Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@paprika20 Ono jde hlavně o zajištění a o to, že ve 20 si člověk hodně věcí idealizuje. Málokdo má v tom věku opravdu takové zázemí, že by to dítě mohl vychovávat v dobrých podmínkách a ze si je vědom toho, do čeho jde. Ale samozřejmě může se stát, že pro dítě máš kvalitní a trvalé zázemí a že budeš ve 20 dobrá matka.
A proč je pro tebe tak důležité, co si myslí ostatní? Vy s nimi budete bydlet nebo na nich budete jinak závislí? Pokud ne, snažila bych se to pustit z hlavy, je to čistě a jenom vaše věc. Já mít ve dvaceti mýho muže, taky bych se nejspíš nebránila dítěti, máme ještě trochu větší věkový rozdíl, než vy. Ale mě chytaly mateřské pudy i když jsem byla svobodná třiadvacítka, co si užívala života plnými doušky - už tenkrát bych neměla problém to vyměnit za spokojenou rodinu. Je to o osobním nastavení a o tom, koho máš vedle sebe. ![]()
@paprika20 píše:
Ahoj, za chvíli mi bude 20 a jdu si spíš postěžovat než pro radu. Příští rok se z mého přítele stane manžel. Uvažujeme už i o dítěti, několikrát mi řekl, že by bylo fajn oznámit těhotenství na svatbě. Jenže jeho jediná rodina co mu zbyla, mě za to odsuzuje. Mému příteli je 31 a tak si myslí že já jsem mu pomotala hlavu jen tělem. Prý jsem moc mladá na dítě, hlavně tohle řekl člověk co si ve 23 letech vyloženě vydupal dítě. Nebudu Vám sem psát jak jsem rozumná protože je to při nejmenším zbytečné ale otázka je proč? Proč se odsuzují holky které chtějí mít ve 20 rodinu? Znám ženské co mají 32 a pořad tvrdí jak si chtějí užívat a na rodinu mají čas.Mě se zase nelíbí tento postoj. Podělte se o svůj názor.
Je to vaše věc a ostatním je po tom houby. Takže to neřeš.
@paprika20 píše:
Ahoj, za chvíli mi bude 20 a jdu si spíš postěžovat než pro radu. Příští rok se z mého přítele stane manžel. Uvažujeme už i o dítěti, několikrát mi řekl, že by bylo fajn oznámit těhotenství na svatbě. Jenže jeho jediná rodina co mu zbyla, mě za to odsuzuje. Mému příteli je 31 a tak si myslí že já jsem mu pomotala hlavu jen tělem. Prý jsem moc mladá na dítě, hlavně tohle řekl člověk co si ve 23 letech vyloženě vydupal dítě. Nebudu Vám sem psát jak jsem rozumná protože je to při nejmenším zbytečné ale otázka je proč? Proč se odsuzují holky které chtějí mít ve 20 rodinu? Znám ženské co mají 32 a pořad tvrdí jak si chtějí užívat a na rodinu mají čas.Mě se zase nelíbí tento postoj. Podělte se o svůj názor.
Ve 20 jsem nebyla zralá ani ma manželství a ani na dítě. Ty třeba jo. Čas ukáže.
@Silurian Mockrát děkuji
Jen bych ráda věděla, že jsou dnes ještě lidé co věří na mladé rodiny.
Protože je dost velká pravděpodobnost, že ve 20 z toho nemá rozum. A s dítětem na ruce bohužel už není čas na žádné experimenty.
@paprika20 Pokud si věříte vy dva, tak to bohatě stačí, ostatním se stejně nikdy plně nezavděčíš a kdo bude chtít rýpat a poučovat, důvod si vždycky najde. Je to ale problém těch ostatních lidí, s vámi to nemá co dělat, tak se tím zbytečně netrap. ![]()
@terien Velká pravděpodobnost vychází z čeho? Jak se chovají mé vrstevnice? Předchozí generace by ani nenapadlo mít dítě až ve 30. Nehledě na to, že si uvědomit spoustu věcí může žena uvědomit i klidně ve 40 letech.
@paprika20 píše:
@terien Velká pravděpodobnost vychází z čeho? Jak se chovají mé vrstevnice? Předchozí generace by ani nenapadlo mít dítě až ve 30. Nehledě na to, že si uvědomit spoustu věcí může žena uvědomit i klidně ve 40 letech.
Ptala jsi se proč, já ti odpovídám. Jestli jsi chtěla mít diskuzi o tom, jak je fantastické mít dítě ve 20, měla jsi to říct rovnou.
@terien Nu dobrá, když tedy už diskutujeme. Proč má společnost dnes postoj spíš k 40 letým matkám, než k mladším? Vždyť můžou být úplně stejně dobré matky.
@terien píše:
Protože je dost velká pravděpodobnost, že ve 20 z toho nemá rozum. A s dítětem na ruce bohužel už není čas na žádné experimenty.
Sex by měl být legální od 30… asi. Nebo jak je myšleno to NEMÁ Z TOHO ROZUM? 20 letá žena není batole. S vysokou pravděpodobností.
Jsi dospělá dělej si co chceš. Počkala bych s dítětem po svatbě. Problit svatbu bych nechtěla.
Je ti 20 příští rok 21 než porodiš 22 nevidím problém. Ať si přítel rodinu srovná je snad dost starej aby si vybral partnerku podle sebe.
@paprika20 píše:
@terien Nu dobrá, když tedy už diskutujeme. Proč má společnost dnes postoj spíš k 40 letým matkám, než k mladším? Vždyť můžou být úplně stejně dobré matky.
Protože ta éra 18letých matek už tu byla a taky to nebylo všechno růžový. Dneska je víc možností, společnost se mění, lidé mají jiné ambice než ve 20 měnit pleny. Ale kdo po tom touží, tak prosím, každý svého štěstí strůjce.
@paprika20 píše:
Nevšimla jsem si, že by se ve společnosti nějak extra hanili dvacetileté matky.. Nebo že by se jim někdo vysmíval… Jinak konkrétně v mém okolí se všichni řídí radou: starej se o hlavně o sebe.
Situace každého je jiná. Já mám pocit, ze v tak mladém věku jsem ještě nedokázala mít dostatečně našetřeno na to, abych dala dítěti pěkný život v případě, že by mě manžel opustil/manželství se rozpadlo nebo by zemřel (může se stat komukoliv)… Ale to je můj postoj a jak to má někdo jiný je mi jedno.
Příspěvek upraven 04.10.22 v 21:24
Ahoj, za chvíli mi bude 20 a jdu si spíš postěžovat než pro radu. Příští rok se z mého přítele stane manžel. Uvažujeme už i o dítěti, několikrát mi řekl, že by bylo fajn oznámit těhotenství na svatbě. Jenže jeho jediná rodina co mu zbyla, mě za to odsuzuje. Mému příteli je 31 a tak si myslí že já jsem mu pomotala hlavu jen tělem. Prý jsem moc mladá na dítě, hlavně tohle řekl člověk co si ve 23 letech vyloženě vydupal dítě. Nebudu Vám sem psát jak jsem rozumná protože je to při nejmenším zbytečné ale otázka je proč? Proč se odsuzují holky které chtějí mít ve 20 rodinu? Znám ženské co mají 32 a pořad tvrdí jak si chtějí užívat a na rodinu mají čas.
Mě se zase nelíbí tento postoj. Podělte se o svůj názor.