Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ahojte. Moc by me zajimal Vas nazor, jak to vidite vzhledem k situacim, ktere se ted ve svete deji. Ja se snazim sve dite odmala vest k tomu, aby vse delalo s laskou… Ale posledni dobou si rikam, zda mu v dnesnim svete zrovna toto pomuze prezit. I kdyz bych nechtela, aby nekdy musel zabijet, ci se jakkoli ucastnit valky… Myslite si, ze je spravne ucit nase deti, aby se umely branit, pokud prijde takova situace? Co kdyz nastane valka, neco vetsiho a my budeme litovat, ze nase deti umi zachazet s pocitacem apod., ale neumi se ochranit..? Co si o tom myslite?
nejlepší je na tom to, že srabácky založíš téma jako anonym.
![]()
@tamata píše:
Jakože naučit se dítě bránit před výbušninou? Chm… snad jen ho naučit létat
Víš já nikdy nepochopím tenhle přístup. Když začne opravdu válka, tak není dovednost nebo znalost nebo vybavenost, která by člověku dokázala pomoci. Ne v současném způsobu boje. Pokud se někde odpálí atentátník, tak taky nemáš šanci. Jsou tady ale i další věci, které tě ohrožují a kde se můžeš alespoň naučit, jak minimalizovat riziko, že se do té situace dostaneš. A to si myslím, že by se děti přiměřeně věku měly učit. Stejně tak jako dítě učíš, že nemá lézt do silnice…
Například jak najít v nákupním centru nouzový východ. Že na sloupu veřejného osvětlení nejsou čísla jen tak. Jak dát první pomoc. Proč nalézt za řidičem do auta, které havarovalo. Jak rozbít okýnka u auta.
Sledovat trošku lidi kolem sebe. Vyhýbat se rizikovým místům a poznat dopředu, kdy se začíná něco dít. Když je poplach, nestát jak trubka a nečumět proč a jestli ostatní taky jdou…atd.
@fifinka609 Správně ![]()
Odhadnout a správně vyhodnotit situaci je základ přežití. Já bych určitě zahynul v dvojčatech, protože bych rozhodně nebral vážně výzvy k opuštění budovy. Navíc chodím do práce dřív než všichni ostatní. Pro 9/11/2001 smrtelná kombinace. ![]()
Zas na druhou stranu, když nás URNA mydlila na Národní v roce 89 tak jsem správně odhadnul, že se jim mlátit lidi líbí a že budou mlátit čím dál tím víc a tak jsem si holt nastoupil do uličky a nechal si nadělat jelita na perdeli a na zádech.
Tam se nějak nedalo nic víc dělat, ty hovada lítali davem jak parchanti s pomlázkama a třískali vlevovpravo. Pak nějakej blbec psal, že „muži v uniformě odváděli chladnou, profesionální práci“. Kecy, viděl jsem je zblízka a pěkně saďoursky si to užívali, hajzlové.
Dnes se bojuje jinak než pěstmi, ty mu rozhodně nezajistíš výcvik hodný k přežití ve válce…Já děti bojovat neučím a dokonce jim i zakazuju, aby si hrály na boje, bitky, želvy ninja apod.
@jaguar píše:
@Knoflice Píšu tady snad : Dej do ruky malýmu dítěti zbraň??? Ježíši tady je zase natvrdlej spolek. To se nedá…
Z čeho usuzuješ, že jsem reagovala na tebe? ![]()
A mírni se ve výrazivu. ![]()
@Adinka_2012 píše:
Dnes se bojuje jinak než pěstmi, ty mu rozhodně nezajistíš výcvik hodný k přežití ve válce…Já děti bojovat neučím a dokonce jim i zakazuju, aby si hrály na boje, bitky, želvy ninja apod.
Ano, to je mentalita oběti, vzdává se ještě než se něco stane.
Nemyslím to osobně ![]()
Budou muset se to naučit, přece nebudou stát a čekat až je někdo zabije. jasně že před výbuchem nikdo nic neudělá, ale např přepadení? tam šanci mít bude pokud bude napadená osoba taky ozbrojená tak má větší šanci než když začne něco vysvětlovat o lásce k bližnímu
. sexuální útok taky pokud většinou ženská nebude tak v šoku ale jinak když mu vystřelí mezi nohy tak ho paralizuje dostatečně
. Útočníci bohužel vidí že se nebráníme ale ve chvíli kdy jich pár zařve tak to bude jiné
a ne všem zabavit legálně držené zbraně, útočník jí má většinou nelegálně takže na to doplatí jako vždy slušný člověk
nejlepší sebeobrana je útok, furt lepší něco udělat než stát a čekat co mě útočník udělá ![]()
@KalamityJohn
Tak teda co, dát 3letým do ruky samopal-tím se vyřeší co? TAk dej návod, jak se dnešnímu „boji“ bránit? Když do davu vjede kamion nebo do kostela vtrne blázen a podřeže ti krk? Ráda si nechám poradit…Na tohle prostě běžný lid nestačí, ano, učit sebeobraně, jak se zachovat v krizových situacích, ale z holýma rukama toho stejně víc nezmůžeš? Nebo si pořídit domů 3 tuny válečné munice?…Dokud budou moct terotiské volně cestovat po světě, dostávat zpět zabavené zbraně, vlastnit nelegální zbraně, budou mít peníze na peníze, politici budou nečinně přihlížet a ještě sem tahat kde koho, tak se nevyřeší nic a bude hůř.
@Adinka_2012 píše:
Zapomínáš, že zatím nám bomby na hlavu nepadají. Nebezpečí je v ulicích a tam si většina útočníků svojí oběť vytipuje. Nevím, jestli je dobrá cesta své dítě učit, aby na dálku vysílalo signál, že se nebude bránit. ![]()
@Adinka_2012 hlídat si své okolí, vyhodnocovat signály apod. se naučit dá i dítě. A kdyby v tom kostele měl někdo zbran a použil ji, byli by mrtví ti dva muslimové a ne kněz.
@Adinka_2012 píše:
@KalamityJohn
Tak teda co, dát 3letým do ruky samopal-tím se vyřeší co? TAk dej návod, jak se dnešnímu „boji“ bránit? Když do davu vjede kamion nebo do kostela vtrne blázen a podřeže ti krk? Ráda si nechám poradit…Na tohle prostě běžný lid nestačí, ano, učit sebeobraně, jak se zachovat v krizových situacích, ale z holýma rukama toho stejně víc nezmůžeš? Nebo si pořídit domů 3 tuny válečné munice?…Dokud budou moct terotiské volně cestovat po světě, dostávat zpět zabavené zbraně, vlastnit nelegální zbraně, budou mít peníze na peníze, politici budou nečinně přihlížet a ještě sem tahat kde koho, tak se nevyřeší nic a bude hůř.
To je na dost dlouhou debatu. Mam kamarada, Bud se jmenuje, slouzil ve Vietnamu ale ted uz je to ponekud vetchy starik, sice ma 180 ale je videt ze uz je mu 78. U benzinovy pumpy k nemu prisel cernoch, Bud sedel v aute a cernoch prej ze potrebuje jeho auto, bylo to nejak pozdej vecer. A Bud povida, aha a sahne vedle a vytahne pistoli a cernoch se sebere a jde pryc.
Co z toho plyne:
@KalamityJohn píše:
Zas na druhou stranu, když nás URNA mydlila na Národní v roce 89 tak jsem správně odhadnul, že se jim mlátit lidi líbí a že budou mlátit čím dál tím víc a tak jsem si holt nastoupil do uličky a nechal si nadělat jelita na perdeli a na zádech.Tam se nějak nedalo nic víc dělat, ty hovada lítali davem jak parchanti s pomlázkama a třískali vlevovpravo. Pak nějakej blbec psal, že „muži v uniformě odváděli chladnou, profesionální práci“. Kecy, viděl jsem je zblízka a pěkně saďoursky si to užívali, hajzlové.
Cerna bunda vlevo se svickou v ruce, to je Kalamity.
@Adinka_2012 píše:
@KalamityJohn
Proc hned prehanis. Z nejakeho duvodu mas strach z fyzicke ci psychicke konfrontace a je pro tebe jednodussi celou situaci zjednodusit a zvelicit, nez si priznat, ze se jen bojis. Fakt je ten, ze na ulicich se prepadava, krade, znasilnuje. Nekde vic, nekde min. Muzes si pomoci tim, ze se naucis, jak se v takove situaci UCINNE zachovat a nebo se schovas za strach a budes tvrdit, ze vyuka boje je k nicemu, protoze lidem hrozi akorat tak nalety stihacek a najezdy kamionu. Jakasi sebeobrana zacina uz v detstvi, ve skolce, ve skole, vedle sourozencu. Dite se musi naucit, jak se spravne zachovat, kdyz prikori vidi nebo se mu deje a nekdy je proste nejucinnejsi jednu facku oplatit dvema. Kdyz se budes sama chovat jen jako korist a povdes k tomu i deti, je jenom otazkou casu, kdy si je nekdo vyhledne.