodí… Na konci roku jezdíme klasicky na nějaký zámek a pro vetsinut dětí to je první návštěva. Děti ve městech možná, ale na venkově to tak není. A nejde jen o to jet do muzea, ale dál rozvíjet to, co jsme se tam dozvěděli. V zimě jsme byli v muzeu, kde se popisoval středověký a raně novověký život. Takže jsme si pak o tom hledali další informace.
Nevidím důvod, proč by se neměl dostat na gympl. Od nas že školy s tím děti nemívají problemy. I když je na to ještě brzy. A nikde jsem nenapsala, že je špatná učitelka. Ona naučí to, co má. Děti jsou od ní kvalitně připravené a mají dobré základy. Ale nevymýšlí nic navíc. Prostě jede to, co je v ŠVP.

Nepíšu, že tys napsala… No prostě tvrdit, že se mi dítě dostane na gympl, to tedy netvrdím ani já…s dcerou na výběrové škole a pokud se dostane do páté třídy, tak už docela solidně zvládne dva jazyky, včetně zkoušky. No… asi i ta kritéria na gympl nejsou všude stejná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.9.19 21:50

@Trojlístek moje chyba, měla jsem napsat, že půjde zkusit. Třeba na to ani nebude. Je to druhák. Sice je proti ostatním dětem napřed, ale může sklouznout.
A ano, na menších městech není takový převis. Hlavně tu nejsou výběrové školy, tak není taková konkurence. Děti jsou z běžných škol. Naše škola má velmi vysoké procento přijatých dětí.

• Citovat
  • Upravit
11029
27.9.19 22:03
@Anonymní píše:
@Trojlístek moje chyba, měla jsem napsat, že půjde zkusit. Třeba na to ani nebude. Je to druhák. Sice je proti ostatním dětem napřed, ale může sklouznout.
A ano, na menších městech není takový převis. Hlavně tu nejsou výběrové školy, tak není taková konkurence. Děti jsou z běžných škol. Naše škola má velmi vysoké procento přijatých dětí.

Nechci tě nachytávat na slovíčkách. Každý má ty priority jinde, včetně vaší paní učitelky. Asi je taky ráda, že je ráda. V podstatě 0 možnost výběru. Asi nemožno chtít něco navíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4380
27.9.19 23:13
@Trojlístek píše:
A proč počítá tak jednoduché příklady? Proč nepočítá třeba 72-16?

To byl příklad :mrgreen: a jednoduché na prvňáčka se mi nezda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
13.10.19 14:18

@hanka.br. Tak jsme dneska dělali podle Hejného pár cvičení a kluk překvapivě spolupracoval, nakonec dobrovolně udělal o pár cvičení víc, než jsem měla v plánu :) Takže díky za tip. :palec:
Líbí se mi, že je to dělané dobře graficky (syn je vizuálná typ), jiné typy příkladů, logické úlohy a ty karty k tomu jsou taky bomba - mám na něj páku, jak víc procvičit psaní číslic. S hrůzou jsem zjistila, že ten náš mameluk téměř všechno píše od zdola nahoru/od konce (včetně svislých čar) a ve škole ho na to nikdo neupozornil a nedohlédl na něj. Takže jsem ho začala (samozřejmě s neopomenutelnou hysterickou scénou z jeho strany) přeučovat a potřebuje trénovat, aby si to zažil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
13.10.19 15:06
@Svistice píše:
@hanka.br. Tak jsme dneska dělali podle Hejného pár cvičení a kluk překvapivě spolupracoval, nakonec dobrovolně udělal o pár cvičení víc, než jsem měla v plánu :) Takže díky za tip. :palec:
Líbí se mi, že je to dělané dobře graficky (syn je vizuálná typ), jiné typy příkladů, logické úlohy a ty karty k tomu jsou taky bomba - mám na něj páku, jak víc procvičit psaní číslic. S hrůzou jsem zjistila, že ten náš mameluk téměř všechno píše od zdola nahoru/od konce (včetně svislých čar) a ve škole ho na to nikdo neupozornil a nedohlédl na něj. Takže jsem ho začala (samozřejmě s neopomenutelnou hysterickou scénou z jeho strany) přeučovat a potřebuje trénovat, aby si to zažil.

S tím přeučováním opatrně. Ve finále - jestli píše číslice tak nebo tak na ní nikdo nepozná. Dej pozor, aby mu to přeučování spíše neublížilo. Není to optimální, ale pokud by mu to mělo naprosto znechutit celý proces učení, tak nebuď urputná. Něco odnaučit chce daleko víc času, než se něco naučit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
13.10.19 15:32

@hanka.br. Naštěstí to ještě neměl až tak zažité a pak i uznal, že když píše od zhora dolů a z leva do prava, že je to rychlejší a líp to vypadá (třeba dvojka od zdola vypadala víc jako Z). Nehledě na to, že by si to při psaní perem pak rozmazával.
Jen mě fakt zarazilo, že ho nevyhmátli už ve škole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
13.10.19 15:46
@Svistice píše:
@hanka.br. Naštěstí to ještě neměl až tak zažité a pak i uznal, že když píše od zhora dolů a z leva do prava, že je to rychlejší a líp to vypadá (třeba dvojka od zdola vypadala víc jako Z). Nehledě na to, že by si to při psaní perem pak rozmazával.
Jen mě fakt zarazilo, že ho nevyhmátli už ve škole.

Taky mi přišla do druhé třídy holčička, která takhle píše a už jsem to z ní nedostala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
13.10.19 16:14

@hanka.br. Existují nějaké stránky, kde se dají zdarma stáhnout třeba listy z písanek nebo příklady na procvičování čtení (slabiky)?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
13.10.19 16:20
@Svistice píše:
@hanka.br. Existují nějaké stránky, kde se dají zdarma stáhnout třeba listy z písanek nebo příklady na procvičování čtení (slabiky)?

Na češtinu je stránek hromada, výborné jsou tyhle stránky

https://www. gramar. in/cs/#1

což je obdoba stránek na matematiku, které jsem sdílela minule. Ty písanky je lepší asi koupit v papírnictví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze