Mateřský příspěvek po rodičovské

Anonymní
30.12.18 12:31

Mateřský příspěvek po rodičovské

Dobrý den. Mám kamarádku, která je na rodičovské dovolené a čekají druhé miminko…Před nástupem na první mateřskou pracovala (smlouva jí skončila během rodičovské) Na mateřskou má nastoupit za 2 měsíce a teď dostala možnost „přivydělat si“ na HPP…Mám tedy 2 dotazy…Pokud tedy začne pracovat, bude mít právo na mateřskou na další dítě? (Někde jsem četla, že, když je žena na rodičovské, vztahuje se na ní jen podmínka, že musí být zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě, že nemusí mít odpracovaných těch 270dní). A můj druhý dotaz je…V případě, že na mateřskou bude mít nárok, z čeho se bude počítat? Všem velice děkuji za odpovědi…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1884
30.12.18 12:50

Rodičovská se počítá jako odpracovana doba. Ale pokud ji skončila smlouva, tak pak uz na rodičovské nebyla (To je jen volno od zamestnavatele), jen pobirala rodičovský příspěvek a ten se jako odpracovana doba nepočítá.
Hod presne datumy kdy smlouva končila. Jestli treba ke konci roku 2017, tak by ji teď stacilo i krátké zaměstnání (treba mesic, pak je mesic ochranná lhůta a muze nastoupit na materskou).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1884
30.12.18 12:51

A počítalo by se to z toho posledního zaměstnání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.12.18 13:30

červenec 1017

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1884
30.12.18 13:43

Takze nástup ma v breznu. Za posledni 2 roky ma mit odpracovano 270 dni, ji se to pocita od března 2017 do února 2019. Takze ma odpracovano 5mesicu (březen- červenec 2017), takže nejakych 150 dni. I kdyby ted delala 2mesice, tak se nevejde. Mela by jen 150 + 60, takže 210dni.
Ještě pockej, zda se neozvou ty nejzkušenější tady (nevim jak je oznacit), ale myslím, že to píšu spravne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
30.12.18 20:38
@Anonymní píše:
Dobrý den. Mám kamarádku, která je na rodičovské dovolené a čekají druhé miminko…Před nástupem na první mateřskou pracovala (smlouva jí skončila během rodičovské) Na mateřskou má nastoupit za 2 měsíce a teď dostala možnost „přivydělat si“ na HPP…Mám tedy 2 dotazy…Pokud tedy začne pracovat, bude mít právo na mateřskou na další dítě? (Někde jsem četla, že, když je žena na rodičovské, vztahuje se na ní jen podmínka, že musí být zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě, že nemusí mít odpracovaných těch 270dní). A můj druhý dotaz je…V případě, že na mateřskou bude mít nárok, z čeho se bude počítat? Všem velice děkuji za odpovědi…

Ne, nic takového neplatí. Vždy musí splňovat 270 dní nemocenského pojištění. @1mila2 to píše správně, počítá se tam jen ta doba než ji skončil prac. poměr, co spadá do období 2 let před nástupem na PPM + doba, kterou by byla nemocensky pojištěná teď v tom novém zaměstnání. Pokud teda neměla v mezidobí třeba nějakou brigádu s odvodem nemocenského, tak jí to nevyjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
30.12.18 20:42
@1mila2 píše:
Takze nástup ma v breznu. Za posledni 2 roky ma mit odpracovano 270 dni, ji se to pocita od března 2017 do února 2019. Takze ma odpracovano 5mesicu (březen- červenec 2017), takže nejakych 150 dni. I kdyby ted delala 2mesice, tak se nevejde. Mela by jen 150 + 60, takže 210dni.
Ještě pockej, zda se neozvou ty nejzkušenější tady (nevim jak je oznacit), ale myslím, že to píšu spravne.

Akorát to teda nemusí být od března 2017 do února 2019 v celých měsících, ale přesně ty 2 roky před nástupem na PPM, takže kdyby nastupovala třeba 10. března na PPM, tak je to období těch 2 let před 10. březnem 2019.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat