Měření bazální teploty a ovulace

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1682
29.10.18 20:00

@Fredddyyy no, to už asi ne :D Ale zkusila bych si změřit tu luteální fázi, to je taky dobrá informace :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
31.10.18 08:06

Prosím o zhodnocení grafu

Ahoj Holky,

chtěla bych vás poprosit o radu ohledně svého grafu. S manželem se snažíme o mimčo něco přes rok, máme problém se spermiogramem, ale stále zkoušíme přirozeně. Tento měsíc jsem prvně začala měřit bazální teplotu(dole :) ) a moc tomu nerozumím (nebo nejsem si jistá, jestli tomu rozumím správně). Cykly mám +- pravidelně 28-32 dní. Ale tento měsíc mám už týden zpoždění. V tom měření si nejsem úplně jistá, měřím každý den hned po probuzení ve stejný čas, akorád teda nevím, když se probudím třeba o půl hoďky dříve a už se jen převaluju, jestli mám teda měřit hned (aby to bylo hned po probuzení) nebo počkat (aby to bylo ve stejný čas). Byla bych Vám vděčná za názory co se týče grafu, kdy nejspíš proběhla ovulace (zda proběhla) a kdy bych měla dostat MS, aby byla luteální fáze dlouhá, tak jak minimálně má. Děkuji :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
774
31.10.18 08:19

@zoufalkaaa Ahoj, zatím vše v pořádku, máš tam 6 dní zvýšených poovulačních teplot, ty by se měly držet nahoře aspoň 12 dnů, pokud by byla zvýšená více než 18 dnů a nedošlo ke krvácení, považuje se to za potvrzení těhotenství. Ta fáze předovulačních teplot může být různá, poovuační by měla být každý měsíc konstantní. Měř prostě každý den ve stejný čas v nějaké tělní dutině. Předovulační hlen ti může napovědět nejlepší dobu na načasování pohlavního styku. Pokud je tam problém ve spermiogramu, tak počkat až na ten plodný hlen. Tedy zdržení styku před výskytem víceplodného hlenu, nejméně 5 dnů. Styk obden nebo i styk dvakrát bezprostředně po sobě v cca 45minutovém odstupu - u některých mužů s poruchou plodnosti nejsou při první ejakulaci ještě dostatečně zprůchodněny cesty pro spermie a ejakulát obsahuje méně spermií než při následném styku. Postupy je možné v různých cyklech střídat. Samozřejmě pro muže doplnit potravinové doplňky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
31.10.18 08:33

Děkuji za odpověď :srdce: ,

takže jestli tomu správně rozumím, ovulace proběhla někdy kolem 23.24.10. Já právě myslela podle bolesti v podbřišku, že proběhla 13.10., ale ten ovulační hlen jsem vůbec nezaznamenala tak, ani tak. Bojím se, že mám krátkou tu luteální fázi, že od ovulace přijde ms do týdne :-(, takže teoreticky by měla přijít zhruba 5.11.2018, to si myslím že do pátku přijde, dnes už mě trochu pobolívá, tak uvidíme. Jinak vitaminy dopuju -reproman, různé čaje a mraky ovoce, přesnídávek a smoothie. Manželův nejlepší spermiogram vyšel tuším oligoteratozoospermie, prostě katastrofa, tak uvidíme jestli teď dojde k nějakému zlepšení. Urolog mu předepsal clostylbegyt na 2 měsíce, tak jsem zvědavá, moc se mi to nelíbí, aby muž bral ženské hormony.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1682
31.10.18 08:46

@zoufalkaaa 13.10 ovulace určitě neproběhla, po ovulaci už není zpětný pokles hodnot teploty (tedy může být, uhnízdění embrya, ale to bývá tak jednodenní, ne aby ti teploty na několik dní znovu klesly na tvé minimum)

Jak máš dlouhé cykly běžně? Ovulaci bych opravdu uvažovala až toho 23. A krátké luteální fáze se neboj, většinou ji máme akorát, jen máme problém rozpoznat ovulaci :) Měř a uvidíš, že brzy budeš své tělo lépe znát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
31.10.18 09:37

@Nicky B běžně mám dlouhé cykly 31-32 dnů, dnes je to už 36 dnů. Dříve jsem měla cyklus přesně 28 dní, teď poslední rok se mi dost prodlužují :-(, 28 už jsem neměla ani nepamatuji a s určením té ovulky je to fakt těžký, na tu teplotu docela spoléhám, ale je to také těžký z tohoto něco vyčíst. Někde jsem četla, že délka luteální fáze musí být min. 10 dní, aby se vajíčko případně stihlo uhnízdit a to se bojím, že nemám. Uvidím v dalších měsících.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
774
31.10.18 09:44

@zoufalkaaa Nepanikař předčasně. Opravdu nemusí být pro úspěšné otěhotnění krátký cyklus. Nejdůležitější je vychytat ovulaci, tu máš. Teď uvidíš co se týká délky té luteální fáze. Nicky B ti radí dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
31.10.18 10:02

@Nicky B @s.y.p.t.a děkuju holky, já už jsem fakt zoufalá. Po roce a půl snažení a zkoušení všeho možného jsem už ze všeho nějaká vyčerpaná, už ztrácím naději.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1682
31.10.18 14:21

@zoufalkaaa Buď v klidu, já se snažím šest let (přirozeně tedy, s nápomocí jen rok). Při hodně špatném spermiogramu (máme také) to člověk musí brát přirozeně jako zázrak - tudíž neupínat se na konkrétní měsíc, konkrétní ovulaci, nebo opravdu využít IVF. Zoufat netřeba, vše lze řešit, pokud aspoň nějaké spermie jsou. Spíš pozor na psychiku u tebe, ať si ještě zbytečně neuděláš blok ještě ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
31.10.18 14:36

@Nicky B a jak moc špatný spermiogram máte? Já vím, u mě je psychika prokletí. Jsem taková, že nad vším moc přemýšlím a celkově jsem strašný pesimista, tak s tím dost bojuju. IVF určitě využijeme, jen to beru jako záchranné lano, kdyby ani to nevyšlo, tak se asi zhroutím, takže touhle cestou zatím jít nechci, je nám 28 let, takže nějaký čas ještě máme. Spíš aby ten spermiogram nebyl horší nebo i já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1682
31.10.18 15:01

@zoufalkaaa U nás je oligoasthenozoospermie, v některých ukazatelech jsme na 1/3 standardu, takže nic moc.

Určitě, času máte ještě plno. Spíš je otázka, jestli to ty ještě psychicky dáš? Přijdeš mi dost nešťastná už teď… Jestli se na to už teď tolik upínáš, jdi klidně do IVF hned, nebo ještě zkuste inseminace - předtím to sperma trochu protřídí, zavádějí v nejlepší čas, takže klidně bys mohla otěhotnět i takto (byť samozřejmě s horším spermiogramem jsou i horší statistiky inseminace). A pojišťovna hradí šest pokusů do roka, takže finance to nezatíží - a ty třeba budeš mít lepší pocit. U mne to tak bylo, už jen samotné docházení do CARu a pocit, že se něco bude dít, napomohl k otěhotnění :) Bohužel to nedopadlo, ale psychika je opravdu mocná. Nejhorší je doma sedět a být v depresi, že „zase nic“

A jinak ano, tvůj životní optimismus se hned pozná z tvého nicku :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
31.10.18 15:19

@Nicky B Já to mám jako na kolotoči. Měsíc jsem v pohodě, pak si někde něco přečtu nebo se o tom s někým bavím, začnu se v tom babrat a pak jsem týden v depresi než se zase hodím do pohody :). Nějak extrémně na to netlačíme, jako myslíme na to, tomu se člověk neubrání, ale spíš mě přepadají černý myšlenky, že se to třeba nepodaří nikdy ani tak ani tak a to je strašná představa. Ten Nick jsem zakládala, když jsem zjistila nejhorší výsledky, dnes už bych zvolila taky jinak, snažím se to brát s nadhledem, ale někdy to jde líp, někdy hůř :,( . Jezdíme do Gennetu nebo spíš manžel, já bych měla být gynekologicky v pořádku. Nám inseminaci ani nenabídli, možná jsem spletla výsledky, mrknu doma do papírů a napíšu, alespoň mi řeknete, jak moc je to špatný. Každopádně nám bylo řečeno, že tahle metoda je pro nás naprosto zbytečná, doporučili IVF, metodou PISCI, ale zároveň nevyloučili ani přirozené otěhotnění. Urolog se tváří, že je docela velká šance, když manželovi předepisuje hormony, takže vlastně ani pořádně nevím. Teď jsme změnili doktorku, tak se třeba dozvíme víc :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
31.10.18 19:57

@Nicky B Tak jsme začali na oatzoospermie, pak došlo k zlepšení na oligoteratozoospermie, pak jsme se na všechno pres léto vykašli a jsme zase na zacatku, viz obrázek :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1682
31.10.18 20:21

@zoufalkaaa Ráda bych tě něčím potěšila, ale ten spermiogram je opravdu nic moc :( A nezjistili u přítele příčinu? Možná opravdu zaberou i ty hormony. No, řeknu ti to takhle, přirozené početí se nedá nikdy vyloučit, stačí z milionu jedna jediná mrška, a že těch zázraků u se stalo, i zde na emiminu. Ale příliš bych se na to neupínala, opravdu si nedělej starosti s tím, kdy máš přesně ovulaci, nech to volně plynout :) A až budeš opravdu chtít, jdi do toho IVF. Není důvod, aby nevyšlo - jste mladí, spermie nějaké máte, ty máš určitě ještě všechno úplně ok - jsi v průměru o deset let mladší, než běžné návštěvnice CARu. A miminka se dočkáš určitě, o to se vůbec neboj :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
1.11.18 07:03

@Nicky B děkuju za povzbuzení. Vím no, pořád v ten zázrak doufáme…taky doufám ve zlepšení toho spermiogramu. Manžel ten si to nějak nepřipouští, ten prostě věří, že se nám to povede. Příčinu žádnou právě nezjistili. Dost kouří, to teď ale omezil, alkohol nepije skoro vůbec, když nebudu počítat 1 pivo za týden. Pohyb si myslím, že taky nějaký má, sedavý zaměstnání nemá. Pracuje ve výrobně pracích prášků, takže s chemickými výrobky (enzymy atd..), to jediný si myslím, že by mohlo mít velký vliv, ale takových chlapů tam dělá, je to velká fabrika a děti mají, těžko říct no. Řídíme se všeobecnými radami jako ochlazování, volné trenky, žádná sauna, vířivka, tak uvidíme no. Ale strašně mě to štve. Jsme spolu 12 let, strašně se milujeme, všechno jsme si museli v životě vybojovat, už čekáme jen na to jedno a…,nj to si říká každý, jak je to nespravedlivý, já vím :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí