Mateřská a rodičovská pro OSVČ

3
28.8.10 10:37

mateřská , rodičovská-Osvč

Ahojky, mám tokový problém. Od května 2010 jsem OSVČ a do 3.března 2010 pobírám rodičovský příspěvek do 3 let dítěte. Neplatím si žádné zálohy na OSSZ ani VZP. Asi 25. března 2011 by se nám mělo narodit 2 dítě. Nevím,co těch 22 dnů. Mám nárok na mateřskou, zda budu pobírat ihned od porodu rodičovský příspěvek na 4 roky, nebo co mám udělat aby to bylo pro mě výhodné. :?:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8297
28.8.10 11:11

PPM se momentalne pocita z platby nemocenske. Ta se musi plati alespon 270 dnu pred nastupem na MD za posledni 2roky a z toho musi byt 180dnu primo pred nastupem na tu MD.
Bohuzel nejde zaplatit ani zridit zpetne.
Vzhledem k chystanym zmenam rodicaku na pristi rok neni nic jiste, navrh to ponekud prekopava, nyni se narok na volbu delky RD ridi dle naroku na ppm, tudiz pokud neni narok na ppm, je narok jen na ctyrlaty rodicak.
V navrhu od dubna pristiho roku je, ze by se RP mel pocitat z prijmu, vsichni dostanou v konecnem dusledku stejne, ale jinak rozlozene. Zakladni „sazba“ je 4,5tis pro ty, ktere pred nastupem na MD nemeli zadny prijem. Nevim, zda tento navrh projde, me prijde zcestny :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andela
28.8.10 22:50

Já jsem OSVČ od srpna 09, a do ledna 10 jem byla na MD. Sociální ni zdravotní platit nemusíš, pokud si nevyděláš víc než je stanovený limit(kolik to je přesně netuším). Jestli budeš doplácet se dozvíš až po podání daň přiznání. Mě za rok 09 za měsíce srpen - prosinec vypočítali doplatek cca 3000 na soc.poj, a 1700 na zdravotním. (jak mi dopadl čistý výdělek nevím …).
Jedno pojištění není povinné, ale pokud si ho nebudeš platit, nemáš nárok na nic (tuší že je to soc. poj.)…
takže být tebou, nějakou tu kačku bych i tam napřed poslala … ale stejně se to bude řešit až v březnu po podání daň. přiznání …

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí

K2 Complex