Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Da12 píše:
Z biologického hlediska je lepší mít dítě ve dvaceti, než po třicítce či dokonce později. Mám ve své práci možnost pozorovat i chování mladých matek k dítěti i těch starých. Mladá matka má na dítě většinou lepší nervy a není tak úzkostlivá, jako stará matka. Myslím tím starou matku prvorodičku. Stará matka prvorodička se s dítkem příliš zaobírá, a ono pak také podle toho vypadá. Je rozmazlené a neposlouchá, matka mu všechno dovolí. Kolikrát nad tím úplně žasnu, jak dítě s obstarožní matinkou cvičí.
Tak určitě, no
Já ale nikde nepsala, že ho má mít po 30 ![]()
Vůbec neodsuzuju, jen doporučuju těhotnět až po svatbě, ať si ji užiješ. Já byla těhotná na svatbě a měla jsem do toho parádní nevolnosti a jen jsem čekala, kdy se tam pozvracím. Energie na to rozjet to na tanečním parketu žádná. Šaty jsme museli xkrát přešívat protože mi narostla prsa. Do příprav, na které jsem se tak těšila jsem se vůbec nezapojila (bylo mi blbě) a přítel to musel všechno odtáhnout sám. U obřadu jsme museli sedět, jinak bych omdlela. A tak. ![]()
Proc to s nekym resis a probiras? Toto je tvoje vec. Ja mela dite ve dvaceti - planovane - s nikym jsem to nerozebirala, byla to nase vec. Videla jsem tedy u rodiny od manzela, ze z toho byli zaskoceni, moje rodina kupodivu vubec, i kdyz z me mamky byla ve 40ti letech babicka😁
S menzelem jsme uz 25 let, takze vse bylo v poradku i kdyz to bylo v mladych letech. Dnes je mi malinko pres 40 a mam dve dospele deti.
Neres jine, jestli chteji deti pozdeji, je to JEJICH vec. Kdyz cekas toleranci, tak ji mej i vuci jinym😁
@Pitaya1 píše:
No vidíš a náš výlety začaly bavit víc až s dítětem. Prořvaných nocí bylo pár, takže jsem s tím za nikým nechodila, aby mě litoval.
A ne každý chce jezdit na stáže a studovat v zahraničí.
Ani já jsem nikdy neměla potřebu za nikým chodit, aby mě litoval, nicméně mě překvapilo, kolik lidí mě strašně litovalo, především matek malých dětí nebo mimin, když se dozvěděly, že budu mít děti ani ne rok od sebe a to jsem neustále poslouchala, „ty jo, tak to obdiv, to bych nedala, když vidím, jak je to těžký jen s jedním“ nebo „no tvl, tak to se máš na co těšit, atd.“
A ja si říkám, když je mateřství taková strašná pohoda, jak se tu hodně mladých matek snaží namluvit, aby si ani na okamžik nepřiznaly, že měly fakt počkat, tak proč ve finále nechtějí další dítě anebo dítě s minimálně 3 letým odstupem. Myslím, že všechny matky odpověď na tuto otázku známe.
@Zoe1 Myslím, že srovnáváš nesrovnatelné, protože každé dítko je jiné a každá máma prožívá mateřství jinak, leckdy to ani tak nesouvisí s věkem, ale s povahou. A ve výsledku je úplně jedno, jestli má někdo dítě ve 20 nebo ve 40, protože záleží jen na tom, jak to on sám vnitřně cítí. Člověk toužící po cestování a studiu v zahraničí si nejdřív splní svoje sny a pak spokojeně zahnízdí, my ostatní, kteří nemáme takové ambice a máme jinak seřazené priority, nemáme na co čekat a hnízdíme dřív. Obojí je v pořádku, obě strany můžou ve výsledku litovat a je úplně jasné, že rodičovství není jen o těch hezkých věcech. A vyšší věk zdaleka nezaručuje, že to budu snášet líp, i můj kamarád s náročným potomkem se vyjádřil, že měli ještě chvilku počkat a užívat si (oběma jim bylo už přes 35, když se mrňous narodil). To si člověk může říct kdykoli, zvlášť pokud je dlouho zvyklý na svůj klídek a pohodičku, to se pak vážně prvních pár let cítí, že přišel o veškerou svobodu. Všechno je to moc individuální, aby z toho šlo udělat jakýkoli závěr, takže já bych neškatulkovala. ![]()
Nečetla jsem diskuzi. Každopádně ti řeknu narovinu, že si také myslím o mladých mamimkach svoje. Ani nevím proč… V mém okolí to nikdy nedopadlo dobře… Ale! Tímhle rozhodně nechci nějak napadat tebe, ani tě strašit, že to dopadne špatně i ve vašem případě
U vás vidím velkou výhodu v tom, že máš o dost staršího partnera. Předpokládám, že už má rozum, finanční rezervu, už něco ví o životě. Pokud máte podmínky a ty se na to cítíš, tak jdi do toho. A buď ráda, že nemusíš čekat na partnera nebo ho překecavat v otázce dítěte jako spousta jiných holek tady
ohledně jeho rodiny, neřeš… Lidi si vždy něco najdou. Tak hodně štěstí ![]()
Jestli někomu někdo pomotal hlavu, tak on tobě. Typický grooming - najít výrazně mladší partnerku s minimem životních zkušeností, honem rychle si jí upoutat svatbou a nejlépe i dítětem, a pak se budeš divit.
Já bych ve dvaceti fakt na tohle nespěchala. Ale na to si musíš přijít sama.
Doufám pro tvoje vlatsní dobro, že se pletu, ale ty znaky jsou dost typické.
@elda píše:
@Zoe1 no vidíš… svého pitomce sis stejně vzala, ani vyšší věk ti nepomohl, abys poznala kam se řítíš. Snad jsi to podvědomě tušila, když jsi děti tzv odkládala… já vůbec neuvažovala jako ty, dítě jsem měla hned po škole, ekonomická závislost na partnerovi mi přišla normální. Dnes je mi o 20 víc než tehdy, děti máme 4 a jsme na sobě ekonomicky závislí oba - sám smečku neutahneme ani jeden, spolu se máme dobře. Manželství je ok, standart máme slušný a společně vybudovaný.
Já spíš nechápu tu potřebu mladých matek OBHAJOVAT SE, když chtějí či mají dítě.
Tak zas se netvařme, že se musí obhajovat jen mladé matky. Ona se musí obhajovat pomalu každá, která nemá dítě přesně v pětadvaceti, se zajetou kariérou a rezervou několik set tisíc, vlastním bydlením a křišťálovou koulí, aby přesně věděla, jestli zrovna tomu jejímu po porodu rupne nebo nerupne v bedně ![]()
A zrovna tady na serveru pořád čtu něco o babičkách na maturitním plese a jak je to hrozné ![]()
@paprika20 píše:
@Serpentini Jsme spolu přes 2 roky, kvůli koroně a mé škole jsem s ním začala bydlet hned od začátku. Moc dobře vím, že si musím odpracovat alespoň rok abych dosáhla na nějakou mateřskou, což dřív jak po svatbě dítě mít nebudeme. Je to všechno možná i tím, že jsem s klukama začala až moc brzy ale vím že lepšího chlapa nepotkám. Chodila jsem s mamánkama ale taky i s totálníma psychopatama, kteří mě uměli jenom podvádět. Myslím si že u partnera si můžu být na 100% jistá.
Ne, třicetiletý chlap na tom fakt není stejně jako maturantka a to mi na tom příběhu přijde nejvíc problémové. To, že se u nás kulturně grooming toleruje považuju za velký problém.
@Liberalissima píše:
Tak zas se netvařme, že se musí obhajovat jen mladé matky. Ona se musí obhajovat pomalu každá, která nemá dítě přesně v pětadvaceti, se zajetou kariérou a rezervou několik set tisíc, vlastním bydlením a křišťálovou koulí, aby přesně věděla, jestli zrovna tomu jejímu po porodu rupne nebo nerupne v bedněA zrovna tady na serveru pořád čtu něco o babičkách na maturitním plese a jak je to hrozné
Ten maturák je vždycky vtipnej, já teda nevím, ale neznám nikoho, kdo by si na maturáku všímal, kdo má jak starý rodiče. Myslím, že to nikoho absolutně nezajímá. Navíc ono všechno má svoje. Já si myslím, že je fajn mít mladé rodiče, já nic jiného neznám a přijde mi to super i proto jsme šli ve stejných slepjejích, ale tak jako všechno, to má dvě strany. Ono zase z vlastní zkušenosti vím, že není nic příjemného, kdyz kámoši v pubertě se baví stylem, co by s tvojí mámou všechno dělali. Když to napíšu hodně neurčitě a slušně asi víš kam mířím. Navíc ten kdo třeba rodiče toho dítěte nezná, nějaké dítě z kroužku třeba, tak si myslí, že jde dotyčný po ulici s kámoškou a blbě kecá, neví, že je to máma. Nevím co je lepší, zda ten rodič vypadá jako o pár let starší sourozenec nebo kámoš a nebo jako prarodič, ono všechno má svoje a nemá cenu to řešit. Když je tam pěkný vztah, tak se dítě za svoje rodiče nestydí, ať ho měli v 15 nebo ve 40, takže na nějaká ostuda na maturáku nebo kdekoliv jinde je prostě kravina.
@Zoe1 píše:
Třeba úplná ztráta svobody, těžko už pak člověk vystuduje třeba VŠ, jet na nějakou stáž nebo studovat do zahraničí. Jezdit na výlety s malým miminem nebo sama s manželem je taky úplně o něčem jiném. Prořvané noci a večery, kdy si člověk řekne, že si mohl ještě chvíli užívat, myslím když má dítě brzo. Taky finance, dítě je dost nákladná položka.
To jsou všechno věci, kterou by mě jako matku své dcery, která by chtěla mít dítě brzo, hodně mrzely, že nikdy nezažije a já jsem si na 100% jistá, že by za mnou chodila po těch prořvaných a vyčerpávajích nocích, „maminko, měla jsem počkat“.
Já to nikomu rozmlouvat nebudu, ať si má zakladatelka mimino kdy chce, jen tím chci říct, že chápu okolí.
Zas na druhou stranu nevyžádané rady a kritiky okolí na tohle téma jsou problém v každém věku a lidí v Česku by se měli konečně naučit, že to je strašně neslušné a že ne, nemáte „právo“ vyptávat se na intimní věci a osobní plány a pak je kritizovat. V tomhle nevidím chybu na straně zakladatelky.
Tady se zeptala, takže tady jí řeknu svůj názor, ale kdyby se neptala, nebo chtěla poradit s něčím jiným, tak do ní nebudu kopat, že se z mého pohledu řítí do průšvihu (což si teda fakt myslím).
@Zoe1 píše:
No já svoje dítě vidím trochu jinde než ve 20 matkou, ale jasný, toto má každej jinak a ještě se mi může stát, že to ve finále tak dopadne, nadšená bych z toho nebyla ani náhodou, ale ji bych to najevo nedalatakže ono, kdo ví, co si o tom maminka ve skutečnosti myslí, protože maminka bude svoje dítě vždycky podporovat.
Podle mě by se ale právě měly víc ukazovat i ty negativní stránky mateřství, které si nikde neprezentují, všude se prezentuje jen opak, pak jsou právě mladé holky tím vším strašně ovlivněné a ta realita je holt pak třeba stáhne úplně na dno, viz tady uživatelku Miu.
Jako jo, pokud by mi bylo jedno, že dítě to nikam nedotáhne, tak ať si má mimino třeba v 18.
Samozřejmě je hodně lidí, kteří něco dokážou, i když mají děti brzy, ale to chce opravdu mít podporu, čas, trpělivost a velkou cílevědomost a hodně, ale hodně málo ženám se pak něco takového podaří.
Zakladatelky se žádné dokazování něčeho zřejmě netýká, v jiné své diskuzi se touží dostat na linku do fabriky ![]()
No a zrovna to, že mateřství semele mladé holky je nesmysl. To člověka může semlít bez ohledu na věk, v šestinedělí mi to i přijde normální. V mém okolí nezvládá mateřství ani po roce holka dost po třicítce. ![]()
@Da12 píše:
Z biologického hlediska je lepší mít dítě ve dvaceti, než po třicítce či dokonce později. Mám ve své práci možnost pozorovat i chování mladých matek k dítěti i těch starých. Mladá matka má na dítě většinou lepší nervy a není tak úzkostlivá, jako stará matka. Myslím tím starou matku prvorodičku. Stará matka prvorodička se s dítkem příliš zaobírá, a ono pak také podle toho vypadá. Je rozmazlené a neposlouchá, matka mu všechno dovolí. Kolikrát nad tím úplně žasnu, jak dítě s obstarožní matinkou cvičí.
A už tady máme první úžasný shaming starších matek ![]()
@Serpentini píše:
Zakladatelky se žádné dokazování něčeho zřejmě netýká, v jiné své diskuzi se touží dostat na linku do fabriky
No a zrovna to, že mateřství semele mladé holky je nesmysl. To člověka může semlít bez ohledu na věk, v šestinedělí mi to i přijde normální. V mém okolí nezvládá mateřství ani po roce holka dost po třicítce.
Přesně, to podle me souvisí mnohem vic s povahou, podporou okoli (ono prece jen mit dite s nulovou možnosti hlídání je prostě na budku) a nejakou osobní vyzralostí (ve stylu odzila jsem si vsechno/vetsinu, co by s dítětem bylo komplikované). Takze nějaká 22, ktera ma stabilni vztah, od maturity stabilně pracuje (takze dva roky jede klasickou rutinu prace-doma-obcas nekam vyrazit), je na tom lip nez čerstvá vysokoskolacka, ktera ma trochu pocit, ze furt drela a skudlila a ze ted to teprve mohla rozjet… ![]()
@Ba-stet píše:
Přesně, to podle me souvisí mnohem vic s povahou, podporou okoli (ono prece jen mit dite s nulovou možnosti hlídání je prostě na budku) a nejakou osobní vyzralostí (ve stylu odzila jsem si vsechno/vetsinu, co by s dítětem bylo komplikované). Takze nějaká 22, ktera ma stabilni vztah, od maturity stabilně pracuje (takze dva roky jede klasickou rutinu prace-doma-obcas nekam vyrazit), je na tom lip nez čerstvá vysokoskolacka, ktera ma trochu pocit, ze furt drela a skudlila a ze ted to teprve mohla rozjet…
Já bych řekla, že primárně s povahou. Zrovna všichni kolem mě mají opravdu nadprůměrnou podporu (denně návštěvy někoho z rodiny na pomoc) a užili si taky všichni dost. Ono to vidíš i na jiných věcech, že někteří lidé se hroutí z ničeho, protože se prostě nikdy v životě nemuseli potýkat s opravdovými problémy. ![]()