Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Proc nikdo puvodni dotaz neodcitoval?
Btw - neni nahodou proti pravidlum mazat puvodni prispevek? Nebo menit jeho vyznam, coz v tomto pripade by bylo? ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj maminky, nedá mi to, musím se z toho vypsat. Jde o moji kamarádku, je to typická bio, eko matka, vyznávají Montessori a nevychovu, já jsem v tomto, ehm jak bych to napsala více při zemi, zkratka mám již tři děti a volim zlatou střední cestu. Ona má holcicku, jedináčka a za chvíli ji dokonce bude 5 let. Bohužel, co se tyče výchovy máme rozdílné názory. Když její malá vystřihne hystericky záchvat hodný Oscara, a ona ji ještě podporuje slovy, ano prožíj to, pust emoce, já vím ze te něco nastvalo atd atd už mlcim. Několikrát jsem si s ni zkoušela promluvit, ale je to marne, ona je velmi tvrdohlava, řekla bych místy omezena, zkratka uznává pouze své načtene hodnoty a tečka. Jinými slovy, nemá cenu se s ni pouštět do jakekoliv diskuze. Je to má nejlepší kamarádka, ale tohle mě dostalo. Jak čas bezi nemáme na sebe moc času, teď jsme spolu stravily 3 dny po dlouhé době tahem a já zůstala v šoku z několika situaci, ale z této nejvíce. Její malou kojila do cca 3,5 let, nyní ji bude téměř 5 let( na veřejnosti to asi nedělá. Ale jakmile nebylo po její, tak se hned vztekala, nonstop usmrcení atd atd, Ok jasne, jsou takové povahy děti, ALE řešení? Pojď maminka ti dá prsicka, no já byla úplně v šoku, šly na sedačku, ona vytasila prsa a ta velká holka je mazlila, cucala, líbala. Možná mě ukamenujete, ale mě to přijde doslova nechutne a těžce za hranou a myslím, ze pro budoucnost te malé tohle není vporadku. Tato situace se opakovala několikrát za den, dokonce ji tímto způsobem uspava. Zkoušela jsem toto téma googlit a nic nenašla, pouze odstav po 2 letech a podobne. Co si o tom myslíte? Píšu to velmi v rychlosti.
Přijde mi divné, že by pětiletou to pořád bavilo, řešit matky prsa ![]()
Taky nevidím původní dotaz, ale moje 5ti leté dítě se s prsy ještě občas rádo pomazlí, uklidňuje jej to. Kojené bylo do samoodstavu, přes 4 roky. I moje starší děti, které byly kojené i kratší dobu se ještě čas po odstavu uklidňovaly rady žmouláním bradavky, rozhodně mezi kojením a nekojením nebyla tlustá čára, ale děti samy dozrály k tomu, že už to není nic pro ně. I za mě tohle patří do soukromí, ale spíš kvůli tomu, že společnost na takové projevy není nastavená, než že by to bylo něco špatného, škodlivého. Jistě je to vždy o nastavení osobních hranic a za mě je to vždy na tom člověku, aby si vytyčil hranice a tak je to správné, stejně jako jiný člověk má právo říci, že v jeho přítomnosti tohleto tedy ne, že je mu to nepříjemné..má právo např. odejít. Však já sama se takhle nemohu koukat, čuchat např., když někdo kouří, je mi z toho na zvracení, tak buď toho člověka poprosím, aby v mé přítomnosti nekouřil nebo prostě se to zařídí tak, aby kouření probíhalo mimo mě a je to… Jako matka mám v tomto, (ohledně např. těch prsů) hranice asi volnější, přijde mi to přirozené, však jsem to dítě kojila a tato část znamenala po jisté období pro dítě vlastně vše - obživu, útěchu, jistotu, bezpečí a najednou nemá nárok? A proč? Od kdy? Osobně mi to ale nic moc nepřináší, není mi to nijak příjemné, ale ani obzvlášť nepříjemné, jen mám své dítě ráda a chci, aby bylo spokojené, nechci mu taky odpírat přístup v místa, která má třeba k dispozici mladší sourozenec. Jo, chlapa mám a je pravda, že pro mne prsa nejsou a nikdy, ani před dětmi, nebyla pro sexuální život vůbec důležitá, protože mi v tomto směru nepřináší vůbec žádné potěšení, až s dětmi jsem našla pro ně upotřebení, jinak mi spíš překáží, větší potěšení mi přináší žmoulání chodidla a pod. Ale snad nejsem úchylná, když puberťačce masíruju chodidla a ona mi to pak oplatí ![]()
@Capricorn61 píše:
Proc nikdo puvodni dotaz neodcitoval?Btw - neni nahodou proti pravidlum mazat puvodni prispevek? Nebo menit jeho vyznam, coz v tomto pripade by bylo?
Původní dotaz máš hned pod svým dotazem ![]()
@PeBa12 Dik, uz je i tak, jak ma byt. Ale v dobe, kdy jsem to psala, tak tam jeste nebyl. 🙂
@Anonymní píše:
Tak jinak? Otázka zní? Je toto ještě vporadku? Dle budoucího vývoje dítěte? Je to vporadku? Je to forma uteseni? Forma projevu lásky, nebo v tomto veku je zo již za hranou a neprospesne pro budoucí život? Už mi rozumíte? Samotné mi to vrtá hlavou.
Já nějak nechápu, proč tě to tak žere, co vyřešíš? A když zjistíš, ze je to špatně, uleví se ti? A naopak, když zjistíš, že je to dobre? Venuj radši energii sobě a své rodine ![]()
Za sebe (mám děti 2 a 4 obě čerstvě a každé jinak kojene) můžu říct, že prsa jsou prostě zdrojem klidu a bezpečí, kor pokud byly děti kojeny dlouho. Pro jiného je to dudlik, pro další dítě decka. Každé bylo uklidnovano jinak. Co si nedovolim hodnotit je, co už je moc. Kdo to víme? Od přirozené péče jsme mnohdy na míle vzdálení.
Je fajn, že si uvědomujete, že jí do výchovy kecat nemůžete. Stejně by to bylo k ničemu… Na vašem místě bych asi zvážila, kolik v této ženě ještě zbylo z mé kamarádky? A jestli toto kamarádství neudržuju pouze ze zvyku a ve víře, že se ta normální ženská jednou vrátí… Chci říct, že když se na něco nerada dívám a fakt to nemůžu kousnout a jde mi to proti srsti, tak to nechávám jít úplně a nesnažím se udržet si to v životě jen kvůli milé minulosti…
A jestli mi to přijde normální? Ne, nepřijde. Skoro pětiletému dítěti bych nikdy nedovolila, aby se ke mně chovalo takto. A to nemluvím jen o těch prsech. Tam by to bylo jasné. Asi bych se nemohla dívat na to, jak tímhle přístupem ubližuje sobě i té malé. Ani bych nechtěla být u toho, až se to té ženské začne vracet. Takže bych kontakt omezovala, až by přirozeně vyvanul…
@Anonymní píše:
@Janli
Já prave ctím jiné názory, jsem respektující až až, ale v tomto směru jsem nekompromisní. Premyslela jsem, ze zkusím zavolat i psychologovi, proto se ptám tady, co si O tom myslíte a zda tady někdo neví, prave z toho psychologického hlediska zda je to ještě vporadku, či ne.
A když vám poví, že není, tak co? Kdybyste byla respektující, řeknete, že má právo si dceru takto vychovávat, ale vy se na to nechcete dívat a přerušíte kontakty. Určitě by vás nenapadalo volat kvůli ní psychologovi. Tohle prostě NENÍ vaše starost a nejste to vy, kdo to má případně řešit u psychologa…
Já stejně pořád nechápu, v čem je ten problém pro tebe. Cpala svoje kozy tvému dítěti, nebo oč jde?
No tak dotaz konecne vidim. Deti kojene do samoodstavu to tak maji. Je to normalni. Znam to id sveho vladtniho ditete. Prekvauje ne, ze tolik matek to nevi. Matka by to nemela podporovat, kazdopadne uchylbe to neni. Dite kojene treba do 4 let ma prsa jako uklidnujici stimul. U nekohenych tenhle stimul obvykle predstavuje dudlik.
Teda já nevím, proč tý holce říkáš „kamarádko“ a pak ji tady zkritizuješ před cizíma lidma a ještě vytahuješ věci, které jsou fakt soukromé. Proč máš potřebu řešit, že když se jí dítě vzteká, tak ona mu jen řekne, ať ty emoce prožije, pustí atd…? Tím tě snad nijak neomezuje, tebe neobtěžuje, nikomu neubližuje. Nechápu tu potřebu vychovávat ji nebo jí říkat, já má vychovávat své dítě ![]()
Kojím čtyřletý dítě, no to jsem pro tebe asi úplně nechutná, ne?
Vůbec mě nepřekvapuje, že tak kamarádka svoje dítě uspává. Jediné, co mě zaráží, je mazlení s prsy před tebou a ještě jako nějaká útěcha. Navíc, že jí to kamarádka sama nabízí. Jako to už bych se asi hodně podivila, ale nesoudím. Každý dělá, co mu funguje. Znám několik holek, které kojily do pěti, než se dítě odstavilo samo. Možná kamarádka odstavila holku dřív a holka to nedává ![]()
@kalie píše:
No tak dotaz konecne vidim. Deti kojene do samoodstavu to tak maji. Je to normalni. Znam to id sveho vladtniho ditete. Prekvauje ne, ze tolik matek to nevi. Matka by to nemela podporovat, kazdopadne uchylbe to neni. Dite kojene treba do 4 let ma prsa jako uklidnujici stimul. U nekohenych tenhle stimul obvykle predstavuje dudlik.
Dobre. Ale i zdrave ctyrlete dite s dudlikem mi neprijde ok. Za me by se melo byt schopne uklidnit i bez dudliku a kojene teda bez prsa. A kdyz uz chce davat velkemu diteti prsa, tak nekde v soukromi. Videt to, tak je to pro me teda nechutne. Kdyz si s tim zalezou nekam do soukromi, tak jejich vec.
@Oriseka píše:
Dobre. Ale i zdrave ctyrlete dite s dudlikem mi neprijde ok. Za me by se melo byt schopne uklidnit i bez dudliku a kojene teda bez prsa. A kdyz uz chce davat velkemu diteti prsa, tak nekde v soukromi. Videt to, tak je to pro me teda nechutne. Kdyz si s tim zalezou nekam do soukromi, tak jejich vec.
Ale nepřijde ti to OK jen proto, že to u nás není zvykem. Kdybys ty děti nechala bejt, tak se jich tak půlka kojí ještě do pěti. Samoodstav dětí bývá tak okolo pěti let.