Meningitida u dospělých - zkušenosti

9918
11.10.15 08:56

Meningitida u dospělých - zkušenosti

Dobrý den, maminky, chci se zeptat na zkušenosti s meningitidou - zánětem mozkových blan u dospělých. Není tady někdo, kdo toto onemocnění prodělal? Jsem dva měsíce po diagnostikování této nemoci a necítím se stále dobře. Dva týdny jsem strávila na kapačkách v nemocnici a od té doby se srovnávám v domácím prostředí. Mám takové úniky energie, že mě to sráží jak fyzicky, tak psychicky. Snažím se velmi odpočívat a hlídám si pravidelný přísun tekutin a zdravé stravy, beru vitamíny, adoptogeny, colostrum, ale co jsem se vrátila do práce, tak dost bojuji. Moc zkušeností jsem na internetu nedohledala, potřebovala bych slyšet něco pozitivního, kdy se vše zlepší a kdy budu zase jako dřív. Při velké únavě mám poruchy mozkové činnosti - vyšlu otázku do mozku, ale nepřijde mi odpověď a také poruchy zraku - rozmazané vidění. Po lumbální punkci mě bolí páteř ve středové oblasti a od toho mě bolí krční páteř a v určitém úhlu mám problém udržet hlavu. No prostě je to o ničem…zlepší se to? KDY? Co mohu pro to ještě udělat? Děkuji :kytka: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2527
11.10.15 10:09

@vodaziva ahoj, můj manžel toto onemocnění prodělal tři roky zpátky. Bylo to zlé. Takže u nás je to teď tak, že manželovi se zhoršil zrak, o paměti ani nemluvim. Únava a dost se změnil celkově. Ale na to všechno, čím strasili lékaři, je to ještě dobré.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7188
11.10.15 10:56

Mam s tim zkusenost, ale asi ne takovou, abych ji tu do detailu psala.. meningitidu mela matka meho byvalyho pritele, skoncilo to velmi rychle, zemrela. Byl to asi jinej typ, ale do nemocnice uz jela s tim, ze to nevypada vubec dobre. Je to hodne zavazna nemoc, myslim, ze dva mesice na rekonvalescenci je hodne malo. Dobry to bude tak za pul roku. Ale nejsem zdravotnik. Drz se a at je brzo lip :kytka: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9776
11.10.15 11:04

@Azeretereza
Obávám se, že to byla čistá meningokoková sepse (smrtnost 40 % až 50 %), příp. kombinace meningokokové sepse a meningitidy (smrtnost okolo 10 %). Čistá meningokoková meningitida na životě bezprostředně neohrožuje. Standardně se začíná terapií ceftriaxonem, pro úplnou preciznost by měli přidat i ampicilin. Po zjištění vyvolávací příčiny se medikace upraví, upřednostňuje se krystalický penicilin G (bez ověření citlivosti je to dost ruská ruleta). Většina pracovišť je natolik lenivá, že zůstane u cefriaxonu. Samozřejmě existují patogeny, na které neúčinkuje nic, jako příklad uvedu prvoka Neglaeria Fowleri.

Všeobecně bakteriální meningitidy (izolované infekce pouze CNS) neohrožují na životě, strašákem jsou spíše postinfekční komplikace.

@vodaziva
1/6 roku je vskutku krátká doba na to, aby se celkový stav rehabilitoval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
11.10.15 11:08
@LennaZS píše:
@vodaziva ahoj, můj manžel toto onemocnění prodělal tři roky zpátky. Bylo to zlé. Takže u nás je to teď tak, že manželovi se zhoršil zrak, o paměti ani nemluvim. Únava a dost se změnil celkově. Ale na to všechno, čím strasili lékaři, je to ještě dobré.

Takže i po třech letech má stále potíže? :,( to je hrozné, to si nedovedu ani představit… :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
11.10.15 11:11

U mě zjistili meningitidu virového původu, ale následně nezjistili virového původce, takže neví se přesně, jaký vir to způsobil. Měli zprvu podezření na borelie, jenže to se neprokázalo, nicméně měla jsem ihned silné výpadky paměti a poruchu zraku 14 dní jsem videla hodně v mlze…po dalších vyšetřeních se zjistilo, že nebylo zánětem postiženo žádné mozkové centrum ani oční nervy či oční pozadí, takže je prý vše způsobeno primárně nemocí a příznaky budou ustupovat. Já teď hodně zvažuji, jestli nejít ještě na nemocenskou, jsem týden v práci a jsem úplně hotová…mám někdy problém dojet domů zpět (jezdím autem)..ale jak dlouho mám být doma? pomůže to vůbec? je to nekonečné a já netrpělivá :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
11.10.15 11:12
@Azeretereza píše:
Mam s tim zkusenost, ale asi ne takovou, abych ji tu do detailu psala.. meningitidu mela matka meho byvalyho pritele, skoncilo to velmi rychle, zemrela. Byl to asi jinej typ, ale do nemocnice uz jela s tim, ze to nevypada vubec dobre. Je to hodne zavazna nemoc, myslim, ze dva mesice na rekonvalescenci je hodne malo. Dobry to bude tak za pul roku. Ale nejsem zdravotnik. Drz se a at je brzo lip :kytka: :hug:

To je mi moc líto…četla jsem, že 10% je úmrtnost, nevím, u jakého typu meningitidy…děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2527
11.10.15 11:48

@vodaziva bohužel ano. Ale už nás to v běžném životě moc neomezuje a to jsme poměrně dost aktivní. Neboj. Nejhorší je ta změna povahy. Můj manžel je úžasný chlap, takže se to taky ještě dá..ale je lehce vytocitelny od té doby, k dětem netrpělivý, výbušný. To dřív nebyl. Potřebuje svůj klid. Taky to bylo virové a původce se nezjistil..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2527
11.10.15 11:48

Ještě dodam..tenkrát bylo manželovi 27 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
11.10.15 12:14
@LennaZS píše:
@vodaziva bohužel ano. Ale už nás to v běžném životě moc neomezuje a to jsme poměrně dost aktivní. Neboj. Nejhorší je ta změna povahy. Můj manžel je úžasný chlap, takže se to taky ještě dá..ale je lehce vytocitelny od té doby, k dětem netrpělivý, výbušný. To dřív nebyl. Potřebuje svůj klid. Taky to bylo virové a původce se nezjistil..

To je přesně ono s čím se potýkám. Do té doby energie za tři, teď se musím hodně krotit, abych měla na základní věci, které potřebuji na běžný den. Ta výbušnost, to mám taky, fakt úplně nechtěně…když se cítím hodně vyčerpaná, nepřiměřeně reaguji na kde jakou blbost, prostě se pak potřebuji odklidit do ticha. Byl tady třeba tchán na návštěvě a řešil topení a řešil to tak dlouho, že mě to uplně unavilo a zvýšila jsem na něj hlas, že ať si to řeší se svým synem a mě s tím dá pokoj! To bych si dřív vůbec nedovolila, ale už jsem potřebovala klid. Mohu se ještě zeptat, za jak dlouho šel do práce? Jak dlouho mu pak trvalo, než zvládnul běžný pracovní den jako dřív? Moc děkuji, s tím teď bojuji nejvíc :kytka: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2527
11.10.15 19:58

@vodaziva no, on šel po půlroce. Ale to bylo i z toho důvodu, že jejich pobočku rusili a on nebyl ochotný dojíždět do práce hodinu, takže nastupoval do jiné práce. Ale ani tak by to dříve nezvládl. On nemohl ani stoupnout, dlouho musel jen ležet, jen přesun po domě byl pro něj záhul. Pokud tě to finančně nenutí, nespechej.. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7188
11.10.15 20:19
@Doctus píše:
@Azeretereza
Obávám se, že to byla čistá meningokoková sepse (smrtnost 40 % až 50 %), příp. kombinace meningokokové sepse a meningitidy (smrtnost okolo 10 %). Čistá meningokoková meningitida na životě bezprostředně neohrožuje. Standardně se začíná terapií ceftriaxonem, pro úplnou preciznost by měli přidat i ampicilin. Po zjištění vyvolávací příčiny se medikace upraví, upřednostňuje se krystalický penicilin G (bez ověření citlivosti je to dost ruská ruleta). Většina pracovišť je natolik lenivá, že zůstane u cefriaxonu. Samozřejmě existují patogeny, na které neúčinkuje nic, jako příklad uvedu prvoka Neglaeria Fowleri.

Všeobecně bakteriální meningitidy (izolované infekce pouze CNS) neohrožují na životě, strašákem jsou spíše postinfekční komplikace.

Diky za doplnujici info :kytka: Ja vlastne nevim, jak presne to bylo, jen vim, ze ji bylo nejak spatne, volali sanitku a ona nasledne zemrela. Ze to bylo fakt rychly. Snad behem jednoho dne. Ale nikdy jsme se o tom detailne nebavili, nechtela jsem to pitvat. Jak se k tomu vlastne prijde, da se tomu nejak vyhnout, nebo predejit? Ockovani nebo tak? Pry je ockovani jen na nejaky typy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9776
11.10.15 21:38

@Azeretereza
Pokud bychom se bavili o invazivních meningokokových nákazách, tak rozeznáváme několik forem. Čistá sepse, čistá meningitida a kombinace sepse a meningitidy. Nejobávanější je perakutně (super-rychle) probíhající sepse. Nezřídka se stane, že je pacient přijat ráno na JIP a odpoledne je už na pitevním stole, zájemce možná zaujme, že příčinou smrti je krvácení do nadledvin (Waterhouse-Friderichsenův syndrom). Meningokoka (Neisseria meningitidis) má velké procento populace v nosohltanu, ale ostatní bakterie ji drží zkrátka. Pokud však dojde k oslabení organismu, může získat dominantní postavení, proniknout do krve a sepse je na světě. Typicky se toto onemocnění popisuje u mladistvých, kteří jsou celou noc někde v baru, únava, alkohol a jiné návykové látky udělají své. Stavy snížené imunity jsou pak častější i ve stáří.

Nikdy nevíme, zda meningokoka v krku nemáme (pravidelně si výtěry z krku neprovádíme) nebo zda to nemá někdo, kdo k nám mluví z blízké vzdálenosti (šeptání do ucha apod.). Nejbezpečnější cestou primární prevence by bylo očkování, v minulosti očkování nepokrylo nejčastější (60 % až 70 %) sérotyp (B), bylo proti ostatním (A, C, Y, W135). Od poloviny r. 2014 je k dispozici i vakcína, která by měla těmto invazivním onemocněním zabránit, neboť zahrnuje i obávaný sérotyp B, pokud však nebudou naočkováni všichni, tak s touto hrozivou diagnózou budeme muset i nadále počítat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3041
4.1.20 18:50

nevim za je to ještě aktualni..

Ahojky prodělala sem pravě tohle onemocněni. prvni sem chytla od děti neštovice a pak meningitidu ležela sem stim ve špitale ted v listopadu 21dni :( a řeknu vam strašna hruza tohle bych nepřala nikomu…ja nebyla schopna tyden ani nazachod natož vnimat okoli kolem sebe no prostě hruza nic takoveho sem nezažila. zustaly my nasledky zatím nemohla sem chodit…ted už je chuze mnohem lepši vše i zladnu doma..ale chodim na rehabilitace…a co se tiče paměti asi taky žadna slava kolikrat si nemužu vzpomenout co sem chtěla nooo nic moc noo…unava taky polevila ale žadna slava to taky neni…sem teda na neschopence a minimalně 3 měsice ještě budu…tahle nemoc chce svuj čas a hlavně nic nepřehanět…vim o čem mluvim…kdyby chtěl někdo něco vedět rada odepiši a podělim se o sou zkušenost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.2.24 19:47

Meningitida rekonvalescence

Všechny moc zdravím. Chtěla jsem se zeptat, jak dlouho jste tedy byli na neschopence. Já budu v březnu 6 měsíců, ale nyní stále cítím velké obtíže. Pociťuji velkou únavu a bolest nohou, rukou a zad. Někdy mám problém se postavit, když dlouho sedím. ( Nemám na mysli půl dne, ale stačí 15 minut a už mám problém.) Snažím se hýbat, ale nakupovat chodím zásadně s francouzskou holí, protože nevydržím, tak dlouho stát. Pořád mi okolí říká, že to chce čas a druhá půlka, že musím do práce a všechno pomine. Neuroložka mi říká, že to trvá a obvodní lékař už neví, kam mě poslat a kouká na mě, jakobych si své problémy vymýšlela. Mám docela náročnou práci a neumím si představit, že 12 hodin chodím. A samozřejmě chci slyšet, že to pomine, protože už jsem unavená i jen z toho stavu..Děkuji za odpověď.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex