Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ikyki a proc ne?
Me to prijde docela logicke ze starsi sourozenec v domacnosti pomaha a kdyz to je pece o mladsiho sourozence? Tak at? Dokud je to brano s mirou a dite neni zamestnavano od nevidim do nevidim tak v tom vidim pro dite jen vyhody. Obzvlast kdy dite jevi zajem o pomoc v domacnosti tak si myslim, ze je to naprosto v poradku.
Napriklad, co je lepsi. Dite ktere vstane od obeda a okamzite si jde nekam/s nekym hrat zatimco rodic uklizi nebo dite, ktere vstane od obeda, sklidi po sobe ze stolu a pomuze umyt nadobi a pak si jde hrat s kamarady nebo s rodicem?
Sao, tak pro mne je to taky dost sila, co všechno ten pětiletý musi dělat
jako určitě jsem zastáncem toho, ze deti maji doma pomáhat, ale toto mi na pětileté děcko přijde az moc.
@Mad Silence píše:
@ikyki a proc ne?Me to prijde docela logicke ze starsi sourozenec v domacnosti pomaha a kdyz to je pece o mladsiho sourozence? Tak at? Dokud je to brano s mirou a dite neni zamestnavano od nevidim do nevidim tak v tom vidim pro dite jen vyhody. Obzvlast kdy dite jevi zajem o pomoc v domacnosti tak si myslim, ze je to naprosto v poradku.
Napriklad, co je lepsi. Dite ktere vstane od obeda a okamzite si jde nekam/s nekym hrat zatimco rodic uklizi nebo dite, ktere vstane od obeda, sklidi po sobe ze stolu a pomuze umyt nadobi a pak si jde hrat s kamarady nebo s rodicem?
dítě je rodiču nevím proč by se měl o něj starat sourozenec a vyklízet po něm počůraný nočník
@ikyki @veria @Mad Silence On ale není zaměstnaný od nevidím do nevidím. Právě naopak, mám pocit, že příliš mnoho času sedí u počítače nebo u televize. On nám ale pomáhá, protože sám chce. Protože asi vidí, že to děláme my. Hraje si venku a najednou mi přijde oznámit, že dal psům vodu. Sám od sebe, nikdo to po něm nechtěl. Nebo, máme takovej speciální kotel na piliny, do kterého když se zapomene přiložit, začne čmoudit. Topíme i přes léto, protože si tak ohříváme vodu. A on už pozná, kdy je potřeba přiložit a když vidí, že já ani manžel nestíháme a z kotelny se čmoudí, nikoho se na nic neptá a jde sám s kýblem pro piliny a sám přiloží. I ten nočník vymývá sám od sebe, dřív než tam stačím přijít. Tatínek mu musí vymýšlet na dílně práci, jinak nedá pokoj. Od nevidím do nevidím pracujeme my s manželem, a naše děti nám prostě jen pomáhají, protože je to baví a je to náš životní styl. A já jsem za to ráda a jsem na ně pyšná. Rozmazlené děti, kterým se obětuje vše a ony nemusí dělat nic, kterým maminka posluhuje a ony jí ani s ničím nepomůžou, to bych doma nechtěla. To by u nás fungovat nemohlo.
@Mad Silence Mimo jiné si se ptala na to co je divného na tom že se sourozenec stará o sourpzence…máš tam otazníků několik
@ikyki a na jedine na co odpovis je nocnik ktery, uznavam, muze byt dost vec nazoru. Ja v tom problem nevidim kdyz to starsi sourozenec dela naprosto dobrovolne aby vedome rodicum pomohl. Nutit petilete ditko aby vymejvalo podelany nocnik by byla jina ale to tu nikdo nepise ![]()
@Mad Silence ano na ostatní se mi odpovídat nechtělo protože pomoc rodičům s nádobím ze stolu snad zvládne a mělo by každé dítě, na hloupé dotazy nerada odpovídám
@ikyki Divila by jsi se. Neni to vubec samozrejme. Naopak mi princip prijde steny jako kdyz pozadu po ditetei, aby pomahalo v domacnosti i jinak (vynest smeti, vyluxovat atp.)
ale evidentne mas svuj nazor madama dokonala… ![]()
@Mad Silence Jistě stejně jako máš názor Ty…nobodyˇs prefect ani já nejsem
co mi ale silně vadí když se z dětí dělají pomocné síly a když se musejí děti starat o sourozence
@ikyki to chapu. Znam takove extremni pripady a nelibi se mi to. Kdyz 12ti letej kluk breci, ze bude mit dalsiho sourozence (ma 3.leteho brachu) protoze se o enj zase bude muset starat, tak je neco spatne. Naopak znam dalsi pripad kdy se stejne stary klucina stara taky o trileteho brachu ale naprosto s radosti protoze chce. Rodice ho obcas poprosi, zda by nepomohl s peci o brasku ale je to dost vyjmecne. Presto je videt kluky proad spolu. Takze jde spis o pristup rodicu a vuli ditete ![]()
Ja treba jako 5ti leta musela kazdy podzdim hrabat od rana do vecera listi. (meli jsme ohromnou zahradu). Kdyz jsem se taty ptala kdy si budeme hrat, tak rekl ze jsme si rano hrali dost (vstavali jsme asi o 2 hodiny driv nez rodice).
@Mad Silence Ja treba jako 5ti leta musela kazdy podzdim hrabat od rana do vecera listi. (meli jsme ohromnou zahradu). Kdyz jsem se taty ptala kdy si budeme hrat, tak rekl ze jsme si rano hrali dost (vstavali jsme asi o 2 hodiny driv nez rodice).
Tohle ale není prostě v pořádku, chápu dřív byla jiná doba ale to, že dětmi mají být dětmi a věnovat se především dětským aktivitám by mělo být neměnné
Ano souhalsim. To mi taky neprijde v poradku ale zas nevidim nic spatneho na tom, ze se bracha rad stara o mladsiho brachu i kdyz to obnasi mu obcas otrit podelanej zadek ![]()
@Mad Silence píše:
Ano souhalsim. To mi taky neprijde v poradku ale zas nevidim nic spatneho na tom, ze se bracha rad stara o mladsiho brachui kdyz to obnasi mu obcas otrit podelanej zadek
a tady je to
málokterý to dělá rád
já zase nevidím jedinej smysluplnej důvod proč by měl sourozenec vymývat nočník po mladším nebo proč by mělo 5 leté dítě vytírat počůranou podlahu, nejsem fanda rodin kde se z dětí dělají pomocné síly, jistě ukázat dětem že hračky mají svá místa a že uklidit není jednoduché ale jednou si domácích prací užijí sami dost až budou dospělí, nevidím jediný důvod proč by děti měli dělat tolik věcí, děti si mají hrát a užívat si dětství uklidit si po sobě hračky, sami se obléci ale rozohdně nééé dělat práci dosplých nebo snad uklízet nočníky po mladších sourozencích