Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Adel0701 píše: Více
já měla u sebe v posteli dvojčata
Ty „sebevražedný choutky“, že budou spát každý ve své postýlce mě hezky rychle přešly. Takhle jsem ryla hubou v zemi, natož ještě tisíckrát za noc vstávat, chodit si pro ně do postýlek a pak je tam zase vracet. Měli jsme pro sebe letiště, manžel těch prvních pár měsíců spal na gauči.
Mam osmitydenni miminko, to co popisujes, bylo celou dobu doted, krom zacatku, kdy mel zloutenku a byl spavy. Porad dokola jsem zkousela chovat, pohupovat, prso, dudlik, ruzovy sum. Nakonec neco zabralo, ale nekdy i po 7h. Tritydenni miminko nevi, kdy je den a kdy noc. Teprve ted (8ty) to zacina vnimat. Rada neni - vydrzet a aktivne se snazit uspat (pretazene miminko je hrozne unavene, ale ma vyplaveny kortizol a adrenalin a nemuze zabrat) Nas vzal nositko na milost tento tyden, predtim několik tydnu pres den usnul jen v kocaru. Brisko pravdepodobne u vas jeste zlobit zacne.
@Katalpaz brisko už hodně zlobilo, teď trošku přestalo, ale nenalhávám si, že to bude už ok, uricte to zase začne…
Náš v kočárku neusne, pokud je už přetažený, jedině jízda v autě na něj zabírá
Co se osvedcilo nam, je, ze jsem uz na kojeni/uspavani malou dalado spacaku, aby ji neprobudil rozdil teploty.
Usnula bud na kojicim postari nebo v naruci (mamw to tak doted, je ji 6 mesicu).
Musis pockat, nez usne tvrde (test: nadzvednout rucicku a nechat “padnout”, jestli uz je gumova a nereaguje) - opatrne polozit do postylky nejprve zadecek a pak opatrne polozit i hlavicku.
Na zacatku ale casto lezela na me a spala (fungovalo nam to tak nejlepe), ale mela jsem strach, ze ji pustim, tak jsem vic zacala davat do postylky. Lezim ale hned vedle ni.
Spanek se zmeni jeste x-krat…jinak ja takhle bojovala s prvnim, uspavala, davala do postylky, budil se, uspavala znova..pak jsem byla tak vycerpana, ze jsem zacala usinat s nim v naruci, coz bezoecne opravdu nebylo, takze jsem ho zacala brat k sobe cilene a bezpecne a bylo to o dost lepsi, i kdyz prvbi dite bylo nespavec. Druhe slo ke me do postele okamzite a spali jsme oba podstatne lepe.
Spolecne spani je bezpecne, jen to chce dodrzet nektere zasady - zejmena nebyt pod vlivem (alkoholu, leku apod), nemit moc mekkou matraci, davat pozor, abys diteti nezakryla hlavu perinou…
@Beruska999999 dekuju za zkusenost!🫶🏼 Ja to mela ted v noci stejne, nedokázala jsem skoro ani udržet otevřený oči, oba jsme s manželem uplne odpadali. Matraci mame tvrdou a nepiju nikdy, takze verim, ze to spaní by mohlo byt tedy bezpečné ![]()
@Adel0701urcite dej vedet. Into spolecne spani je vyhoda a je krasne.
![]()
@LucieKLuc píše: Více
Je to nadherne
segra ma 2 skolkove deti a vcera ve skolce delali přáníčko na den matek a v tom pranicku byla kolonka, za co mate maminku nejradeji a jedno jeji dite napsalo- protoze s ni spím v posteli a druhe- protoze si pred spanim v posteli říkáme jak se mame radi
tak me dojalo, jak to ty deti vnímají a je to pro ne to nej, co s maminkou delaji
@LucieKLuc dnes jsem si ho hned po prvním probuzení vzala do postele a bylo to lepší… furt se budil, ale byl vic v klidu a pro me to bylo hlavně méně únavné tím, ze jsem nemusela vstavat, hned rozsvicet atd
ale nespala jsem jeste ja uplne komfortně, občas jsem se probudila vyděšena s tim, ze jsem ho zalehla, ale to se urcite během pár dní zlepši ![]()
Dobre delas, bude to jen lepsi
ja měla na zacatku stejnou obavu jako ty, proto jsme dali k nam do postele hnizdecko, pak jsem ho chtela dat pryc, ale dcerka jak se zacala vice hýbat, tak cestovala a zdalo se mi, ze neni uplne zabraná jak se porad hemzila a pretacela, tak jsem dala hnizdecko zpet a bylo to dobry ![]()
@Dn0712 píše: Více
Je to nadherne cist.
Neter spala se sestrou v posteli do 13-ti let
Ahoj, tak jak to u vas
Pokracuhe? Co kojeni v noci?