Matkou ve 20

Napsat příspěvek
Velikost písma:
paprika20
4.10.22 23:15

@Zoe1 Já jsem nikde nenapsala že to není náročné. Dobře vím že si nejspíš prvních pár dní prořvu ale protože je to něco nového, na co člověk není zvyklý, ne proto že by to byla chyba.
Ale určitě nebudu jedna z těch matek co má kolem sebe 10 lidí ale stejně má potřebu si stěžovat jak to má těžké a odrazovat od rodin. Těžké to má každá matka.

• Citovat
  • Upravit
paprika20
4.10.22 23:17

@Serpentini Já to měla trochu jinak, než si myslíš ale řekněme že ano.

• Citovat
  • Upravit
7296
4.10.22 23:21
@paprika20 píše:
Ahoj, za chvíli mi bude 20 a jdu si spíš postěžovat než pro radu. Příští rok se z mého přítele stane manžel. Uvažujeme už i o dítěti, několikrát mi řekl, že by bylo fajn oznámit těhotenství na svatbě. Jenže jeho jediná rodina co mu zbyla, mě za to odsuzuje. Mému příteli je 31 a tak si myslí že já jsem mu pomotala hlavu jen tělem. Prý jsem moc mladá na dítě, hlavně tohle řekl člověk co si ve 23 letech vyloženě vydupal dítě. Nebudu Vám sem psát jak jsem rozumná protože je to při nejmenším zbytečné ale otázka je proč? Proč se odsuzují holky které chtějí mít ve 20 rodinu? Znám ženské co mají 32 a pořad tvrdí jak si chtějí užívat a na rodinu mají čas. :roll: Mě se zase nelíbí tento postoj. Podělte se o svůj názor.

Neřeš to a nezaobirej se tím, jak to mají jiné ženy ve 32, páč vlastně děláš to samý. Každý to prostě vidí jinak a nic není špatně. Dělejte si to, jak to cítíte a stůjte si za svým, pokud to cítíte jako správné rozhodnutí a máte základní podmínky, tak super. Nám je stejně dítě máme. My tedy v nejbližší rodine, myslím rodiče, morální oporu měli a máme, ale samozřejmě se našlo a jistě ještě najde spoustu lidí, kteří to nechápou a měli potřebu to komentovat. V pořádku na názor mají nárok. I když samozřejmě by si to mohli dotyční odpustit, ale je to jejich věc. Mojí babičku malém odvezli, servítky si nebrala, halt je taková. Mámu měla v 18. No dneska je to úplně jiné, je nadšená a našeho syna zbožňuje. Babička byla babička velmi mladá, stejně jako naši, ale extra nadšená z toho asi nebyla, je úplně jiná povaha, než máma s tátou. Máme v pohodě vztah, díky mámě, která se snažila a často jsme trávili s babičkou čas. Ale ne stylem, že by nás hlídala a tak. Spíše s námi třeba jela na výlet, když jí naši pozvali. Poprvé jsem u ní spal ve stanu na zahradě s kámošema, v nějakých 12,13. Nějaké chození na prespaní k babičce v pěti, neznám. Prostě asi zřejmě nebyla úplně připravena na tu roli. Máma to po ní ani nechtěla a poradila si. Naši jsou úplně jiní a i když jsou velmi mladí prarodiče a sami mají miminko, plus další tři děti, jsou úplně skvělí prarodiče. Prostě jsou jiné povahy. Může to být takto i u vás. Píšu to proto, aby bylo jasný, každý je prostě jiný, oni to nemusí myslet vůbec špatně. Takže radim to neřešit. Jestli to to vadí už teď, tak až bude dítě na světě, bude to pro tebe ještě horší. Musíš se nad tím povznést. Navíc nám třeba nekomentuje nic rodina a blízcí, ale třeba sousedi u našich, kolegyne mamky atd. Z toho mají nebo měli hlavu hlavu v pejru. Takže třeba byla situace, kdy jsme přijeli k našim a hned u výtahu nás zastavila sousedka o které akorát tak vím, že bydlí ve stejném vchodě a začala nám říkat, jak nám to jako rodině sluší, že je fajn, jak jsme se k tomu postavili, když už se tedy stalo. Asi je přesvědčena, že malý byl nehoda, ne vážně nebyl, byl chtěný. Nečekáme od ní ódy ani jiné připomínky. Cizí lidé nás nezajímají. Ale nemá cenu to vysvětlovat i když už jsme se oba nadechovali, ale je lepší se usmát, popřát hezký den a jít si po svém. Kvůli sobě chápeš? Aby tě to nedostalo. Protože prostě někdo to řešit bude, stejně jako, když má někdo dítě naopak pozdě. Nebo když má jedináčka a pořád kdy bude brácha nebo ségra. Nebo když je hodně dětí, tak lidi to taky rádi komentují. Mám měsíčního bráchu, rodičů páté dítě, taky naši poslouchají občas řeči jako, no teda, že se vám do toho ještě chtělo. Od někoho, kdo je cizí, třeba rodič spolužáka osmileté ségry. No asi chtělo, když ho mají, navíc se nikoho neptají na názor, ale někdo to rád okomentuje, tak to prostě je. S tím je potřeba počítat a neprožívat to tak. A hlavně neřešit jak to mají jiní, protože to je potom to samý. Nelíbí se ti to, tak to nedělej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2933
4.10.22 23:23
@paprika20 píše:
@Zoe1 Já jsem nikde nenapsala že to není náročné. Dobře vím že si nejspíš prvních pár dní prořvu ale protože je to něco nového, na co člověk není zvyklý, ne proto že by to byla chyba.
Ale určitě nebudu jedna z těch matek co má kolem sebe 10 lidí ale stejně má potřebu si stěžovat jak to má těžké a odrazovat od rodin. Těžké to má každá matka.

Ano, to ani já nelituji toho, že mám děti, nicméně i chápu ten pohled rodiny, protože kdyby mi přišla dcera ve 20 letech, že chce mimino, tak bych z toho rozhodně nebyla nadšená, protože bych věděla, že si tim na několik let zavře dveře, ale ona by si samozřejmě naivně myslela, že ne, takže by mi nezbývalo nic jiného než ji v tom podpořit, ale jsem si jistá, že by pak litovala, až by právě poznala tu realitu, tak, že by litovala, že nepočkala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
paprika20
4.10.22 23:27

@Zoe1 No vidíš, moje mamka je nadšená že může a chce být mladá babička. Několikrát jsem se s ní o tom bavila.

• Citovat
  • Upravit
paprika20
4.10.22 23:28

@Matt 02 Krásně napsané, vezmu to na vědomí, děkuji ti :srdce:

• Citovat
  • Upravit
2933
4.10.22 23:35
@paprika20 píše:
@Zoe1 No vidíš, moje mamka je nadšená že může a chce být mladá babička. Několikrát jsem se s ní o tom bavila.

No já svoje dítě vidím trochu jinde než ve 20 matkou, ale jasný, toto má každej jinak a ještě se mi může stát, že to ve finále tak dopadne, nadšená bych z toho nebyla ani náhodou, ale ji bych to najevo nedala :-D takže ono, kdo ví, co si o tom maminka ve skutečnosti myslí, protože maminka bude svoje dítě vždycky podporovat.
Podle mě by se ale právě měly víc ukazovat i ty negativní stránky mateřství, které si nikde neprezentují, všude se prezentuje jen opak, pak jsou právě mladé holky tím vším strašně ovlivněné a ta realita je holt pak třeba stáhne úplně na dno, viz tady uživatelku Miu.
Jako jo, pokud by mi bylo jedno, že dítě to nikam nedotáhne, tak ať si má mimino třeba v 18.
Samozřejmě je hodně lidí, kteří něco dokážou, i když mají děti brzy, ale to chce opravdu mít podporu, čas, trpělivost a velkou cílevědomost a hodně, ale hodně málo ženám se pak něco takového podaří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.10.22 23:45

Až dospěješ, budeš se ve svém životě řídit tím, co ty chceš a co je nejlepší pro tvou rodinu. Nikoliv tím, co říká a tvrdí tvé okolí. Víc k tomu asi nemám. Jelikož to řešíš, nemyslím si, že jsi zralá na svatbu a na dítě už vůbec ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
paprika20
4.10.22 23:47

@Kočka nedomácí Moje rodina to podporuje, dospělá jsem na tolik že nechci rozhádat chlapovi rodinu i když potom co jsem nad tím dnes dost přemýšlela, není to jejich rozhodnutí.

• Citovat
  • Upravit
18177
5.10.22 01:11

Vůbec nemám pocit, že někdo znevažuje mladé matky. Já bych to ve dvaceti asi nedala (i když si teď vlastně nepřipadám o tolik jiná než tehdy, ale určitě mě věk zklidnil a dodal mi trochu víc pochopení pro ostatní), ale znám holky, co měly dítě po střední a mají moc fajn rodiny. Nicméně myslím, že základem je být dospělá - a promiň, to z Tvého příspěvku moc necítím. Protože mít dítě, to je o Tobě a Tvém příteli. Ne o jeho zbytku rodiny, nebo o osobě, která si cosi vydupala, ani o třicítce, co si chce užívat život. Stěžuješ si, že Tě někdo neprávem soudí a hodnotí a sama jsi to zvládla na jednom řádku několikrát :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
paprika20
5.10.22 01:20

@Ba-stet Asi máš pravdu, je to hodně o mě. Měla jsem dřív sebevědomí na bodu mrazu ale přítel tohle změnil. Jen mám někdy pocit že se potřebuji každému zavděčit a s tím souvisí proc se i bránit, někdy zbytečně. Právě ty 30 a vydupané jeli proti tomu abych měla někdy rodinu. Jedna zmíněná 30 mi řekla že na co vůbec svatba, když se stejně rozvedeme. Ano samozřejmě to muže být v ní.

• Citovat
  • Upravit
Pitaya1
5.10.22 01:46
@Zoe1 píše:
No já svoje dítě vidím trochu jinde než ve 20 matkou, ale jasný, toto má každej jinak a ještě se mi může stát, že to ve finále tak dopadne, nadšená bych z toho nebyla ani náhodou, ale ji bych to najevo nedala :-D takže ono, kdo ví, co si o tom maminka ve skutečnosti myslí, protože maminka bude svoje dítě vždycky podporovat.
Podle mě by se ale právě měly víc ukazovat i ty negativní stránky mateřství, které si nikde neprezentují, všude se prezentuje jen opak, pak jsou právě mladé holky tím vším strašně ovlivněné a ta realita je holt pak třeba stáhne úplně na dno, viz tady uživatelku Miu.
Jako jo, pokud by mi bylo jedno, že dítě to nikam nedotáhne, tak ať si má mimino třeba v 18.
Samozřejmě je hodně lidí, kteří něco dokážou, i když mají děti brzy, ale to chce opravdu mít podporu, čas, trpělivost a velkou cílevědomost a hodně, ale hodně málo ženám se pak něco takového podaří.

A co za ty negativní stránky myslíš? Já si od začátku materstvi užívala. Měla jsem. hrimadu volného času, mohla jsem.spat přes den, jezdili jsme na výlety atd. A mít dítě ve 20 není zase až tak brzy, už má po škole.

• Citovat
  • Upravit
2933
5.10.22 07:06
@Pitaya1 píše:
A co za ty negativní stránky myslíš? Já si od začátku materstvi užívala. Měla jsem. hrimadu volného času, mohla jsem.spat přes den, jezdili jsme na výlety atd. A mít dítě ve 20 není zase až tak brzy, už má po škole.

Třeba úplná ztráta svobody, těžko už pak člověk vystuduje třeba VŠ, jet na nějakou stáž nebo studovat do zahraničí. Jezdit na výlety s malým miminem nebo sama s manželem je taky úplně o něčem jiném. Prořvané noci a večery, kdy si člověk řekne, že si mohl ještě chvíli užívat, myslím když má dítě brzo. Taky finance, dítě je dost nákladná položka.
To jsou všechno věci, kterou by mě jako matku své dcery, která by chtěla mít dítě brzo, hodně mrzely, že nikdy nezažije a já jsem si na 100% jistá, že by za mnou chodila po těch prořvaných a vyčerpávajích nocích, „maminko, měla jsem počkat“.
Já to nikomu rozmlouvat nebudu, ať si má zakladatelka mimino kdy chce, jen tím chci říct, že chápu okolí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pitaya1
5.10.22 07:08
@Zoe1 píše:
Třeba úplná ztráta svobody, těžko už pak člověk vystuduje třeba VŠ, jet na nějakou stáž nebo studovat do zahraničí. Jezdit na výlety s malým miminem nebo sama s manželem je taky úplně o něčem jiném. Prořvané noci a večery, kdy si člověk řekne, že si mohl ještě chvíli užívat, myslím když má dítě brzo. Taky finance, dítě je dost nákladná položka.
To jsou všechno věci, kterou by mě jako matku své dcery, která by chtěla mít dítě brzo, hodně mrzely, že nikdy nezažije a já jsem si na 100% jistá, že by za mnou chodila po těch prořvaných a vyčerpávajích nocích, „maminko, měla jsem počkat“.
Já to nikomu rozmlouvat nebudu, ať si má zakladatelka mimino kdy chce, jen tím chci říct, že chápu okolí.

No vidíš a náš výlety začaly bavit víc až s dítětem. Prořvaných nocí bylo pár, takže jsem s tím za nikým nechodila, aby mě litoval.
A ne každý chce jezdit na stáže a studovat v zahraničí.

• Citovat
  • Upravit
3826
5.10.22 07:21
@terien píše:
Protože ta éra 18letých matek už tu byla a taky to nebylo všechno růžový. Dneska je víc možností, společnost se mění, lidé mají jiné ambice než ve 20 měnit pleny. Ale kdo po tom touží, tak prosím, každý svého štěstí strůjce.

Z biologického hlediska je lepší mít dítě ve dvaceti, než po třicítce či dokonce později. Mám ve své práci možnost pozorovat i chování mladých matek k dítěti i těch starých. Mladá matka má na dítě většinou lepší nervy a není tak úzkostlivá, jako stará matka. Myslím tím starou matku prvorodičku. Stará matka prvorodička se s dítkem příliš zaobírá, a ono pak také podle toho vypadá. Je rozmazlené a neposlouchá, matka mu všechno dovolí. Kolikrát nad tím úplně žasnu, jak dítě s obstarožní matinkou cvičí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 166 recenzí

Digital

• (4.2) + 99 recenzí