Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kakachna píše:
Děti, co mají Hejného, se s takovými příklady setkávají od začátku první třídy. Ze začátku ve velmi jednoduchých variantách, postupně jsou příklady komplikovanější a komplikovanější. Dítě, které se s tím nikdy nesetkalo a potká se rovnou se složitější variantou, na začátku nemusí chápat, co se po něm chce.
To budeš mít asi pravdu, tím by se vysvětlovalo to zadání.
@MartinaIrena píše:
Ono je to jednoduché jak facka, jen to zadání dost pokulhává. Pokud se dítě dosud nikdy nesetkalo s pyramidou, kde vrcholek je součet dvou spodních čísel, tak zadání ve smyslu ? a doplň mu opravdu moc nenapoví.
Tak deti urcite vzorove priklady pocitaly ve skole, takze by mely vedet, co s tim…
@MartinaIrena Mně osobně to, že jsou poněkud na zadání skoupí a ten humbuk, co se kolem toho dělá, přijde jako jediná nevýhoda Hejného matiky.
@Kakachna píše:
@MartinaIrena Mně osobně to, že jsou poněkud na zadání skoupí a ten humbuk, co se kolem toho dělá, přijde jako jediná nevýhoda Hejného matiky.
Ale ty děti, které s těmi zadáními pracují, vědí dobře, co mají dělat. Problém nastává, když se tato zadání objeví v klasické matematice jako zpestření hodiny bez patřičného vhledu. Nedejbože když se zadá za domácí úkol.
@hanka.br. Já vím, také jsem to psala v předchozím příspěvku. Mně osobně zadání jako např. „Doplň“ přijdou úplně zcestná, to tam nemusí psát nic. Přijde mi, že je to součástí image Hejného metody jako „jiné matiky“. Nejvíc mi vadí, když přijdou rodiče z třídních schůzek, že 1. co jim o HM paní učitelka říkala bylo, že tomu nebudou rozumět.
Je to nějaký jejich marketingový tah, že tomu vytvářejí auru černé magie. ![]()
@Kakachna píše:
@hanka.br. Já vím, také jsem to psala v předchozím příspěvku. Mně osobně zadání jako např. „Doplň“ přijdou úplně zcestná, to tam nemusí psát nic. Přijde mi, že je to součástí image Hejného metody jako „jiné matiky“. Nejvíc mi vadí, když přijdou rodiče z třídních schůzek, že 1. co jim o HM paní učitelka říkala bylo, že tomu nebudou rozumět.Je to nějaký jejich marketingový tah, že tomu vytvářejí auru černé magie.
Jak vidíš, taky tomu nerozumí
A to mi ta zadání přijdou celkem srozumitelná. Myslím, že stručnost zadání není žádná image - prostě ty děti použijí mozek, aby vymyslely, co mají dělat. Když vidím, na co jsou schopní se ptát dospělí v různých diskuzích H-mat, pak si myslím, že jim by to rozhodně neuškodilo taky. Ono je to snazší se zeptat, než se zamyslet.
@hanka.br. Nerozumí tomu o nic méně nebo více, než jakékoliv jiné úloze, kde není napsáno, co s tím mají dělat, z něčeho, co není jejich obor. Ty děti v tom nejsou úspěšnější, než jejich rodiče proto, že by nad tím víc přemýšlely, ale proto, že mají naučené postupy. Což se při absenci zadání dost hodí.
Já tu fakt nechci hanit HM, vidím na ní jinak samá pozitiva. Ale ta její image mi leze krkem.
Dle mého je HM pokus na dětech. Vůbec se neví, jak zvládnou přijímačky na SŠ a jak tam budou matiku zvládat. Za mě ne.
@Petula306 A to jsi vzala kde? Statistiky už jsou a děti, ktěré se učí dle HM v nich dopadly lépe:
https://www.h-mat.cz/…maci-zkousky
https://www.idnes.cz/…55_domaci_zt
@Kakachna uvidíme. Než moje dítě půjde do školy, děti co se podle něj učí už budou na střední. Takže mi to může být fuk a metoda se otestuje na jiných ![]()
Názor jsem si udělala podle toho co vidím a podle článků profesorů matematiky na vysokých školách.
@Petula306 píše:
@Kakachna uvidíme. Než moje dítě půjde do školy, děti co se podle něj učí už budou na střední. Takže mi to může být fuk a metoda se otestuje na jiných
Názor jsem si udělala podle toho co vidíma podle článků profesorů matematiky na vysokých školách.
To by mě zajímalo, co přesně vlastně vidíš.
Jinak je hodně smutné, že i když se stále volá po změnách, po přátelštějším, vstřícnějším, příjemnějším a při tom efektivnějším přístupu ke vzdělávání dětí, jakmile se přesně něco takového objeví, je to taky blbě, protože to lidi neznají, nerozumí tomu. Předsudky, neznalost, obava z toho, aby náhodou nebylo dítě chytřejší než rodič vedou. Jako v historii už mnohokrát.
@hanka.br. Taky by mě to zajímalo. Podle mě žádnou z těch učebnic v ruce neměla. Ale chybu vidím i na druhé straně právě v té prezentaci HM jako „jiné matematiky“. To jen zbytečně vzbuzuje strach a odpor k neznámému. Ona to totiž je ta samá matematika (jiná ani neexistuje). Jen její podání je mnohem kvalitněji zpracované, než v jiných českých učebnicích pro první stupeň.
@hanka.br. K tomu o čem se volá… myslím, že to není tak jak píšeš. Ti co volají, jsou povětsinou s HM spokojeni. Ale lidi se v tomhle dělí na dvě skupiny. Na progresivní (někteří až nekriticky opěvující vše nové) a staromilce. Ti se nebojí, že by dítě mohlo umět víc, než umí oni, ale jsou přesvědčeni o dokonalosti všeho z „jejich doby“. A vše, co se mění, mají pocit, ze jde od 10 k 5. A pak je tu ještě faktor srovnání. Ti, co měli šanci poznat něco jiného (např. v jiné zemi), se většinou dívají na metody v ČR trochu s odstupem. Vidí jejich plusy i mínusy. Ti nemívají s přijetím nových metod problém, když v nich vidí smysl.
Dcera je ve 3. třídě, učí se metodou prof. Hejného a nemůžu si to vynachválit. Je pravda, že jsem se bála, že jí to možná nepůjde, že se nebude chytat, že je to pro „studijní typy“ dětí, což dcera úplně není, ale můžu říct, že obavy byly naprosto zcestné. Průměrně inteligentní dítě zvládá naprosto s přehledem. Pokud něčemu nerozumí, paní učitelka dovysvětlí a ještě se nestalo, že by něco nepochopila (na rozdíl ode mě, já se se svým zkostnatělým přístupem opravdu nechytám už od 2, třídy) a jsem opravdu moc ráda, že dcera má možnost se naučit od malička uvažovat logicky a hledat různá řešení, ne jen slepě počítat. Až bude nastupovat do školy mladší syn, znovu půjdeme do MH.
@hanka.br. píše:
To by mě zajímalo, co přesně vlastně vidíš.
Jinak je hodně smutné, že i když se stále volá po změnách, po přátelštějším, vstřícnějším, příjemnějším a při tom efektivnějším přístupu ke vzdělávání dětí, jakmile se přesně něco takového objeví, je to taky blbě, protože to lidi neznají, nerozumí tomu. Předsudky, neznalost, obava z toho, aby náhodou nebylo dítě chytřejší než rodič vedou. Jako v historii už mnohokrát.
Tak tohle sedlo jako p*del na hrnec, naprosto souhlasím.