Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý Den, chtela jsem se zeptat, jestli nekdo z vas nevi, kdy se v usa nastupuje na materskou dovolenou v tehotenstvi, a jak dlouho tam trva.Moc dekuju
Mateřská dovolená trvá v USA šest týdnů, někteří zaměstnavatelé dávají v rámci firemních benefitů i více, většinou tři, výjimečně i šest měsíců. Prvních šest týdnů dostává maminka 100 % platu, další podpora záleží na zaměstnavateli. Pokud chce žena zůstat doma déle, musí své zaměstnání opustit. Je ale normální pracovat až do porodu, a to třeba i v chemické laboratoři. Neexistují žádné úlevy v tomto směru.
Jo, jak pise @Seizdra, tam je to „krute“… zenske, ktere maji v planu dite, si casto hledaji misto podle toho, aby prave v benefitech mely treba ty tri mesice. to uz je uspech. a jeste te uvitaji zpatky v praci s hlaskama jako: tak to sis uzila 3 mesice doma, co? ![]()
A já si vyčítám když jsem se vrátila po roce do práce… Šest týdnů? To bych si šla rovnou skočit, v rámci hormonů, z mostu. A nejsou tam třeba nějak firemní školky, nebo „levnější“ chůvy? Nebo vyšší platy chlapů? To mi neříkejte, že si přikurtují to dítko na záda a jdou do práce.
…že by hodně jeslí?
Musí dát dítě do jeslí nebo spíš chůvě (která má na starost třeba dvě tři takové děti). Cena takové chůvy asi 2000 dolarů za měsíc v NY.
Hele, to nevím. Neptala jsem se kamarádky, i když velmi dobré, kolik vydělává ![]()
Pokud počítám správně, tak je to 40.000Kč za chůvu… Zajímal by mě průměrný výdělek a cena bydlení a potravin.. Benzín mají skoro zadarmo, to vím ![]()
už jsem si to našla, v USA je to cca 67.000Kč měsíčně, chleba stojí 80Kč, 1l Cola 38Kč, margarín 48Kč,… zajímavé.
Příspěvek upraven 09.07.13 v 12:17
Ale pracuje v dobré firmě na poměrně vysoké pozici, tak předpokládám, že na tu chůvu prostě v pohodě vydělá. Ale stejně je to mazec, odejít od tak malého miminka. Ona teda má tedy zaměstnavatele velmi dobrého, mohla být doma celé 4 měsíce, považte. Ale pracovala až do samého porodu, v pátek ještě v práci a v neděli porodila.
To počítáš špatně, je to 40 tisíc. Bydlení velmi drahé, nájem malého bytu v NY klidně 3 tisíce dolarů. Ceny potravin vyšší než u nás, o hospodách ani nemluvě. Ale vydělají určitě mnohem víc zase
I když asi jak kdo, nevím kolik vydělá třeba prodavačka, nebo taková nějaká obyčejnější profese ![]()
@veria píše:
To počítáš špatně, je to 40 tisíc. Bydlení velmi drahé, nájem malého bytu v NY klidně 3 tisíce dolarů. Ceny potravin vyšší než u nás, o hospodách ani nemluvě. Ale vydělají určitě mnohem víc zaseI když asi jak kdo, nevím kolik vydělá třeba prodavačka, nebo taková nějaká obyčejnější profese
máš pravdu, dala jsem tam dvojku místo čtyřky…
blbnu
No je to tam drsné, ale zas když se snažíš, vyděláš si a nemáš se špatně, každý den chodí na večeři do restaurace a dvakrát ročně na exotickou dovolenou
Ale té dovolené je dohromady jen 2 týdny, když dobrá firma tak i 3. ![]()
Také si občas vyčítám, že jsem šla „už“ po roce a půl do práce a makala skoro do porodu. ale jak tak čtu, jak jsem ještě na usa poměry docela flákač ![]()
omlouvám se za OT
@michaela1808 píše:
Také si občas vyčítám, že jsem šla „už“ po roce a půl do práce a makala skoro do porodu. ale jak tak čtu, jak jsem ještě na usa poměry docela flákač
omlouvám se za OT
To jsi
Ta moje kamarádka furt nemůže pochopit, že chci být 2 až 3 roky doma, furt se mně ptá, co pořád dělám a tak
Ona teď čeká druhé, budou dva roky od sebe, zase až do porodu v práci, starší mezitím s chůvou. To si u nás neumíme představit ani. Tady ženská kolikrát otěhotní, jde ihned na PN a doma zůstane i pak s druhým třeba pět šest let celkem. Tam nemyslitelné.